Wiesz jest o wiele bardziej odkrywczą grę na PC niz na konsole - tak jest wiele podobnych w zalozeniach tytulow, a konkurencja większa i bardziej róznorodna moze czas sie zainteresowac
. I na obu platformach sprzedała się bardzo dobrze, więc raczej przeszła z echem. Moze nie w naszym pięknym kraju, ale tutaj to tak jakby bardzo mało się liczy. Nie jest liniowa do bólu, choc swobody nie mozna jej zarzucic, poza tym pisalem o jej dlugosci itd - acha w jakie dema cRPGów zajely Ci 20 godzin? Ja tam takich nie spotkalem, chyba ze nie znam jakis mega-klasykow na PC w co wątpię. Ze jest cieniem swoich zapowiedzi, wiem lepiej od Ciebie, nie martw sie o to
Bo interesowałem się nią długo przed jej premierą. I skoro PCtowcy tak dumnie cieszą się z konsolowego Kotora i Jade Empire to czego mam Fable nie porownywac do innych gier z PC? Zaden RPG na PC nie jest tak lekki, od dawna nie było takiego systemu walki, ciekawego systemu doboru misji. Interfejs jest prosty, wszystko jest bardzo przystepne dla gracza, a sama rozgrywka jest tak szybka, że niemalze arcade'owa. Gra jest komixowa, graficznie i fabularnie, ale to zle? Zygam juz mrocznymi czarnoksieznikami, przepowiedniami o pradawnym zle, dziecmi bogów itd. Tak na konsolach jest to wariacja Zeldy, nie doruwnujaca jej, ale na PC ciezko znalezc pdoobne gry (choc są, nie będę kłamał). Mi w Fable grało się lepiej niz w PCtowe Baldury, TESy, Gothici, czy konsolowe Dragon Questy, BoFy, .hacki. I jakos nie wyglada dla mnie przy nich na amtorszczyzne mimo ze jest mniej rozbudowane od kazdej. A przez dlugosc (a raczej krotkosc) nie darzy popasc w schematy. Mnie smiesza komentarze jaka ta gra nudna, ze za łatwa itd. Chcecie gry długiej i ciezkiej? Kupcie sobie PSxa z Tactics Ogre. I tak Szelmonie obaj przesadzamy i przyznaje sie - ale ja przesadza odpowiedzialem jedynie na przesadzone komentarze innych. Zatem swoje LOLe i całą hardcorowsc zachowaj dla siebie - na mnie wrazenia nie zrobi. Może, gdy dorwę jeszcze tych kilka serii RPGów które ponoc są wysmienite, lecz zarazem cholernie niszowe, Fable wyleci z hukiem z listy moich ulubionych gier RPGowych/koło RPGowych i wtedy przestanę jej bronic. Ale póki co to dla mnie jeden z 2 najciekawych RPGów na PC (obok Planescape) i jeden z 20 na konsole
. Pozostaje czekac na czesc drugą, tym razem Peter nie przesadza z zapowiedziami, a byc moze na E3 znów pokaze jakies gameplaye z Xboxa. Moze wtedy sie przekonasz?
Acha a ten kawalek ze sie nahypowalem na gre z powodu jej recenzji naprawde mnie rozsmieszyl. Powinnienes zmienic zawód. Bo troche ciezko zeby gre, której ani jednej recenzji nie przeczytalem nim w nia sam nie zagralem nagle tak bardzo polubił bo jej twórcy "wmawiali" mi jaka jest wspaniała. Akurat nikt mi nie wmawiał, a sama gra miałą spokojną kampanię reklamową, wiec sorry - no bonus, to nie przehypowane dzieła Nomury. Sam sobie tez nie moglem wmowic bo gotowy produkt wygladal inaczej niz zapowiedzi - i musialem od nowa zmieniac pojecie o nim.
acha - srednia na gameranking jest kolo 84% dla obu wersji - zatem oceny były lekko wyzsze niz podaliscie.