Książki które lubię, książki które polecam...

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
A propos ostatniej sugestii to mam taki fajny zbiór opowiadań pod redakcją Alfreda Hitchcocka pod tytułem "Kto zabije człowieka". Niektóre opowiadania są masakrycznie dobre - poczytajcie, polecam!
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Marynarz
- Numer GG: 9458038
- Kontakt:
Jeżeli ktoś lubi mroczne i ponure klimaty to polecam serie "Wojny Pajęczej Królowej" w realiach Forgotten Realms: "Upadek", "Powstanie" oraz " Potępienie". A jeśli ktoś lubi mroczne elfy to już koniecznie musi je przeczytać, bo bardzo ciekawie zostały ukazane charaktery.
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...

-
- Marynarz

-
- Tawerniak
- Numer GG: 3645426
- Kontakt:

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Achaja... Pierwszy tom był niezły, a potem już coraz gorzej... Wychodzi to jaki jest chlor z Ziemiańskiego... zreszta widziałem sie z nim dwa miesiace temu, po półrocznej przerwie... Człowiek jest wrakiem siebie samego...
Co do opowiadań, to najlepsze IMHO było "Toy, Toy Song" - te nowsze - i bardziej docenione są też niezłe, ale nie rewelacyjne.
Co do opowiadań, to najlepsze IMHO było "Toy, Toy Song" - te nowsze - i bardziej docenione są też niezłe, ale nie rewelacyjne.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
Achaja to pokaz geniuszu rzemieslniczego a nie talentu prawdziwego artysty. Jest cudowna rozrywka na niestety roznym poziomie (bo ten potrafi zmieniac sie w kazdym rozdziale). Jesli przymknie sie oko na kilka rzeczy czytanie moze dawac niesamowita satysfakcje. (Niestety czasem tych rzeczy jest troche za duzo). Mimo to bardzo, bardzo cenie Achaje i Ziemianskiego. Masa postaci, ktore naprade ozywaja w glowie, wzory chrakterow i postepowian... Fakt ksiazka czasem kuleje ale ma tez momenty, w ktorych rzeczywiscie porywa.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Pomywacz
Ktoś polecał "Kod...", więc i ja się wypowiem
Według mnie jest on słabą książką, a w porywach co najwyżej średnią. A jak ktoś mi po przeczytaniu tego powiedział, że Brown był porównywany do Umberto Eco... heh, nie mogłem przestać się śmiać przez 5 minut
Z kolei co do tych 'spojrzeń na religię'... cóż, większość informacji zawartych w tej książce, to wybujała fantazja autora, która z prawdą ma tyle wspólnego co Mann z krótkimi zdaniami
Natomiast jeśli spodobał Ci się "Kod...", to przeczytaj sobie również "Klub Dantego" 
Od siebie, z ostatnio przeczytanych, mogę polecić Eddę Poetycką, jeśli ktoś się mitolgią Skandynawii interesuje oraz "Dalsze dociekania" Borges'a. Uprzedzam, że "Dalsze dociekania" składają się z esejów, ale za to jakich

Od siebie, z ostatnio przeczytanych, mogę polecić Eddę Poetycką, jeśli ktoś się mitolgią Skandynawii interesuje oraz "Dalsze dociekania" Borges'a. Uprzedzam, że "Dalsze dociekania" składają się z esejów, ale za to jakich

"Bez przerwy pić też się nie da, więc się dokształcam"

-
- Tawerniak
,,Upadek'' i reszta książek z serii Wojny Pajęczej królowej są odjechane. Opowiadają one o pewnym kłopocie kapłanek z Menzoberranzan polegającym na... sami się przekonacie. Bohaterów jest kilku a każdy z nich to bardzo miły mroczny elf
(przynajmniej jak na mrocznego elfa) a skoro drowy są wmieszane w intrygę a w dodatku w Podmroku zachodzą poważne zmiany mogące zadecydowac o dalszych jego- a przede wszystkim jego władców, drowów- losach. Książkę poleca R.A. Salvatore no i ja więc jak będziecie chcieli zabic nudę i oderwac się od słodkich do mdłości pozytywnych bohaterów sięgnijcie po te książki bo naprawdę warto.

Seth
Mu!
(ja przynajmniej działam pod przykrywką)
http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!
Mu!

http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!

