Komputery czy konsole? - gry

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Hiro
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5761430

Re: Pecety czy konsole?

Post autor: Hiro »

To czy Wii, wyprze inne konsole, człowieku, myślę że spokojnie nie masz się o co martwić :D.
Obecnie konsola owa schodzi lepiej niż koks na siłowni, a pojawiają się na nią głownie śmieszne zestawy minigierek.
A dlatego, że to odnosi sukces ja nie chcę, aby w przyszłości pojawiały się same zestawy śmiesznych minigierek ;0.
No nie wiem ja bym powiedział że głównie zestawy śmiesznych produkcji filmowych (Transformers, Spider-Man :P), ale kilka gier jest fajnych jak Zelda czy Far Cry (nie wiem co inni sądzą mnie się na wii podobał ;) ). No i przede wszystkim Nintendo robi to co zawsze robił, bądź co bądź kiedy wychodziły PSy i inne to NIntendo nie chciał tworzyć super grafiki tylko robił GBA, KTÓRE było za to konsolą przenośną (lepiej Aras :D). Że teraz poszedł w te "większe" konsole -> spokojnie ja mam wii, u kuzyna grałem na PS3, więc wiem że między tymi konsolami jest baaardzo duża różnica i nie ma co płakać i zgrzytać bo PS3 daje ci grafikę i grę nextgenową (Kurde, jak ja nie lubię tego słowa :P) a Wii daje ci nowy sposób gry.

Poza tym to nie są wcale śmieszne minigierki, bo zdaniem większości ludzi najlepszą grą jakie są na razie na wii jest... Wii Sport dodawane do konsoli ;). Są fajne, rodzinne, z kumplami się fajnie w tenisa pyka itd. A i konsola jest dobrze zrobiona, serwis z grami (chociaż tu Polacy zlamili ;P), wygodny remote. Ja jestem zadowolony że mam tą konsolę :D.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 10:40 przez Hiro, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Aras
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9986661

Post autor: Aras »

gry filmowe w 95% nie dają rady, w 99% nie przeskakują dobrego poziomu. Far Cry to odgrzewany któryś raz klotlet, Zelda to gra z Gamcube -_-'' to co ma być only wii narazie zamyka się w zestawach do machania gruszką i kijowych 'normalnych' gier. Czyli bieda.

Ale niestety opłaca się, i to na tyle że ninny śpi na kasie a Sony z MS naginają się by wywalczyć zwrot niemałem kasy włożonej w swe sprzęcicha. I po co wypuszczać mocniejsze sprzęty? z lepszą infrastrukturą sieciową? z masakrycznym line-upem? zapewniające technologiczny skok w przód? skoro postawiony krzywo gamecube z pilotem bardziej się opłąca -_-'' boszz oby nigdy nie wzięli przykładu z ninny.
. No i przede wszystkim Nintendo robi to co zawsze robił, bądź co bądź kiedy wychodziły PSy i inne to NIntendo nie chciał tworzyć super grafiki tylko robił GBA, co było przenośne.
nie nadążam xD a zwrot 'robił GBA, co było przenośne' mnei położył xP
Obrazek
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Dobra, przenoszę dialog tutaj, bo tam się już robił offtop. De facto miałem się już nie udzielać, bo z konsol mam tylko wrażenia z WGS 2006, trochę prasowych newsów i PSX, ale uznałem za kronikarski obowiązek...

Kilka ostatnich postów (tzn. tych, do których mam zamiar się odnieść):
Szelmon pisze:Nie chce sie wtracac i oliwy do ognia dolewac, ale takie np/ Gears of War na PC jest ladniejsze (grafika), wieksze (5 dodatkowych poziomow) i grywalniejsze ( sterowanie ;P). Wiec po raz kolejny nie wiem oczym Aras pieje... Poza tym mialem okazje pograc w nowe CoD. Okrzykniete zostalo najbardziej fotorealistyczna gra w historii (na pc oczywiscie, bo zadna konsola nie jest w stanie pociagnac wszystkich smaczkow graficznych jakimi napasli ja programisci).. Na kansolach to pewnie tylko kolejny okrojony shooter, w ktorym trzeba machac przez 10s galka zanim w cokolwiek sie trafi.
Pita pisze:Cholera ani żadne serwisy, ani ja nie zauważyłem różnic w grafie CoD4 na konsolach, na któych dodatkowo CoD na lepiej rozwinięte multi i tryb arcade.... + wszystko co na PC :) A GoW na PC nie mają kooperacji, więc skończ pieprzyć od rzeczy Szelmon. Mam dostęp obecnie do wielu sprzętów i nie bój się na złośc nie będe pisał głupot, zeby dezinofrmować kogoś. Ba nawet przyznam, że RTSY EA lepiej wypadają na PC niż na XIe
No cóż, odnośnie postu Szelmona: najbardziej fotorealistyczną grą jest Crysis :twisted: .
A odnośnie postu Pity: o ile mi wiadomo, pitolisz. Z dobrze poinformowanych źródeł (czytaj - recka w CDA) wiem, że Gearsy na PC posiadają tryb kooperacji, + to, co do niej dorzucili Polacy z People Can Fly. A tak w ogóle - to dobrze, że Polacy mają szansę zbudować jakąś pozycję na rynku. Painkiller, Wiedźmin, Call Of Juarez... Rzekłbym, że powoli budujemy sobie jakąś markę. Ale to temat innej dyskusji...

