POEMAT

-
- Bosman
- Numer GG: 4159090
- Kontakt:
POEMAT
"Populacje się spalają
Oczy płoną od mocy
Eroi przebudzą ją
Ma to być w nocy
Ale jest jeszcze wybór
Tam gdzie ciemny bór"
Koszmar spoza tego świata
Stoi sobie w nocy centrum
Czeka na krwawego kata
Czeka bo obiecał mu rum
Ostrzy na nocy rogu swój topór
I chce coś powiedzieć ale pije tylko
Mijają tysiące roku czterech pór
Noi fareai nahtin rour sed vilko
Oczy płoną od mocy
Eroi przebudzą ją
Ma to być w nocy
Ale jest jeszcze wybór
Tam gdzie ciemny bór"
Czeka na krwawego kata
Czeka bo obiecał mu rum
Ostrzy na nocy rogu swój topór
I chce coś powiedzieć ale pije tylko
Mijają tysiące roku czterech pór
Noi fareai nahtin rour sed vilko

-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
Re: POEMAT
MADRE del dios chulio iglessias FC Barcelona !!!
AC !
wszystko by bylo znośne nawet te male wstawki z starozytnosci
ale na litosc boską

AC !
wszystko by bylo znośne nawet te male wstawki z starozytnosci
ale na litosc boską
to mnie już po prostu rozbroiłoStoi sobie w nocy centrum
Czeka na krwawego kata
Czeka bo obiecał mu rum

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
Ogólnie nieźle, choć rum wybija z rytmu. Podoba mi się, tylko że to nie jest "POEMAT". :]
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Trocheiczny Tawerniak
- Numer GG: 3654146
Hm, hm. Sama metaforyka, bardzo nietypowa, do tego ciekawy splot tematów. Ale forma... Potwornie uderza w oczy ten "rym":
Czeka na krwawego kata
Czeka bo obiecał mu rum
Problem leży w akcencie. W wyrazie centrum akcent kładzie się na pierwszą sylabę (I_). A w wyrazie rum - rzecz oczywista. Dochodzi więc do dylematu czytelnika - a czytelnika nie wolno przeciążać! ;P - czy ma on zaakcentować zwyczajnie ostatni wers - czyli sylabę "rum", czy też ma iść drogą wytyczoną mu przez autora w drugim wersie - czyli akcent na sylabie "mu". Pojawia się więc przykry zgrzyt.
Polecam Ci, przede wszystkim, czytać swoje wiersze - najlepiej na głos. A także zaznajomienie się z wersologią, podstawy znajdziesz na Wikipedii, trochę więcej w cudownej "Poetyce" pana Kulawika.
Pozdrawiam!
Czeka na krwawego kata
Czeka bo obiecał mu rum
Problem leży w akcencie. W wyrazie centrum akcent kładzie się na pierwszą sylabę (I_). A w wyrazie rum - rzecz oczywista. Dochodzi więc do dylematu czytelnika - a czytelnika nie wolno przeciążać! ;P - czy ma on zaakcentować zwyczajnie ostatni wers - czyli sylabę "rum", czy też ma iść drogą wytyczoną mu przez autora w drugim wersie - czyli akcent na sylabie "mu". Pojawia się więc przykry zgrzyt.
Polecam Ci, przede wszystkim, czytać swoje wiersze - najlepiej na głos. A także zaznajomienie się z wersologią, podstawy znajdziesz na Wikipedii, trochę więcej w cudownej "Poetyce" pana Kulawika.
Pozdrawiam!
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?
(Sergiusz Jesienin, 1925)

-
- Mat
- Numer GG: 1668791
- Kontakt:
a mnie to się w o ogóle nie podoba.... bo nie ;]
a naprawdę nie podoba mi się, bo rymy uderzają...
składnia jest tak poprzestawiana, że twórcy stylistyki naszego języka klną na Ciebie w grobie...
Temat z nikąd i o niczym.. .właściwie nie ma tematu ;]
a naprawdę nie podoba mi się, bo rymy uderzają...
składnia jest tak poprzestawiana, że twórcy stylistyki naszego języka klną na Ciebie w grobie...
Temat z nikąd i o niczym.. .właściwie nie ma tematu ;]
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Bosman
- Kontakt:
Na inne później odpowiem bo nie mam czasu. Narmo >> przyjrzyj się części tego twórstwa w cudzysłowiu [w cudzysłowie jak komuś przeszkadza tamta forma]. Z pewnością zobaczysz POEMATNarmo pisze:Ogólnie nieźle, choć rum wybija z rytmu. Podoba mi się, tylko że to nie jest "POEMAT". :]

