Problemy z D&D
-
- Pomywacz
- Numer GG: 0
- Kontakt:
-
- Majtek
- Numer GG: 8630524
Szukam małej pomocy do D&D ;p
mianowicie właśnie tworzę kolejną przygodę (jestem MP) i moi gracze bedą płynąć statkiem (nie pierwszy już raz )
Rzecz w tym, że graczy i cały statek w ogole zaatakuje kraken. Nie chce tego zamieniac w kolejna rundowa walke w ktorej to rzuca sie nieustannie koscmi tylko cos a la piraci z karaibow dead man's chest ;p Dlatego proszę was o pomoc: jak to odegrać, żeby garcze zapamiętali to do... do 20 lvli Zeby ta sesja byla czyms wiecej niz tylko rzucaniem koscia i sprawdzaniem czy kraken jeszcze zyje. No i co zrobic zeby gracze nei zostali polknieci (przynajmniej nei wszyscy) tylko zeby jakos udalo im sie doplynac do brzegu. Prosze was o helpa bo na prawde jestem w trudnej sytuacji
Blagam tez o szybkosc poniewaz zamierzamy grac jutro i caly dzien dzisiaj siedze nad zeszytem z przygodami
z gory wielkie fenks
Rzecz w tym, że graczy i cały statek w ogole zaatakuje kraken. Nie chce tego zamieniac w kolejna rundowa walke w ktorej to rzuca sie nieustannie koscmi tylko cos a la piraci z karaibow dead man's chest ;p Dlatego proszę was o pomoc: jak to odegrać, żeby garcze zapamiętali to do... do 20 lvli Zeby ta sesja byla czyms wiecej niz tylko rzucaniem koscia i sprawdzaniem czy kraken jeszcze zyje. No i co zrobic zeby gracze nei zostali polknieci (przynajmniej nei wszyscy) tylko zeby jakos udalo im sie doplynac do brzegu. Prosze was o helpa bo na prawde jestem w trudnej sytuacji
Blagam tez o szybkosc poniewaz zamierzamy grac jutro i caly dzien dzisiaj siedze nad zeszytem z przygodami
z gory wielkie fenks
http://teironius.deviantart.com/ <--- mój zakątek
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Re: Szukam małej pomocy do D&D ;p
Stworz sobie kilka(nascie?) zasad i zachowan Krakena pokroju - niszczenie masztu, wywalanie ludzi za burte, blokowanie armat, podnoszenie statku do gory... Wiesz o co chodzi. Wyobraz sobie to, co chcesz zrobic jako Kraken, a nastepnie przelej na mechanike, ukladajac odpowiednie reguly, ktorymi potwor bedzie mogl posluzyc sie w swojej rundzie.
Tylko nie probuj isc na calkowity storytelling, bo gracze przyzwyczajeni do mechanicznego aspektu zapamietaja cala scene jako Twoje nierobstwo ; ).
A zeby nie zostali polknieci - niech uciekna, uzyja czegos dzialajacego jak chloroform lub zrob slaby punkt Krakena.
Pzdr
Tylko nie probuj isc na calkowity storytelling, bo gracze przyzwyczajeni do mechanicznego aspektu zapamietaja cala scene jako Twoje nierobstwo ; ).
A zeby nie zostali polknieci - niech uciekna, uzyja czegos dzialajacego jak chloroform lub zrob slaby punkt Krakena.
