Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
Keyhell
Mat
Mat
Numer GG: 9916608

Re: Muzyka

Post autor: Keyhell »

Z Guns 'n Roses znam tylko Paradise City. Nawet dobre. Bardzo miło się słucha ;)
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Byłem w IMAXien na U2 3D i trochę nie wiedziałem, czego się spodziewać, bo byłem raczej "dla towarzystwa". A tu proszę - mimo, że znam ich 5 piosenek na krzyż, podobało mi się. Może coś więcej ich posłucham? ^^ Bo choć uwielbiam starocie, to pora chyba poszukać młodszych staroci...

PS. GnR znam parę piosenek, ale lubię je tylko "przy okazji". Specjalnie bym sobie ich raczej nie zapuścił :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

GnR fajnie się słucha :D Kiedyś dzięki przyjaciółce miałam na nich niezłą fazę, ale mi przeszło maniactwo :P Teraz stwierdziłam, ze dobrym pomysłem będzie puszczenie wszystkiego "jak leci". Włączyłam na Winampie losowe odtwarzanie utworów i przez 149 godzin mam mieszankę black metalu, celtic, cello rocka, heavy metalu, hard rocka i innych :P Wszystko na raz :P Ciekawe efekty muszę przyznać :P

Co do gitarzystów, to wymienię ich trochę bez kolejki, ale to są właśnie ci, których uwielbiam:
Brian May, Jimmy Page, Santana, Steve Vai, Slash, Van Halen
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

STEVE VAI!
To ktoś na tym świecie zna i lubia Vai'a? Kurde, a ja myślałem, że umrę samotny.

...eeee...

Ożeń się ze mną :oops:

Co do muzyki, to jeszcze niesamowicie dobrze blues'uje Steve Ray Vogan. Rewelacyjna gitara, typowo czilałtowe teksty i ten lekko ochrypnięty przepalony głos- polecam gorącp
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Ożeń się ze mną :oops:
Tak łatwo to nie ma. No, tylko ja tak mam z kobietami ;) :D

Bardzo mi ostatnio do gustu przypadła playlista z opisu Kaiwirashi (sorry, źle napisałem ksywę? :?)

Poza tym: Gorillaz, Hey, Indios Bravos... Odchodzę powoli znowu od HH ;) Ciekawe, gdzie tym razem zajdę...

A najlepszy gitarzysta? Najlepszy to nie wiem, ale świetny jest Buckethead!
http://youtube.com/watch?v=8akmP6Sjv2o
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Prawdę mówiąc nie przepadam za Bucketheadem. Tej jego solówki nie za bardzo przypadły mi do gustu. Speed to jeszcze nie wszystko ;) (no wiem, że ma pare wolniejszych kawałków, wiem :P)
.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Buckethead jest boski*! Ściągnąłem całą dyskografię solową, spojrzałem na wiki, ile płyt wydał, współpracując z zespołami, a tam ok. 80 ;o. Czeka mnie jeszcze dużo ściągania.
Deep pisze:Speed to jeszcze nie wszystko
Pewnie. Dlatego Buckethead ma jeszcze oryginalną technikę. Dlatego ma kilkupalcowe tappingi niemożliwe do zagrania przez innych gitarzystów. Dlatego ma własny styl. Dlatego ma niezwykłą ekspresję. Czy sądziłeś, że on tylko ma Speed? ;) Poza tym jestem przekonania, że im lepsza technika gry, tym więcej artysta może wyciągnąć z utworu. Zostało mi po lekcjach pianina.

*Nie zwracajcie na mnie uwagi. Jestem tylko fanatykiem... :>
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

;_; wszyscy tacy fanatycy to i ja też. Po IM przyszedł czas na Annihilatora i jego płytkę "Set the World on Fire"! Boże nie przypuszczałem że thash metal może być taki trash... od kawałków od których boli głowa jest tam odrobina poweru i odrobina heavy i wszystko takie radośnie rozregulowane. Annnihilator jest jak Trivium ale jeszcze bardziej niespokojny i jeszcze mocniejszy. :P

PS.: Buckethead < Slash
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Buckethead < Slash
Beethoven < Bee Gees

De gustibus non est disputandum, a porównywanie dwóch gitarzystów zaczynających w różnych latach i grających różną muzykę jest nie teges tak samo jak mój przykład.
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Z gitarzystów, to ani Vai, ani Vogan nie dorastali do pięt Hendrixowi i tyle powiem. Sami oni grali utwory Jimiego. Naprawdę lubię też Claptona, Dimebag Darrell fajnie grał jednak głównie znam go jak grał w Damageplan, Slash fajny, aczkolwiek ci dwaj to już raczej nie solowi artyści. Uwielbiam też wejścia gitarowe Marka Knopflera jak grał jeszcze w Dire Straits - ach to wejście w "Money for nothing". 8) Tommy Iommy daje fajne partie gitarowe, Buddy Guy też fajnie gra bluesowo... Szczerze powiem, że jest wielu dobrych gitarzystów jednak moim zdaniem najsłabsi są ci solowi, a najlepsi co grają w zespole, są widoczni i jeszcze do tego potrafią dać klimatyczną i pasującą do tła solówkę. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

