Alkohole

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Re: Alkohole

Post autor: Szelmon »

Werewolf pisze:Jedna uwaga. PRAWDZIWE WIAN NIE KOSZTUJĄ 3.50 ZA BUTELKĘ!!! 3, 50 kosztuje sok wiśniowy z "Royalem"! Uwaga ta tyczy się mojego kumpla, który starał mi się kiedyś usilnie wmówić, że za 7 zł można już kupić dobre wino.
Mozna, ale raczej nie w Polsce. Chociarz "Sofia" zawsze mi smakowala... Nie orientuje sie jednak ile teraz kosztuje. Moze byc ze, troche wiecej niz 7zl. Za rownowartosc 7zl da rade kupic dobre wino np. we Francji. Podejzewam, ze w jakiejs Bulgarii czy Gruzji o wiele taniej .

Co do poskich warunkow, to powiedz koledze ze "dobre" wino za 7zl, to jak "dobry" samochod za 500zl ;P
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Tori
Bosman
Bosman
Numer GG: 7524209

Post autor: Tori »

Jeśli chodzi Ci o coś takiego między jabolem a winem, w pękatej butelce, to tak, kosztuje to w granicach 7 zł :P

Co do samochodów- widziało się i malacza (na chodzie! koleś odpalił, i zrobił dwa kółka kontrolne :P Więcej robić nie chciał, ciekawe czemu...) za bańkę, to i wino za siedem zeta kupić można :P
Od dziś płacę Eurogąbkami.
Equinoxe
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9393875

Post autor: Equinoxe »

Ooo, temat wprost dla mnie :)
Na początek polecam Wam drinka własnej roboty i, według mojej wiedzy, według mojej i tylko mojej receptury :)
Potrzebne są:

- Lipton Green Tea lub zamiennik
- Tonik
- cytrynka, limonka również mile widziana
- wódka, preferowana smakowa, cytrusowa (np. aromatyzowana Wyborowa)
- dla lubiących udziwnienia: sok ananasowy

Proporcje dla szklanki 250 ml: 50-75 ml wódki, 150 ml zielonej herbaty, 25-50 ml toniku. Do tego cytrus, obowiązkowo kilka wyciśniętych kropel, jeżeli ktoś lubi urozmaicać ananas. I dobrze wymieszać. Mówię Wam, rozkoszne. I nie ma chyba kobiety, której by ten drink nie smakował. Możecie go nazwać Equinoxe :P
-=Equinoxe=-

"Even the smallest person can change the course of the future"/ "Lord of the Rings", J.R.R. Tolkien
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Equinoxe pisze: - Lipton Green Tea lub zamiennik
Przeczytalam "lub ziemniak" i potem do końca przepisu się zastanawiałam, po cholerę Ci ziemniak w drinku :D

A sam drink wygląda interesująco, jak nie zapomnę, to przetestuję :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard
Numer GG: 4825300

Post autor: Asthner »

A gdzie pieprz lub ostra papryka, ew. jakaś forma tabasco? Wszystkie potrawy i napitki zyskują na dodaniu tych specyfików. ;p
Ostatnio zmieniony środa, 12 grudnia 2007, 20:23 przez Asthner, łącznie zmieniany 1 raz.
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Falka pisze:
Equinoxe pisze: - Lipton Green Tea lub zamiennik
Przeczytalam "lub ziemniak" i potem do końca przepisu się zastanawiałam, po cholerę Ci ziemniak w drinku :D
Może po to, żeby wzbogacić bukiet smaków? (lol :P ). Poza tym wg jakieś tam bzdurnego prawa wódką można nazwać wszystko alkoholowe, czy to z ziemniaków czy nawet z kory, jeśli tylko sfermentuje :P
Czyli możesz wrzucać wszystko do wszystkiego, najwyżej oślepniesz. Enjoy! ;)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Ravandil pisze: Poza tym wg jakieś tam bzdurnego prawa wódką można nazwać wszystko alkoholowe, czy to z ziemniaków czy nawet z kory, jeśli tylko sfermentuje :P
Czyli możesz wrzucać wszystko do wszystkiego, najwyżej oślepniesz. Enjoy! ;)
A to jakas nowosc, pierwsze slysze... Byle co, jak twierdzisz, jak sfermentuje to juz jest wodka? Po pierwsze nie byle co, po drugie nie sfermentuje. Trzeba jeszcze destylacji, bo inaczej to masz wino, ew. zacier. Z ziemniakow jest np. Wyborowa, a uwazana jest za jedna z najlepszych wodek na swiecie.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Rav ma rację, rzeczywiście w zeszłym roku (albo i tym, nie pamietam) przegraliśmy batalię o wódkę. Teraz mianem tym, może być określany każdy napitek, bez względu na to co to to jest. No oczywiście, że trzeba przedestylować, ale jak kupisz wódkę to nie będziesz wiedział (nie będzie żadnej informacji, to też przegraliśmy) czy jest z ziemniaków, kukurydzy, bananów (niezła), śliwek czy sałaty pekińskiej.

