Ha, ja też dołączę się do złośliwców i powiem, że bierzmowanie mam za sobą... Jakoś to przeżyłem A z religią to nie wiem... Kompletnie mnie ten przedmiot nie interesuje, a przecież to będzie polewa - ocena z reli do średniej na świadectwo maturalne A jak wypiszę się z religii, to mnie zagonią na etykę, która mnie zanudzi na śmierć. Ech... Jeszcze tylko rok ^_^ Mundurki mnie na szczęście ominą, bo Rada Rodziców na głosowaniu w szkole ten pomysł radośnie olała Nie jest więc źleDeep pisze:Też gdzieś tak słyszałem. No trudno isę mówi ja muszę ocenę z religi do biezmowania... -.-
1.
-
- Tawerniany Leśny Duch
- Numer GG: 1034954
Re: 1.
-
- Bosman
A tak przy okazji, wiecie może kto będzie nauczał etyki? Bo chyba trudno znaleźć odpowiedniego nauczyciela. Poza tym ja przez całe gimnazjum nie chodziłem na religię i jakoś żadnej etyki nie miałem. A jak wprowadzą religię lub etykę obowiązkową to raczej na tą drugą będzie mało ludzi uczęszczać.Ravandil pisze:A jak wypiszę się z religii, to mnie zagonią na etykę, która mnie zanudzi na śmierć.
...
-
- Tawerniany Trickster
- Numer GG: 0
- Kontakt:
Brak nauczycieli od etyki, to przykład bezmyślności naszych rządzących...
ja miałem wielkie szczęście, bo etyki uczył mnie ks. Henryk Paprocki, wybitny teolog prawosławny i ogólnie specjalista od filozofii, teatru starożytnego... i masy innych rzeczy. Z tego powodu te zajęcia wspominam z wielkim sentymentem, w liceum mieliśmy historię filozofii na poziomie dużo wyższym, niż potem miałem okazję spotkać na studiach. Ale wiem też jak wygląda sytuacja w wielu innych szkołach - gdzie etyki nie ma, lub jest po prostu żenująca, rodzice domagający się zajęć z etyki są traktowani czasem jak zwykli pieniacze. Skandalem jest moim zdaniem to, że nie ma obowiązku ustawiania religii jako pierwszej lub ostatniej lekcji, o ile nie ma w danej szkole etyki. W ten sposób osoby nie uczęszczające mogły by po prostu spędzić ten czas w domu, ale takie pomysły zostały zablokowane przez Episkopat, który skrzętnie wykorzystuje sytuację, aby sztucznie podbijać statystyki.
Co mnie najbardziej dziwi, w tej polityce, to jaka pokrętna logika za nią stoi. Moim zdaniem zamiast sztucznie podbijać statystyki "wierzących" Kościól raczej powinien się zająć pogłebianiem wiary u tych, którzy wierzą naprawdę...
ja miałem wielkie szczęście, bo etyki uczył mnie ks. Henryk Paprocki, wybitny teolog prawosławny i ogólnie specjalista od filozofii, teatru starożytnego... i masy innych rzeczy. Z tego powodu te zajęcia wspominam z wielkim sentymentem, w liceum mieliśmy historię filozofii na poziomie dużo wyższym, niż potem miałem okazję spotkać na studiach. Ale wiem też jak wygląda sytuacja w wielu innych szkołach - gdzie etyki nie ma, lub jest po prostu żenująca, rodzice domagający się zajęć z etyki są traktowani czasem jak zwykli pieniacze. Skandalem jest moim zdaniem to, że nie ma obowiązku ustawiania religii jako pierwszej lub ostatniej lekcji, o ile nie ma w danej szkole etyki. W ten sposób osoby nie uczęszczające mogły by po prostu spędzić ten czas w domu, ale takie pomysły zostały zablokowane przez Episkopat, który skrzętnie wykorzystuje sytuację, aby sztucznie podbijać statystyki.
Co mnie najbardziej dziwi, w tej polityce, to jaka pokrętna logika za nią stoi. Moim zdaniem zamiast sztucznie podbijać statystyki "wierzących" Kościól raczej powinien się zająć pogłebianiem wiary u tych, którzy wierzą naprawdę...
