Nie ma co pisać...
Tutaj nawet nie chce mi się polemizować, to gruba przesada... nie będę pisał o czym to świadczy, kiedy mówimy o osobach trzecich, których nie znam. Przywołam tylko jeszcze literaturę, rzeźbę, film, architekturę....Force pisze:za sztukę mają tylko obrazy malowane na płótnie.
Tutaj słowo "sztuka" oznacza tyle co szczęście, traf. Cenię sobie fotografię reporterską i ludzi, który dość mocno się poświęcają - ale są oni także specjalistami od fotografii, a nie podróżnikami z kompaktem w ręku.Force pisze: sztuką zrobienia dobrej foty jest znalezienie się na odpowiednim miejscu we właściwym czasie
Rozmazane i długo naświetlane... domyślam się, że chodzi o głębie ostrości i zdjęcia w ruchu. Nie wiem tylko, dlaczego miałoby mnie to dziwić? Też bardzo lubię taką fotografię. Z uznaniem podziwiam poświęcenie i umiejętności fotografów. Poza tym takie fotki też nieraz poddaje się korekcie.Force pisze:Może i jestem dla ciebie dziwny ale podobają mi się rozmazane i długo naświetlane zdjęcia z National Geographic o których wiem że autor musiał się sporo natrudzić w dżungli aby znaleźć dobre ujęcie.
Nawet niepodobne... Poza tym podstawą jest dobrze wykonany materiał wyjściowy.Force pisze:Przy zabawie PS okazuje sie że amatorzy mogą osiągać podobne wyniki do profesjonalistów (tylko podobne)
jwForce pisze:i tak sobie myślę że trochę niesprawiedliwe.
Dalej się robi 5-10 zdjęć... każdy kto ćwiczy się w "foceniu", z biegiem czasu, robi coraz bardziej przemyślane zdjęcia i sukcesywnie zmniejsza się ilość fotek, które przywodzi do domu po wypadzie.Force pisze:Kiedyś się robiło 5-10 zdjęć (jeszcze zależy co sie fotografowało) a teraz robi sie 100 i kasuje te gorsze...
Ta... problem w tym, że ten kot jest dziki, i nie wżera za dużo witamin więc oczy ma niemal bez koloru.Podoba mi się kiedy fotografia oddaje umiejętności autora jak i przypadek, kot ma ładniejsze oczy przy pięknej pogodzie i sztuką zrobienia dobrej foty jest znalezienie się na odpowiednim miejscu we właściwym czasie...
Bo profesjonaliści nie mają PS? Tak na to patrząc niech nikt z aparatem droższym niż 2000zł nie wstawia tu zdjęć bo to nie będzie fair.Przy zabawie PS okazuje sie że amatorzy mogą osiągać podobne wyniki do profesjonalistów (tylko podobne) i tak sobie myślę że trochę niesprawiedliwe.