Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
drak'k
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Re: Muzyka

Post autor: drak'k »

Ja zaznaczyłem Metal lecz tak naprwadę lubię posłuchać Rubika czy starego Hip-hopu.
A słucham Apocaliptyki i Anastazis(Polski zespół) A Apocaliptica jest to metal Grany przez
4 osoby czyli stego co pamiętam:skrzypce,kontrabas,wiolączela a czasem są i gitarki lub fortepian czy inne... POLECAM!!!
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

drak'k pisze:Ja zaznaczyłem Metal lecz tak naprwadę lubię posłuchać Rubika czy starego Hip-hopu.
A słucham Apocaliptyki i Anastazis(Polski zespół) A Apocaliptica jest to metal Grany przez
4 osoby czyli stego co pamiętam:skrzypce,kontrabas,wiolączela a czasem są i gitarki lub fortepian czy inne... POLECAM!!!
[Za ortografię, cel-pal...]

Ja słucham ostatnio głównie marszów - niemieckich, angielskich, amerykańskich. Powód? Słuchamy ich w trakcie bitew WH40K.
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Ja ostatnio to już prawie tylko metalu słucham :P
Odmiany? Różne. Od Motorhead, Black Sabbath i Judas Priest przez Manowar, Slayer, Vader aż po Korpiklaani, In The Woods... Bathory. Nie wiem co się stało z tamtym Kubą - punkowcem i rockmanem :P
.
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Motorhead i Back Sabbath to moim zdaniem nie metal. Motorhead to hard rock, a Black Sabbath to heavy rock (wiem że takiego gatunku nie ma, ale do takiego gatunku wtedy należał i na podstawie niego powstał podział na hard rock i heavy metal. Jednak on był prekursorem do tych gatunków, więc moim zdaniem hołdem dla nich i właściwie najlepiej określającym gatunkiem, jest ów heavy rock, którego nie ma. Bo to nie jest jeszcze takie jak Metallica, ale też nie jest takie jak potencjalne zespoły hard rockowe...)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Nie chce mi sie wyklocac, wiec ino napisze ze Motorhead to metal pelna geba.
Gabriel-The-Cloud
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5181070

Post autor: Gabriel-The-Cloud »

Motorhead to metal, dam sobie rękę za to uciąć ;)

A że to mój pierwszy post w temacie, to oświadczam, że najczęściej słucham właśnie metalu. Z odmianami różnie bywa, ale nie za specjalnie ciągnie mnie do zespołów w stylu wyżej wspomnianego Korpiklaani, resztę w raczej dowolnych ilościach - dużo Hammerfalla, dużo Moonspell, trochę mniej Blind Guardian i Slayera - jak widać rozpiętość duża ;) Ostatnio odkrywam Behemoth i przyznam, że wciąga mnie to coraz bardziej. ^^
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

LOD pisze:Motorhead i Back Sabbath to moim zdaniem nie metal. Motorhead to hard rock, a Black Sabbath to heavy rock (wiem że takiego gatunku nie ma, ale do takiego gatunku wtedy należał i na podstawie niego powstał podział na hard rock i heavy metal. Jednak on był prekursorem do tych gatunków, więc moim zdaniem hołdem dla nich i właściwie najlepiej określającym gatunkiem, jest ów heavy rock, którego nie ma. Bo to nie jest jeszcze takie jak Metallica, ale też nie jest takie jak potencjalne zespoły hard rockowe...)
Te dwa zespoly sa okreslane mianem metalu, lecz Black Sabbath nie uwaza siebie samych za metal, czy Motorhead tak samo - nie wiem, ale wg mnie to rowniez metal.

Tak samo mozemy sie klocic, czy Motley Crue to glam metal czy hard rock ^^. Dyskusja z moim bratem na ten temat trwala godzine...
Craw
Bosman
Bosman

Gabriel-The-Cloud pisze:Motorhead to metal, dam sobie rękę za to uciąć ;)

A że to mój pierwszy post w temacie, to oświadczam, że najczęściej słucham właśnie metalu. Z odmianami różnie bywa, ale nie za specjalnie ciągnie mnie do zespołów w stylu wyżej wspomnianego Korpiklaani, resztę w raczej dowolnych ilościach - dużo Hammerfalla, dużo Moonspell, trochę mniej Blind Guardian i Slayera - jak widać rozpiętość duża ;) Ostatnio odkrywam Behemoth i przyznam, że wciąga mnie to coraz bardziej. ^^
Juz przez samego Sleje, Moongeha i Behemocza mielibysmy szanse miec duza zgodnosc gustow na last.fm ;P Choc z drugiej strony nie trawie zespolow pokroju Hammerfall.
LOD
Kok
Kok

Czyli z Motorheadem piszę o swoich odczuciach. Może to jest metal, a może jestem już tak osłuchany z tego typu muzyką, że metal z rockiem jest na tyle normalny i słuchalny, że nie rozróżniam już "ciężkości"? Albo raczej to oba na raz. 8)

Black Sabbath nie dość że sami się tak nie określają, to w sumie mają na tyle swój sposób grania, że właściwie nie ma drugiego takiego zespołu. Nie ma kopii. Dlatego to ich wyróżnia i czyni poniekąd legendą. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Gabriel-The-Cloud
Marynarz
Marynarz

W przypadku niektórych zespołów faktycznie trudno jest określić gatunek, jaki grają. Zwłaszcza, gdy ten zmieniał się przez lata. Myślę teraz głównie o Blind Guardina, ale taki zespołów jest naprawdę na pęczki. Są dwa wyjścia: sprawdzić na stronie oficjalnej, za co zespół się uważa albo samemu coś wymyślić - tyle, że wtedy trzeba się przygotować na kłótnie ;)
Craw
Bosman
Bosman

