Osobiście ciężko mi podsumować ten rok, ale uważam, że był najlepszych w historii całej branży. Tak, dokładnie, nie ma co kręcić głową, jeżeli danej platformie się nie powiodło, ogół zmiótł. Ilość genialnych pozycji jest nie do spamiętania, zakończono ważne serie (np. Halo, Metroid Prime), ukazało się coś wartościowego w każdym gatunku. Microsoft pokazał co to znaczy granie online i sprzęt dla hardcorowców, Sony podjeło świetną walkę, a Nintendo swoim DSem i Wii trafiło do mas. Nawet tak porażkowy sprzet jak PSP dostał masę dobrych gier. Pojawiły się nowe patenty, odżyły martwe gatunku (choćby point & click dzięki Wii), FPPy mocne jak nigdy (szczególnie zasługa wielu exluziwów na next-geny). RPGi też mocno - dziesiątki pozycji na handheldy, oprócz tego boski MAss Effect (X360), Persona 3 (PS2) i bardzo dobry Witcher (PC). A do końća roku jeszcze kilka dni.... Więc ja póki co z listami się wstrzymuje, ale krótko mówiąc: to najlepszy rok na wzięcie konsoli, to najlepszy rok na rozpoczęcie nowej przygody z grami wideo. X masakruje, PS2 godnie umiera, PS3 walczy jak może, zaś Wii wreszcie poakzuje że jest czymś ponad pierdołką dla casuali. A co widzę w 2008? Mocny line-up conajmniej 5 platform i największą wojnę sprzętową od lat. Potęga Playstation dopiero się budzi, a MS nie odpuści łatwo pola...
EDIT: w sumie oczekiwania mogę spisać, ale nie wszystkie za dużo ich, będe stale cos wypisywal kazdego dnia:
PS3:
1. Jak IV - Naughty Dog robi najlepsze gry action-adventure, a z taką konsolą i enginem z Uncharted szykuje się gra dla której warto kupić PSa 3. Poprzednie części uważam za najlepszą serię w historii, moc strzelania, jeżdzenia, dystopia, mocny klimat i humor...poezja. IV nas zabije
2. Killzone 2 - cóż FPP z najlepszych desingem nam sie szykuje. I grafiką. Ilośc efektów, walki w zurbanizowanych loakcjach, moc jednostek...miodek...
3. Little Big Planet - przełom w tworzeniu platformerów, w pełni interaktywny produkt gdzie zaciera się różnica miedzy gameplayem a edytorem... warto obadac materialy,w arto, moze pozniej cos wkleje
Xbox 360:
1. Ninja Gaiden 2 - najlepszy slasher powraca, jeszcze trudniejszy, dynamiczniejszy, krwawszy. Coś czego nie znajdziesz na ządnej innje platformie. Miód w czystej postaci
2. Halo Wars - gra która p0każe innym RTSom gdzie raki zimują. Będzie przełom, twórcy AoE dadza po garach jak mało kto
3. Gears of Wars 2 - pewne na 90% że będą w 2008. Cóż wiele więcej mi nie trzeba
4. Perfect Dark 2- jeżeli gra będzie miała grafike jak PDZ, a rozwiązania i gameplay jak PD z N64... szykuje się najlepszy, choć nietypowy FPP
5. Mass Effect 2 - jest możliwy, ja już czekam
PS2, Wii i handheldy następnym razem. Szczerze i nie złośliwe zastawiam się, czy w ogóle czekam na coś
na PC, bo jakoś: średnie konwersje z konsol po roku mnie nie bawią, wole oryginały, nudne sztampowe RTSy też mnie nie bawią. Będę musiał bardzoooooooooooooooo długo pomyśleć by coś znaleźć. Bo Duke Nukem Forever jak dla mnie jest mało prawdopodobny ;0