Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Ravandil »

Ja też się zabrałem właśnie za nowego Pottera :P Co by o tej serii nie mówić, nie można jej odmówić tego, że świetnie się to czyta ;) A poza tym kończę powoli "Inny Świat" - świetna książka, choć coś nie mogę porządnie się za nią zabrać :P Muszę w końcu przysiąść, bo stosik książek do czytania niepokojąco rośnie... Oprócz tego niedawno przeczytałem "Non stop" Briana Aldissa - bardzo przyjemne zaskoczenie :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
komodor
Pomywacz

Post autor: komodor »

Ja właśnie czytam Eragona... i czyta się tak sobie.Być może dlatego,że po nasłuchaniu się samych superlatyw na jej temat spodziewałem się czegoś superlekkiego w czytaniu, a tu niestety (choć owszem, książka ciekawa), to jednak trzeba przyznać spodziewałem się czegoś jeszcze lepszego.
Mekow
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Mekow »

Phoven pisze:
Mekow pisze:Obecnie czytam 7 część Harrego - "Harry Potter i insygnia śmierci".
Ciężko jest mi się od niego oderwać (gdyby nie to, że dziele się książką z kimś, to nie było by tego posta).

Jak skończe, to cała seria Harrego stanowić będzie ponad 70% przeczytanych przezemnie książek (razem będzie ich już 9).
Chyba coś źle zrozumiałem, przeczytałaś 9 książek w życiu ^_-"? Czy to po prostu niedopowiedzenie? :P
Dobrze rozumiesz. Nie przepadam za czytaniem. Wymaga to też dużej ilości czasu, którego nie mam.
A co do szkolnych lektur, to wystarczyło znać treść, bohaterów, sens itp. A skoro nie trzeba... ;)

@Ravandil
Pozdrawiam :)
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Mekow pisze:Jak skończe, to cała seria Harrego stanowić będzie ponad 70% przeczytanych przeze mnie książek (razem będzie ich już 9).
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest nie to, że przeczytałeś tylko 9 książek w życiu, ale to, iż bardzo prawdopodobne, że 7 z tych 9 to seria Harry Potter... ;-)

Ja w tej chwili czytam "Renegata" Magdy Kozak. W sumie nie wiem czemu sięgnąłem po tę serię, na pewno trochę dlatego, ze obecnie na sesjach męczymy Wampira, no i dlatego, że "Nocarz" budził bardzo różne opinie, a ja znałem 2 opowiadania jakie weszły w skład tej powieści i chciałem wyrobić sobie własne zdanie.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

@BAZYL: to wynika z samej treści posta Mekowa, nie musisz dopowiadać.

A ja teraz czytam sobie... No, w zasadzie to właśnie przeczytałem. "Kongres Futurologiczny" Lema. Na początku bardzo śmieszna groteska, później antyutopijna jazda, która dorównuje takim tuzom, jak "1984" czy "Nowy Wspaniały Świat". Książka genialna, polecam każdemu. A czytam kolejną nowelkę - "Maskę" tegoż autora. Na razie bardzo skomplikowane w przekazie, ciężko się czyta, ale mam nadzieję, że później będzie nieco bardziej... rzeczowo? Tak, to chyba dobre określenie, bo póki co to czuję się, jakbym czytał wspomnienia ćpuna po haju.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Jakby ktoś nie czytał, to polecam "Dżumę". Po omówieniu nabrałem prawdziwego respektu do tej książki i przedstawionych w niej bohaterów...

Przeczytałem Makbeta. Historia o tym, jak zbrodnia może zniszczyć psychicznie mordercę, jeśli ten nie potrafi zagłuszyć sumienia... Zresztą - mówił o tym Szakal w "Killerze" ;) Nie dziwię się, że "tragedia szkocka" jest uznawana za dzieło kultowe... Tak jak inne dzieła Szekspira.

@komodor: Żałuj, człowieku, ja w swoim życiu przeczytałem kilkaset książek a i tak znam wielu, którzy przeczytali jeszcze więcej. I to jest naprawdę świetne, książki otwierają oczy na wiele rzeczy, wzbogacają słownictwo*, są świetną zabawą, pożywką dla umysłu i emocji (nie używam słowa dusza, ale jak ktoś chce to i dla niej). Pozdrawiam i zachęcam do czytania.
(A nie powinieneś przypadkiem skierować tych słów do Mekowa? ;) - Oso)

*Po przeczytaniu mojego posta stwierdziłem, że ten fakt jest jednak bardzo względny... Mhm...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Crawley walczy z drugim tomem "Czarnej Ikony" Zaganczyka. Fajna ksiazka, choc razi mnie nieco "zlo" skrytobojcy. Jezeli to ma byc doskonaly skrytobojca bez wad, za to majacy mentalnosc ascety, to czemu jest on podatny na roznego rodzaju pokusy? Nie mowiac juz o tym, ze jest nazbyt okrutny, co odbiera mu caly czar.