-
- Tawerniany Leśny Duch
- Numer GG: 1034954
Ano powinien, a politycy nie powinni w to wtykać nosa, bo to tak naprawdę nie ich sprawa. To przecież osobista sprawa każdego z osobna, i w sumie z funkcjonowaniem w społeczeństwie nie ma nic wspólnego (teoretycznie zupełnie), a część polityków chce nam wcisnąć, w co trzeba wierzyć, na kogo głosować (no bo oni są chrześcijanami, to trzeba!) albo jak postępować. A potem zdziwienie, że ktośtam ma kryzys wiary, że wiernych mniej... Lepiej się przecież skupić na tym, co trzeba, dać każdemu wolną rękę (np. z tym ustawieniem godzin, chociaż akurat ja mam ok). Nikt by (może) wtedy nie narzekał.krucaFuks pisze:Moim zdaniem zamiast sztucznie podbijać statystyki "wierzących" Kościól raczej powinien się zająć pogłebianiem wiary u tych, którzy wierzą naprawdę...
-
- Bosman
- Numer GG: 4159090
- Kontakt:
Ależ oczywiście! Stanowczo zgadzam się z jedną z poprzedzających tą wypowiedź wypowiedzi. Po prostu trzeba to wyrazić. Trzeba to napisać!
No dobra, nie czytałem poprzednich wypowiedzi, ale chciałem zaproponować za to nowy temat. Jakie macie średnie w szkole? Może pochwalicie się? Zwłaszcza ci którzy tak tu dużo piszą w tym temacie... a co z lekcjami? A co ze szkołą? I właściwie, która to klasa co kończycie? Ktoś tu nie zdaje?
No dobra, nie czytałem poprzednich wypowiedzi, ale chciałem zaproponować za to nowy temat. Jakie macie średnie w szkole? Może pochwalicie się? Zwłaszcza ci którzy tak tu dużo piszą w tym temacie... a co z lekcjami? A co ze szkołą? I właściwie, która to klasa co kończycie? Ktoś tu nie zdaje?
-
- Tawerniany Trickster
- Kontakt:
nie ma to jak wcinać się między wódkę a zakąskę...AC pisze:tą wypowiedź wypowiedzi.
Ale nie sądzę, żebyś z j. polskiego miał więcej niż mierny, sądząc po twoich postach
po zastanowieniu, myślę że to samo można powiedzieć o twojej ocenie z historii
Jeżeli jakimś cudem masz więcej, to już samo to świadczy o głębokiej zapaści polskiego systemu edukacji...
-
- Bosman
- Numer GG: 7524209
Kończę trzecią gimnazjum, średnia będzie gdzieś w granicach 4.64... Może trochę więcej... I prawdę mówiąc, ja prawie się nie uczę
Co do oceny z religii- a niech będzie, mi tam nie przeszkadza. Dopóki mam lekcje z jakże fajnym o Zacheuszem, to nie zamierzam się wypisywać. Chociaż po ostatnim zastępstwie z praktykanką, która niemal całą lekcję gadała słowo w słowo to co w pewnej książce, a wtrącała swoje jakże mądre wstawki pokroju "Chłopak musi mieć kontakt z ojcem, gdyż gdy tego konaktu zabraknie, to chłopiec się zacznie onanizować. Masturbacja zaś prowadzi do homoseksualizmu, pedofilii i innych zboczeń." szczerze mi się odechciewa takich nauk... No i co powiedzieć o tej kobiecie, która się chwali tym, że przez długi okres czasu była z chłopakiem, była szczęśliwa, termin ślubu ustalony, ksiądz ustalony, sala i żarło zamówione, goście zaproszeni i się ze wszystkiego wycofała w ostatnim momencie, bo "nie było Boga w tym związku", a po sześciu miesiącach znajomości z innym bierze ślub?
Moim zdaniem etyki w szkołach raczej nie będzie, bo kto to będzie prowadził, i co na tych lekcjach będzie przerabiane? Że należy przeprowadzać starsze panie przez ulicę, nie kraść, nie zabijać?
