[świat fantasy]Wyspy

-
- Kok
- Numer GG: 0
Re: [świat fantasy]Wyspy
Była na przeciwko Ciebie parę kroków w przód.Jest to dwu piętrowy budynek,zbudowany z gałęzi,liści za pomocą magii.Prawdopodobnie ma piwnice i dalsze podziemia.W nim znajdują się biblioteki druidów,sala alchemiczna z kociołem i kilkoma składnikami oraz największa sala w,której druidzi przemawiają,recytują wiersze oraz śpiewają.

-
- Majtek
Ruszyłem do przodu w stronę gildii. Nadal zastanawiałem się jaki eliksir można przygotować z tych goblińskich jagód. Ciekawy byłem czy tam w gildii czeka na mnie jakiś druid, który pomoże mi w przyrządzeniu mikstury. Przecież nie mam pojęcia jak to zrobić.
Z drugiej strony sama gildia wyglądała imponująco. Była przykładem na to jak można wykorzystać moc magii druidów. Widok gildii coraz bardziej przekonywał mnie, że będzie warto męczyć się nad nauką tej magii.
Z drugiej strony sama gildia wyglądała imponująco. Była przykładem na to jak można wykorzystać moc magii druidów. Widok gildii coraz bardziej przekonywał mnie, że będzie warto męczyć się nad nauką tej magii.

-
- Kok
Wchodzisz do gildi.Widzisz wiele druidów rozmwiających ze sobą i śmiejących się.Wśród nich wyróżniają się starsi druidzi ubrani w czarne szaty z zielonymi kapturami i rękawami.W głównym holu w,którym się znajdujesz jest wiele wyjśc z niego.Nad niektórymi są oznakowania.Nad jednym mikstura na innym książka na jeszcze innym dziwnym znak przypominający niedźwiedźa.
-Witam Cię w gildi druidów.Napewno jesteś tu pierwszy raz gdyż stoisz w miejscu i nie wiesz gdzie iść.Tam gdzie jest mikstura znajduje się pracownia alchemiczna,tam gdzie niedźwiedź przesiaduje Mistrz Zwierząt,tam gdzie książka mieści się biblioteka.Zapewne poznałeś już Mistrza Druidyzmu ale teraz czas poznać innych.
Miły druid odszedł a ty spojrzałeś w lewo.Przepiękne schody zrobione z szlachetnego drewna.Przypomniało Ci się iż budynekj jest dwupiętrowy.
-Witam Cię w gildi druidów.Napewno jesteś tu pierwszy raz gdyż stoisz w miejscu i nie wiesz gdzie iść.Tam gdzie jest mikstura znajduje się pracownia alchemiczna,tam gdzie niedźwiedź przesiaduje Mistrz Zwierząt,tam gdzie książka mieści się biblioteka.Zapewne poznałeś już Mistrza Druidyzmu ale teraz czas poznać innych.
Miły druid odszedł a ty spojrzałeś w lewo.Przepiękne schody zrobione z szlachetnego drewna.Przypomniało Ci się iż budynekj jest dwupiętrowy.

-
- Majtek
"Mistrz Zwierząt, biblioteka, ciekawe. Bardzo ciekawe" - pomyślałem, gdy druid odchodził. Wiedziałem, że muszę zająć się przygotowaniem mikstury, ale gildia wzbudziła we mnie dużą ciekawość. Ruszyłem więc w stronę schodów by dowiedzieć się co kryje się na piętrze. "Później będę musiał zajść do biblioteki i znaleźć jakąś księgę o miksturach by wypełnić zadanie" - postanowiłem zbliżając się do schodów.

-
- Kok
Nie natrudzieś sie w przy wchodzeniu po schodach gdyż to zaledwie 10 stopni.Gdy znalzłeś sie już na pierwszym piętrze zobaczyłeś po lewej stronie schody i 9 wejść.Przy jednym z nich stał druid a przy drugich starszy druid.
-Czego pragniesz przybyszu?
-Zwiedzam gildie druidów.
-Ale te i kolejne piętro to zwyczajne pokoje.
-Jeśli tak to bardzo przepraszam.Jestem tu nowy.
-Zauważyliśmy.
Obaj druidzi uśmiechneli się i jeden z nich wszedł do swego pokoju.
-Czego pragniesz przybyszu?
-Zwiedzam gildie druidów.
-Ale te i kolejne piętro to zwyczajne pokoje.
-Jeśli tak to bardzo przepraszam.Jestem tu nowy.
-Zauważyliśmy.
Obaj druidzi uśmiechneli się i jeden z nich wszedł do swego pokoju.

-
- Majtek
Słysząc, że są tu jedynie pokoje postanowiłem zejść z powrotem na dół i udać się do biblioteki. W bibliotece mam zamiar znaleźć jakąś księgę na temat tworzenia mikstur. Po odszukaniu takiej pozycji w zbiorach mam zamiar udać się do izby, w której będę mógł zająć się przygotowywaniem mikstury z goblińskich jagód. Być może spotkam kogoś kto mi w tym pomoże.

