Filmy

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Re: Filmy

Post autor: Azrael »

To "coś" równie dobrze mogło by być szczuro, albo kotołakiem! Zwiodłem się. podobał mi się pomysł z pochodzeniem wampirów i wilkołaków, ale ta "krzyżówka" wyglądała gorzej niż sami przedstawiciele wilczej rasy.
Pewnie dlatego wampiry nazywały ich "lykanami" :P
Film mi się podobał, choc nie zachwycał (6+/10).

Marudzicie, na wilkołaki w "UnderWorld".... widzieliście może "Wilczek"?

Obrazek

Film nie nadający sie do komentowania, nie wiem skąd wziął się jego sequel.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Azrael666 pisze: Marudzicie, na wilkołaki w "UnderWorld".... widzieliście może "Wilczek"?
Ja bym się tak nie czepiał, w końcu to komedia była... A i chyba nawet pojawił się serial animowany, ale to były takie czasy, że się filmy adaptowało (tak samo z "Man In Black" albo "Jumanji"). Jakby dobrze poszukać, to wśród głupawych komedii/horrorów znalazłoby sie jeszcze sporo tytułów z debilnie zrobionymi wilkołakami. Co wcale nie usprawiedliwia tych bardziej poważnych produkcji :P

PS. M.J. Fox wygląda na tym zdjęciu jak Chewbacca albo jakiś inny wookie :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman

Pewnie użyli tego samego kostiumu (tylko zgolili środek :P)
Ta... była kiedyś kreskówka o takim tytule... na polsacie bodajże leciała.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Przypomne cos o Underworld bo byla tu mowa - slowem duza beznadzieja.

No coż A teraz konkrety. Dzis biore na tapete " Złoty Kompas"
Trudno mi obiektywnie ocenic film bo nie czytałem ksiązki a wiele dobrego na jej temat słyszalem. Ogolnie to chyba film dla dzieci nie_widze tu wątkow ktore mogłyby trafiac do doroslych. To takie " cudowne dziecko dwóch pedałów"Harry Pottera i Froda Baginsa. Z zcego wyszla Laira.
Uderza duze podobienstwo do istniejacych już produkcji i ksiażek. Z Harrego Pottera mamy dziecko sierote wychowywane w jakiejs uczelni otoczone przyjaciolmi i wrogami i w_ogole jakas dziwną magie rownoleglego swiata. Z władcy pierścieni to oczywiscie sam motyw kompasu ktory kazdy chce miec i ktory duzo może. no i ten motyw wędrowki koniecznosci wybrania sie slabej niewinnej istoty w daleką podroz tkz film drogi.
"Gwiezdny pył" uderza motywami cyganow, latajacych okretow i innych tam takich zapozyczen. No i Narnia lodowata krolowa(Nicole Kidman) oraz panzerniedźwiedzie jako odpowiedniki Asłana. Nie_wspomne juz do ogranego motywu porywania dzieci, a nawet Daimonow. wydaje mis ie ze to taki zlepek roznych dziel.
Zauwazam w tym filmie tylko jeden motyw, ktory dorosla osoba mogla by interpretowac na swoj sposob chodzi o sam system wladzy i role jaka odgrywała pani Nikol Kidman. ogolnie caly aparat i system przypomina nieco "Utopię", a dzieki fabule zalatuje lekko antyutopią i to chyba nawiekszy plus tego filmu.
Ogolnie Film mozna zobaczyc ale mozna tez go nie oglądac. Chyba ze ktos zamierza isc na druga czesc, ktora zapewne sie ukaze gdyz film urwano co_najmniej w Polowie.
spectral.wolf
Pomywacz
Numer GG: 2176076

Post autor: spectral.wolf »

To że książki nie czytałeś to widać, tego że była wydana przed Harrym też jak widać nie wiesz... A film skoro powstał na podstawie pierwszej części trylogii, to powinien się urywać w 1/3 całości. Więcej na razie nie powiem, bo film zobaczę dopiero w piątek.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

"Udeża", "dużo morze", "niewidzę" - Egl, ty w ogóle czytałeś coś kiedykolwiek?
Azrael
Bosman
Bosman

Eglarest- Według twego rozumowania, wszystkie filmy są kopiom innych bo... WE WSZYSTKICH WYSTĘPUJĄ LUDZIE!

