Filmy

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Tutaj można poczytać o Samie Raimi - lista filmów + ciekawostki.
Swoją drogą, przy okazji polecę IMDB - chyba najlepsza strona o filmach, jaką znam (brakuje mi tylko w niej polskich tłumaczeń, ale od tego jest google + 'stopklatka' jako keyword;)). Ciekawy system wyliczania oceny mają, ale o tym sobie sami poczytajcie, bo nie chcę offtopować ;)

A tak z innej beczki - oglądał ktoś drugą część Piratów z Karaibów? Przyszło mi toto pocztą do obejrzenia wczoraj i się zastanawiam, czy rzucić wszystko dziś wieczorem i oglądać, czy poczekać do jakiegoś leniwego dnia :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Koval
Marynarz
Marynarz

Post autor: Koval »

Drugą ? Premiera trzeciej jakoś na dniach, a Ty drugiej nie widziałaś :wink:
Obejrzeć można, ale to już nie "jedynka". Klimat owszem może i trzyma, ale jakoś pewien niedosyt pozostaje. Jak w poprzedniej części wszystkich kasuje Depp aka Sparrow, Knightley tylko ładnie wygląda, a reszta to tak sobie (że o irytującym Bloomie nie wspomnę). Boski jest jeszcze Latający Holender (chodzi o gościa, nie statek), nie pamiętam jak się tam nazywał, ale zrobili go świetnie. No i do tego jeszcze Kraken... ehhh, aż się przypominają partyjki Magica i krity 8/8 nieblokowalne...aż się łezka w oku kręci :wink:

Podsumowując: warto, ale jedynka lepsza i pewnie trójka będzie najsłabsza, bo ileż można o tym samym. No chyba, że dla samego Johny' ego.
"Ogrom szaleństwa jest najlepszym zmysłem."
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Re: Filmy

Post autor: Szelmon »

Z tego co ogladalem ostatnio, a co warte jest polecenia:
:arrow: The Lost Boys, zarabiasty oldschoolowy horror. Klimat trzyma, choc czasami jest troche smiesznie. No i raczej taki przygodowy horror, niz taki na ktorym mozna sie bac.
:arrow: Blood Diamond, kino akcji z gatunku tych starajacych sie poruszyc trudne tematy. Tu akurat handel "krwawymi" diamentami z Afryki. Na tym filmie nie sposob sie nudzic. Interesujacy, straszny, brutalny, poruszajacy. GENIALNA rola Leonardo DiCaprio.
:arrow: Bridge To Terabithia, przyjemny, bajkowy filmik dla kazdego, miejscami troche infantylny, ale ogolnie bardzo pozytywny. W pewnym momencie robi sie kurewsko smutny. Nawet chyba lezke na nim uronilem... ;)
:arrow: This Is Englnad, film o tym jak do beztroskiego, skupionego na dobrej zabawie, wzajemnej pomocy i braterstwie ruchu skinhead, przenikac zaczynaja chore nacjonalistyczne idee. Doskonale ukazuje brytyjskie realia lat osiemdziesiatych.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Właśnie się zastanawia czy ktoś z was oglądał Pathfindera I nie chodzi o ten łazik wysłany na marsa. Chodzi o ten film który bedzie miał premierę 01.06.2007 w Polsce pod tytułem Tropiciel a w Stanach miał swoją premierę w 2006. Oglądałem trailer i musze powiedzieć że zapowiada się epicko. Przynajmniej od strony wyrzynania wikingów.

Obraz opowiada o chłopcy którego wikingowie porzucili kiedy to uciekali z wybrzezy Ameryki Północnej. Wychował sie on pośród indian i wyrósł na poteżnego wojownika. Wikingowie wrócili i oto on (nazywa sie Ghost) musi obronić swoje plemie. Utwierdza go w tym szaman który mówi mu że ma wielka moc i zostanie herosem i tak dalej, i tak dalej... nie ważne. Przy takiej produkcji tylko jedno jest wazne, bedzie sie działo... (czytaj wartości merytoryczne prawie zadne, za to bardzo miło na ekranie głowy lataja)

Więc mam pytanie czy ktoś oglądał Pathfindera i jest w stanie mi powiedzieć czy warto wydawac na niego pieniadze?

http://www.stopklatka.pl/film/film.asp? ... 5&sekcja=1
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

Obejrzałem trailer i widać, że Pathfinder nie wyróżnia się od innych tego typu filmów. Dużo sieki, mało realizmu, ale to raczej nigdy nie idzie w parze ;). No i wikingowie wyglądają tam jak jakaś armia ciemności czy coś w tym stylu. Ale chyba się wybiorę, bo dawno na żadnym filmie nie byłem.
...
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Czytałem jego recenzję w Science-fiction i nie była ona zbyt pochlebna. Film zrobiony w stylu 300, ale zupełnie im ten klimat nie wyszedł. Oczywiście to tylko z recenzji.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Force
Bosman
Bosman