Co do oceny z religii- a niech będzie, mi tam nie przeszkadza. Dopóki mam lekcje z jakże fajnym o Zacheuszem, to nie zamierzam się wypisywać. Chociaż po ostatnim zastępstwie z praktykanką, która niemal całą lekcję gadała słowo w słowo to co w pewnej książce, a wtrącała swoje jakże mądre wstawki pokroju "Chłopak musi mieć kontakt z ojcem, gdyż gdy tego konaktu zabraknie, to chłopiec się zacznie onanizować. Masturbacja zaś prowadzi do homoseksualizmu, pedofilii i innych zboczeń." szczerze mi się odechciewa takich nauk... No i co powiedzieć o tej kobiecie, która się chwali tym, że przez długi okres czasu była z chłopakiem, była szczęśliwa, termin ślubu ustalony, ksiądz ustalony, sala i żarło zamówione, goście zaproszeni i się ze wszystkiego wycofała w ostatnim momencie, bo "nie było Boga w tym związku", a po sześciu miesiącach znajomości z innym bierze ślub?
Moim zdaniem etyki w szkołach raczej nie będzie, bo kto to będzie prowadził, i co na tych lekcjach będzie przerabiane? Że należy przeprowadzać starsze panie przez ulicę, nie kraść, nie zabijać?
Od dziś płacę Eurogąbkami.
-
- Bosman
Ja też się wcale nie uczę, również kończę trzecią gimnazjum, a średnia będzie w granicach 5,21 - 5,28. Żałuję trochę, że nie zostałem fizycznym laureatem, bo wtedy w (_!_) mógbym mieć średnią, i tak wszędzie by mnie przyjęli. No ale 15pkt. za finalistę to też coś .Tori pisze:Kończę trzecią gimnazjum, średnia będzie gdzieś w granicach 4.64... Może trochę więcej... I prawdę mówiąc, ja prawie się nie uczę
A na etyce pewnie wpajaliby wartości chrześcijańskie, tylko bez tej całej otoczki typu modlitwy itd. .
...
-
- Tawerniany Trickster
- Kontakt:
Wartości w każdej religii są takie same, tutaj nie ma żadnych różnic, i bardzo dobrze.Heimdall pisze:A na etyce pewnie wpajaliby wartości chrześcijańskie, tylko bez tej całej otoczki typu modlitwy itd. .
Źle, że również fanatyzm religijny jest niemal taki sam - niezależnie czy jest to fanatyzm chrześcijański, islamski, czy ateistyczny. Różnią się tylko sztandary, mentalność jest dokładnie ta sama.
-
- Bosman
Ja mam akurat w tym roku tak, że religia jest po lekcjach, a wcześniej siedziałem na korytarzu, szlajałem się po okolicy itp. Czasami tylko przychodziłem posiedzieć, bo moja klasa się ciekawie zachowuje na religii .
...
-
- Tawerniany Che Wiewióra
Ja tak miałem, grałem w ping-ponga w tym czasie Rzadko niestety religia była pierwsza lub ostatnio, więc i tak trzeba było kiblować w szkole A z religii mnie wywalili praktycznie za "zadawanie niewygodnych pytań"Deep pisze:Ej a w zasadize jak to jest? Jesteś zwolniony z religi a nie ma etyki. I co wtedy robisz? SIedzisz na korytarzu czy w klasie z resztą na religi?
-
- Bosman
Ja mam posty do nadrobienia, ale względem Ciebie .Deep pisze:Spokojnie, nadrabiaj sobie. Będę ci dodawał nowe do nadrobienia to jakos wytrwamy do 3.Heimdall pisze:Lepiej idź spać, ja tu mam do nadrobienia 100 postów .Deep pisze:Spać jakoś się nie chce... Mam nadzieję Heim, że bedziesz bo z botami to sobie nie pogadam
Ktoś tu się chyba na IE przerzucił <bleee>Deep pisze:O, fds czemu Twój wiewiór ma tło? Jakiś czas temu nie miał
...
-
- Kok
To jaka przeglądarka inernetowa jest najlepsza?