Dlaczego uważasz, że nie ma tu ludzi znających
Maga?
Jakie z efektów zrobiły na was wrażenie? - żadne
Jakie najlepiej zapamiętaliście z wertowania podręczników czy z sesji? - żadne
Może macie własne pomysły, których nie mieliście szansy sprawdzić w praktyce? - nie
:D
Podczas czytania podręcznika nic mną nie wstrząsnęło, nic nie zszokowało i nic jakoś szczególnie nie wbiło się w pamięć. W nowego jeszcze nie grałem, bo nie chciało mi się czytać angielskiego podręcznika (o tyle dziwne, że starego znam właśnie z angielskiego). Nowych graczy się wprowadza dając im podręcznik w łapę. Mag jest za skomplikowany, żeby gracz mógł się oprzeć jedynie na informacji ustnej. Samo przebudzenie jest zbyt nagłe i szokujące, żeby można to było opowiedzieć raz dwa. Jednak trzeba podręcznik przeczytać, ewentualne granie w inne podsystemy oWoDu w niczym tu nie pomoże.
Eperogenay pisze:ak zachęcić graczy do kreatywnego tworzenia efektów z bogatymi opisami działań postaci a nie tylko: poprzestaniu na "chcę aby stało się..." i turlania?
Wystarczy, że "czary" barwnie opisane będą się udawać, a reszta nie :) Czyli wprowadzić do mechaniki czynnik ludzki.
Przepraszam, że tak chaotycznie i krótko, ale mam mózg zalepiony glutami i nie mogę się skupić.