No, to teraz znikam, a wy sobie flejmujcie ;).
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Źle się wyraziłem, wybacz Tevery koop na jednym sprzęcie mi chodziło. Dobra, ale niech Wam i będzie, że te Gearsy są lepsze na PC. NIe ma to ja po roku po tym jak już ludzie przemaglowali grę na lewo i prawo dostać wersję, w której na nowe poziomy narzekają WSZYSCY recenzenci, a nowe mapy multi i tam zmierzają na Xa. O tym, że sterowanie (mało mnie obchodzi to, że jesteście słabymi graczami, którzy bez myszy nie potrafią się załawtić i dlatego muszą sobie tłumaczyć tak a nie inaczej, mało obchodzi mnie, że do GoW PC MOŻNA podłączyć Xowego pada - stosuje Waszą taktykę rozmowy :)) , średnio efekt na wielkim TV (jak wyzej malo mnie obchcodzi, ze PC tez da sie podlaczyc) i kooperacja oraz multi na jednym sprzęcie dają przewagę konsolowym Gearsom nie mówie nic... O A nie Crysis tylko Uncharted jest najpiekniejszą grą ! I co , nie sprawdziwie obejrzycie trzy filmy na siecie przeczytacie w CDA, że niemożliwe bo to na konsole, a później będziecie gadać. Normalka.

Szelom to co TY robisz to już czysty żal pl. Ludzie od Crysisa mówią, że konsole pociągną Crysisa, a COD 4 na konsoalch nie dość że wygląda identycznie na PC, to wersja PC jeste okrojoną wersją konsolową, więc jak zwykle nie udało się ;) CoD4 wykorzystuje efekty DirectX9 z kilokam efektami DirectX10 a Xbox 360 dokładnie pod czymś takim pracuje. I ponownie lepszy multi, multi na jednym sprzecie, tryb arcade, pad drżący w dłoniach i achievy czynią wersje konsolowe lepszymi. Wiem, boli ;) Szczególnie, że już wszędzie w rankingach najlepszych FPPów konsole są dużo przed PC...
Har Har Har
Othe
Majtek
Majtek
Numer GG: 4431256

Post autor: Othe »

Pita, przybywam z odsieczą!
Mam niewiele czasu, więc wypowiem się tylko o Call of Duty.
Otóż grałem w to na Pleju kilka godzin temu i oświadczam, że nie ma żadnej różnicy w grafice. Co więcej, wcale nie jest "mniej dynamiczna niż na PC' (Wasz ulubiony argument). Poza tym nigdy się nie zetnie ani nie zawiesi.
Tak w ogóle to jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby ta sama gra różniła się znacznie grafiką w wersji konsolowej i pecetowej. Skąd Wy takie rewelacje bierzecie? ^^
Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Wiesz, też mnie to ciekawi, ale mi się wydaje, że to brak zdolności formułowania własnego zdania + obiektywnego sprawdzenia owych wersji . Zabobon i ciemnota panie, ot co!
Har Har Har
spectral.wolf
Pomywacz
Numer GG: 2176076

Post autor: spectral.wolf »

Ej, no przepraszam bardzo, w jednej kwestii się nie zgodzę, da się zaciąć grę na konsoli, przynajmniej na PSX i PS2 mi się parę razy udało. Ale znajomi się śmieją, że bugi do mnie ciągną ;-)

A co do strzelanek na konsolach, próbowałem sił w paru i powiem, że jak się człowiek przyzwyczai do gałki, to nawet ujdzie, ale w tych grach konsola pomagała celować...