No tak. Tony Iommi rzeczywiście daje bardzo ładne solówki w Black Sabbath. Lubię go. No i fajną gitarę ma :)
A z tych "cięższych" gitarzystów to lubię również Zakka Wylde (chociaż mało Black Label Society słucham w sumie). Podoba mi sie jego styl. No i też fajnie gra i również fajne gitarki ma :)
.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

A ja teraz zadbam o metaluchow z Poznania i okolic ;] Fajny koncercik wam sie szykuje u mojej kumpeli w knajpie:
Obrazek
Kruk
Majtek
Majtek
Numer GG: 5250226

Post autor: Kruk »

Richard Cheese to gość, który aranżuje rockowe, metalowe czy popowe hity na muzykę lat 40. ubiegłego stulecia, tzw. lounge music, coś w stylu jazzu czy swingu. Wszystko ze sporą dawką humoru.
Polecam, bo warto się zapoznać.
Sex, Drogen und Industrial
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

A ja tak nagle i niespodziewanie polecę Björk.
Byłam wczoraj na jej koncercie i ciągle jestem pod wrażeniem. Było cudnie, kolorowo i głośno.
Muzyka była... dziwna. Na początku, jako support wyskoczyła jakaś DJ-ka, która puszczała... hałas. Albo hałas zmieszany z jakimiś anegdotkami o psychologach. Albo hałas zmieszany ze Snoop Dogiem. Albo hałas zmieszany z innym hałasem. Raniła moje uszy bardziej niż najbardziej hardcorowe utwory Amona Tobina.

No ale na szczęście nie uciekłam, bo później było już tylko coraz lepiej - DJkę wcieło i na scenie pojawiła się Björk. Wprawdzie momentami z koncertu robiło się techno party z laserami, ale jakoś pasowało do całości. Jak do tej pory był to najlepszy koncert, na jakim byłam (pobił na głowę koncert Depeche Mode, na którym byłam rok temu i jarałam się nim później przez kilka miesięcy;).

A ten utwór podobał mi się najbardziej. Podobał się tak bardzo, że aż się wzruszyłam ;)

A sama Björk była tak bardzo björkowata, że bardziej nie można - wyglądała jak kolorowa kura i przypominała okładkę swojej najnowszej płyty, którą promuje już od roku :)

Jakby kogoś interesowało, to tutaj jest recka z koncertu.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Falka pisze: A ten utwór podobał mi się najbardziej. Podobał się tak bardzo, że aż się wzruszyłam ;)
Ale pewnie bez Antony'ego Hegarty było... wiec nie to samo :P

EDIT: ups... widzę, że Antony był (zapomniałem, że to Londyn); no to wierzę, że było to coś niesamowitego - dwójka najbardziej odjechanych wokalistów na świecie live, razem ;)
Obrazek Obrazek
Keyhell
Mat
Mat
Numer GG: 9916608

Post autor: Keyhell »

Ja mam prośbę do forumowych weteranów metalu.

Czy moglibyście podać po jednym przykładzie piosenki, która byłaby idealnym odwzorowaniem odgałęzienia metalu? Np. Death Metal - piosenka ******, Trash Metal - piosenka *******

Jest mi to bardzo potrzebne do czegoś. Byłbym wdzięczny.
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Death metal - Death - Trapped in a corner
Heavy Metal- Iron Maiden - Brave New World/mnóstwo innych utwórów Im/Black Sabbath
Black Metal - Emperor - The Tongue of fire /Celtic Frost - Hellhammer
Power Metal- Dragon Force - Through The Fire And Flames
Folk Metal- Finntroll - Eliytres Berc/Moonsorrow - Pakanajuhla
Viking Metal-Moonsorrow - Pakanajuhla(jakoś średniawo)/Amon Amarth - Gods of War Arise/Bathory-Mother Earth Father Thunder
Thrash Metal- Metallica - Hit the lights/Slayer - Bloodline(kozacka piosenka)
Christian metal- tu będzie cięzko : Soulfly - I Belive
Industrial Metal- Fear Factory-Cyberwaste
Speed Metal- Blind Guardian - Battalions of Fear(tak pokazuje wiki) napewno znajdzie się tu też Metallica z kill em all i innymi utworami.
Epic Metal - MANOWAR (epickie jak ...)Battle Hymn, Holy War Moonsorrow też tu się znajdzie..
Gothic Metal- Nightwish(tu większość pieśni(lol)jest gotycka), Moonspell- luna
Metal symfoniczny(LOL) Nightwish, Rhapsody of Fire, Epica, Within Temptation.(tak pisze wiki) Ja bym dodał jeszcze Theriona..
Grindcore- BERZEKER - ogólnie wszystkie piosenki imo, napalm death- twist the knife.

Editne pózniej jeszcze raż ;p
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 kwietnia 2008, 19:46 przez kaziu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