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 czerwca 2007, 21:18 przez AC, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Mat
- Kontakt:
nie chodziło Ci czasem o
W CUDZYSŁOWIE?
a mam taki staromodny zwyczaj w mysleniu, ze jak ktos pisze to zasady pisania znac powinien ;]
W CUDZYSŁOWIE?
a mam taki staromodny zwyczaj w mysleniu, ze jak ktos pisze to zasady pisania znac powinien ;]
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Bosman
- Kontakt:
Mówi się "w cudzysłowiu", ale niech ci będzie, że tam powinno być w cudzysłowie. Ktoś taką formę umieścił w słowniku, chociaż od wieków używało się w cudzysłowiu... dziwne... "w cudzysłowie" to nawet brzmi niepoprawnie, "w słowie" ale "w cudzysłowiu".Aurora pisze:nie chodziło Ci czasem o
W CUDZYSŁOWIE?
Zresztą fajnie, że od merytorycznej strony przeczytałaś mój post. Chodziło mi o W CUDZYSŁOWIU. A zmienić mogę jak komu przeszkadza.

-
- Mat
- Kontakt:
No jakiejś szczególnej głębi tam nie było... Więc jedyna opcja to podejść do tego od str merytorycznej w sumie ;P albo w ogóle nie podchodzić 
Mianownik KTO? CO? cudzysłów
Dopełniacz KOGO? CzEGO? cudzysłowu
Celownik KOMU? CZEMU? cudzysłowiu
Biernik KOGO? CO? cudzysłowu
Narzędnik KIM? CZYM? Z KIM? Z CZYM? cudzysłowem
Miejscownik W KIM? W CZYM? O KIM? O CZYM? GDZIE? cudzysłowie
My potrzebujemy miejscownika
czyli W CUDZYSŁOWIE bo mówi się kochanie w CUDZYSŁOWIE a nie w cudzysłowiu.. ;]
Ehhh zawzięcie się tym słownikiem podpierasz, a chyba dawno do niego nie zaglądałeś
No chyba, że w ogóle, albo po prostu nieudolnie
Ależ to doprawdy trzeba mieć tupet .. nie mieć racji, a ją udowadniać.

Mianownik KTO? CO? cudzysłów
Dopełniacz KOGO? CzEGO? cudzysłowu
Celownik KOMU? CZEMU? cudzysłowiu
Biernik KOGO? CO? cudzysłowu
Narzędnik KIM? CZYM? Z KIM? Z CZYM? cudzysłowem
Miejscownik W KIM? W CZYM? O KIM? O CZYM? GDZIE? cudzysłowie
My potrzebujemy miejscownika

Ehhh zawzięcie się tym słownikiem podpierasz, a chyba dawno do niego nie zaglądałeś

No chyba, że w ogóle, albo po prostu nieudolnie

Ależ to doprawdy trzeba mieć tupet .. nie mieć racji, a ją udowadniać.

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Że zacytuję... nie pamiętam kogo, ale przynajmniej dzięki temu pamiętam, jaka jest poprawna forma:AC pisze:Mówi się "w cudzysłowiu"
"W cudzysłowiu tak jak w dupiu" :>
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
co to się dzieje że nawet falka na polane zawędrowała
co do zgrzytliwego rymu dodam jeszcze dlaczego mnie on tak rozbroił
ten rym wydaje sie być zrobiony z precyzją rzemieślnika w manufakturze straszliwie na siłę i bez sensu pojawia sie bezsensowna nieklejąca się z niczym fraza obniżająca poziom tekstu.
co do zgrzytliwego rymu dodam jeszcze dlaczego mnie on tak rozbroił
ten rym wydaje sie być zrobiony z precyzją rzemieślnika w manufakturze straszliwie na siłę i bez sensu pojawia sie bezsensowna nieklejąca się z niczym fraza obniżająca poziom tekstu.

