Domowy arsenał

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Re: Domowy arsenał

Post autor: Azrael »

http://www.archery.webpark.pl/lucznictwo.html - ach te google. Oczywiście trzeba znać tajemne zaklęcia, ale zdradze wam... wpisałem "jak zrobić łuk". Ale cicho sza, w końcu jak nie będzie nobków to BAZYL straci prace.

Daj numer konta (powyżej 14 roku życoa można już mieć, nie?), a wpłace ci 10 złoty na 1/10 łuku. Napewno znajdzie się jeszcze 9 tak dobrych ludzi jak ja, i wesprą akcję "ja chcę mieć łók".
o tak ze ja mam 14 lat to nie mam zbyt wiele ale udalo mi sie zrobic dosc niezla włócznie kiedys miecz ale sie rozwalil
Micze to taka metalowa broń. Jeśli rzeczywiście zrobiłeś kiedyś miecz to jestem z ciebie dumny. Jak zrobisz mi też to kupie ci łuk.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Obrazek
łuk prosty - określenie dotyczy budowy łuku a nie kształtu - ma ramiona wykonane przeważnie z jednego kawałka materiału, jednej belki drewna , proste (równikowy) lub w różnym stopniu wygięte. Przeważnie wygięte są w kierunku grzbietu końcowe fragmenty ramieni. Po napięciu (nałożeniu cięciwy) łuk równikowy przyjmuje kształt zbliżony do litery "D". Bardzo często materiałem wykorzystywanym do wyrobu łuków prostych był cis (Taxus baccata) ! w Polsce obecnie pod ścisłą ochroną !*, jesion (Fraxinus sp.) wyrabiano je również z wiązu górskiego czyli brzostu (Ulmus glabra) oraz innych gatunków drzew o odpowiednio twardym drewnie. Wiele łuków, między innymi słynne długie łuki angielskie, starano się wykonać tak aby od strony grzbietowej znajdowała się bielasta część drewna, natomiast od strony brzuśca twardziel, nie było to jednak regułą. Przekrój często był półokrągły lub zmienny z półokrągłego w majdanie do płaskiego na ramionach (łuk płaski). Zakończenia (gryfy) wyrabiano w drewnie, wykonywano je również z rogu, kości lub z metalu. Długość łuków była różna zależnie od miejscowych tradycji.

Części łuku: a - majdan; b1 - ramię górne; b2 - ramię dolne; c - grzbiet; d - brzusiec; e - gryf (zaczep); f - cięciwa; g - bączek, czasami jako element celowniczy; h - siodełko, miejsce nałożenia strzały.
* - więc nie "zetniesz sobie Cisa", chyba, że chcesz, by ktoś wrażliwszy na tym punkcie dał znać gdzie trzeba, że zajmujesz się niszczeniem zagrożonych wyginięciem gatunków roślin... Dodam jeszcze, że najlepsze cięciwy były zdaje się z końskiego włosia. Jednocześnie o tyle ekonomiczne, że żadne stworzenie na tym nie cierpiało, a było łatwo dostepne... Skręcało się włosy z końskiej grzywy i ogona, i otrzymywało się wyjątkowo sztywny, dobry materiał na cięciwę.
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

A czy cięciw nie wytwarzało się z jelit?
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Twoje kochane googlanie i Wikipedia :P
Cięciwa jest to element łuku, kuszy lub balisty służący do nadawania prędkości wystrzeliwywanym pociskom. Cięciwa jest napinana ramionami łuku. Dawniej cięciwy wykonywano z włókien roślinnych, takich jak len, konopie czy jedwab oraz ze ścięgien i jelit zwierzęcych, które do tego celu były suszone i wyprawiane.

Cięciwy we współczesnych łukach sportowych wykonane są z tworzyw sztucznych charakteryzujących się praktycznie zerową rozciągliwością i minimalnymi oporami w trakcie ruchu w powietrzu.

