Wielki Turniej Erystyczny
Regulamin forum
Na tym forum mogą pisać wyłącznie osoby biorące udział w turnieju. Zalogowani użytkownicy mogą głosować na swoich faworytów.
Na tym forum mogą pisać wyłącznie osoby biorące udział w turnieju. Zalogowani użytkownicy mogą głosować na swoich faworytów.
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Re: Wielki Turniej Erystyczny
Spór o "lepszości" kobiet lub mężczyzn był świetny. Zobaczymy co dalej, liczę na bardziej kontrowersyjne tematy, oczywiście w pewnych granicach smaku... A tak to słabo.
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Tjaa... Mam nadzieję, że w następnym etapie będzie ciekawiej... W ogóle zastanawiam się czy nie lepsze byłyby spory na zasadzie odpowiedzi na pytanie typu tak-nie a nie wybrane dwie z miliona odpowiedzi.fds pisze:Jak na razie, to ten turniej jest przerażająco nudny. Nie mogę się zdecydować czy to wina dyskutantów, czy tematów cienkich jak Bolka trampki, czy niesprawdzającej się formuły konkursu.
Jeden z głupszych tematów moim zdaniem to czerwony-zielony. Nieciekawy i wykrojony na siłę ze znacznie szerszego wachlarza kolorów. O wiele lepiej czyta się spory gdy ktoś utrzymuje że coś jest. np. dobre, a drugi mówi że to samo jest złe.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Marynarz
- Numer GG: 2363991
moim zdaniem tematy powinny być nieco bardziej ... kontrowersyjne i takie, żeby przeciwstawne strony były jaskrawo różne od siebie. Wtedy emocje pewnie byłyby większe
DUB W NOSIE !
Sprawozdania z Drugich Międzynarodowych Warsztatów na Temat Nagich Myszy
Sprawozdania z Drugich Międzynarodowych Warsztatów na Temat Nagich Myszy
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Ja od siebie dodam, ze dokladny temat sporu i jego strony tez powinny byc od razu znane, bo w sumie mozna wygrac bez argumentowania swojej strony.
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
O to chodzi w erystyce, jeśli się nie mylę, żeby przekonać do siebie publiczność, a nie mieć rację i argumenty w sporze
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0
Właśnie mienie argumentów, nieważne czy prawdziwych, jest sednem przekonania do siebie publiczności.BAZYL pisze:O to chodzi w erystyce, jeśli się nie mylę, żeby przekonać do siebie publiczność, a nie mieć rację i argumenty w sporze
Podstawowy błąd tego turnieju, to chyba brak sprecyzowanych tematów. Na razie to taki bełkot o niczym. Stanowiska przeciwników powinny mocno stać w opozycji do siebie i powinny być zrównoważone. W sporze o Zwierzęta - przykładowo - tak nie jest. Jedna strona miała "Zwierzęta są gorsze" to druga powinna mieć "Zwierzęta są lepsze". Podobnie w systemach operacyjnych. Teraz jest pogadanka o systemach, a powinien być mocny temat "Linuks vs Windows, który lepszy". Co z tego, że w tej chwili osoba broniąca Windowsa wygrywa, skoro, gdy się dowiemy na koniec, że miała pokazać wyższość Windowsa (tak się domyślam), okaże się, że nic takiego nie udowodniła i powinna przegrać. Padaka.
Ostre zbiegunowanie poglądów przeciwników już na samym początku, od razu by ożywiło całą dyskusję.
-
- Arcymod Tawerniany
Manipulacja jest równie dobra, a nawet lepsza od argumentów ^^
A pogląd "zwierzęta są lepsze" jest znacznie trudniejszy do obrony niż równe, czy gorsze... choć oczywiście możliwy ;p Osobiście nie zgadzam się też z tekstem, że spory bezpośrednich przeciwieństw są lepsze niż częściowych czy alternatyw... ale wezmę tę opinię ludu pod uwagę na 2gim etapie ;p
-
- Bosman
Tyle, ze spor dotyczacy np systemow operacyjnych byl juz wygrany przez Tawerniaka 7, mimo ze ten tak na prawde nawet nie rozpoczal dyskusji. Innymi slowy, spor mozna wygrac zadajac wylacznie trudne pytania stronie przeciwnej.
-
- Bosman
Szkoda że czas nie pozwolił mi na kontynuowanie sporu o zwierzętach... Myślałem ze jako jedyny zostanie zakończony ale życie pokazało inaczej... Kiedy druga edycja? )
BTW. Ojciec mróz gratulacje, szkoda że nie miałem twojej strony
BTW. Ojciec mróz gratulacje, szkoda że nie miałem twojej strony
-
- Tawerniany Che Wiewióra
Jest znacznie prostszy (wręcz banalny) niż równe, który jest najtrudniejszy z tych trzech.MAd Phantom pisze:A pogląd "zwierzęta są lepsze" jest znacznie trudniejszy do obrony niż równe, czy gorsze... choć oczywiście możliwy ;p
-
- Bosman
Racja. Trudno sie bronić takiego poglądu jak na studiach wpajają Ci że miedzy zwierzętami a ludźmi jest taka przepaść że nie warto mostu przerzucać... Natomiast przy temacie "zwierzęta są lepsze od ludzi" można zawsze znaleźć jakąś płaszczyznę na której rzeczywiście są lepsze...fds pisze:Jest znacznie prostszy (wręcz banalny) niż równe, który jest najtrudniejszy z tych trzech.
Btw. nie traktujcie tego co pisałem jako fakty naukowe, w życiu się tak nie nakłamałem.
-
- Arcymod Tawerniany
Do udowodnienia równości można użyć wszystkich tych samych argumentów co do udowodnienia lepszości oraz wielu innych... i będzie to miało bardziej umiarkowane i akceptowalne brzmienie. Ergo równość udowodnić jest łatwiej ;p
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
I znowu... Spór 9. Jak dla mnie zdecydowanie wygrywał Tawerniak 8. Ale przestał odpowiadać, czyli wg mnie dał walkowera i musiałem zagłosować na Tawerniaka 7... No jak mnie to drażni w tym turnieju...
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Ja nie do końca eliminuje tych, co przestali odpisywać.
Jeżeli byli naprawde na DUŻO wyższym poziomie, to stawiam na nich. Chociaż oddanie walkowerem to u mnie duuuuzy minus.
Jeżeli byli naprawde na DUŻO wyższym poziomie, to stawiam na nich. Chociaż oddanie walkowerem to u mnie duuuuzy minus.
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica
-
- Bosman
Lepsi nie oddaja walkowerem.
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Dokładnie.Craw pisze:Lepsi nie oddaja walkowerem.
-
- Bosman
Szybkie obstawianie Phovena:
T3 to Aluś.
Koniec przekazu
T3 to Aluś.
Koniec przekazu