Muzyka
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Re: Muzyka
W pełni i stuprocentowo popieram powyższą wypowiedź. Dysko-polo jednak bym zostawił - w końcu, jak pokazują wyniki ankiety, są ludzie którzy tego słuchają. A do niczego innego to nie podpadnie.
edit: Byli tacy ludzie. Gdzieś zniknęli.
edit: Byli tacy ludzie. Gdzieś zniknęli.
-
- Tawerniany Che Wiewióra
Pop to jest muzyka popularna Nie trzeba nic dodawać do nazwy. A r&b to nie pop a rock a raczej rock sie wywodzi z r&b.
Proponuję:
- heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
- rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
- jazz/blues/reggae/soul/...
- hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
- regional popular music (country, regional-disco, regional music etc.)
- pop (disco, folk, pop rock, synth etc.)
- ambient/breakbeat/dnb/chillout/...
- electro/house/techno/trance/industrial/trip hop/...
- klasyczna
- inne
Proponuję:
- jazz/blues/reggae/soul/...
- regional popular music (country, regional-disco, regional music etc.)
- pop (disco, folk, pop rock, synth etc.)
- ambient/breakbeat/dnb/chillout/...
- electro/house/techno/trance/industrial/trip hop/...
- klasyczna
- inne
-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
IMO podział podany przez fdsa jest ok, ale wymaga małych poprawek:
- wywalić pop z kategorii rock
- dodać R&B albo do hip-hopu albo zrobić osobną kategorię - wyjące murzynki zasługują na wzmiankę, ale nie pasują do popu (bo żadna popowa gwiazdka nie jest w stanie tak zaśpiewać); no i one czasami mają czarnych ziomali w refrenie, więc pasują do hh ;)
- zamienić hip-hop na hip-hop/rap zanim zlezą się ziomale narzekający, że jest hh, a nie ma rapu (tak, są tacy... jak kiedyś słuchałam hh, to byłam w stanie wymienić różnice, teraz na szczęście mi przeszło)
- wyrzuciłabym dnb z chilloutu i wrzuciła do kategorii z electroniką i houserką -- przy dnb się nie chilloutuje, przy tym się leci na parkiet i miota do upadłego (wiem, byłam na koncercie Kosheen ostatnio, a to podręcznikowy przykład dnb;))
- wywalić breakbeat do kategori z dnb, bo to prawie to samo, a na pewno nie chillout
- trip-hop dać albo do hh i rapu, albo do chilloutu
- zamienić muzę klasyczną na poważną (jak Craw sugerował)
A co robimy ze ska? Nadir się jeszcze oburzy, że tego nie ma ;)
- wywalić pop z kategorii rock
- dodać R&B albo do hip-hopu albo zrobić osobną kategorię - wyjące murzynki zasługują na wzmiankę, ale nie pasują do popu (bo żadna popowa gwiazdka nie jest w stanie tak zaśpiewać); no i one czasami mają czarnych ziomali w refrenie, więc pasują do hh ;)
- zamienić hip-hop na hip-hop/rap zanim zlezą się ziomale narzekający, że jest hh, a nie ma rapu (tak, są tacy... jak kiedyś słuchałam hh, to byłam w stanie wymienić różnice, teraz na szczęście mi przeszło)
- wyrzuciłabym dnb z chilloutu i wrzuciła do kategorii z electroniką i houserką -- przy dnb się nie chilloutuje, przy tym się leci na parkiet i miota do upadłego (wiem, byłam na koncercie Kosheen ostatnio, a to podręcznikowy przykład dnb;))
- wywalić breakbeat do kategori z dnb, bo to prawie to samo, a na pewno nie chillout
- trip-hop dać albo do hh i rapu, albo do chilloutu
- zamienić muzę klasyczną na poważną (jak Craw sugerował)
A co robimy ze ska? Nadir się jeszcze oburzy, że tego nie ma ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Ska dać obok reagge albo "regional popular music". Co do reszty się z Falką w pełni zgadzam. Co innego, że można dyskutować co do pojęcia "muzyka poważna" bo też ma służyć rozrywce poniekąd... ale jak twierdzi Wikipedia: "muzyka tworzona w celach artystycznych"... No dobrze... Więc może - muzyka artystyczna klasycznie? Ech, wiem, odpada, bo to zamotane pojęcie, ale bardziej słuszne wg mnie niż "muzyka poważna".
Dodam jeszcze że powinno się zmienić ilość opcji możliwych do wybrania z 10 do 3. Nawet nie ma tylu punktów, żeby je zaznaczyć...
Dodam jeszcze że powinno się zmienić ilość opcji możliwych do wybrania z 10 do 3. Nawet nie ma tylu punktów, żeby je zaznaczyć...
-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
10 jest w sam raz. Ja sama z 6-7 zaznaczę ;)Sihamaah pisze:Dodam jeszcze że powinno się zmienić ilość opcji możliwych do wybrania z 10 do 3. Nawet nie ma tylu punktów, żeby je zaznaczyć... :lol:
Co do ska w reagge - to jest oczywiste, że oba idą razem. Po prostu ze mnie ślepota i nie zauważyłam go tam...
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
-
- jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
- regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
- pop (disco, pop rock, synth etc.)
- ambient/downtempo/jungle/...
- electro/breakbeat/house/techno/...
- trance/hardcore/psychedelic/...
- klasyczna
- inne
Teraz chyba już jest dobrze. Muzykę klasyczną wolałbym pozostawić, jest o wiele szersze pojęcie niż poważna i zauważcie, że podział jest rozrywkowa/klasyczna
PS: W ankiecie musi być opcja zaznaczania wszystkiego. Mi się na pewno przyda duża ilość możliwości.
- jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
- regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
- pop (disco, pop rock, synth etc.)
- ambient/downtempo/jungle/...
- electro/breakbeat/house/techno/...
- trance/hardcore/psychedelic/...
- klasyczna
- inne
Teraz chyba już jest dobrze. Muzykę klasyczną wolałbym pozostawić, jest o wiele szersze pojęcie niż poważna i zauważcie, że podział jest rozrywkowa/klasyczna
PS: W ankiecie musi być opcja zaznaczania wszystkiego. Mi się na pewno przyda duża ilość możliwości.
-
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
One objection. Wrzuc jeszcze muzyke filmowa i bedzie gut.
-
- Kok
Jedna kwestia, to RnB przenieść do Pop, bo Jazz, Blues, Soul i RnB jakoś MOCNO się ze sobą gryzie.
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
-
Nie chce mi się już zmieniać ankiety, jak ktoś słucha soundtracków niech zaznacza Inne W końcu soundtrack soundtrackowi nierówny.
Jazz, blues i soul to de facto jedna rodzina (ogólnie), ich wspólnym dzieckiem było rnb, a jego wersja dla białych to rock and roll. Nic tu się nie gryzie ;p
Jazz, blues i soul to de facto jedna rodzina (ogólnie), ich wspólnym dzieckiem było rnb, a jego wersja dla białych to rock and roll. Nic tu się nie gryzie ;p
-
- Bosman
A możesz wyjaśnic dlaczego muzyka elektroniczna jest podzielona aż na trzy gatunki? Na trpg nie ma chyba aż tak silnego lobby tego typu muzyki żeby dzielić na poszczególne podgatunki. Wybacz - ale w takej formie ankieta posysa jeszcze bardziej niż stara ;P
-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
-
Muzyka elektroniczna to pojęcie tak szerokie, że do niego się nie umywa nawet "muzyka gitarowa". Podzielenie tego na trzy grupy to i tak uproszczenie jak diabli, ale moim zdaniem już w miarę znośne.
[uszczypliwość]
Jakbyś słuchał czegoś więcej niż jednego rodzaju muzyki to byś zdawał sobie z tego sprawę ;p
[/uszczypliwość]
PS: Swoją drogą ja zaznaczyłem 9 z tych możliwych jedenastu możliwości. Możecie więc zapomnieć o ograniczeniu możliwości wyboru do 3 ;)
[uszczypliwość]
Jakbyś słuchał czegoś więcej niż jednego rodzaju muzyki to byś zdawał sobie z tego sprawę ;p
[/uszczypliwość]
PS: Swoją drogą ja zaznaczyłem 9 z tych możliwych jedenastu możliwości. Możecie więc zapomnieć o ograniczeniu możliwości wyboru do 3 ;)
-
- Bosman
No dobra - ale jest zdecydowanie nieobiektywne by taka muzykę rozdzielać na drobne - szczególnie jeśli wrzucamy jazz/blues/reggae/soul/rnb do jednego wora. Sory ale to wygląda jakby fani muzyki elektronicznej leczyli pewne kompleksy poprzez trzy opcje tej samej gatunkowo muzyki - metalu jakoś nikt nie dzieli na bruthal pagan (Arka Noego) i trve black (Behemoth).
Ps. Zresztą lobby to chyba najpoważniejsze powinno być metalowo-rockowe, przynajmniej patrzac na stara ankiete i rankingi last.fm
EDIT: Słucham jednocześnie klasykę, metal, ostatnio synth pop (Dead or Alive rlz;P) a przy muzyce elektronicznej skacze i sie 'gibam' - wiec przestan mowic o braku jednorodnosci ;P
Ps. Zresztą lobby to chyba najpoważniejsze powinno być metalowo-rockowe, przynajmniej patrzac na stara ankiete i rankingi last.fm
EDIT: Słucham jednocześnie klasykę, metal, ostatnio synth pop (Dead or Alive rlz;P) a przy muzyce elektronicznej skacze i sie 'gibam' - wiec przestan mowic o braku jednorodnosci ;P
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Fani muzyki gitarowej zaś leczą kompleksy poprzez podział w ankiecie na metal i rock [uszczypliwość ] Bardzo dobrze jest tak jak teraz!
-
- Kok
Jazz, Blues, Soul podobne - spoko, ale RnB??!! Tak patrząc, to nie powinno być Rapu, Rocka, Metalu i ogólnie wszystkich rodzajów muzycznych z XX wieku...fds pisze:Jazz, blues i soul to de facto jedna rodzina (ogólnie), ich wspólnym dzieckiem było rnb, a jego wersja dla białych to rock and roll. Nic tu się nie gryzie ;p
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
-
- Bosman
Wyluzuj - niedługo bedzie nowa ankieta - 10 gatunków muzyki elektronicznej i znaczek 'inne' - nie ma rady, trzeba załozyc tajną tawerniana loże masońska i.. przeprowadzic rewolucję ^^LOD pisze:Jazz, Blues, Soul podobne - spoko, ale RnB??!! Tak patrząc, to nie powinno być Rapu, Rocka, Metalu i ogólnie wszystkich rodzajów muzycznych z XX wieku...fds pisze:Jazz, blues i soul to de facto jedna rodzina (ogólnie), ich wspólnym dzieckiem było rnb, a jego wersja dla białych to rock and roll. Nic tu się nie gryzie ;p