[Wilkołak: Apokalipsa] Przepowiednia - dyskusja i komentarze

-
- Bosman
- Numer GG: 2248735
- Kontakt:
Re: [Wilkołak: Apokalipsa] Przepowiednia - pytania i komentarze
czekam na odp. WW ew. napiszemy posta łączonego.
UWAGA -ZŁOŚLIWY MG!
Mr.Z pisze posta

Miałeś to w upie? Nie miej tego w d*pie!
Mr.Z pisze posta

Miałeś to w upie? Nie miej tego w d*pie!

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
WW rozważa wszystkie za i przeciw i stara się odczytać myśli MG... Ale albo dziś albo jutro odpiszę. Widzę co najmniej trzy rowiązania, a na końcu języka mam czwarte...
EDIT: Argh. Zapomniałam, że jutro wieczorem nie ma mnie raczej w domu więc wątpliwe, że odpisze. Biorę się za pisanie i póki sen mnie nie powali coś sklecę... Najwyżej w niedzielę wieczorem pojawi się odp...
EDIT: Argh. Zapomniałam, że jutro wieczorem nie ma mnie raczej w domu więc wątpliwe, że odpisze. Biorę się za pisanie i póki sen mnie nie powali coś sklecę... Najwyżej w niedzielę wieczorem pojawi się odp...

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
Hej szczeniaczki Wy moje... Ruszać kudłate wilcze tyłki i odpisywać! Znalazłam czas na odpis mimo zapieprzu na uczelni i nieprzespanego tygodnia to i Wy znajdziecie na to 10 minut. Do roboty!

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0
Uch, uch, ja się pierwszy raz od kilku dni zalogowałem na forum. Nie lubię okresu przed świątecznego. Ale odpis dam, jednak uprzedzam, że będzie nędzny, nie mam siły wymyślać nic.

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
Ja nie wiem czy Zeth odpisze. Po pierwsze jutro z samego rana jedzie do rodziny na święta, a po drugie dziś się trochę pochorował i może go na necie nie być. W razie czego przekażę od niego info jeśli miałoby być tak jak mówię. Nadal jednak czekamy na Ninę. Mam nadzieję, że odpisze jeszcze przed świętami 
EDIT: Potwierdzam, że Zeth nie odpisze , bo nie będzie go do przyszłego piątku. Podejrzewam jednak, że jego wypowiedź w tym wypadku nie będzie miała większego wpływu na to co się dzieje w grze
(WW knuje)

EDIT: Potwierdzam, że Zeth nie odpisze , bo nie będzie go do przyszłego piątku. Podejrzewam jednak, że jego wypowiedź w tym wypadku nie będzie miała większego wpływu na to co się dzieje w grze

-
- Mat
- Numer GG: 8174525
Nie ma problemu. Czekam na odpowiedź od Ninerl i pojedziemy dalej. Przed nami zakończenie pierwszego rozdziału.
No i wy(sz)czekane PeDeki
No i wy(sz)czekane PeDeki

Bóg mi wybaczy. To jego zawód. - Heinrich Heine
Autystyczne Przymierze Mandarynek i Klementynek

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
Ponieważ są Święta i w ogóle to w ramach prezentu dla mojej watahy wrzucam tutaj mój rysunek
(robiony w Photoshopie przy pomocy myszy...) Niestety WW jak zawsze coś zepsuła
Ale się starałam... WESOŁYCH ŚWIĄT

-
- Mat
Co prawda nie należę do watahy
, ale i tak jestem wdzięczny za grafikę. Świetna robota, WW !
I ja się dołączam do życzeń, smacznej choinki wszystkim!

I ja się dołączam do życzeń, smacznej choinki wszystkim!

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
Dzięki
Ale mam nauczkę na przyszłość, żeby uważać na co klikam X_x PSCS posklejał mi warstwy, zapisał zmiany i się wyłączył _-_
[notatka]Zapamiętać: MG nie należy do watahy. Uwzględniać go w wypowiedziach.[/notatka]

[notatka]Zapamiętać: MG nie należy do watahy. Uwzględniać go w wypowiedziach.[/notatka]

-
- Bosman
- Numer GG: 1223257
- Kontakt:
Ja mam inną propozycję: nadajmy MG honorowe członkostwo watahy, będzie o jedna rzecz mniej do pamiętania
I dzięki za prezent 

What doesn't kill you, just makes you... Stranger.
But above all - I feel I'm still on my long trip to nothingness.
But above all - I feel I'm still on my long trip to nothingness.

