Morrowind

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Tenac
Majtek
Majtek

Re: MORROWIND

Post autor: Tenac »

Mała podpowiedź?
Nie szukaj go na powierzchni Vvardenfell ;).
Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Ja mam Morrka na kompie lecz jest... nudny! Gram w niego jeszcze teraz, aby wmuśić w siebie "klasykę" jednak, gra RPG bez klimatu... jest jak film bez dźwięku. Włącz sobie kiedyś film, napisy, ale wyłącz głośniki. Właśnie tak się czuję gdy gram w Morrka.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Venthe
Pomywacz
Numer GG: 9104055
Kontakt:

Post autor: Venthe »

Azrael666 pisze:Ja mam Morrka na kompie lecz jest... nudny! Gram w niego jeszcze teraz, aby wmuśić w siebie "klasykę" jednak, gra RPG bez klimatu... jest jak film bez dźwięku. Włącz sobie kiedyś film, napisy, ale wyłącz głośniki. Właśnie tak się czuję gdy gram w Morrka.
Wiesz, z tego co spojrzałem, prawdopodobnie jako pierwsze grałeś w RPG new-age, jak WoW i NWN2... ja zaczynałem od tekstówek, potem zwykłych fabularek, rogalików... Grafika i ogólne przedstawienie świata nie jest dla mnie takie ważne. Dla mnie świetna była fabuła, świetnie oddany był klimat Popielnych. Raczej nie to, co osiągneli, a to, co zamierzali.

...Mówiłem, ze jestem wariatem? ^^
Pozdrawiam, Venthe
Morrowind, Gothic, Half Life 2, Fallout, ADoM, Otchlan... ...Fan :)
ASG, RPG player.
Azrael
Bosman
Bosman

Ja zacząłem... od gier fabularnych, potem jeden RPG którego nazwy zapomniałem, potem Diablo.
Co nie zmienia faktu, że wszystkie te gry (pomimo iż Diablo TEORETYCZNIE pod każdym względem gorsze), nudzą dużo wolniej od Morrowinda...

I nie chce mi się już o tym gadać bo, ani ja cię nie przekonam do mojego gustu, ani ty mnie do swojego, więc nie musisz odpisywać.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
KuKi
Majtek
Majtek

Post autor: KuKi »

No ja też na początku zacząłem od Diablo I później dopiero od II.
Później dopiero (po jakimś tam czasie) zacząłem się interesować Morrowindem...
Co do Morrowinda:
Gra jest prze cudna!! Nie dość że klimat (10/10) to jeszcze Fabuła i Ogromny Świat.
Wszystko to razem tworzy WIELKĄ GRĘ ;-)
Azrael
Bosman
Bosman

Człowieku jaki klimat? Gdzie ten klimat? Przecież ta gra jest pustą teksturą o mdławych kolorach...

LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Azrael666 pisze:Człowieku jaki klimat? Gdzie ten klimat? Przecież ta gra jest pustą teksturą o mdławych kolorach...
Generalnie tak patrząc, to żaden RPG nie jest dość dobry. Cukierkowe kolory WoWa, beztwarzowe postacie NwN, kanciaty i brązowy świat Gothica... Jednak każda z tych gier ma coś co przyciąga graczy, dlatego każdy w nich znajdzie coś dla siebie. Decydując po walorach jakie ty najbardziej cenisz, wybierasz najlepszą dla siebie grę i takie kłócenie się, nie ma poprostu sensu. Znam ludzi dla, których liczy się grafika, dlatego lubią Obliviona, dla niektórych ważne jest przestrzeń z walorami fabuły, więc dla nich Morrowind, dla niektórych tylko fabuła dlatego biorą sobie Tormenta, a jeszcze inni cenią sobie multiplayer, odgrywanie postaci i to co za sobą to niesie, jak np. nie możność po popełnionym błędzie wczytania save'a, tylko zniesienie konsekwencji swych decyzji... Dla każdego coś innego. My cenimy sobie tutaj otwartość i możliwość wyboru, ty co innego. Koniec dyskusji, o gustach się nie dyskutuje, tylko się przedstawia co danej osobie pasuje.... Coś jak kiedyś kłóciłem się bodaj z fdsem na temat WFRP, czy D&D... Doszliśmy, że tego nie da się rozstrzygnąć, dokładnie to samo jest tutaj.
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Sir_Ernest_Torrmer
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 8009826

Post autor: Sir_Ernest_Torrmer »

Mnie Morrowind wciągnął ale nie zachwycił fabuła i wolność bardzo mi się spodobały ale twwarze postaci nie. Ogólnie chodzi mi o to że każda gra ma swoje dobre i złe strony a Morrowinda można by jeszcze dopracować.
Opowiadania, wiersze itp. krótko mówiąc biblioteka zapraszamy - http://www.alibrary.webd.pl/index.php?id=glowna

http://world4.knightfight.pl/?ac=vid&vi ... &ref=flink

Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman

Wiem LOD dlatego wcześniej napisałem to:
Azrael666 pisze:I nie chce mi się już o tym gadać bo, ani ja cię nie przekonam do mojego gustu, ani ty mnie do swojego, więc nie musisz odpisywać.

