Gry komputerowe ogólnie

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Re: Gry komputerowe ogólnie

Post autor: Pita »

Bioshock mną pozamiatał O_O kurde materiały z tej gry chłonę. Podoba mi się design, otoczka, grafika, nieliniowy sposób walki (wiem, głupio brzmi), wykorzystanie mocy. Godny duchowy następca System Shock, świetnie zapowiadająca się gra. Dostaniemy baśniowy świat, wyglądający niczym połączenie steam-punku, klasycznego fanatsy, książek Verne'a, lekko zakrapiany sokiem z platformerów a nwet kalsyków gatunku takich jak Desu Ex, czy Doom. Oczywiscie staram sie na tyle nieskładnie opisac to, bowiem od lat nie bylo czegos podobnego. IMHO must have sie szykuje zarówno dla Xowcow jak i PCtowców.
Har Har Har
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Mnie zmiótł z [powierzchni S.T.A.L.K.E.R... Normalnie nie moge sie podnieść. Takiego klimatu jeszcze nie miała żadna gra (T.A.K.I. klimat czyli poczucie całkowitego marazmu i uczucie wyobcowania w świecie). Niech ktos mnie podniesie.... ;)
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

Post autor: Trankvilus »

muszewpisac10znakow
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lipca 2014, 11:21 przez Trankvilus, łącznie zmieniany 1 raz.
Koyaanisqatsi!
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Zaczynam i nie zaczynam :D Gram juz od tygodnia po 3 godziny dzienne, a grałbym jeszcze dłużej gdyby nie smród topionej obudowy :D

Ale gra mnie powalia na kolana. Wcześniej miałem tak tylko z 4 grami- Hirołsem 3, baldurem 2, gothicem II, hirołsem 5... i tyle... a tutaj nagle w gronie RPG pojawił się nietypowy shooter
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Ciekawe zatem jaką jakośc będzie prezentował dodatek. Ja właśnie czekam na gry an DSa, plus kminie jak tu zarobic dużo kasy na gry/książki/anime/mangi/filmy/muzykę/komiksy/chalnie itp... ech za dużo dobrego stuffu w okół mnie, a za cholere nie mam zamiaru piracic ;(
Har Har Har
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Halo 3 zmiotło - w jedną dobę w samym USA zarobiło 170 milinów $ stając się zarazem najbardziej kasową premierą w historii przemysłu rozrywki bijąc inne gry, filmy i książki - w tym nawet najnowszego Harrego Pottera. Ogólnie FPPy się rozszalały - X dostał niedawno genialnego Bioschocka i Halo 3, Wii Metroid Prime 3, niedługo multiplatformowe Call of Duty 4, Unreal Tournament 3, PS3kowy Haze oraz PCtowy Crysis. Dzieje się.
Har Har Har
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

No i jeszcze Ubisoft pracuje nad Far Cry 2. Pierwsze prezentacje wygladaja jednak kubek w kubej jak Crysis, wiec nie ma sie chyba czym podniecac. Ale zawsze warto nadmienic ;) I miec na oku.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Video Game Award 2k7

Most Addictive Game Fueled by Dew
Halo 3 (Xbox 360)

Game of the Year
Bioshock (Xbox 360, PC)

Best Shooter
Call of Duty 4 (Xbox 360, PC, PS3)

Best Action Game
Super Mario Galaxy (Wii)

Best Rhythm Game
Rock Band (PS2, PS3, Xbox 360)

Best RPG
Mass Effect (Xbox 360)

Best Driving Game
DiRT (Xbox 360, PS3, PC)

Best Military Game
Call of Duty 4 (Xbox 360, PC, PS3)

Studio of the Year
Harmonix (ludzie od Rock Band i Guitar Hero)

Best Graphics
Crysis (PC)

Breakthrough Technology
Portal (Xbox 360, PC, PS3)

Best PS3 Game
Ratchet&Clank: ToD (PS3)

Best Wii Game
Super Mario Galaxy (Wii)

Best XBOX 360 Game
Bioshock (Xbox 360, PC)