-
- Mat
Droga wataho, najbliższy apdejt, jako podsumowujący i zamykający rozdział, będzie bardziej obszerny od innych. Przez to proszę o cierpliwość, bym w pośpiechu nie spartolił sprawy. 
Jednocześnie informuję, że Wasze wysiłki zostaną odpowiednio nagrodzone PD-kami i punktami Sławy. Już teraz zdradzę, że każdego z osobna czeka awans w strukturach garou na rangę Fostern. W realiach gry minie nieco czasu (około miesiąca), więc zastanówcie się, proszę, co Wasze postaci czynić zamierzają przez ten okres. Dodatkowo czas ten będzie wystarczający, by opanować (bez punktów doświadczenia - nagroda ze strony Narratora) jeden dowolny Dar z pierwszej lub drugiej rangi, właściwy dla odpowiedniej rasy/patronatu/plemienia.
Wiadomości o uzyskanych PD-kach winny znaleźć się wkrótce na Waszych PW.
Z uwagi na ograniczenia związane z formą gry (PBF) tym razem postanowiłem pominąć dramatyczną część awansu w strukturach wilkołaczych. Ale tylko tym razem. O ile dotrwamy do kolejnej możliwości awansu, zostanie ona rozegrana zgodnie z podręcznikowymi zasadami.
Tymczasem życzę wszystkim miłego wypoczynku, który dla mnie kończy się z dniem dzisiejszym. Od jutra ponownie czeka praca zawodowa.
Pozdrawiam,
DeaD

Jednocześnie informuję, że Wasze wysiłki zostaną odpowiednio nagrodzone PD-kami i punktami Sławy. Już teraz zdradzę, że każdego z osobna czeka awans w strukturach garou na rangę Fostern. W realiach gry minie nieco czasu (około miesiąca), więc zastanówcie się, proszę, co Wasze postaci czynić zamierzają przez ten okres. Dodatkowo czas ten będzie wystarczający, by opanować (bez punktów doświadczenia - nagroda ze strony Narratora) jeden dowolny Dar z pierwszej lub drugiej rangi, właściwy dla odpowiedniej rasy/patronatu/plemienia.
Wiadomości o uzyskanych PD-kach winny znaleźć się wkrótce na Waszych PW.
Z uwagi na ograniczenia związane z formą gry (PBF) tym razem postanowiłem pominąć dramatyczną część awansu w strukturach wilkołaczych. Ale tylko tym razem. O ile dotrwamy do kolejnej możliwości awansu, zostanie ona rozegrana zgodnie z podręcznikowymi zasadami.
Tymczasem życzę wszystkim miłego wypoczynku, który dla mnie kończy się z dniem dzisiejszym. Od jutra ponownie czeka praca zawodowa.

Pozdrawiam,
DeaD

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
WW zaczyna tęsknić za sesją. Tęskni za watahą i swoją postacią (tak na prawdę w odwrotnej kolejności, ale bądźmy bardziej poprawni politycznie
).

-
- Bombardier
- Numer GG: 6110498
Nooo, ja też tak myślę, że czas na powrót naszych drapieżców.... 

Jam jest Łaskawą Boginią, która daje Dar Radości sercom ludzkim; na Ziemi daję Wiedzę Wiecznego Ducha, a po śmierci daję pokój i wolność . Ani nie żądam ofiary, gdyż oto ja jestem Matką Życia, i Moja Miłość spływa na Ziemię.

-
- Mat
Vox populi, vox dei... Zbieram się, uwierzcie mi.
Podejrzewam, że w niedzielę uda mi wreszcie dać upa. Jeszcze odrobinę cierpliwości.

Podejrzewam, że w niedzielę uda mi wreszcie dać upa. Jeszcze odrobinę cierpliwości.