Nie wiem co mnie skłoniło do kolejnego posta w tej sprawie :(

KuKi
Majtek
Majtek

Post autor: KuKi »

Ale przepraszam Panowie czego wy sie spodziewacie po RPG na Peceta? Przecież nie można zrobić idealnej gry (według was).
Patrzcie na WoW'a (wcześniej skomentowanego przez was). w CDA dostał ocene 10/10 a wy teraz najeżdżacie na jego grafikę czy co tam jeszcze...
A co do Morrowinda:
Ta gra nie może nie-zagiąć i nie mieć dobrej Fabuły.Akurat z tą fabułą to wystrzeliście...
w każdym bądź razie
PZDR wszystkim ;-)
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Zakończmy tą dyskusje bo dochodzimy do punktu, w którym przekształca się to w próbę przekonania miłośników ogórkowej, że pomidorówka jest lepsza. Mi się Morrowind spodobał, choć musiałem do niego podejść 4 razy nim przebrnąłem przez początkową niechęć (to samo miałem z Torrentem). Moja opinia o Morrku jest taka, że to dobra gra. Nie na osobistej najwyższej półce (tam jest Torment jedynie w zasadzie) ale jedynie półkę niżej. I zapewniam cię Azrael, że Morrowind ma klimat, choć nieco nietypowy i na pewno nie pochodzący od grafiki.
Azrael
Bosman
Bosman

Według mnie klimat może pochodzić z trzech rzeczy: grafiki (wyglądu), muzyki i NPC... czyli klimat w Morrku pochodzi z muzyki?

Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Według twojej klasyfikacji Morrek nie ma klimatu. I git. Ja wierzę jeszcze, że klimat może pochodzić z rozgrywki (pytanie, z czego pochodzi klimat w "papierowych" rpg?). I właśnie gigantyczna w porównaniu z innymi pozycjami doza swobody oraz mnóstwo możliwości zarówno rozwoju jak i kariery są dla mnie w Morrku klimatyczne. No i system levelowania też imo pod to podchodzi, ponieważ tu nie masz sztucznego tworu jakim są XP za zadania i zabijanie a mniej sztuczny twór jakim jest nagradzanie za używanie umiejętności (to mnie zawsze bawiło w innych grach - gracz zabijał jedynie stworki ale na lvl brał np. alchemie; skąd postać się na niej zna skoro zajmowała się jedynie sieką?). Oczywiście nie musi to do ciebie przemawiać i choć się z tobą nie zgadzam z całych sił będę bronił twego prawa do własnego zdania. Mimo wszystko mi osobiście Morrowind przypadł do gustu.
Azrael
Bosman
Bosman

A ma ktoś być może mape pierwszych daedrycznych ruin z zaznaczonym położeniem dwemerowej kostki?
Łaże potych lochach, mam już pełny plecak i nie moge gu*** znaleźć.

Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

A ja znowu się zagrałem w Morka. Co prawda wciąż uznaję wyższosc Gothica, ale musze przyznać, ze jak się wessa w ten świat to gra sie miodnie. :D
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Azrael666 pisze:A ma ktoś być może mape pierwszych daedrycznych ruin z zaznaczonym położeniem dwemerowej kostki?
Łaże potych lochach, mam już pełny plecak i nie moge gu*** znaleźć.
Mapki ci nie dam ale mogę opowiedzieć, po wejścu zejdz na dół a następnie po skałach na 2 poziom podestu po lewej, po lewej stronie powinny być drzwi a za nimi jeden przeciwnik, kostka jest na szafce po lewej na dolnej półce (rozjaśnij ekran jeśli nie możesz jej dojrzeć).
De gustibus non est disputandum, no nie?
Azrael
Bosman
Bosman

Wow, a ja w tych lochach już trzy dni siedze i zabiłem już z 15 przeciwników : P

ODPOWIEDZ