Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

A propos ostatniej sugestii to mam taki fajny zbiór opowiadań pod redakcją Alfreda Hitchcocka pod tytułem "Kto zabije człowieka". Niektóre opowiadania są masakrycznie dobre - poczytajcie, polecam!
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Jeżeli ktoś lubi mroczne i ponure klimaty to polecam serie "Wojny Pajęczej Królowej" w realiach Forgotten Realms: "Upadek", "Powstanie" oraz " Potępienie". A jeśli ktoś lubi mroczne elfy to już koniecznie musi je przeczytać, bo bardzo ciekawie zostały ukazane charaktery.
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
PrQ
Marynarz
Marynarz

Post autor: PrQ »

Pewnie nic nowego nie wniose ale z nie-fantasy to krzyżaków polecam, a fantasy to Tolkien oraz Dangeons&Dragons dla Mg aby sobie zdarzenia i nowe przygody do sesji wymyślili...
Prosiak (PrQ)
Ghand
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 3645426
Kontakt:

Post autor: Ghand »

kto czytal Achaje? Ziemiński niby chwalony ale mnei jakos nie przekonal. o iel ostanie opowiadania byly niesamowite (Autobahn na poznan) o tyle te trzy tomy achaii sa naciagane mocno...
Ghand ^_____^
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Achaja... Pierwszy tom był niezły, a potem już coraz gorzej... Wychodzi to jaki jest chlor z Ziemiańskiego... zreszta widziałem sie z nim dwa miesiace temu, po półrocznej przerwie... Człowiek jest wrakiem siebie samego...

Co do opowiadań, to najlepsze IMHO było "Toy, Toy Song" - te nowsze - i bardziej docenione są też niezłe, ale nie rewelacyjne.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

Achaja to pokaz geniuszu rzemieslniczego a nie talentu prawdziwego artysty. Jest cudowna rozrywka na niestety roznym poziomie (bo ten potrafi zmieniac sie w kazdym rozdziale). Jesli przymknie sie oko na kilka rzeczy czytanie moze dawac niesamowita satysfakcje. (Niestety czasem tych rzeczy jest troche za duzo). Mimo to bardzo, bardzo cenie Achaje i Ziemianskiego. Masa postaci, ktore naprade ozywaja w glowie, wzory chrakterow i postepowian... Fakt ksiazka czasem kuleje ale ma tez momenty, w ktorych rzeczywiscie porywa.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
Iskendarian
Pomywacz

Post autor: Iskendarian »

Ktoś polecał "Kod...", więc i ja się wypowiem :twisted: Według mnie jest on słabą książką, a w porywach co najwyżej średnią. A jak ktoś mi po przeczytaniu tego powiedział, że Brown był porównywany do Umberto Eco... heh, nie mogłem przestać się śmiać przez 5 minut :P Z kolei co do tych 'spojrzeń na religię'... cóż, większość informacji zawartych w tej książce, to wybujała fantazja autora, która z prawdą ma tyle wspólnego co Mann z krótkimi zdaniami :P Natomiast jeśli spodobał Ci się "Kod...", to przeczytaj sobie również "Klub Dantego" :)

Od siebie, z ostatnio przeczytanych, mogę polecić Eddę Poetycką, jeśli ktoś się mitolgią Skandynawii interesuje oraz "Dalsze dociekania" Borges'a. Uprzedzam, że "Dalsze dociekania" składają się z esejów, ale za to jakich :)
"Bez przerwy pić też się nie da, więc się dokształcam"
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

podstawka do NS + dodatki... tyle humoru ze glowa mala... :D ja miejscami rylem sie po kilka minut z tekstow jakie tam byly.
Seth
Tawerniak
Tawerniak

Post autor: Seth »