Ale tak ogólnie to są gry, które mnie bardzo wciągnęły na PS2 i nie wyobrażam sobie grania w nie na innym sprzęcie i takie które wciągnęły mnie na PC i też nie wyobrażam sobie grania w nie na innym sprzęcie. Chyba każdy ma do tego prawo. "de gustibus non disputandum est" jeśli jeszcze dobrze pamiętam.
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Na moje PC'ty są górą w MMO(rpg, fps) w RTS i RPG, a są to jedyne gatunki gier jakie mnie kręcą.
(wyjątkiem jest Assasins Creed i PoP)

Pozatym temat jest nie fair - byłby fair gdyby brzmiał np. PC vs Wii, albo PC vs PS3, PC vs X360.
Bądź patrząc z drugiej strony komputery vs konsole.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Aras
Tawerniak
Tawerniak

MMORPG, to gatunek dla no'lifeowych garbatych aniołków, więc nie sobie żyje istnieje na jakiej platformie chce, jak ktoś posiada czas i potrzebę prowadzenia drugiego życia, gdzie będzie super-mistrzem, to już o nim świadczy :] ten gatunek napewno nie powinien być przetargową kartą w tym pojedynku.

FPS, to już od jakiegoś czasu domena konsol. A jeżeli szczytem postepu w grach RPG ma być Wiedźmin czy sprzedawanie irracjonalnie działającego Gothica 3 to faktycznie, pc będą górą, gdzie zapowiedzi tytułów które pobudzają wyobraźnię?

I ani Assasins Creed, ani Prince of Persia nie są liderami w swym gatunku, i tak się składa że ta lepsza konkrencja rezydentuje na konsolkach.
komputery vs konsole.
czytam i nie wierzę -_-''
Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman

Tak dla wyjaśnienia PCt jest komputerem, ale nie każdy komputer jest pecetem.
FPS, to już od jakiegoś czasu domena konsol.
O_o Tego nie wiedziałem -_-' - :D
I ani Assasins Creed, ani Prince of Persia nie są liderami w swym gatunku, i tak się składa że ta lepsza konkrencja rezydentuje na konsolkach.
Ale to są kompletne wyjątki! Normalnie wciskanie trójkącika na zmianę z kwadracikiem mnie nie kreci.
(choć w AS jeszcze nie grałem :P)
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
jokemaster
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4340922
Kontakt:

Post autor: jokemaster »

Azrael666 pisze:
Tak dla wyjaśnienia PCt jest komputerem, ale nie każdy komputer jest pecetem.
No tak jest jeszcze Macintosh i przebogata oferta gier na niego. Boże trzeba koniecznie zmienić nazwę tematu do strasznie dyskryminujemy komputery.
Azrael666 pisze:
Ale to są kompletne wyjątki! Normalnie wciskanie trójkącika na zmianę z kwadracikiem mnie nie kreci.
(choć w AS jeszcze nie grałem :P)
Wiec zapewne nie kreci cię granie w jakiekolwiek gry na konsole - bo co to za granie w którym naciskasz na przemian jakieś kolorowe guziczki i kręcisz jakimś grzybkiem.
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
Azrael
Bosman
Bosman

Wiec zapewne nie kreci cię granie w jakiekolwiek gry na konsole - bo co to za granie w którym naciskasz na przemian jakieś kolorowe guziczki i kręcisz jakimś grzybkiem.
Nie do tego stopnia, ale wole PC'ty :P
Raczej chodziło mi o prostotę tego typu gier.

P.S A komputery to nie tylko Mac i PC, wyobraź sobie świat z którego nagle zabrano wszystkie komputery, a zostawiono wszystkie konsole... i na odwrót. Co byś wolał? :lol:

Hiro
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5761430

Post autor: Hiro »

Here we go again.

Jako człowiek, który podziela w tej sprawie opinię Smugglera, powiem wam coś. Grałem ostatnio z dobrymi kumplami na 360 w Halo. I co? Spędziliśmy kilka godzin łupiąc w "śmieszne guziczki" i mając po prostu jebaną dobrą zabawę. Potem wróciłem do domu i przez godzinę siedziałem sobie i pykałem w Spellforce'a. Zgodnie z niektórymi opiniami jestem zdrajcą obu stron bo mam w domu wii, lubię popykać sobie z kumplami na konsoli a równocześnie niczym uparty człowiek czekam na pewnego MMO i zamulam czasem w jakiegoś RPGa na Piecyku. Tak? Posłuchajcie siebie :D.

Nie ma już różnicy między obiema sposobami rozrywki, każda ma swoje wady i zalety (chociażby Piecyki taką, że muszę sprzęt cały czas ulepszać bo inaczej to co chcę nie działa, a konsole no cóż gry są jednak ciupę przy drogie) jak i są gry w które lepiej się gra na jednej czy vice versa (No bo gdzie ja znajdę fajnego "mordobicio-nap naku... bijatykę " ;) na Piecyka albo dobrego RTSa na konsole. Ba pewnie, że mogę ale nie ukrywajmy że mordobicie ma jednak swój czar gdy obok siedzi kumpel i za każdym razem klnie na wszystko co się rusza gdy trafiamy go po twarzy.