Cięciwa kuszy była zazwyczaj dużo grubsza niż cięciwa łuków aby wytrzymać większe przeciążenia w trakcie naciągu i wystrzeleniu bełta.
Końskie włosie jest wyjątkowo sztywne i do tego wytrzymałe, a co za tym idzie świetnie się nadaje na cięciwę. O ile mnie pamięć nie myli używano go m.in. w słynnych angielskich "longbowach".

EDIT:
cięciwa łuku wschodniego - do wyrobu cięciw wykorzystywano i wykorzystuje się różne materiały, np. jedwab, bawełnę, konopie, jelita zwierząt, niewyprawioną skórę zwierząt. Turecka nazwa cięciwy pochodzi od końskiego włosia, rzadko później stosowanego do wyrobu cięciw. Składa się z dwóch pętli i części głównej, wzmocnionej owijką w okolicach nakładania osady strzały. Pętle mogą być wykonywane osobno i potem łączone specjalnym węzłem do cięciwy, lub mogą stanowić integralną część cięciwy.
Żródło: http://www.bowtime.waw.pl/faq/slownik.html
Obrazek
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

* - więc nie "zetniesz sobie Cisa", chyba, że chcesz, by ktoś wrażliwszy na tym punkcie dał znać gdzie trzeba, że zajmujesz się niszczeniem zagrożonych wyginięciem gatunków roślin...
Jezus Maria, człowieko weź nie gadaj głupot. Powiedziałeś to tak jakby każdy człowiek wokół był jakimś konfidentem. A cisu w Polsce nie zabraknie. Jedna gałązka drzewa nie zniszczy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Powiedziałeś
Poprawka: "-aś". Jesteś pierwszą osobą chyba od prawie roku, która się na to łapie -_-
Brzoza pisze:Jezus Maria, człowieko weź nie gadaj głupot. Powiedziałeś to tak jakby każdy człowiek wokół był jakimś konfidentem. A cisu w Polsce nie zabraknie. Jedna gałązka drzewa nie zniszczy.
To powiedz mi dlaczego jest objęty ścisłą ochroną właśnie w Polsce jako gatunek zagrożony wyginięciem? Czy dlatego, że go w Polsce nie zabraknie? Nie sądzę.
Zagrożenie i ochrona

Gatunek objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Jest gatunkiem najwcześniej objętym ochroną w Polsce, bowiem chroniony jest od 1423 r. Ochrona została wówczas ustanowiona na mocy statutu warckiego, wydanego przez króla Władysława Jagiełłę[1], który chciał ograniczyć eksport drewna cisowego, z którego wyrabiano bardzo dobrej jakości łuki. Ograniczenie wprowadzono z obawy o całkowite wyginięcia cisu pospolitego.

Kategorie zagrożenia gatunku:
Kategoria zagrożenia na świecie wg CzKGZ IUCN: LC (niższego ryzyka (ang. least concern)
Kategoria zagrożenia w Polsce wg CzKR: VU (narażony)
Jedna gałązka drzewa nie zniszczy.
Gdyby każdy... Słowa nie znajdę, które nie byłoby obraźliwe... Gdyby każdy tak mówił w Polsce nie byłoby już nie tylko cisów. Analogicznie: zabrania się brania cegieł ze starych, zabytkowych budowli. Jedna cegła budynku nie zniszy, ale przyjdzie 100 takich debili i po zabytku.
Obrazek
Pan_Feanor
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Pan_Feanor »

Na Kroma, wilczko się przejełaś i w krzyżowca się bawisz. Jako biolog doskonale wiem co jest pod ochroną a co nie, a jak pisałem by nie brać na poważnie do już nie doczytała ? Ale silencjum i nie denerwować mi się tutaj bo niema o co i na co. :) no

Heh... :oops: Powinnam była zaznaczyć, że to sprostowanie do Twojej wypowiedzi. A potem Brzoza mnie zirytował podejściem: "urwę jeden, nic się nie stanie". Przepraszam za wybuch. Jestem na tym punkcie mocno wyczulona...
Zakończmy więc na tym ten OT i wracajmy do tematu - dop. WW
Zjedz kota! Zjedz kota! Kot ma wiele witamin i mikroelementów! RAORGHHH ! :D
Brzoza
Bosman
Bosman