Nie no bez przesady ludzie, nie popadajcie w panike - to, że główny bohater kogoś wam przypomina to nie znaczy, że jest splagiatowany :roll:

Eglarest
Chorąży
Chorąży

"Udeża", "dużo morze", "niewidzę" - Egl, ty w ogóle czytałeś coś kiedykolwiek?
Nie potrafie czytać.
To że książki nie czytałeś to widać, tego że była wydana przed Harrym też jak widać nie wiesz...
Film niepowinien być kopią ksiażki ani niczego innego powinno byc w tym nieco orgynalności i inwencji rezysera. Na opinie nie powinno miec wplywu to czy sie czytało ksiażkę czy nie.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

@Eglarest - to co napisałeś to jeden wielki bełkot i głupota. Te swoje zapożyczenia do miliona innych filmów to wsadź sobie w buty, jak film oparty na książce może się wzorować na innych filmach?. Radzę Ci przeczytać książkę, a nie szpanować infantylnością.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

Ech, albo Eglarest oglądał nie ten film, co chciał, albo reżyser paskudnie odszedł od książki. Ja filmu nie widziałem. Poniższe uwagi wynikają tylko ze znajomości książki.
Eglarest pisze: Z zcego wyszla Laira.
Lyra :P
Eglarest pisze: Uderza duze podobienstwo do istniejacych już produkcji i ksiażek. Z Harrego Pottera mamy dziecko sierote wychowywane w jakiejs uczelni otoczone przyjaciolmi i wrogami i w_ogole jakas dziwną magie rownoleglego swiata.
To nie jest magia równoległego świata. Pył tworzy wszystkie światy. A Lyra nie jest sierotą. Ona tylko myśli, że takową jest, bo tak jej powiedziano.
Eglarest pisze: Z władcy pierścieni to oczywiscie sam motyw kompasu ktory kazdy chce miec i ktory duzo może.
Nie przypominam sobie kompasu we Władcy. Inna sprawa, że tego kompasu chce tak właściwie tylko jedna osoba. Reszta się nim nie interesuje, bo i tak nikt oprócz Lyry nie umie odczytywać jego wskazówek.
Eglarest pisze: no i ten motyw wędrowki koniecznosci wybrania sie slabej niewinnej istoty w daleką podroz tkz film drogi.
Gdzie tu konieczność? Lyra wyrusza nie dlatego, że musi, tylko dlatego, że chce. Niewinną też bym jej nie nazwał.
Eglarest pisze:"Gwiezdny pył" uderza motywami cyganow, latajacych okretow i innych tam takich zapozyczen.
Nie wiem, czy balon (z koszykiem pod spodem) można nazywać okrętem.
Eglarest pisze:Nie_wspomne juz do ogranego motywu porywania dzieci, a nawet Daimonow. wydaje mis ie ze to taki zlepek roznych dziel.
Masz rację, wydaje Ci się. Przecież w żadnym filmie nie porywano dzieci.
Eglarest pisze:Ogolnie Film mozna zobaczyc ale mozna tez go nie oglądac. Chyba ze ktos zamierza isc na druga czesc, ktora zapewne sie ukaze gdyz film urwano co_najmniej w Polowie.
A dokładniej w jednej trzeciej, bo jest oparty na pierwszym tomie trylogii. Czy powstanie kontynuacja, to sprawa otwarta. W filmie utopiono sporo kasy, a zarobił bardzo niewiele.

Ogólnie to możesz napisać taki tekst, ale wcale nie musisz.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Eglarest - to co napisałeś to jeden wielki bełkot i głupota. Te swoje zapożyczenia do miliona innych filmów to wsadź sobie w buty, jak film oparty na książce może się wzorować na innych filmach?. Radzę Ci przeczytać książkę, a nie szpanować infantylnością.
Takie uwagi sam wsadz sobie w buty. Film niepowinien wymagac od widza przeczytania książki w przeciwnym wypadku jest poprostu gniotem.

Nie przypominam sobie kompasu we Władcy. Inna sprawa, że tego kompasu chce tak właściwie tylko jedna osoba. Reszta się nim nie interesuje, bo i tak nikt oprócz Lyry nie umie odczytywać jego wskazówek.
kompas jest jak pierscien ktorego tak naprawde tez chce tylko jedna osoba
Gdzie tu konieczność? Lyra wyrusza nie dlatego, że musi, tylko dlatego, że chce. Niewinną też bym jej nie nazwał.
cos odwrotnego do Wałęsy? hmm być moze ale odnioslem wrazenie że pozniej to już ona musi.
Masz rację, wydaje Ci się. Przecież w żadnym filmie nie porywano dzieci.
Pinokio?
A dokładniej w jednej trzeciej, bo jest oparty na pierwszym tomie trylogii. Czy powstanie kontynuacja, to sprawa otwarta. W filmie utopiono sporo kasy, a zarobił bardzo niewiele.
to mam nadzieje ze polączona trylogia da dosc przyzwoita całośc.
Azrael
Bosman
Bosman

Takie uwagi sam wsadz sobie w buty. Film niepowinien wymagac od widza przeczytania książki w przeciwnym wypadku jest poprostu gniotem.
Nie wymaga. Poprostu, aby móc go krytykowac wypadało by co nieco wiedziec na jego temat.

Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

@up: Widz przychodzi na film i z niego powinien dowiedzieć się wszystkiego, co trzeba mu do krytyki. Gdy film ma jakieś braki, to mu się je wytyka. Tyle moje zdanie na ten temat.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

Film powinien bronić się sam, ale też ekranizacja książki rządzi się trochę innymi prawami. Książka ma znacznie więcej miejsca i narrację znacznie lepiej przystosowaną do scharakteryzowania świata. W filmie trzeba to robić mimochodem albo będzie nudny. Z tego, co słyszałem, "Złoty kompas", który zapoczątkował tę dyskusję, tłumaczy pewne niuanse bardzo dobrze, a na innych się wykłada. Jednak jeśli się przyjrzeć wypowiedzi Egla, to można zobaczyć, że on wcale nie krytykuje fabuły filmu czy tego, co się w nim dzieje. Jemu nie podoba się, że w filmie jest sierotka, podróż, cyganie, porywanie dzieci, itd. Post Egla jest pisany z punktu widzenia fanatyka, który już na początku znalazł w filmie coś, co mu się nie spodobało i postanowił do końca poświęcić się wyszukiwaniu błędów. Na koniec zasłania się jedną zaletą, aby nikt nie zarzucił mu braku obiektywizmu.
Eglarest pisze:Ogolnie to chyba film dla dzieci nie_widze tu wątkow ktore mogłyby trafiac do doroslych.
Khem. Ja powiem tak: jakoś nie bardzo wierzę w Twoją dorosłość patrząc na tę notkę (bo recenzją tego nie nazwę), więc nie mam najmniejszych podstaw, żeby jej ufać. To raz. Dwa, szukasz dorosłości w filmie, który od samego początku przeznaczony był dla dzieci. Przecież główną bohaterką jest tu dwunastoletnia dziewczynka. Sądzisz, że którykolwiek dorosły będzie się z nią utożsamiał? Dla dojrzałości książki duże znaczenie ma religia, której w filmie nie zobaczysz, bo inaczej źle by go oceniono (a Watykan i tak grzmi). W pierwszym tomie innych rzeczy (filozofii czy metafizyki) za wiele nie było, choć podobno cała seria jest nimi przesycona.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Mekow
Bosman
Bosman

Post autor: Mekow »

Azrael666 pisze:Marudzicie, na wilkołaki w "UnderWorld".... widzieliście może "Wilczek"?
Mnie tam się Wilczek bardzo podobał :D

A ostatnio na C+ był Eragon.
Film był dobry, ale raczej nie fascynujący. Fabuła może nawet ciekawa, ale trochę przewidywalna. Efekty były dość dobre.
Widocznie po tych wszystkich lepszych filmach (choć w tej chwili nie wiem jakie), znacznie zwiększają nasze oczekiwania wobec tych nowych. Poprzeczka jest trochę za wysoko.
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
Azrael
Bosman
Bosman

Kojarzycie może "Pitch Black"? Tak, to ten film co uważałem(liście) za niezły wstęp do prawdziwej przygody. Przedstawienie złego odpowiednika Jamsa Bonda. Skrzyżowanie numeru 47 z Pudzianem.
Po obejrzeniu "Pitch Black" nie_mogłem się doczekać "Kronik Ridicka" - w kolejnej części z pewnością poleje się krew ludzka- myślałem (wierzcie lub nie, ale myślałem) - Ridick pokaże na ile sposobów można skręcać kark - podejrzewałem...

Jak było? Do "tam gdzie słońce nie do chodzi". :roll:
Cała historia z "dwójki" jest ostro przegięta... właściwie to nie chce mi się narzekać na ten film - obejrzyjcie i tak warto dla samego Vin'a.*

Jeśli ktoś miał takie same odczucia co ja polecam gre: "Ridick: Escape from Butcher Bay" dostępną w styczniowym cda.
Naprawdę sama gra jest warta tych 15 zł... jeśli miałbym być szczerym, to bez wyrzutów sumienia postawił bym ją przy najlepszych FPS'ah tego roku - może grafika już nie ta, acz wciąż dobra, a 15zł>120 zł.

* Nie chodziło mi o wino, a o Vin'a Diesla - odtwórcę tytułowej roli :D

Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

A ja z nieco innej beczki. Wczoraj całkiem przypadkiem* obejrzałem film "Upadek" ("Falling Down") z Michaelem Douglasem. Cóż powiedzieć... Warto się przekonać na własne oczy, jak potrafi skończyć w miarę spokojny człowiek, gdy świat osiągnie poziom wkurzania ponad normę... Dlatego mam nadzieję, że mnie nic nie wpieni zbytnio, bo zorientowałem się, że denerwują mnie te same rzeczy co głównego bohatera :P Generalnie całkiem ciekawy film ;)

*W moim przypadku to wygląda mniej więcej tak - "Co? Za 5 minut jest? To może obejrzę..."
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
ODPOWIEDZ