Pzdr
-
- Majtek
Re: Szukam małej pomocy do D&D ;p
Dzieki za pomoc, naprawde swietny pomysl ;p a co do niepolkniecia, to chyba zrobie cos z tym slabym punktem bo uciec to jakos nei ma gdzie :]
a wlasnie sobie przypomnialem ze mag ma lot i to mi podsunelo fajny pomysl. miasto wczesniej wsadzilem do sklepu magicznego klka buteleczek z proszkiem lotu - moi BG na pewno sie nadzieja i kupia - i to im uratuje dupe ;]
a wlasnie sobie przypomnialem ze mag ma lot i to mi podsunelo fajny pomysl. miasto wczesniej wsadzilem do sklepu magicznego klka buteleczek z proszkiem lotu - moi BG na pewno sie nadzieja i kupia - i to im uratuje dupe ;]
-
- Majtek
Re: Dungeons and Dragons
Sory ze 2 posty pod rzad, ale mam prosbe. juz o to pytalem ale nie mgoe znalezc tego tematu :/
No wiec, czy ma ktos tabele doswiadczenia z drugiej edycji A D&D? jesli ktos ma to neich zapoda (do 20 lvla)
Z gory thx
No wiec, czy ma ktos tabele doswiadczenia z drugiej edycji A D&D? jesli ktos ma to neich zapoda (do 20 lvla)
Z gory thx
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
01 100
02 300
03 600
04 1000
05 1500
06 2000
07 2500
08 3200
09 4000
10 5000
11 7000
12 10000
13 14000
14 19000
15 25000
16 32000
17 40000
18 50000
19 60000
20 70000
21 80000
22 90000
23 100000
24 110000
25 125000
26 140000
27 155000
28 170000
29 185000
30 200000
31 220000
32 240000
33 260000
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Majtek
@up
to naprawde tabelka z AD&D? bo gralem w bg 1 i 2 i w iwd 1 i tam jest aD&D. ale tam na drugi poziom juz trzeba 2500 expa (tyle pamietam ;p) a w tej tabeli by BAZYL (:D) to potrzeba na awans mniej xpa niz w ed. 3.0 ;p mi glownie chodzilo o to zeby trzeba bylo wiecej expa zdobyc (niech sie mecza gracze ) wiec bazylu albo ktos w ogole jesli ma taka tabele to niech zapoda
i dzieki bazylu za fatyge w ogole ;p
to naprawde tabelka z AD&D? bo gralem w bg 1 i 2 i w iwd 1 i tam jest aD&D. ale tam na drugi poziom juz trzeba 2500 expa (tyle pamietam ;p) a w tej tabeli by BAZYL (:D) to potrzeba na awans mniej xpa niz w ed. 3.0 ;p mi glownie chodzilo o to zeby trzeba bylo wiecej expa zdobyc (niech sie mecza gracze ) wiec bazylu albo ktos w ogole jesli ma taka tabele to niech zapoda
i dzieki bazylu za fatyge w ogole ;p
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Z tego co wiem, to jest to tabelka bezczelnie zgapiona z adnd i przerobiona na potrzeby KC. Zagapiłem się - w KC zaczyna się z zerowym poziomem, zaś w adnd z 1 - dlatego wielkości poziomów powinieneś zwiększyc o jeden.
A jeśli Ci chodzi o tabele awansów w Baldurs Gate, to mów o co Ci chodzi, a nie mydlisz oczy adnd... To że coś jest na czymś wzorowane, nie oznacza, ze jest identyczne.
A jeśli Ci chodzi o tabele awansów w Baldurs Gate, to mów o co Ci chodzi, a nie mydlisz oczy adnd... To że coś jest na czymś wzorowane, nie oznacza, ze jest identyczne.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Majtek
sry myslalem ze to to samo bo na pudelku z tylu pisze ze AD&D a znasz moze jakas dobra strone o tych grach gdzie by byla ta tabelka? jak wpisuje AD&D (albo tez advanced dungeons and dragons) w googlach to zawsze wyszukuje samo "D&D" Jakbys cos wiedzial to zapodaj aa ja tera poszukam na bezbiecznej przystani baldur's gate ;p
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Jest podany w poście wyżej... Na dole są tabele dla różnych profesji.
-
- Majtek
mam jeszcze pytanie odnosnie umiejetnosci. W opisie kazdej z klas jest tabelka a w niej wypisane umiejetnosci i rangi w nich. I teraz pytanie: czy to sa jakby bazowe umiejetnosci postaci, z ktorymi zaczyna sie na 1 poziomie + te co wybiera gracz czy wszystkie umiejetnosci wybiera gracz od zera?
-
- Szczur Lądowy
Kilka pytań
Witam.
Mam do Was kilka pytań, otóż....
1. Ile można mieć aktywnych kamieni Ioun ?
2. Czy stosujecie jakąś granicę, od której BG mogą używać przedmiotów magicznych np. broń +3 od 12 poziomu itp .?
3. Czy redukcja barbarzyńcy może kumulować się z podobną redukcją klasy prestiżowej, czy brać należy większą wartość ?
4. Czy wprowadzacie jakieś ograniczenia w liczbie zgonów BG (ma to nauczyć myslenia w bitwie i oduczenia taktyki "UUUURRRRAAAA i do boju". ??
czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
Mam do Was kilka pytań, otóż....
2. Czy stosujecie jakąś granicę, od której BG mogą używać przedmiotów magicznych np. broń +3 od 12 poziomu itp .?
3. Czy redukcja barbarzyńcy może kumulować się z podobną redukcją klasy prestiżowej, czy brać należy większą wartość ?
4. Czy wprowadzacie jakieś ograniczenia w liczbie zgonów BG (ma to nauczyć myslenia w bitwie i oduczenia taktyki "UUUURRRRAAAA i do boju". ??
czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
-
- Marynarz
Re: Kilka pytań
muszewpisac10znakow
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lipca 2014, 11:17 przez Trankvilus, łącznie zmieniany 1 raz.
Koyaanisqatsi!