Osobiście dla mnie ta dyskusja nie ma sensu i jest właściwie rozstrzygnięta, od kiedy powstała, no ale szanuję to, że ktoś może myśleć inaczej. Ale takie wymyślanie na siłę "a bo wersja pecetowa to jest taka i w ogóle" "taa? a pamiętasz taką siaką grę na konsolę? ona to była taka siaka owaka i jeszcze w ogóle". Ludzie! Na litość bóstw wszelakich opanujcie się.
Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman

OKLASKI! Hiro doskonale to ująłeś! <bravo>

Sam bym napisał coś takiego tylko mi się nie chciało 8)

Z tym, ze PC'ty dla mnie są górą bo lubię RTS, cRPG i MMO :P.

vorador
Pomywacz

Re: Komputery czy konsole? - gry

Post autor: vorador »

Domena pc to gry blizzarda takie jak Diablo 2, Warcraft 3, starcraft, WoW. Z_kolei domena konsol to bijatyki, różnego rodzaju platformówki, w czym zawsze górowały. Co do fps to niestety, ale zawsze będę grał myszką, po_prostu jest większa precyzja. RTS-y także wolę myszką, bo myszka jest do nich po_prostu stworzona. Co do bijatyk, to bewzględnie pad, platformówki także pad. Są gry, w które zawsze gram na padzie, takie jak PES czy bijatyki oraz niektóre gry przygodowe czy wyścigowe, z_kolei grania w fpsy i rtsy na padzie nie przetrawiam i nie przetrawie, sprawdziłem jest cienko na padzie w to grać. Nie można być mistrzem we wszystkim, co pokazuje ten przypadek. Z konsol brałbym jakiś nextgen bo jednak lubię ładną grafikę. Ale PC to także klasa i będzie nią choćby ktoś się uparł; będą dziedziny gier, w których pc będzie górą, a to dlatego, że jest mysz i klawiatura, co samo w sobie jest klasykiem ;).
Azrael
Bosman
Bosman

Problem taki, że znów ktoś mówi o padzie i myszy... kiedy do PC można podłączyć pada, a do konsol mysz.
(choć rzeczywiście PC to: FPS, RTS, PRZYGODÓWKI, LOGICZNE, cRPG, Simy a konsole to: jRPG, SYMULATORY, BITKI, PLATFORMÓWKI.)

A co do przeniesienia next gena na PC ze względu na grafikę, to jest to głupotą, bo Crisis ma najlepszą grafikę na rynku.
(Wiem, że trzeba mieć do niego super kompa, ale jednak kompa.)

Taki argument, że więcej gier wychodzi na konsole jest uzasadniony tym, że PC to jednak narzędzie i zabawka, a konsola to 100% zabawka. A zabawka jest dla dzieci. Gry też są dla dzieci.
(Pomijając to, że gry na konsole jest łatwiej sprzedać_[ładna okładka i dziecko chwyta] i łatwiej zrobić.)

Myślę, że osoby które grają dużo w nowe gry i nie są piratami, wychodzą korzystniej na PC. Dlaczego?
Moim zdaniem można w ciągu miesiąca przejść trzy gry (PC - 300zł Konsola - 800zł)
Jeśli ktoś gra tak przez rok wychodzi razem (PC- 3600 Konsola - 9600)
I jak sobie obliczycie (moim równaniom nie wierzę), wychodzi na to, że w takiej sytuacji za różnice w cenie można sobie kupić co roku nowy komputer. I to taki, na którym nowe gry będą chodzić na ful detalch.

Oczywiście można zrobić oddzielne obliczenia dla tych co przechodzą jedną gre miesięcznie, ale takie osoby przeważnie grają również w klasykę, a z tego co sie orientuję, na PS3 nie można pograć w klasykę. (Ani w gry z np. GB.)

Jeśli patrzymy na piratów... No cóż, jeśli ktoś piraci to i tak musi mieć kompa. (Chyba, że będziemy latać i płacić innym piratom.)

A na konsolach nie ma TRPG! (chyba)

Aras
Tawerniak
Tawerniak

Azrael, Twoja niewiedza jest szokująca. Naprawde nie pojmuje jak mozna tak wypowiadac się o czymś o czym nie ma się pojęcia o_O minąłeś się z prawdą jak Mandaryna z umiejętnościami wokalnymi....
Obrazek
ODPOWIEDZ