Ja jak zwykle bede walczyl z pogladem, ze miecz dwureczny to jest bron powolna i trzeba do niego olbrzymiej sily. Dwurak wazyl cos kolo 1,5kg,
Z czego jest powyższy cytat? Z opisu... Rapiera. :] Według Wiki 2rak ważył średnio 3,5 kg, a to już nie jest byle g***. Zatrzymać impet 3,5 kg szarpniętych z całej siły w 1 kierunku w przypadku nietrafienia w przeciwnika jest moim zdaniem cholernie trudno, już nie mówiąc że nie zrobisz tego zbyt szybko i bez straty sił. Jeśli trafisz to ok, ale głównie męczące są sytuacje gdy nie trafiamy i samemu musimy tłumić pęd.Wikipedia pisze:a cała broń ważyła około 1,2 kg
Btw. Czy miecze 2ręczne były ostre? Kiedyś ktoś mi powiedział, że podobno były tępe i służyły głównie do miażdżenia, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć, choć do tej pory nie wiem w sumie
Btw 2. Moim zdaniem lekka i szybka broń jest zdecydowanie lepsza. Zazwyczaj człowiek będzie niezdatny do boju po otrzymaniu 1 celnego cięcia (przecięcie którejkolwiek tętnicy i mamy zaledwie kilka chwil życia, a przeciąć to można żyletką, pchnięcie w którykolwiek narząd wewnętrzny też załatwi sprawę, a można to zrobić sztyletem). Tak więc po co brać do ręki wielki i powolny miecz który jak trzaśnie to zabije na miejscu, jeśli można wziąć mały i szybki, który tak samo jak trzaśnie to zabije na miejscu, a prawdopodobieństwo że trzaśnie pierwszy jest zdecydowanie większe