Wielki Turniej Erystyczny

Forum turniejowe.
Regulamin forum
Na tym forum mogą pisać wyłącznie osoby biorące udział w turnieju. Zalogowani użytkownicy mogą głosować na swoich faworytów.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Re: Wielki Turniej Erystyczny

Post autor: Sihamaah »

Spór o "lepszości" kobiet lub mężczyzn był świetny. Zobaczymy co dalej, liczę na bardziej kontrowersyjne tematy, oczywiście w pewnych granicach smaku... A tak to słabo.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

fds pisze:Jak na razie, to ten turniej jest przerażająco nudny. Nie mogę się zdecydować czy to wina dyskutantów, czy tematów cienkich jak Bolka trampki, czy niesprawdzającej się formuły konkursu.
Tjaa... Mam nadzieję, że w następnym etapie będzie ciekawiej... W ogóle zastanawiam się czy nie lepsze byłyby spory na zasadzie odpowiedzi na pytanie typu tak-nie a nie wybrane dwie z miliona odpowiedzi.

Jeden z głupszych tematów moim zdaniem to czerwony-zielony. Nieciekawy i wykrojony na siłę ze znacznie szerszego wachlarza kolorów. O wiele lepiej czyta się spory gdy ktoś utrzymuje że coś jest. np. dobre, a drugi mówi że to samo jest złe.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Ojciec Mróz
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2363991

Post autor: Ojciec Mróz »

moim zdaniem tematy powinny być nieco bardziej ... kontrowersyjne i takie, żeby przeciwstawne strony były jaskrawo różne od siebie. Wtedy emocje pewnie byłyby większe :-)
DUB W NOSIE !

Sprawozdania z Drugich Międzynarodowych Warsztatów na Temat Nagich Myszy
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Ja od siebie dodam, ze dokladny temat sporu i jego strony tez powinny byc od razu znane, bo w sumie mozna wygrac bez argumentowania swojej strony.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

O to chodzi w erystyce, jeśli się nie mylę, żeby przekonać do siebie publiczność, a nie mieć rację i argumenty w sporze ;)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

BAZYL pisze:O to chodzi w erystyce, jeśli się nie mylę, żeby przekonać do siebie publiczność, a nie mieć rację i argumenty w sporze ;)
Właśnie mienie argumentów, nieważne czy prawdziwych, jest sednem przekonania do siebie publiczności.

Podstawowy błąd tego turnieju, to chyba brak sprecyzowanych tematów. Na razie to taki bełkot o niczym. Stanowiska przeciwników powinny mocno stać w opozycji do siebie i powinny być zrównoważone. W sporze o Zwierzęta - przykładowo - tak nie jest. Jedna strona miała "Zwierzęta są gorsze" to druga powinna mieć "Zwierzęta są lepsze". Podobnie w systemach operacyjnych. Teraz jest pogadanka o systemach, a powinien być mocny temat "Linuks vs Windows, który lepszy". Co z tego, że w tej chwili osoba broniąca Windowsa wygrywa, skoro, gdy się dowiemy na koniec, że miała pokazać wyższość Windowsa (tak się domyślam), okaże się, że nic takiego nie udowodniła i powinna przegrać. Padaka.

Ostre zbiegunowanie poglądów przeciwników już na samym początku, od razu by ożywiło całą dyskusję.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Manipulacja jest równie dobra, a nawet lepsza od argumentów ^^

A pogląd "zwierzęta są lepsze" jest znacznie trudniejszy do obrony niż równe, czy gorsze... choć oczywiście możliwy ;p Osobiście nie zgadzam się też z tekstem, że spory bezpośrednich przeciwieństw są lepsze niż częściowych czy alternatyw... ale wezmę tę opinię ludu pod uwagę na 2gim etapie ;p
Craw
Bosman
Bosman

Tyle, ze spor dotyczacy np systemow operacyjnych byl juz wygrany przez Tawerniaka 7, mimo ze ten tak na prawde nawet nie rozpoczal dyskusji. Innymi slowy, spor mozna wygrac zadajac wylacznie trudne pytania stronie przeciwnej.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Szkoda że czas nie pozwolił mi na kontynuowanie sporu o zwierzętach... Myślałem ze jako jedyny zostanie zakończony ale życie pokazało inaczej... Kiedy druga edycja? ;))

BTW. Ojciec mróz gratulacje, szkoda że nie miałem twojej strony ;)
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

MAd Phantom pisze:A pogląd "zwierzęta są lepsze" jest znacznie trudniejszy do obrony niż równe, czy gorsze... choć oczywiście możliwy ;p
Jest znacznie prostszy (wręcz banalny) niż równe, który jest najtrudniejszy z tych trzech.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

fds pisze:Jest znacznie prostszy (wręcz banalny) niż równe, który jest najtrudniejszy z tych trzech.
Racja. Trudno sie bronić takiego poglądu jak na studiach wpajają Ci że miedzy zwierzętami a ludźmi jest taka przepaść że nie warto mostu przerzucać... Natomiast przy temacie "zwierzęta są lepsze od ludzi" można zawsze znaleźć jakąś płaszczyznę na której rzeczywiście są lepsze...

Btw. nie traktujcie tego co pisałem jako fakty naukowe, w życiu się tak nie nakłamałem.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Do udowodnienia równości można użyć wszystkich tych samych argumentów co do udowodnienia lepszości oraz wielu innych... i będzie to miało bardziej umiarkowane i akceptowalne brzmienie. Ergo równość udowodnić jest łatwiej ;p
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

I znowu... Spór 9. Jak dla mnie zdecydowanie wygrywał Tawerniak 8. Ale przestał odpowiadać, czyli wg mnie dał walkowera i musiałem zagłosować na Tawerniaka 7... No jak mnie to drażni w tym turnieju...
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Ja nie do końca eliminuje tych, co przestali odpisywać.
Jeżeli byli naprawde na DUŻO wyższym poziomie, to stawiam na nich. Chociaż oddanie walkowerem to u mnie duuuuzy minus.
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Craw
Bosman
Bosman

Lepsi nie oddaja walkowerem.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Craw pisze:Lepsi nie oddaja walkowerem.
Dokładnie.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Szybkie obstawianie Phovena:
T3 to Aluś.
Koniec przekazu ;)
Zablokowany