-
- Kok
Przeglądając książki spotykasz kilka wiadmości ogoblinich jagodach:
"Goblinie jagody sa dla człeka nie dobre ale przydaja się do robienie mikstur"
"Goblinie jagody przydaja się do zrobienie mikstury niewidzialności lecz jestcona bardzo trudna do zrobienie gdyż potrzeba do niej sporej ilości składników"
"Składniki potrzebne do zrobienia misktury szybkości:
goblinie jagody
liść jewinnu
łodyga kuksańca"
"Goblinie jagody potrzebne są do zrobienia mikstury szybkości.Sama mikstura przyśpiesza nasze chdzenie,myslenie czyli wszystkie nasze czynności.Jedyne czego nie przyśpiesza to śmnierci"
A oto kawałek z "Encyklopedi ziół,roślin i grzybów"
"Goblinie jagody
Rosną przy skałach i drogach.Sa niejadalne dla ludzi lecz sa składnikiem mikstury szybkości iniewidzialności.Wyglądają mniej więcej...."
Gdy już znalazłeś kilka przepisów na mikstury trzeba je zrobić.
Idziesz do pracowni alchemocznej i pytasz się o składniki mikstury szybkości.
-Są wszystki oprócz goblinich jagód.
-Posiadam je.Moge przystąpić do robienie mikstury.
-Najproszcza mikstura-szybkości i lecznicza.Włóż wszystki składniki do kociołka i zmieszaj kilka razy.Na półce leżą flakony i butelki,wlej zawartość kociołka do nich.
Jak druid powiedział tak zrobiłeś.
Posiadasz miksture szybkości.
"Goblinie jagody sa dla człeka nie dobre ale przydaja się do robienie mikstur"
"Goblinie jagody przydaja się do zrobienie mikstury niewidzialności lecz jestcona bardzo trudna do zrobienie gdyż potrzeba do niej sporej ilości składników"
"Składniki potrzebne do zrobienia misktury szybkości:
goblinie jagody
liść jewinnu
łodyga kuksańca"
"Goblinie jagody potrzebne są do zrobienia mikstury szybkości.Sama mikstura przyśpiesza nasze chdzenie,myslenie czyli wszystkie nasze czynności.Jedyne czego nie przyśpiesza to śmnierci"
A oto kawałek z "Encyklopedi ziół,roślin i grzybów"
"Goblinie jagody
Rosną przy skałach i drogach.Sa niejadalne dla ludzi lecz sa składnikiem mikstury szybkości iniewidzialności.Wyglądają mniej więcej...."
Gdy już znalazłeś kilka przepisów na mikstury trzeba je zrobić.
Idziesz do pracowni alchemocznej i pytasz się o składniki mikstury szybkości.
-Są wszystki oprócz goblinich jagód.
-Posiadam je.Moge przystąpić do robienie mikstury.
-Najproszcza mikstura-szybkości i lecznicza.Włóż wszystki składniki do kociołka i zmieszaj kilka razy.Na półce leżą flakony i butelki,wlej zawartość kociołka do nich.
Jak druid powiedział tak zrobiłeś.
Posiadasz miksture szybkości.

-
- Majtek
Zadowolony z rezultatu swoich starań biorę flakon z miksturą do ręki i wychodzę z gildii by pochwalić się nią swojemu nauczycielowi. Tworzenie mikstur okazało się dosyć proste. Jednak bardziej niż mikstura szybkości interesowała mnie mikstura niewidzialności. Taka rzecz mogłaby sie okazać całkiem przydatna na przykład w podróżach. Dzięki niej można by było uniknąć wielu niebezpieczeństw.

-
- Kok
Dochodzisz do Mistrza Druidyzmu,który stał przed swym domem.
-Mistrzu! Mam miksture.
-Jaką?
-Szybkości.Czy wykonałem dobrze pierwsze zadanie?
-Skoro zebrałeś goblinie jagody i stworzyłeś miksture...
Tu przerwał i zastanowił się a ty prawie umarłeś ze stresu i ciekawości.
-Tak zadanie wykonane.
Uśmiechnełeś się i zastanowiłeś nad kolejnym.
-Mam dużo spraw do załatwienia więc żegnaj.
-Nie bede zatrzymywał.Żegnaj.
-Jeszcze jedno.Miksture możesz wykorzystać do swych celów.
-Dziękuje.
Mistrz odszedł a tu usiadłeś na najbliższym pieńku służącym za krzesło.
-Mistrzu! Mam miksture.
-Jaką?
-Szybkości.Czy wykonałem dobrze pierwsze zadanie?
-Skoro zebrałeś goblinie jagody i stworzyłeś miksture...
Tu przerwał i zastanowił się a ty prawie umarłeś ze stresu i ciekawości.
-Tak zadanie wykonane.
Uśmiechnełeś się i zastanowiłeś nad kolejnym.
-Mam dużo spraw do załatwienia więc żegnaj.
-Nie bede zatrzymywał.Żegnaj.
-Jeszcze jedno.Miksture możesz wykorzystać do swych celów.
-Dziękuje.
Mistrz odszedł a tu usiadłeś na najbliższym pieńku służącym za krzesło.