Ostatnio tez przeczytalem Beowulfa opartego na filmie (jako fan i poniekad badacz oryginalu nie moglem sie powstrzymac) i szczerze odradzam. Ksiazka zdecydowanie slaba (film zreszta tez).
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Obecnie to podręczniki i notatki, ale niedługo ferie ergo 2 tygodnie aby coś dobrego poczytać. Jeśli ktoś zna jakieś dobrze napisane książki o Drugiej Wojnie Światowej (ale nie powieści tylko książki historyczne z tym, że napisane przez profesora, który poza wiedzą umie jeszcze to ciekawie wysłowić) to proszę mi pisać na PW, bo postanowiłem się pod tym kątem doedukować i to właśnie będę czytał w najbliższym czasie.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Alucard, kiedy nie musi wertować "Wstępu do językoznawstwa" i daje sobie siana z pisaniem czegos własnego lub nie ma ochoty na Różewicza, Herberta i innych pożeraczy czasu siada sobie cichutko nad "Siewcą wiatru". ALucard poleca ;]
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Jak będę miał czas (najprawdopodobniej w letnie wakacje) by poczytać, to się zabiorę najpierw za "Miecz Aniołów", potem "Dziedziczki" i jak mnie wciągną, to resztę trylogii, potem może kilka książek dalszych przygód Drizzta, potem jakiś Wędrowycz, jakaś książka w klimacie polskiego fantasy, a potem znowu coś zagranicznego... Możliwe, że to będzie "Pięcioksiąg Pajęczej Królowej".

Jak widać same raczej klasyki i plany już rozległe... Ale czasu mało. Jeszcze bym chciał też przeczytać "Nowe przygody Mikołajka" kiedyśtam, "Ojca Chrzestnego", potem... Nieważne. Ale szczerze powiem, że coś mnie ostatnio ciągnie do rodzimej literatury fantasy.

Aha, no i wstyd przyznać, ale kiedyś bym musiał przeczytać "Wiedźmina", bo w sumie kiedyś jak czytałem jakieś fragmenty, to w ogóle mnie nie zaciekawił. A że teraz żem o ładne kilka lat starszy od tamtego okresu, to musiałbym przeczytać chociaż jedną książkę, by móc się wypowiedzieć na jej temat.
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

LOD - nie zaczynaj trylogii Pilipiuka od końca, przeczytaj najpier Kuzynki potem Księżniczkę a Dziedziczki możesz nawet odpuścić, bo są najsłabsze.
LOD
Kok
Kok

Perzyn pisze:LOD - nie zaczynaj trylogii Pilipiuka od końca, przeczytaj najpier Kuzynki potem Księżniczkę a Dziedziczki możesz nawet odpuścić, bo są najsłabsze.
I tak myślę, że przeczytam całą trylogię, bo nie lubię nie dokańczać rzeczy. Chyba, że naprawdę beznadziejne lektury szkolne, to te w ogóle nie zaczynam czytać, dopóki nie stwierdzę, że jest dobra, bo niestety z lekturami tak jest, że są w większości beznadziejne. Kiedyś w podstawówce zacząłem czytać "Robinsona Cruzoe"... Ale ścierwo... Tak samo się też nie polubiłem z "Dziećmi z Bulerbyn". To są chyba jedyne lektury, które zacząłem i nie dokończyłem czytać.

A nie, jeszcze był "Pan Tadeusz", ale to przestałem czytać, bo nie rozumiałem o czym w danej chwili jest napisane...
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

LOD pisze:Chyba że naprawdę beznadziejne lektury szkolne, to te w ogóle nie zaczynam czytać, dopóki nie stwierdzę, że jest dobra (...)
W tym momencie mało nie zaplułem monitora. A jak chcesz to stwierdzić nie czytając? Co innego dowiedzieć się czy jest dobra (sugerując się zdaniem innych), a co innego stwierdzić (to już jest kwestia osobista). Wiem, czepiam się :twisted:

Ja w tej chwili przerabiam Bursztynową lunetę Pullmana. Po niej przyjdzie czas na Szklany szpon Dębskiego, a dalej zapowiada się... Hmm... Kwestia otwarta. Zobaczymy, co wygrzebię w bibliotece :)
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
LOD
Kok
Kok

Oso pisze:
LOD pisze:Chyba że naprawdę beznadziejne lektury szkolne, to te w ogóle nie zaczynam czytać, dopóki nie stwierdzę, że jest dobra (...)
W tym momencie mało nie zaplułem monitora. A jak chcesz to stwierdzić nie czytając? Co innego dowiedzieć się czy jest dobra (sugerując się zdaniem innych), a co innego stwierdzić (to już jest kwestia osobista). Wiem, czepiam się :twisted:
Na logikę - lektury szkolne się przerabia na lekcji, więc się dowiaduje o czym jest, trzeba opracowywać fragmenty, motywy itd. 8) Na podstawie tego jaka jest książka, nawet nie znając zdania innych, możesz stwierdzić, czy jest dobra, czy nie. 8)
Obrazek
Eriol Velcrow
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Eriol Velcrow »

A ja aktualnie odkrywam wspaniale Opowieści z Malazańskiej Księgi Poległych Stevena Eriksona (nie, to nie ten od telefonów ;) ) . Cała seria jest fenomenalna, w mojej osobistej liście przebija prawie wszystko co czytałem z fantasy ( jedyne co lubię bardziej to literatura Mistrza Tolkiena)
There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.

Zdjęcia
kajtek Raulin
Kok
Kok

Post autor: kajtek Raulin »

"Wiedźmin" Andrzeja Sapkowskiego.
Jest opowiadanie z grą to czemu by nie przeczytać? :smile:

Jestem już po lekturze "Ten obcy" więc mam troche czasu na czytanie czego innego.Zapewne następny na liście będzie nowy Harry.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Eriol Velcrow pisze:A ja aktualnie odkrywam wspaniale Opowieści z Malazańskiej Księgi Poległych Stevena Eriksona
Brawo, wiesz co dobre. :] Polecam Ci Zdrowe Zwłoki z tej właśnie serii.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