-
- Pomywacz
- Kontakt:
a że mi sie wszystkiego nie chce czytac
napisze normalnie:
T.Brooks- Królestwo na sprzedaż
Adams- Autostopem przez galaktykę(trylogia w pieciu czesciach
)
i wszystko co jest mozliwe Zelaznego

T.Brooks- Królestwo na sprzedaż
Adams- Autostopem przez galaktykę(trylogia w pieciu czesciach

i wszystko co jest mozliwe Zelaznego
"Czasami wole być zupełnie sam, niezdarnie tańczyć na granicy zła, i nawet stoczyć się na samo dno, czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk..."

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Odpowiem zanim się BAZ wtrąci: trylogia Adamsa ma sześć części.
Niestety, części szóstej nie czytałam, a o jej istnieniu wiem tylko od BAZia, więc nie mam pewności, czy to prawda ;)
Niestety, części szóstej nie czytałam, a o jej istnieniu wiem tylko od BAZia, więc nie mam pewności, czy to prawda ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Obydwoje wiem, ze ja zawsze mam rację... i nie miałem zamiaru tego poprawiać, gdyż Ramal nie napisał ze cykl Adamsa ma pięć częsvci a wymienił jego podtytuł. Trylogia w pięciu częściach <-- to podtytuł, a że liczy 6 tomów to inna bajka 

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
Oh damn you!
A ja właśnie kończę Naukę Świata Dysku II i muszę stwierdzić, że bardziej mi się część pierwsza podobała. Część druga jest o tym, jak u ludzi wyewoluował mózg i umysł. Ciekawe, owszem, ale powstanie Wszechświata było ciekawsze.
Poza tym ukazała się część trzecia z podtytułem Ewolucja. Nie czytałam jeszcze i raczej prędko nie przeczytam, bo niecierpię książek w nieporęcznym formacie i twardej oprawie, a tak się tutaj książki wydaje :( Wydanie nadające się do czytania i mieszczące sie w torbie wychodzi równo rok później. Angole są dziwni :/
A ja właśnie kończę Naukę Świata Dysku II i muszę stwierdzić, że bardziej mi się część pierwsza podobała. Część druga jest o tym, jak u ludzi wyewoluował mózg i umysł. Ciekawe, owszem, ale powstanie Wszechświata było ciekawsze.
Poza tym ukazała się część trzecia z podtytułem Ewolucja. Nie czytałam jeszcze i raczej prędko nie przeczytam, bo niecierpię książek w nieporęcznym formacie i twardej oprawie, a tak się tutaj książki wydaje :( Wydanie nadające się do czytania i mieszczące sie w torbie wychodzi równo rok później. Angole są dziwni :/

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
I znowu ja, ale nie bede postow laczyc, bo raz, ze o roznych ksiazkach, a dwa, ze tego wyzej pisalam jakies 2 tygodnie temu.
Skonczylam czytac Weronika postanawia umrzec Paulo Coehlo i bardzo, ale to bardzo ta ksiazke polecam.
Tytulowa Weronika postanawia umrzec, ot tak po prostu. Jednak proba samobojstwa jej nie wychodzi i dziewczyna laduje w zakladzie dla psychicznie chorych. Okazuje sie tam jednak, ze jej serce zostalo uszkodzone i umrze za pare dni. W tym czasie dziewczyna sie zmienia, a wraz z nia inni pacjenci.
Ksiazka ladna, wciagajaca i dajaca do myslenia. Krotko mowiac: ksiazka o zyciu.
Polecam z calego serducha.
Skonczylam czytac Weronika postanawia umrzec Paulo Coehlo i bardzo, ale to bardzo ta ksiazke polecam.
Tytulowa Weronika postanawia umrzec, ot tak po prostu. Jednak proba samobojstwa jej nie wychodzi i dziewczyna laduje w zakladzie dla psychicznie chorych. Okazuje sie tam jednak, ze jej serce zostalo uszkodzone i umrze za pare dni. W tym czasie dziewczyna sie zmienia, a wraz z nia inni pacjenci.
Ksiazka ladna, wciagajaca i dajaca do myslenia. Krotko mowiac: ksiazka o zyciu.
Polecam z calego serducha.

-
- Kok

-
- Chorąży
- Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

-
- Marynarz