Gabriel-The-Cloud pisze:W przypadku niektórych zespołów faktycznie trudno jest określić gatunek, jaki grają. Zwłaszcza, gdy ten zmieniał się przez lata. Myślę teraz głównie o Blind Guardina, ale taki zespołów jest naprawdę na pęczki. Są dwa wyjścia: sprawdzić na stronie oficjalnej, za co zespół się uważa albo samemu coś wymyślić - tyle, że wtedy trzeba się przygotować na kłótnie ;)
Jestem przeciw wymyslaniu nowych szufladek w metalu (tym bardziej, ze jest ich na prawde sporo). O wiele lepiej okreslic zespol jako grajacy mieszanke gatunkow. Taki Blind Guardian to Power Metal, kiedys grali Speed (a w pewnym momencie laczyli oba te gatunki).
Gabriel-The-Cloud
Marynarz
Marynarz

Craw pisze: Jestem przeciw wymyslaniu nowych szufladek w metalu (tym bardziej, ze jest ich na prawde sporo). O wiele lepiej okreslic zespol jako grajacy mieszanke gatunkow. Taki Blind Guardian to Power Metal, kiedys grali Speed (a w pewnym momencie laczyli oba te gatunki).
Nie mówię o wymyślaniu nowych szufladek, tylko o wkładaniu do już istniejących ;)
A co do Blind Guardian, to też bym się kłóciła, czy zawsze był to tylko power/speed metal - myślę tu o, pożal się boże, A Night At The Opera - to miało bardzo mało wspólnego z metalem, przynajmniej w moim odczuciu. Sam zespół woli, by uważać ich za zespół metalowy i nie szufladkować bardziej, bo się nie da ;) (w którymś Metalhammerze był taki wywiad, kiedy wychodziło "A Twist In The Myth").
Craw
Bosman
Bosman

Zaden zespol nie lubi szufladek. No moze poza Slayerem, ale oni sa esensja thrashu i w ich przypadku nie ma problemu z klasyfikacja.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

drak'k pisze:A słucham Anastazis(Polski zespół)
Nie spodziewałem się religijnych zespołów na TRPG. ;P Z tego co pamiętam, bo byłem na jednym koncercie Anastasis... Niechcący, przepraszam. ;P

Ja słucham muzyki ewolucyjnie na najwyzszym poziomie (komunizm to też był wyższy ewolucyjnie system, jak mówiła ówczesna władza... ;D), czyli poezji śpiewanej, którą w ankiecie bezbożnie pominięto! Nie znajduję odpowiednie okrutnej kary dla sprawcy. Tak nawiasem, to słucham też country (w minimalnej ilości - Johnny Cash i Lori McKenna), starych, dobrych The Mama's & the Papa's, z rzadka rocka.
A teraz "zdobywam" genialny koncert Dżemu z '92 w Spodku.

Pozdrawiam wszystkich Kaczmarskolubów i SDMojadów.
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Carchmage pisze:
drak'k pisze:A słucham Anastazis(Polski zespół)
Nie spodziewałem się religijnych zespołów na TRPG. ;P
Ja słucham 2TM2,3 i od czasu do czasu gospel :P
.
LOD
Kok
Kok

Na Cytadeli w Poznaniu była impreza z okazji Dnia Trzeźwości (z tydzień temu). Grali tam m.in. Gospel, kumpli zespół (i jednej kumpeli) Trez Colorez, a później bodaj Mecz Szcześniak. Bądź co bądź ów Gospel grał przed zespołem na który czekałem (Trez Colorez), a że było dość mocne opóźnienie, to ów zespół żem posłuchał... Ja pierdykam, ale chała... tak mi się nie podobało, że to masakra, wszystkie teksty o tym samym wyciągnięte rodem z kościoła, tłumaczenie jakie przesłanie mają te piosenki trwały dłużej niż sama piosenka, nie mówiąc już o tym, że tak "podrywali tłum" do szaleństwa, że nie wiadomo, czy mieliśmy się śmiać, czy płakać. Oczywiście mohersonom się to podobało, ale poderwanie zdegustowanej młodzieży okazało się kompletnym fiaskiem, co jedna z 2 wokalistek nie mogła się powstrzymać i oczywiście musiała okazać swoje niezadowolenie, wyznając swoje pretensje. Zaowocowało to jeszcze większym opóźnieniem, przez co Trez Colorez, który zgromadził wokół siebie na koncercie nie małe zainteresowanie (pomijając, że większość publiczności to sami znajomi zespołu :D), zagrał 4 piosenki, po czym niezadowolony organizator, który właśnie przybył, stwierdził "co oni tutaj jeszcze robią" i dosłownie wywalił ich ze sceny. Później się okazało, że całe to opóźnienie i zamieszanie spowodowane jest przez jakiegoś księdza (swoją drogą, to on wyszedł na scenę by poinformować, że mają się wynosić), który opóźnił mszę św. która rozpoczynała koncerty i wniebowzięty chrześcijańskim Gospelem, nie raczył ich wywalić ze sceny, mimo iż więcej gadali niż śpiewali. Tak więc Gospel ma u mnie taką krechę, a jeszcze do tego nie umieją porządnie zagrać, więc temu zespołowi mówię stanowcze NIE!

Swoją drogą Armia ponoć jest katolickim zespołem, jednak nie wsłuchiwałem się w ich twórczość, a to co mi puszczał kumpel, to było nawet w porządku i nie katolickie, więc nie wiem...
Ostatnio zmieniony sobota, 1 września 2007, 18:01 przez LOD, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Craw
Bosman
Bosman

Armia jest katolskim zespolem od kiedy Budzy sie nawrocil. To tak gwoli dopelnienia informacji.
ODPOWIEDZ