Warhammer - jeden z najorginalniejszych światów...

Kącik poświęcony jednemu z popularniejszych systemów w Polsce. Zarówno edycji pierwszej, drugiej jak i autorskim modyfikacjom.
ODPOWIEDZ
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Warhammer - jeden z najorginalniejszych światów...

Post autor: BearClaw »

Co myślicie o świcie Warhammera? Jest to środowisko dość orginalne jak na fantastyke, ponieważ nie ma wyraźnego podziału na dobro czy zło... A co Wy sadzicie na temat tego Świata i systemu? 8)
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
timon
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: timon »

Tak swiat jest niezly i mroczny, ale przecierz jest podzial na dobro i zlo (moze nie doslowny ale przynajmniej lekko zarysowany) chodzi mi o chaos...
A jesli chodzi o system to ja uwazam, ze to to jeden z najlepszych systemow :)
Pozdrawiam
Timon
---------
Kosci zostały rzucone, jak głosi stare powiedzonko nekromantów
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Świat Warhammera był robiony na odstawie Europy ;P I tak mamy krołestwo Indu na miejscu Indii... Arabie na Bliskim Wschodzie, Kitaj w Chinach... Ale bardzo mi się to podoba - jest zróznicowanie kulturowe jak w naszym swiecie.
Stary Świat to Europa... Bretonia wiadomo... Długo by wymieniać ;P
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
dsadfga_atadf_a
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: dsadfga_atadf_a »

um swiat Warhamca.. hmm.. podoba mi sie (: wszystko jest ladnie ulozone, poukladane.. milo .. (:
Frog
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Frog »

Dla mnie jest to przyklad idealnego świata fantasy, jego klimat daje odczuć że jestesmy tylko slabiutką czastką niebezpiecznej krainy. Sam system współgra z klimatem gry, a mechanika jest bardzo latwa i prosta (mowie o drugiej edycji).
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Podobnie uważam i się zgadzam z danymi opiniami:):) 8)
Radowid
Szczur Lądowy

Post autor: Radowid »

To jeden z lepszych światów. W dodatku wcale nie ma podziału na dobro i zło. Chaos wcale nie jest zły. Zło zagarnia wszystko dla siebie jednak chce się tym cieszyć. Dla Chaosu klęska czy zwycięstwo nie mają znaczenia. Ważne są zmiany. Dlatego nie dokońca przemawia do mnie podręcznikow wizja zwycięstwa Chaosu. Chaos nie wygra wojny, bo mu na tym nie zależy. Ważne jest samo toczenie walki. Jej wynik jest nieistotny.
Gieferg
Pomywacz

Post autor: Gieferg »

a sam świat w WFRP jak dla mnie nie jest znowu specjalnie oryginalny.
raz że to niemal to samo co Europa:
Imperium-Niemcy, Bretonia-Francja, Estalia-Hiszpania, Tilea - Włochy itd
dwa że rasy są dośc standardowe:
człowiek, elf, krasnolud, niziołek? zrzynka z Tolkiena w 100%
co nie zmienia faktu że fajnie się grało w starym świecie, ale: To już minęło...przynajmniej jak dla mnie.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Musze przyznać, ze na mnie Stary świat nie robi także wielkiego wrażenia. Zwyczajnie mi isę nie podoba to o czym pisze Gieferg. Wiadomo - Brytyjczycy, wyspiarze nie bardzo interesuja się czymś poza ich małym światem, dlatego dla nich niemieckie nazwy i nazwiska mogą być klimatyczne i berdzo egzotycznie brzmiące. Ale nie dla mnie - Ja odbieram je jak Polak - zwykłe niemieckie (jezyk który mi sie zupełnie nie podoba) słowa (np. Herr Długopis /Kugelschreiber/ bodaj w "Potępieńcu") i któe sa wybitnie nie fantasy, a dark to chyba gdy sie pojawą na lekcjach historii gdy mówi sie o wojnach polsko-krzyżaczkich...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Tak rozumiem Cię z tymi nazwami... Sam miałem na początku pewną awersję jeśli chodzi o nazewnictwo, jednak w szkole aby zdać język niemiecki zaliczyć musiałem więc po dłuższym obcowaniu z grą/książkami z tym światem związanymi jakoś mi nie przeszkadzały zaporzyczenia z niemieckiego. Jestem Polakiem i kocham polski, na początku swej edukacji niemieckiego w swoim liceum miałem spory problem, poniważ nie lubiłem tego języka, ale to zmienić się musiało. Przedewszystkim stosunek z jakim sie podchodzi, a pozatym to przecież nazwy nazwami ale to można przeboleć, liczy się bogactwo i ciekowość świata zawartego w Warhammerze. Mnie przynajmniej przekonał cały ten system oraz świat do siebie i jemu będę wierny :), pamiętając, że każdy może mieć swoje zdanie 8) .
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Warhammer ma szczegółowe opisy niektórych miejsc i to zasługuje na szacunek. Widać że cały system został przemyślany i oryginalnie tworzony. Wszystko jest dokładnie opisane nawet zawiera pomoce do tworzenia własnych postaci, miejsc, broni. To najlepszy system i świat jaki wogule znajdziecie!
Gieferg
Pomywacz

To najlepszy system i świat jaki wogule znajdziecie!
i najgorsza mechanika :P
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Kwestia gustu. Komuś odpowiada D&D, a komuś (mi) mechanika Warhammer'oska oparta na kości k100. Kwestia gustu...
Gieferg
Pomywacz

Kwestia gustu.
co racja to racja
Komuś odpowiada D&D, a komuś (mi) mechanika Warhammer'oska oparta na kości k100.
a komuś mechanika Wiedźmina oparta na k6 :D
To najlepszy system
kwestia gustu :) ale muszę przyznać że prowadziłm WFRP przez 5 lat i bawiłem się przy tym dobrze (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że mechanika RPG może wyglądać dużo lepiej).
Radowid
Szczur Lądowy

Post autor: Radowid »

Nie uważam mechaniki WFRP za najgorszą. Czemu? Bo bazuje na pewnym chwycie psychologicznym. Ludzie odruchowo przeliczają szanse czegokolwiek na procenty. Mechanika WGW jest nie tyle lepsza ile inna. Można w niej stopniować uniejętności. System walki jest dla mnie kapitalny. Jedynym minusem jest wysoka skuteczność broni strzeleckiej, ale to wada łatwa do naprwienia przy użyciu modyfikatorów.
Nie! No nie! Nie mogę patrzeć na bitego człowieka jak ja go nie biję!
Carrabin
Pomywacz

A nie wiem czy wiecie?

Post autor: Carrabin »

Że element Warhammera jest w "Wiedźminie"?
Jaki? Cz. 5 (Pani Jeziora), Ciri włóczy się po miejscach i czasach. Znalazła sobie bezpieczne miejsce - wrzosowiska. Ile tam jest księżyców? A? No widzicie!
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Hmmm.. Ciekawe.. Ale co to ma wspólnego z tematem? 8) Bo nie bardzo rozumiem :lol: ...
ODPOWIEDZ