-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Widzę, że burdel sie robi
AURORA! Przestań sie nad nim wyżywać
AC! Proszę Cię, nie kłóć się z nią
Ocena wiersza- Mimo osobistych niechęci wiersz uważam za udany. Metaforyka mi sie podoba, fragment w cudzyslowie jest moim zdaniem najlepszy. Podoba mi sie w szczególności ta fraza Ostrzy na nocy rogu swój topór. Niezłe. Oczywiście sa i pomyłki (jak zaburzona rytmika i rymy gramatyczne). Tematyka co prawda nie moja ale postaram się o obiektywizm. W sumie ujęcie tematu ciekawe
Wystawiam 4-. U mnie dosc wysoka ocena
AC! Proszę Cię, nie kłóć się z nią
Ocena wiersza- Mimo osobistych niechęci wiersz uważam za udany. Metaforyka mi sie podoba, fragment w cudzyslowie jest moim zdaniem najlepszy. Podoba mi sie w szczególności ta fraza Ostrzy na nocy rogu swój topór. Niezłe. Oczywiście sa i pomyłki (jak zaburzona rytmika i rymy gramatyczne). Tematyka co prawda nie moja ale postaram się o obiektywizm. W sumie ujęcie tematu ciekawe
Wystawiam 4-. U mnie dosc wysoka ocena
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica

-
- Mat
- Kontakt:
Auroro :>Alucard pisze:Widzę, że burdel sie robi
Nie robię tego... Uczę go jedynie warsztatu

Ahh... nie moja wina, że w tej dziedzinie mnie trudno pokonać ;P Taka sama wredota mnie warsztatu uczyła :>

-
- Trocheiczny Tawerniak
- Numer GG: 3654146
Ludzie, jest bardzo prosty na cudzysłów sposób. Cudzysłów - rów! Cudzysłowu - rowu, etc.
Koniec offtopu.
Koniec offtopu.

Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,

-
- Mat
- Kontakt:
jak zwykle mialam racje
ehh jak ja to zniose ;D
ehh jak ja to zniose ;D

-
- Bosman
- Kontakt:
Niby z czym rację? I nie wiem czemu pisałaś, że podpieram się słownikiem - napisałem tylko, że według słownika masz rację. Ty chyba nie czytasz za bardzo cudzych postów prawda? Mówi się "w cudzysłowiu", poprawna wersja to "w cudzysłowie" - dla mnie to obojętne zresztą.
Ruym na który zwrócił uwagę Eglarest rzeczywiście jest do bani, no nic - może następnym razem lepiej mi rymy wyjdą. A ktoś już zobaczył czemu to się nazywa POEMAT? Może małe opowiadanie napiszę z tego materiału...
Ruym na który zwrócił uwagę Eglarest rzeczywiście jest do bani, no nic - może następnym razem lepiej mi rymy wyjdą. A ktoś już zobaczył czemu to się nazywa POEMAT? Może małe opowiadanie napiszę z tego materiału...

-
- Mat
- Kontakt:
pisz, chetnie poczytam
Swoją drogą... to nie jest obojętne. WARSZTAT jest najważniejszy... A jak ktoś popełnia takie błędy...
To tak jakbyś napisał piękny wiersz na miarę wszystkich nam znanych i przez nas szanowanych i zaczął tam zamiast POSZEDŁEM pisać POSZŁEM etcetera....
czyż to nie zabije całego uroku ?
ba... to potrafi zabić wszystko...
nadal uważasz, że to obojętne ? :]

Swoją drogą... to nie jest obojętne. WARSZTAT jest najważniejszy... A jak ktoś popełnia takie błędy...
To tak jakbyś napisał piękny wiersz na miarę wszystkich nam znanych i przez nas szanowanych i zaczął tam zamiast POSZEDŁEM pisać POSZŁEM etcetera....
czyż to nie zabije całego uroku ?

ba... to potrafi zabić wszystko...
nadal uważasz, że to obojętne ? :]