-
- Majtek
- Tak pierwsze zadanie wykonane. - powiedziałem sam do siebie parząc na swoje dzieło. Po chwili wstałem i udałem się z powrotem do gildii. "Teraz może zajmę się laską" - pomyślałem. Miałem zamiar udać się do biblioteki by tam w księgach znaleźć przykłady drewna, z którego można zrobić laskę. Być może dowiem się z nich jakie drewno będzie dla mnie najodpowiedniejsze.

-
- Kok
Wchodzisz do gildi i od razu od biblioteki.
Przy pomocy starszego druida opiekującego sie biblioteka znajdujesz księge ekwipunku druida.
"Różdżki musi byc wykonana z cisu a w niej utwierdzony może być magiczny przedmiot.
Laska za to wykonan może być z szlachetnego drewna lub z dębowego."
Przy pomocy starszego druida opiekującego sie biblioteka znajdujesz księge ekwipunku druida.
"Różdżki musi byc wykonana z cisu a w niej utwierdzony może być magiczny przedmiot.
Laska za to wykonan może być z szlachetnego drewna lub z dębowego."

-
- Majtek
"Szlachetne drewno?" - te wyrażenie bardzo mnie zaciekawiło. Wiedziałem, że różdżki nie jestem wstanie sobie zrobić, bo nie posiadam żadnego magicznego przedmiotu. Jednak laska wydawała mi się dobrym rozwiązaniem. Nie wiedziałem tylko jakie to jest "szlachetne drewno" i gdzie takie można dostać. Postanowiłem poszukać odpowiedzi na te pytanie w tej bibliotece, więc nie miałem zamiaru ruszać się stąd jeszcze przez jakiś czas.

-
- Kok
"Spis drzew i krzewów"
Szlachetne drzewo
Rośnie w wilgotnych warunkach np.:przy bagnach i stawach.Drzewo te jest bardzo wysokie i urodzajne w liście.Często z jego drewna robi się laski gdyż te drewno jest mocne i wytzymuje każde warunki atmosferyczne.Jej owocami są....
Szlachetne drzewo
Rośnie w wilgotnych warunkach np.:przy bagnach i stawach.Drzewo te jest bardzo wysokie i urodzajne w liście.Często z jego drewna robi się laski gdyż te drewno jest mocne i wytzymuje każde warunki atmosferyczne.Jej owocami są....

-
- Majtek
Po przeczytaniu tekstu o szlachetnych drzewach postanowiłem, że poszukam jakiegoś w okolicy. Przejrzałem jeszcze opis drzewa dokładnie, by mieć pewność, że je rozpoznam i po odłożeniu księgi na miejsce wyszedłem z biblioteki. Udałem się w poszukiwanie najbliższego stawu lub jakiegoś bagna.

-
- Kok
Przeszedłeś kilka kroków od gildi i znalazłeś bagno.
Koło niego ne ma żadnych drzew za to w samym bagnie zabulgotało coś dziwnie a ty zlękłeś się.Od bagna byłeś 3-4 kroki.
Koło niego ne ma żadnych drzew za to w samym bagnie zabulgotało coś dziwnie a ty zlękłeś się.Od bagna byłeś 3-4 kroki.

-
- Majtek
Bulgot bagna nie zachęcał do pozostania w tym miejscu, lecz mimo niepokoju coś mówiło mi, żebym przyjrzał się temu bliżej. Niepewnym krokiem podszedłem do bagna. Byłem gotowy do natychmiastowej ucieczki. Trochę otuchy dodawał mi fakt, że miałem przy sobie tą miksturę szybkości, która mogła mi się przydać.
Nagle coś w głębi duszy powiedziało mi, że nie mam się czego bać, przecież to tylko bagno. Jedyną rzeczą na jaką powinienem uważać to, to żebym do niego nie wpadł. Gdy to sobie uświadomiłem, to uśmiechnąłem się pod nosem i podszedłem do bagna.
Nagle coś w głębi duszy powiedziało mi, że nie mam się czego bać, przecież to tylko bagno. Jedyną rzeczą na jaką powinienem uważać to, to żebym do niego nie wpadł. Gdy to sobie uświadomiłem, to uśmiechnąłem się pod nosem i podszedłem do bagna.

-
- Kok
Nagle z bagna wyskoczył olbrzymi stwór.Cału oblepiony błotem i małymi gałązkami drzew.
Był to bagienny golem.Swa szpetną noga tupnął o dno bagna.
Był to bagienny golem.Swa szpetną noga tupnął o dno bagna.