-
- Mat
Ach, skoro tyle pięknych Pań dopomina się satysfakcji, to nie sposób mnie odmówić. 
A na poważnie - gonitwa w pracy zelżała, czasu mam nieco więcej, noworoczne siły i chęci zebrane. Zatem, jak to powiada papcio Tadek R.: "Alleluja i do przodu!"
Jak już wiadomo, zakończył się pierwszy rozdział przygód dzielnej watahy Niedźwiedziego Pazura. Dziękuję wszystkim Graczom za wspaniałą roz(g)rywkę. Liczę, że dalsze losy Waszych bohaterów będą równie, jeśli nie bardziej, pasjonujące.
Czas na sprawę mechaniki. Wasze wysiłki zostały i pod tym względem docenione. Każdego z osobna nagradzam 20 PD. Tym razem liczba równa dla wszystkich, gdyż każdy z Graczy angażował się w tkanie fabuły, poza tym pierwszy rozdział opowieści był dla postaci swoistym chrztem bojowym.
Uprzedzam, że w kolejnych rozdziałach mogę być bardziej wymagający i restrykcyjny, zatem liczę, że nie spoczniecie na laurach.
Uzyskane PD-ki możecie przeznaczyć w dowolny sposób wg poniższego schematu:
Cecha: Koszt
Atrybut: bieżący poziom x 4
Zdolność: bieżący poziom x 2
Nowa Zdolność: 3
Dar: poziom Daru x 3
Dar (dla innej rasy/patronatu/plemienia): poziom Daru x 5
Szał: obecny poziom x 1
Gnoza: obecny poziom x 2
Siła Woli: obecny poziom x 1
Zakładam, że posiadacie aktualne statystyki swoich postaci. Jeśli nie, proszę dać mi znać, a niezwłocznie je do zainteresowanych wyślę.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących zarówno realiów gry, postaci, jak i mechaniki, proszę kierować je bezpośrednio do mnie lub tutaj. Wolałbym to drugie rozwiązanie, gdyż odpowiedź na zadany problem widniałaby i byłaby dostępna dla wszystkich zainteresowanych.
Dla przypomnienia: kompletna lista podstawowych Darów znajduje się tutaj.
I jeszcze jedno. Nim zaczniemy rozdział drugi, w świecie gry upłynie około trzech tygodni. Proszę Was, byście na sesji opisali przynajmniej w jednym poście choć kilka zdań o tym, co Wasze postaci będą w tym czasie robić. Pozostawiam wolną rękę, jak również zezwalam na łączenie postów, jeśli jacyś bohaterowie zamierzają wspólnie czegoś dokonać.
Posty proszę zamieścić wg schematu:
Interludium dla [imię postaci]
[tekst...]
Nie musi tego być wiele, ale starajcie się ująć całość rzeczowo. Nie muszę dodawać, że liczę na Waszą fantazję i kreatywność?
UWAGA: Obecna chwili to dobra okazja do przyłączenia się do przygody. Jeśli ktoś jest na poważnie zainteresowany spróbowaniem swoich sił w realiach Wilkołaka: Apokalipsy, u boku wspaniałej watahy Niedźwiedziego Pazura - czekam na zgłoszenia. Jak co poniektórym wiadomo z początków rekrutacji do sesji, będę pod tym względem wybredny i restrykcyjny.
Ale przecież dla chcącego nic trudnego, prawda? Swoje zgłoszenia proszę kierować w tym temacie.
Pozdrawiam,
DeaD

A na poważnie - gonitwa w pracy zelżała, czasu mam nieco więcej, noworoczne siły i chęci zebrane. Zatem, jak to powiada papcio Tadek R.: "Alleluja i do przodu!"
Jak już wiadomo, zakończył się pierwszy rozdział przygód dzielnej watahy Niedźwiedziego Pazura. Dziękuję wszystkim Graczom za wspaniałą roz(g)rywkę. Liczę, że dalsze losy Waszych bohaterów będą równie, jeśli nie bardziej, pasjonujące.