,,Upadek'' i reszta książek z serii Wojny Pajęczej królowej są odjechane. Opowiadają one o pewnym kłopocie kapłanek z Menzoberranzan polegającym na... sami się przekonacie. Bohaterów jest kilku a każdy z nich to bardzo miły mroczny elf :twisted: (przynajmniej jak na mrocznego elfa) a skoro drowy są wmieszane w intrygę a w dodatku w Podmroku zachodzą poważne zmiany mogące zadecydowac o dalszych jego- a przede wszystkim jego władców, drowów- losach. Książkę poleca R.A. Salvatore no i ja więc jak będziecie chcieli zabic nudę i oderwac się od słodkich do mdłości pozytywnych bohaterów sięgnijcie po te książki bo naprawdę warto.
Seth
Mu! :P (ja przynajmniej działam pod przykrywką)
http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!
Ramal
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Ramal »

a że mi sie wszystkiego nie chce czytac :) napisze normalnie:
T.Brooks- Królestwo na sprzedaż
Adams- Autostopem przez galaktykę(trylogia w pieciu czesciach ;) )
i wszystko co jest mozliwe Zelaznego
"Czasami wole być zupełnie sam, niezdarnie tańczyć na granicy zła, i nawet stoczyć się na samo dno, czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk..."
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Odpowiem zanim się BAZ wtrąci: trylogia Adamsa ma sześć części.

Niestety, części szóstej nie czytałam, a o jej istnieniu wiem tylko od BAZia, więc nie mam pewności, czy to prawda ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Obydwoje wiem, ze ja zawsze mam rację... i nie miałem zamiaru tego poprawiać, gdyż Ramal nie napisał ze cykl Adamsa ma pięć częsvci a wymienił jego podtytuł. Trylogia w pięciu częściach <-- to podtytuł, a że liczy 6 tomów to inna bajka ;)
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Oh damn you!

A ja właśnie kończę Naukę Świata Dysku II i muszę stwierdzić, że bardziej mi się część pierwsza podobała. Część druga jest o tym, jak u ludzi wyewoluował mózg i umysł. Ciekawe, owszem, ale powstanie Wszechświata było ciekawsze.
Poza tym ukazała się część trzecia z podtytułem Ewolucja. Nie czytałam jeszcze i raczej prędko nie przeczytam, bo niecierpię książek w nieporęcznym formacie i twardej oprawie, a tak się tutaj książki wydaje :( Wydanie nadające się do czytania i mieszczące sie w torbie wychodzi równo rok później. Angole są dziwni :/
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

I znowu ja, ale nie bede postow laczyc, bo raz, ze o roznych ksiazkach, a dwa, ze tego wyzej pisalam jakies 2 tygodnie temu.

Skonczylam czytac Weronika postanawia umrzec Paulo Coehlo i bardzo, ale to bardzo ta ksiazke polecam.
Tytulowa Weronika postanawia umrzec, ot tak po prostu. Jednak proba samobojstwa jej nie wychodzi i dziewczyna laduje w zakladzie dla psychicznie chorych. Okazuje sie tam jednak, ze jej serce zostalo uszkodzone i umrze za pare dni. W tym czasie dziewczyna sie zmienia, a wraz z nia inni pacjenci.
Ksiazka ladna, wciagajaca i dajaca do myslenia. Krotko mowiac: ksiazka o zyciu.

Polecam z calego serducha.
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

a ja polece ksiazke... (niekoniecznie) KUCHARSKA!!! (do tych co sie czepiaja, tam sa chyba z 3 recepty na zrobienie czegos jadalnego!). naaaaaprawde ciekawe rzeczy sa opisane... ale mi saletry w niemczech niechca sprzedac, wszedzie slysze, ze trzeba miec 18 lat :D od czego sa kumple/wyjazd do polski :twisted: :twisted: :twisted:
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Ja polecam wszystkim Bożych Bojowników A. Sapkowskiego. Tak książka jest genialna ;]
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Post autor: Haer'dalis »

Czy szóstą częścią Trylogii nie jest przypadkiem Salmon of a doubt (po naszemu to chyba było Łosoś Watpliwości)? Jeśli to to chyba był zbiór notatek Addamsa i jako taki był bardzo słaby.
ODPOWIEDZ