Mam nieopodal domu taki lasek cisowy to swego czasu sobie poucinaliśmy z kumplami którzy brali drewno właśnie na łuk.
A takie jakieś paniczne podejście, nadmierna egzaltacja są dla mnie czymś żenującym. Przywiąż się do cisa.
I przepraszam za "łeś", niewiasto.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Przepraszam ale muszę w wtrącić swoje trzy słowa o Cisie. Można ścinać jak jest hodowlany, czytaj możesz sobie znaleźć kogoś u kogo rośnie Cis (marne szanse) i poprosić albo znaleźć sobie taką miejscówkę gdzie rosną Cisy ale już nikt się nimi nie zajmuje u nas kiedyś na peryferiach rosły sobie takie Cisy na zdewastowanych działkach.

Oczywiście Brzozo za ścinanie Cisu rosnącego w warunkach naturalnych powinieneś dostać profesjonalny wjeb. ;)

I polecam wam Cisówkę, dobra wódeczka z zmiażdżoną czerwoną osnówką... tylko ostrożnie przy wyrobie bo się możecie potruć...

Dobra możecie sobie wracać do broni...
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Informacja dla wszystkich miłośników łuków robionych "domowym sposobem".
Art. 27a. 1. W stosunku do rodzimych dziko występujących roślin objętych ochroną gatunkową zabrania się:

1) pozyskiwania, umyślnego niszczenia lub uszkadzania,
2) umyślnego niszczenia ich siedlisk,
3) zbioru, przetrzymywania, posiadania, preparowania, przetwarzania roślin oraz ich części,
4) dokonywania zmian stosunków wodnych, stosowania środków chemicznych, niszczenia ściółki leśnej, gleby w pobliżu stanowisk roślin chronionych,
5) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, darowizny,
6) wwożenia i wywożenia poza granicę państwa żywych, martwych, przetworzonych, spreparowanych w całości albo ich części oraz produktów pochodnych.

Art. 47l. 1. Jednostkowe stawki kary nie mogą przekroczyć za jeden centymetr obwodu pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm, trzykrotnej stawki jednostkowej opłaty przewidzianej dla danego rodzaju lub gatunku (odmiany) drzewa.

Stawki jednostkowe w zł za 1 cm obwodu pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm [dla drzew o obwodzie do 25cm]:
Jodła (pozostałe gatunki i odmiany), tulipanowiec, magnolia, korkowiec, miłorząb, metasekwoja, cis, cyprysik - 750,00 zł
Już lepiej kupić łuk za 100zł w sklepie sportowym... Tym bardziej, że w wyjątkowych przypadkach można zapłacić nawet trzykrotną wartość takiego drzewka... Nie opłaca się.

@Force: Nie wiem jak to jest z tymi cisami hodowanymi w domowym zaciszu, że tak powiem. Wtedy gałąź czy dwie chyba rzeczywiście nie robi różnicy, ale nawet właściciel działki, na której cis rośnie musi mieć pozwolenie na jego ścięcie (chyba, głowy za to nie dam pod topór).
Obrazek
Brzoza
Bosman
Bosman

@Force: Nie wiem jak to jest z tymi cisami hodowanymi w domowym zaciszu, że tak powiem. Wtedy gałąź czy dwie chyba rzeczywiście nie robi różnicy, ale nawet właściciel działki, na której cis rośnie musi mieć pozwolenie na jego ścięcie (chyba, głowy za to nie dam pod topór).
Haha, co za faszyzm.