Czas na sprawę mechaniki. Wasze wysiłki zostały i pod tym względem docenione. Każdego z osobna nagradzam 20 PD. Tym razem liczba równa dla wszystkich, gdyż każdy z Graczy angażował się w tkanie fabuły, poza tym pierwszy rozdział opowieści był dla postaci swoistym chrztem bojowym.
Uprzedzam, że w kolejnych rozdziałach mogę być bardziej wymagający i restrykcyjny, zatem liczę, że nie spoczniecie na laurach.
Uzyskane PD-ki możecie przeznaczyć w dowolny sposób wg poniższego schematu:
Cecha: Koszt
Atrybut: bieżący poziom x 4
Zdolność: bieżący poziom x 2
Nowa Zdolność: 3
Dar: poziom Daru x 3
Dar (dla innej rasy/patronatu/plemienia): poziom Daru x 5
Szał: obecny poziom x 1
Gnoza: obecny poziom x 2
Siła Woli: obecny poziom x 1
Zakładam, że posiadacie aktualne statystyki swoich postaci. Jeśli nie, proszę dać mi znać, a niezwłocznie je do zainteresowanych wyślę.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących zarówno realiów gry, postaci, jak i mechaniki, proszę kierować je bezpośrednio do mnie lub tutaj. Wolałbym to drugie rozwiązanie, gdyż odpowiedź na zadany problem widniałaby i byłaby dostępna dla wszystkich zainteresowanych.
Dla przypomnienia: kompletna lista podstawowych Darów znajduje się tutaj.
I jeszcze jedno. Nim zaczniemy rozdział drugi, w świecie gry upłynie około trzech tygodni. Proszę Was, byście na sesji opisali przynajmniej w jednym poście choć kilka zdań o tym, co Wasze postaci będą w tym czasie robić. Pozostawiam wolną rękę, jak również zezwalam na łączenie postów, jeśli jacyś bohaterowie zamierzają wspólnie czegoś dokonać.
Posty proszę zamieścić wg schematu:
Interludium dla [imię postaci]
[tekst...]
Nie musi tego być wiele, ale starajcie się ująć całość rzeczowo. Nie muszę dodawać, że liczę na Waszą fantazję i kreatywność?

UWAGA: Obecna chwili to dobra okazja do przyłączenia się do przygody. Jeśli ktoś jest na poważnie zainteresowany spróbowaniem swoich sił w realiach Wilkołaka: Apokalipsy, u boku wspaniałej watahy Niedźwiedziego Pazura - czekam na zgłoszenia. Jak co poniektórym wiadomo z początków rekrutacji do sesji, będę pod tym względem wybredny i restrykcyjny.
Ale przecież dla chcącego nic trudnego, prawda? Swoje zgłoszenia proszę kierować w tym temacie.
Pozdrawiam,
DeaD

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0
12.01.2008
O dd w końcu odpisał, mimo że od dawna troluje w innych tematach ;p Jak przyjdą do Ciebie dwaj panowie hydraulicy to możesz im powiedzieć, że już nieaktualne
20 pkt? OMG na co ja to wydam?
Toż to czysta rozpusta. Ja już mogę napisać co moja postać będzie robić w międzyczasie, leczyć się... Ja chcę do szpitala, albo przynajmniej w ręce dobrego krewniaka-lekarza. A jak tam reszta, co proponujecie robić?
15.01.2008
Już chyba rozgryzłem jak rozdzielić punkty, trochę się męczyłem ponieważ moja postać jest w pełni szczęśliwa z tym co ma i jeszcze takiej rozpusty jak 20 pkt nie miałem
Jak już postanowiłem, że jakiś dar sobie wezmę, to miałem znów problem z wybraniem daru
Tak naprawdę to jedyna potrzebna mojej postaci rzecz to Gnoza, mam jej bardzo mało niestety. Jednak fabularnie to ja chyba nawet nie liznąłem (na sesji) innego świata niż materialny, więc uznałem, że nie miałem okazji nabrać duchowości. Wszystko władowałem w końcu w dary oraz zwiększenie umiejętności "Bójka", w końcu po takiej heroickiej walce z Tancerzami mogłem się czegoś nauczyć
.
Mam tu pytanie do MG, będziemy odgrywać jakoś poszukiwania ducha, który mnie nauczy darów czy coś w tym stylu?
Jeszcze prośba do graczy. Wszyscy macie koszmarną Siłę Woli, ja mam średnią bo tylko 7, ale przy was jestem brudny Harry normalnie
Zwiększcie sobie SW do minimum 6 
Bójka +1, z poziomu 1 na 2.
Oto dary jakie wybrałem:
Ahroun
- Spirit of the Fray (Level Two) — This Gift allows the Ahroun to attack with lightning speed, striking before any foe. A cat-spirit teaches this Gift.
System: Once the character learns this Gift, its effects are permanent. The Ahroun may add 10 to all his initiative rolls, which will nearly always ensure that he strikes first. If he chooses, the Ahroun may spend a Gnosis point to add another 10 to his initiative roll. Remember, though, that doing so prevents him from spending Rage to gain extra actions; werewolves can't use Rage and Gnosis in the same turn.
- Sense Silver - Wyczucie srebra (Level Two) — As consummate warriors, Ahroun must be prepared for every eventuality — including silver weaponry. This Gift, taught by Lunes, allows the Ahroun to detect the presence of silver.
System: The Garou rolls Perception, + Primal-Urge (difficulty 7). If successful, she can detect the presence of any nearby silver. Three successes allow him to pinpoint the silver's s location.
Fianna
- Glib Tongue - Gładka mowa (Level Two) — This Gift makes listeners hear whatever they wish to hear. The Fianna can say anything, even total gibberish, but anyone listening will agree heartily. While this Gift is not a way to talk a millionaire into signing over all his goods, it is a superb method of talking one's way into a party, making fast friends or avoiding being caught in a lie. A rabbit-spirit teaches this Gift.
System: The player spends one Gnosis point and rolls Wits + Expression (difficulty of the listener's Wits + Alertness). The effects last for one turn per success.
Razem to rozpusta za 20 pkt
Chciałem wziąć "Lament Banshee", ale zmienili jego mechanikę lekko w revised i już mi się nie opłacało, poza tym z tym poziomem SW, jaki ma moja wataha...
O dd w końcu odpisał, mimo że od dawna troluje w innych tematach ;p Jak przyjdą do Ciebie dwaj panowie hydraulicy to możesz im powiedzieć, że już nieaktualne