Best PC Game
Orange Box (Xbox 360, PC, PS3)

Best Individual Sports Game
skate (Xbox 360, PS3)

Best Team Sports Game
Madden 08 (wszystko co sie nadaje do grania)

Best Handheld Game
The Legend of Zelda: PH (Nintendo DS)

Best Game Based on a Movie or TV Show
The Simpsons (PS2, PSP, PS3, Xbox 360)

Best Soundtrack
Rock Band (PS2, PS3, Xbox 360)

Best Original Score
Bioshock (Xbox 360, PC)

Best Multiplayer Game
Halo 3 (Xbox 360)
Har Har Har
Obelix
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6330570
Kontakt:

Post autor: Obelix »

A wiecie co mnie zastanawia? dlaczego tak mało się dzieje w strategach. Niby jest Company of Heroes, End War, Supreme Commander i jeszcze pare innych ale przy tym co dzieje się chociażby z FPS-ami to jest marny odstetek, a jeszcze "lepiej" mają się wyścigówki, w tym roku tylko Sega Rally i NFS Pro Street z poważniejszych produkcji, najwyraźniej ludzie lubią tylko biegac i pluc ołowiem :/
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Stary może tak jest, ale...na rynku PC, gdzie nigdy nic się nie dzieje. Konsole dostały masę świetnych racerów przy któych śmieszny NFS ssie pauke. Zresztą w innych gatunkach rownie mocno - akcja, platformery, logiczne, RPGi, przygodowki, samolotowki itd itp - BARDZOOOOOOOO gruby rok dla konsol. Nie liczac oczywiscie RTSow bo z tymi stoja jak zwykle jeszcze gorzej niz PC>
Har Har Har
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Pita pisze:Stary może tak jest, ale...na rynku PC, gdzie nigdy nic się nie dzieje. Konsole dostały masę świetnych racerów przy któych śmieszny NFS ssie pauke. Zresztą w innych gatunkach rownie mocno - akcja, platformery, logiczne, RPGi, przygodowki, samolotowki itd itp - BARDZOOOOOOOO gruby rok dla konsol. Nie liczac oczywiscie RTSow bo z tymi stoja jak zwykle jeszcze gorzej niz PC>
Hmm.. Rpgi? A co takiego super-hiper-wduper było na konsolach? Co oczywiście znaliby również pecetowcy - bo jak bedzie to kolejna część jakiegoś jrpga to popełnie samobójstwo.. śmiechem. :P
Nie wspominając o największym koniku PCetów - czyli strategiach i FPSach - pierwszego tłumaczyć chyba nie muszę a i w przypadku drugiego przypadku nie wierzę w szczerość konsolowca twierdzącego, ze mają oni lepsze strzelanki od PieCów - nawet jeśli jakieś tytuły są multiplatformowe to i tak FPSy na blaszakach zgniatają konsolową konkurencje - pad to nie myszka więc i dynamizm nie ten sam. ;P
Normalnie padam na ziemie gdy słyszę argumenty jednej ze stron konsoleVSpecety na temat wyższości jednego typu rozgrywki nad drugim. Nie wspominajac o tym, ze jakikolwiek sieciowy multiplayer na konsolach posysa tak ostro, ze nawet ja wymiękam.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Widzisz ja z idiotami, którzy NIC nie wiedzą o konsolach a głośno szczekają dawno przestałem dyskutować, ale dla Ciebie z okazji świąt zrobie ten ostatni wyjątek...

chcesz RPGi? A słyszałeś geniuszu choćby o Mass Effect od Bioware? A może boli CIe fakt, że jRPGi takie jak Persona 3 wciągają 99% konkurencji z PC?

Co do FPPów i grania po sieci - grą roku po sieci zostaje gra konsolowa, ale cóż Ty przecież wiesz lepiej. Na Xbox Live siedzi cały świat, zgodnie uwazą się je za najlepsza sieciową usługe ale Ty wiesz lepiej.... no tak. A FPPy takie jak seria Halo, TimeSplitters, Perfect Dark, CoD, Bioshock, Metroid Prime 3, Timeshift, Area 51, The Darkness, UT3 są be jak są na konsoli (tak, wiem ze czesc z nich to multiplatformy). Przeciez na PC bylyby genilane...jak Riddick czy ktoras z innych wielu konwersji...