-
- Tawerniak
- Numer GG: 10455731
Re: Kilka pytań
Ja stosuję zasadę, że na głowie można mieć JEDNĄ rzecz (albo więcej, ale się nie kumulują, ba! wykluczają). Gdyby gracz chciał sobie zapuścić dwa kamyczki - pewnie, polatają sobie, ale zamiast premii będzie kara do atrybutów mentalnych (magia potrafi naprawdę poważnie zaburzyć funkcjonowanie umysłu, zwłaszcza, gdy jest tuż obok niego) i po tygodniu kamienie się wzajemnie rozładują. I, co gorsza do tego czasu ich nie zdejmiesz, bo wzajemnie się przyciągają i zostają na orbicie. No, ale to moja zasada, nie podręcznikowa. Zależy od MG. Aha, i magiczne hełmy też tłumią działanie kamyków.galopa pisze:Mam do Was kilka pytań, otóż....
A niby dlaczego? Pachnie mi to cRPG. Co to za debilna zasada, że wojownik nie może założyć magicznej szaty maga? Odpycha go, czy jak? A mag nie może walczyć toporem. Ręka mu odpada, jak go bierze w dłoń? Prawda jest taka, że jak coś nie wymaga wiedzy o sposobie użytkowania (szata), to może tego używać każdy, a jeżeli trzeba się na tym znać (topór) - też każdy, ale nie każdy równie dobrze.galopa pisze: 2. Czy stosujecie jakąś granicę, od której BG mogą używać przedmiotów magicznych np. broń +3 od 12 poziomu itp .?
Nie kumuluje się. Dwie premie pochodzące z tej samej przyczyny nigdy się nie kumulują.galopa pisze: 3. Czy redukcja barbarzyńcy może kumulować się z podobną redukcją klasy prestiżowej, czy brać należy większą wartość ?
A po co? Niech giną i ponoszą konsekwencje swoich czynów. Limitowanie zgonów szybko wychwyciliby, a potem "chodź, zamordujmy tego maga,co z tego, że każdego z nas zabiłby jednym słowem, MP na to nie pozwoli". I H'nS. PO CO? Nie ma Load - Save. Giniesz - to giniesz. Stalin jakoś nie miał limitu na zabitych niewinnych ludzi.galopa pisze: 4. Czy wprowadzacie jakieś ograniczenia w liczbie zgonów BG (ma to nauczyć myslenia w bitwie i oduczenia taktyki "UUUURRRRAAAA i do boju". ??
-
- Marynarz
- Numer GG: 9008864
Tevery ma rację, ale jeśli w drużynie jest wspaniały, 13-poziomowy krasnoludzki kapłan Moradina, to obawiam się, że śmierć nie ma specjalnego znaczenia... Cóż, D&D to jest heroik, naprawdę najgroźniejszym efektem śmierci jest otrzymanie od MP mniejszej ilości doświadczenia za walkę . Ale apeluję, żeby MP sprzeciwili się zamienianiu tego skądinąd fajnego systemu w zwykłą sieczkę... ja np. przestałem dawać graczom expa za potwory, niech się skupią na scenariuszu...A po co? Niech giną i ponoszą konsekwencje swoich czynów. Limitowanie zgonów szybko wychwyciliby, a potem "chodź, zamordujmy tego maga,co z tego, że każdego z nas zabiłby jednym słowem, MP na to nie pozwoli". I H'nS. PO CO? Nie ma Load - Save. Giniesz - to giniesz. Stalin jakoś nie miał limitu na zabitych niewinnych ludzi.
-
- Majtek
heh ja wprowadzam tera cos takiego ze za deda traci sie punkt budowy. To NA PEWNO zmotywuje graczy zeby bardziej mysleli i zdawali sobie sprawe ze Coś moze byc od nich silniejsze
co do expa to ja przyznaje 1pkt doświadczenia na skale wyzwania i czasem troche wiecej przy trudnych spotkaniach (np. na 1 poziomie z eterycznym drapiezca) ale i tak najwiecej PD za quest. A w D&D sie tak naprawde za to nie daje expa, tylko za same potwory, oczywiscie jest wariant: nagroda za opoweść czy cos takiego.
a na wysokopoziomowe postacie dobrze stosowac wariant: ogromne obrażenia a smierc
co do expa to ja przyznaje 1pkt doświadczenia na skale wyzwania i czasem troche wiecej przy trudnych spotkaniach (np. na 1 poziomie z eterycznym drapiezca) ale i tak najwiecej PD za quest. A w D&D sie tak naprawde za to nie daje expa, tylko za same potwory, oczywiscie jest wariant: nagroda za opoweść czy cos takiego.
a na wysokopoziomowe postacie dobrze stosowac wariant: ogromne obrażenia a smierc