20 pkt? OMG na co ja to wydam?

15.01.2008
Już chyba rozgryzłem jak rozdzielić punkty, trochę się męczyłem ponieważ moja postać jest w pełni szczęśliwa z tym co ma i jeszcze takiej rozpusty jak 20 pkt nie miałem

Mam tu pytanie do MG, będziemy odgrywać jakoś poszukiwania ducha, który mnie nauczy darów czy coś w tym stylu?
Jeszcze prośba do graczy. Wszyscy macie koszmarną Siłę Woli, ja mam średnią bo tylko 7, ale przy was jestem brudny Harry normalnie

Bójka +1, z poziomu 1 na 2.
Oto dary jakie wybrałem:
Ahroun
- Spirit of the Fray (Level Two) — This Gift allows the Ahroun to attack with lightning speed, striking before any foe. A cat-spirit teaches this Gift.
System: Once the character learns this Gift, its effects are permanent. The Ahroun may add 10 to all his initiative rolls, which will nearly always ensure that he strikes first. If he chooses, the Ahroun may spend a Gnosis point to add another 10 to his initiative roll. Remember, though, that doing so prevents him from spending Rage to gain extra actions; werewolves can't use Rage and Gnosis in the same turn.
- Sense Silver - Wyczucie srebra (Level Two) — As consummate warriors, Ahroun must be prepared for every eventuality — including silver weaponry. This Gift, taught by Lunes, allows the Ahroun to detect the presence of silver.
System: The Garou rolls Perception, + Primal-Urge (difficulty 7). If successful, she can detect the presence of any nearby silver. Three successes allow him to pinpoint the silver's s location.
Fianna
- Glib Tongue - Gładka mowa (Level Two) — This Gift makes listeners hear whatever they wish to hear. The Fianna can say anything, even total gibberish, but anyone listening will agree heartily. While this Gift is not a way to talk a millionaire into signing over all his goods, it is a superb method of talking one's way into a party, making fast friends or avoiding being caught in a lie. A rabbit-spirit teaches this Gift.
System: The player spends one Gnosis point and rolls Wits + Expression (difficulty of the listener's Wits + Alertness). The effects last for one turn per success.
Razem to rozpusta za 20 pkt

Chciałem wziąć "Lament Banshee", ale zmienili jego mechanikę lekko w revised i już mi się nie opłacało, poza tym z tym poziomem SW, jaki ma moja wataha...

-
- Mat
Właśnie po to daję postaciom te trzy tygodnie na wykorzystanie w dowolny sposób, by przekonująco uzasadnić zakup Zdolności czy Atrybutów. Ale też bez przesady: nikt się w tym czasie nie nauczy egzotycznego języka.
Całość powinno się zgrabnie ująć w interludium.
Tym razem, jak wcześniej pisałem, odpuścimy sobie dramatyczną stronę nauki Darów. Ale następnym razem, jak chęci i czas pozwolą, to czemu nie?

Tym razem, jak wcześniej pisałem, odpuścimy sobie dramatyczną stronę nauki Darów. Ale następnym razem, jak chęci i czas pozwolą, to czemu nie?