CO do RTSów - nie bede sie klocil, przeciez nie mam po co sie znizac do Waszego poziomu ;)

Acha co do myszy - juz pokazywalem myszy do konsol, sprzety zamaist pada do konsol, pisalem o mozliwosci podlaczania myszy do konsoli, co tylko dowodzi o Twojej ignoracji i niewiedzy....

PS: tak w czesc FPPow wole grac na padzie, bo wtedy jest tadam - mniej dynamicznie, ale i dal mnie...lepiej? bo nie mam nadludzkich czasow reakcji.... a jak chce moge podlaczyc urzadzonka ala mysz i klawierka przeciez... tylko po co? dobry FPP na konsoli jest balansowany pod pada - nie, nie musisz dziekowac ze Cie oswiecilem ;)
Har Har Har
Obelix
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6330570
Kontakt:

Post autor: Obelix »

Właśnie chodzi o to że rynkiem na PC się tylko interesuje bo konsoli nie mam i pewnie nie będe miał, myślisz że nie chciałbym miec X-Pudła 360?, jasne że bym chciał ale jest o jakieś 500zł za drogi jak dla mnie a narazie moim marzeniem jeśli chodzi o konsole jest PS2, ale jakoś wyszło że konsoli raczej nie bede miał to sie grami konsolowymi nie przejmuje.

Tymczasem uwielbiam właśnie strategie i wyścigówki a dobrych tytułów z tego gatunku jest mało, w RPGi mało na kompie gram a jak gram to albo w jakieś wybitnie dla mnie dobre (Baldur Ssie) bądź w Final Fantasy na emulatorach.

BTW - wcale nie próbuje udowodnic że PC jest wyższy nad konsolą, nawet nie powiedziałbym tego.
Lecz na pare konsol wyszło sporo dobrych strategii, lecz nie mam na myśli RTSy (wyobraża ktoś sobie RTSa pod padem?) lecz turówki, chociażby Front Mission.
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

Sorry Obleix post nie byl do Ciebie (Wy pisalem w snesie idioci-xenofobowie), ale mam zajebiste info - obecnie jest wyprzedaz Xbox Core po...500 zł. Nie wiem czy juz ich nie wykupili, jak znajde namairy dam Ci cynk :)

W RTSy da sie grac na padzie choc ciezko i nieergonomicznie, a Front Missiona licze jako tRPG - moj ulubiony podgatunek gatunku zreszta.... BTW jak chcesz jakies ciekawe romy wal na PMKe.,,, tylko od reki co Cie interesuje, jaki typ gry...
Har Har Har
Phoven
Bosman
Bosman