Ba! Wódka może być już chyba nawet 10% :)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Dziwna sprawa że w tym temacie tak cicho przed sylwestrem, czyżby zaraza abstynecji?

Mój support to 6x Piwo Roger ( 99 gr/puszka ) oraz Imiglikos Red :P fajne słodkie wino z Cypru ponoć. I starczy, żołądek i tak będzie chciał mnie oszukać i nie wypije tego całego.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Aras
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9986661

Post autor: Aras »

ja już sobie własnie piwko otwieram pierwsze :) jeszcze mam 5, i o 19stej wychodze na party z połóweczką absoluta
Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Ano. Ja jestem po zywcu o,66. Jeszcze ma 4 do 7 i o tejże właśnie godzinie biorę szampana, o,7 Soplicy (Nie, nie tylko dla mnie. Soplica- król jest tylko jeden :D ) i ruszam na domówke, gdzie czeka n-razy tyle alkoholu.

Zas będzie, że nasze pokolenie lekko zwichnięte jest, ale najpewniej to rano wróce w opłakanym stanie.
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Alucard pisze:Ano. Ja jestem po zywcu o,66. Jeszcze ma 4 do 7 i o tejże właśnie godzinie biorę szampana, o,7 Soplicy (Nie, nie tylko dla mnie. Soplica- król jest tylko jeden :D ) i ruszam na domówke, gdzie czeka n-razy tyle alkoholu.

Zas będzie, że nasze pokolenie lekko zwichnięte jest, ale najpewniej to rano wróce w opłakanym stanie.
Skoro jesteśmy przy temacie sylwestrowo-alkoholowym. Nie będę się wyzłośliwiał (jako niepijący ;) ), ale przytoczę pewną rozmowę, na oko 14-15-16 latków:
-Co robicie w tym roku w Sylwestra?
-Jak to co? Pijemy!
-No wiadomo... Tylko gdzie?

Hmm... Ciekawe :P
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Aras
Tawerniak
Tawerniak

normalne, każdy miał 15 lat, szkoda że nie mogę tu przytoczyć rozmowy która prowadziłem z moimi ludźmi, umawiając się na sylwka :D

no i już jestem po pierwszym zywcu, wizyta w kibelku zaliczona, zaraz drugi wjedzie
Obrazek
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Łee, a nie szkodzi Ci taki podkład? Pozwól że swoje picie zilustruje wykresem...
Obrazek

Wole sobie pogadać nieco przed. :wink:
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Aras
Tawerniak
Tawerniak

mam słowiańską krew w zyłach i ona mnie niesie, bez obaw
Obrazek
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Ja biore Zoladkowa Gorzka i piwko na klina :P
Mekow
Bosman
Bosman

Post autor: Mekow »

Ja mam na dzisiaj (właściwie to na przełom dzisiaj i jutra ;) ) butelkę szampana (czyli wina musującego), tort własnej roboty nasączony... czymś mocnym ;), oraz lody z dużą ilością likieru cytrynowego :P
A w rezerwie jest jeszcze butelka wina (tokaju) oraz jabłkowy redd's :D
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
ODPOWIEDZ