za duszno

-
- Bombardier
- Kontakt:
za duszno
za duszno
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 czerwca 2008, 01:02 przez Neprijatel, łącznie zmieniany 1 raz.
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.

-
- Mat
- Numer GG: 9599112
Re: za duszno
Dam 4-.. Szukając natchnienia buszowałem sobie po TRPG i odnalazłem Twoje dziełko... Ocenę natychmiast uzasadniam... Mianowicie jest jakiś taki sztuczny... Widzę, że próbowałeś, typowego dla niektórych poetów przenoszenia wątku, w celu nadania dynamizmu... Powiem tak, udało Ci się to tylko (albo aż) w połowie, dlatego efekt jest taki, że ni grzeje, ni ziębi... Dalej... Takie mało zrozumiałe przesłanie.. Domyślam się, ale przeciętny człowiek może mieć kłopoty.... Na to nie stawiam wielkiego nacisku, bo nikt nie jest perfekcją... Jest ok 

-
- Bombardier
- Kontakt:
Tak, tak, poezja broni się sama, ale...
1. Przerzutni nie użyłem w celu zwiększenia dynamiki.
2. "Mało zrozumiałe przesłanie". Nie no, przepraszam, co jak co, ale poezja akurat nie musi walić przesłaniem między oczy; morały są widoczne w bajkach Krasickiego...
3. "Przeciętny człowiek". Zabrzmiało to pejoratywnie. Elfin, kiedy się pisze wiersz, to nie dzieli się ludzi na przeciętnych i nieprzeciętnych. Nie zastanawia się wówczas, co dla "przeciętnego" może nie być zrozumiałe i nie zmienia się tego. I taka moja mała uwaga, poza poezją - doradzałbym więcej powściągliwości przy wynoszeniu kogokolwiek na piedestał nieprzeciętności (hoho, częstochowski rym gramatyczny i metafora dopełniaczowa
). Noł ofens, oczywiście, bo Cię nie znam i nie mogę powiedzieć, czy mylisz się czy też nie, to tylko - jak już wspomniałem - taka mała uwaga 
Inna sprawa, że ja tam nic skomplikowanego nie widzę, no ale każdy ma prawo do własnej interpretacji
1. Przerzutni nie użyłem w celu zwiększenia dynamiki.
2. "Mało zrozumiałe przesłanie". Nie no, przepraszam, co jak co, ale poezja akurat nie musi walić przesłaniem między oczy; morały są widoczne w bajkach Krasickiego...
3. "Przeciętny człowiek". Zabrzmiało to pejoratywnie. Elfin, kiedy się pisze wiersz, to nie dzieli się ludzi na przeciętnych i nieprzeciętnych. Nie zastanawia się wówczas, co dla "przeciętnego" może nie być zrozumiałe i nie zmienia się tego. I taka moja mała uwaga, poza poezją - doradzałbym więcej powściągliwości przy wynoszeniu kogokolwiek na piedestał nieprzeciętności (hoho, częstochowski rym gramatyczny i metafora dopełniaczowa

Inna sprawa, że ja tam nic skomplikowanego nie widzę, no ale każdy ma prawo do własnej interpretacji

-
- Marynarz
- Numer GG: 5211689
Wybaczcie niewiedze, ale czemu ten wiersz nie jest zapisany w ten sposob?
"zdrowy minimalizm.
bezkofeinowy knot wcale nie musi wystawać zza odświętnego cenotafu.
wystarczy, że tlą się liście i nie wolno wprowadzać psów...."
Znacznie latwiej sie czyta, a w zadne obyczaje czy wizje autora to chyba nie godzi.
"zdrowy minimalizm.
bezkofeinowy knot wcale nie musi wystawać zza odświętnego cenotafu.
wystarczy, że tlą się liście i nie wolno wprowadzać psów...."
Znacznie latwiej sie czyta, a w zadne obyczaje czy wizje autora to chyba nie godzi.

-
- Bombardier
- Kontakt:
Spieszę z odpowiedzią, a niewiedzę wybaczam. Otóż informuję, że w obyczaje, istotnie, to nie godzi, ale w wizję autora - i owszem 
Przerzutnie w wierszu wolnym z reguły stosujemy, aby zaakcentować jakąś treść lub konkretne słowo, wprowadzić do tekstu elementy chaosu bądź zwiększyć dynamikę; w tym przypadku - piszę to z bólem łydki, bowiem nie znoszę tłumaczenia, co autor miał na myśli - jak już wcześniej pisałem, o zwiększenie dynamiki bynajmniej mi nie chodziło
A na czym polegała wizja, czemu przerzutnie, zwłaszcza międzystrofowe, służą w tekście, już Ci nie powiem - Twój odbiór musi się wiązać z interpretacją Twoją, a nie moją 

Przerzutnie w wierszu wolnym z reguły stosujemy, aby zaakcentować jakąś treść lub konkretne słowo, wprowadzić do tekstu elementy chaosu bądź zwiększyć dynamikę; w tym przypadku - piszę to z bólem łydki, bowiem nie znoszę tłumaczenia, co autor miał na myśli - jak już wcześniej pisałem, o zwiększenie dynamiki bynajmniej mi nie chodziło

- Katarzyna
- Majtek
- Numer GG: 0
Uwielbiam przerzutnie i oryginalne metafory. Zaspokoiłeś mnie tym wierszem ^^
Muszę się przyznać, że mam słabość do Twoich utworów, może to przez "Neprijatela".
Pozdrawiam
Muszę się przyznać, że mam słabość do Twoich utworów, może to przez "Neprijatela".
Pozdrawiam