Pita pisze:Widzisz ja z idiotami, którzy NIC nie wiedzą o konsolach a głośno szczekają dawno przestałem dyskutować, ale dla Ciebie z okazji świąt zrobie ten ostatni wyjątek...
Ahh... Dziękuje Ci mój Panie! Boże, dzieki Ci za tak wyrozumiałą personę. Ah, ten idotyzm - dokucza mi na starość. Mimo to wytknę ci jeden bład logiczny, wybacz Panie - w swoich wypowiedziach plujesz się ze swoją Nadprawdą a nie prowadzisz dyskusję, redaktorowi wiele można - wiec ja zwykły, szary user sie nie bedę wtrącał. :P
chcesz RPGi? A słyszałeś geniuszu choćby o Mass Effect od Bioware? A może boli CIe fakt, że jRPGi takie jak Persona 3 wciągają 99% konkurencji z PC?
99% konkurencji? :D A jakieś dane, potwierdzenie swoich słów masz? Czy tylko jak nasz ukochany były premier krzyczysz o niewidzialnym układzie? :>
Co do FPPów i grania po sieci - grą roku po sieci zostaje gra konsolowa, ale cóż Ty przecież wiesz lepiej. Na Xbox Live siedzi cały świat, zgodnie uwazą się je za najlepsza sieciową usługe ale Ty wiesz lepiej.... no tak. A FPPy takie jak seria Halo, TimeSplitters, Perfect Dark, CoD, Bioshock, Metroid Prime 3, Timeshift, Area 51, The Darkness, UT3 są be jak są na konsoli (tak, wiem ze czesc z nich to multiplatformy). Przeciez na PC bylyby genilane...jak Riddick czy ktoras z innych wielu konwersji...
Ojoj... Nadal nie rozumiem dlaczego wszystkie najważniejsze nagrody cybersportu otrzymuje się za RTSy i FPSy komputerowe... A to w końcu zawodowcy ^^ Zresztą - porównywanie Xbox Live z przeciętnym łączem każdego z internatutów wypada nieco śmiesznie. ;P A jeśli uważasz inaczej - proszę o chociaż jedną przewagę XL nad multiplayerem na blaszaku. Nie wspominając o tym, że multiplayer miedzyplatformowy jest skrajnym nieporozumieniem. Bo albo konsolowcy mają przesrane wobec szybkości reakcji myszki albo mają z górki dzięki pomocy gry (jak automatyczne celowanie czy cuś;P).
CO do RTSów - nie bede sie klocil, przeciez nie mam po co sie znizac do Waszego poziomu ;)
Ah ta siła argumentów.. Daje ostrzej po kościach niz morska bryza. ;P
Acha co do myszy - juz pokazywalem myszy do konsol, sprzety zamaist pada do konsol, pisalem o mozliwosci podlaczania myszy do konsoli, co tylko dowodzi o Twojej ignoracji i niewiedzy....
Albo Twojego braku umiejentosci czytania ze zrozumieniem. Gdzie napisałem coś o tym, że do konsoli nie da się podłączyć myszki.. oups - nie napisałem. ;P Mimo tych wszystkich wynalazków nie zaprzeczysz, że przecietny konsolowiec ma pad w dłoniach a nie gryzonia. I przeciętny konsolowiec gra właśnie padem a nie myszka. :P
PS: tak w czesc FPPow wole grac na padzie, bo wtedy jest tadam - mniej dynamicznie, ale i dal mnie...lepiej? bo nie mam nadludzkich czasow reakcji.... a jak chce moge podlaczyc urzadzonka ala mysz i klawierka przeciez... tylko po co? dobry FPP na konsoli jest balansowany pod pada - nie, nie musisz dziekowac ze Cie oswiecilem ;)
I tutaj znowu jest sprawa multiplayeru międzyplatformowego, czyli to dostosowanie pod pada. Wybacz ale wole mieć pełną kontrolę z myszką niż 'balansowanie' z padem.

Na koniec - wiem i rozumiem, że konsole mają przewagę pod wzgledem sprzedanych egzemplarzy gier etc. Znam tez dobre gry konsolowe (chociażby niedawny Assasin Creed) i nie rozumiem dlaczego pienisz sie kiedy twierdzę, że FPSy są dynamiczniejsze na komputerach skoro sam to przyznajesz. Przewagi Xbox Live nad blaszanym multiplayerem juz zupełnie nie jestem w stanie pojąć bo zwyczajnie uważam, że ta usługa w porównaniu do tego co oferuje PieC zwyczajnie posysa pałe. A i przewagi RPGów na konsolach nie widzę - tym bardziej, że obie strony uważaja, że ich tytuły są lepsze. Inna sprawa to to, że np. Taki TES Oblivion z jakimś tam jRPGiem rózni się całkiem sporo. Sama idea rozgrywki gier fabularnych różni sie w obu przypadkach diamteralnie.

Ps. To, ze ktoś ma inne poglądy od Twoich nie zonacza, ze się na czymś nie zna. W Xboxa przez półtora roku się bawiłem i całkiem często* rozprostowuje palce na konsolach** u znajomych. I przyznaję, że w pewnych gatunkach konsole góruja nad piecami o całe stulecia.*** Więc nie miotaj mi się tutaj i nie pluj proszę jakbym był byle ciotą gadającą o czymś na czego temat nie ma pojęcia.