Nie powiem, że ścięcie cisa jest czymś dobrym. Nie powiem również żeby było to całkowicie złe. Z resztą to było dobre sześć lat temu i to szczeniactwo było. Co jak co nie wstydzę się. Dziś bym tego nie zrobił bo zwyczajnie nie widzę potrzeby.
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Sorry, ale sie gubie... O czym jest ten temat i dlaczego mod bierze udzial w dupnym offtopie??? Moze zalozcie sobie temat o cisach co? No chyba ze macie cisy w domach i stanowia one czesc Waszego arsenalu :/

Wracajac do tematu. Jakis czas temu do mojego malego magazyniku z bronia dolaczyl Tippmann x7 + lufa 16 cali + skladana kolba taktyczna :D Piekna giwera... Kocham ja i nawet juz z nia spalem :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Pytanie dnia: ile za to dałeś? (szukałam nieco w sieci i wychodzi min. 800zł, choć głównie waha się wokół jednego patola) O_O
Drugie pytanie dnia: ile podobnych masz w domu? X_x
Obrazek
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

WinterWolf pisze:Pytanie dnia: ile za to dałeś? (szukałam nieco w sieci i wychodzi min. 800zł, choć głównie waha się wokół jednego patola) O_O
Drugie pytanie dnia: ile podobnych masz w domu? X_x
Pukawa:
http://www.kansus.pl/produkt-788-162_16 ... nn_x7.html

Lufa ceramiczna 16" to nie pamietam dokladnie, 150-180zl. Nie jestem pewien jaka mam wiec nie stwierdze (firmy nie pamietam).

Kolba:
http://www.kansus.pl/produkt-1218-113-j ... stock.html

Mamba:
http://www.kansus.pl/produkt-1106-47-32 ... ralna.html
Jeszcze szybka zlaczka do mamby, ale nie pamietam jaka.

Butla:
http://www.kansus.pl/produkt-241-43-12o ... n_off.html

I to tyle jesli chodzi o sama giwere.

A mam taka w domu tylko jedna. Reszta to bron biala :)
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Pan_Feanor
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Pan_Feanor »

Ile niesie i jaka szybkostrzelność ? Zawsze chciałem wybrać się na paintball ale albo nima z kim, albo brak kasy albo brak czasu :/...

A co do ustawy ochrony środowiska :> Błagam nieee.. wiesz jak boli zakuwanie tego na pamięć :D ?
Zjedz kota! Zjedz kota! Kot ma wiele witamin i mikroelementów! RAORGHHH ! :D
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Szybkostrzelnosc mojej rowna sie szybkosci mojego palca wskazujacego prawej dloni xD Jesli jednak ktos lubi walic seriami z predkoscia 20 kul na sekunde moze zaopatrzyc sie w e-grip, lub response trigger. Mi to jednak do szczescia nie potrzebne, choc niektorzy kumple maja i musze przyznac ze efekt psychologiczny i sila razenia znaczaca wzrasta, szczegolnie jesli cel jest ruchomy albo jest ich wiele. Jednak nawet bez jednego z tych dwoch gadzetow mozna wyluskac z tej giwery cos co na upartego mozna nazwac seria :) Hehe, anegdotka: ostatnio jak podzielilismy sie na przeciwne druzyny jeden z tamtych pyta ile mamy e-gripow u siebie, my ze zadnego, on na to "kurwa my mamy dwa, bedzie niesprawiedliwie", a kumpel ze spoko spoko mamy szybkie palce...
taaa, rozgadalem sie :mrgreen:

A niesie daleko xD
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Ja ostanio miałam przyjemność postrzelać sobie z czegoś takiego:
1152189390_1.jpg
Cholerstwo jest na tyle ciężkie, że mi po zabawie mało ręce nie poodpadały :P
Tutaj trochę szczegółów:
http://www.sklep.airsoftguns.pl/product ... ml#galeria

A tę zabaweczkę kumpel przyszedł mi niedawno pokazać (też replika do ASG).
1152190636_1.jpg
Coś było nie tak z nią... Nie wiem co dokładnie, w każdym razie nie chciała działać jak powinna. Rozłożyłam, złożyłam i działa jak nówka. Nie pytajcie co zrobiłam, bo nie wiem -_-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
ODPOWIEDZ