Uszanowania ;]

*W porównaniu do gier komputerowych - bo tak w ogóle to dość mało gram, tak raczej bardzo rekreacyjnie. :P
**W tym na mojej ulubionej - czyli Wii. :D To już na prawdę oferuje zupełnie inny wymiar rozgrywki. :D
***Jakby chociaż mordobicia - na blaszaku jakos nie chce sie w to grać a na konsoli dają maksymalną frajdę.

EDIT: idioci-xenofobowie - To wygląda niezmiernie kretyńsko, prawie tak śmiechowo jak homosexualista. :D
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk

odpowiem Ci kiedyś bo już nie mam siły do ludzi takich jak Ty, naprawdę.... I tu nie chodzi o gusta, a nawet jeżeli tak - to jestem pewien, że jestem lepiej zorientowany w grach wideo niż ktokolwiek na forum. Bo taką mam pracę i tak reaguję już na nudne argumenty... Ale zareogowałem trochę za sotro fakt, wybacz, za duża taniego wina dziś. Tylko jak ja nie znam się an apralotnictwie nie piszę herezji na jego temat itd. Xbox Live pod ZADNYM względem nie przewyższa PC w sieciowości, ale pod zadnym względem tez mu nie ustepuje.... o RTSach jak pisalem - nie wypowiadam sie bo są lepsze na PC i to jest FAKT. Tak jak to, że na konsole wychodzi obecnie więcej ciekawych FPPów. Tego nie zmienisz tupiąc, łupiąc. Już nudzi mnie argument wielu (nie mwoie ze akurat Twoj) ze jak nie gram an PC, lecz na PC i kilkunastu innych platformach to jestem gorszej kategorii. Bo widzisz ja lubie gry na PC i grac na PC. W cRPGi, RTSy, FPP, MMO i wiele, wiele innych.... bo liczy sie gra a nie platforma. A tych bardziej ciekawych wiecej (obiektywnie, bez podizalow gatunkowych) usiwadczysz na konsolach
Har Har Har
Phoven
Bosman
Bosman

Pita pisze:odpowiem Ci kiedyś bo już nie mam siły do ludzi takich jak Ty, naprawdę.... I tu nie chodzi o gusta, a nawet jeżeli tak - to jestem pewien, że jestem lepiej zorientowany w grach wideo niż ktokolwiek na forum. Bo taką mam pracę i tak reaguję już na nudne argumenty... Ale zareogowałem trochę za sotro fakt, wybacz, za duża taniego wina dziś. Tylko jak ja nie znam się an apralotnictwie nie piszę herezji na jego temat itd. Xbox Live pod ZADNYM względem nie przewyższa PC w sieciowości, ale pod zadnym względem tez mu nie ustepuje.... o RTSach jak pisalem - nie wypowiadam sie bo są lepsze na PC i to jest FAKT. Tak jak to, że na konsole wychodzi obecnie więcej ciekawych FPPów. Tego nie zmienisz tupiąc, łupiąc. Już nudzi mnie argument wielu (nie mwoie ze akurat Twoj) ze jak nie gram an PC, lecz na PC i kilkunastu innych platformach to jestem gorszej kategorii. Bo widzisz ja lubie gry na PC i grac na PC. W cRPGi, RTSy, FPP, MMO i wiele, wiele innych.... bo liczy sie gra a nie platforma. A tych bardziej ciekawych wiecej (obiektywnie, bez podizalow gatunkowych) usiwadczysz na konsolach
Ooo.. Żeby nie owijać w bawełnę - teraz to juz w pełni zgadzam się z Twoim postem :] No moze, prócz tej części o Xbox Live ale to już temat na inną dyskusję ^^ Jednakze motto
"Bo liczy sie gra a nie platforma." jest jak najbardziej na miejscu ;)
Pozdrawiam i do zobaczenia w mniej kontrowersyjnej dyskusji. ;)
ODPOWIEDZ