BAZYL pisze:Film zrobiony w stylu 300
No własnie, to może byc interesujace. Takie proto-300. nbawt kolorystycznie nawiazuja do siebie. 300 jest zrobione w sepii a Pathfinder zrobiony jest cały na niebiesko... Niema co ide na to do kina i napisze recke. Może być Bazyl? [Musi - dop. BAZYL]
Obrazek
Obrazek
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

Post autor: Trankvilus »

Jeżeli założyć, że jest to film stricte fantasy, a nie choćby "quasi-historyczny" to może być całkiem niezły. Pod warunkiem, że trailer nie ukazuje WSZYSTKICH fajnych momentów w filmie :D Ogólnie bardzo długo "bolałem" nad tym, że nikt nie pokusił się o jakiś fajny film o wikingach, czy ogólnie o normanach. Wszędzie albo są przedstawieni w sposób groteskowy, albo są to jakieś starocie, albo - filmy "fantasy". A przecież to taki wdzięczny motyw, film o ludziach wyprawiających się "na wiking".
Niestety, "Pathfinder" nie zapowiada się na coś, co zaspokoi mój apetyt na widowisko historyczne choćby w tym stopniu, co "Królestwo Niebieskie". Czyste fantasy, wikingowie przedstawienie jako rogate monstra chaosu i jeden chrobry ćwik, który stawia im czoła rozrąbując blachy swym pięknym mieczem :)
Koyaanisqatsi!
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Wszystkim ktorzy bywaja w "restauracjach" typu McDnlds, KFC, BrgKng itp., polecam film FAST FOOD NATION. Wszystkim innym (myslacym) oczywiscie tez. Po obejrzeniu tego filmu powinno sie odechciec BigMacow nawet najbardziej zarlocznym swiniom. Doskonale ukazuje syf, zaklamanie, chciwosc i wyzysk panujacy w branzy i w okol niej. Choc przedstawia jedynie sytuacje panujaca w Stanach, to jednak naswietla pewien problem i powinien byc zacheta do glebszego zapoznania sie z tematem (np. co McDnlds robi w Amazonii).
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Force
Bosman
Bosman

Doskonale ukazuje syf, zaklamanie, chciwosc i wyzysk panujacy w branzy i w okol niej.
Tak, scena z podnoszeniem kotleta z podłogi daje do myślenia. Niby wiemy że takie rzeczy sie robi, ale zobaczyć to już inna sprawa. Film tak samo dobry i pouczający jak SUPER SIZE ME.
Obrazek
Obrazek
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

a to msuze o tych fast foodach obejzec:)

co do Tropiciela to jzu dosc dawno maielm okazje widziec zapowiedz w Kinie i ajkos na mnie wrazenia nie zrobił. mam przeczucie ze bedzie to jakas kiszka.

za to czekam na premiere Shreka 3 :D:D to bedzie istna uczta :D:d
Miechu
Marynarz
Marynarz

Post autor: Miechu »

W ten weekend obejrzałem trzecią część "Piratów..." i jestem raczej zawiedziony. Zdecydowanie najsłabsza z częsci. Łatwo można to zobrazować - film trwa 3h, pierwsze półtorej to totalna nuda, potem mamy godzinkę ciekawej, fajnej akcji i - moim zdaniem - świetne zakończenie. Ogółem OK, ale autorzy za bardzo się rozpędzili i film jest zbyt rozciągnięty. Jako 1,5 godzinna, skondensowana pigułka pozostawiał by znacznie lepsze wrażenie...
Come with me my little ones
Let's revel for the free
Raise your glass and praise the fact
How easy life can be..!
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

UWAGA UWAGA

TEN POST JEST DLA MNIE WAŻNY :D
JEŻELI KOGOS NAWRÓCE/PRZEKONAM DO SWEJ WIARY TO WSPANIALE

SŁUCHAJTA !!!

Nakazuje wam obejrzeniw filmu "The fountain" ( po pol "źródło"-taki polski tytuł)
Film absolutnie niezwykły, doskonały graficznie, wspaniały dźwięk i przedewszystkim FABUŁAAA

Po prostu powala. Mówie, gdyż jestem wstrząśnięty głębia filmu

Nie traktujcie tego jako jakiegos napadu schizofrenii- Film naprawdę niezwykły. Obowiązek kinomana każdego
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Koval
Marynarz
Marynarz

Post autor: Koval »

Skoro tak mówisz, to jutro będę miał :D
A żeby nie było offtopa, to z żalem napiszę, że trzecia część "Piratów..." to już tylko popłuczyny po poprzedniej, a zwłaszcza pierwszej. Jak zwykle warto dla Deppa, który jest zaprawdę wybitnym aktorem, ale tak to...
"Ogrom szaleństwa jest najlepszym zmysłem."
Thaevis
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Thaevis »

Eglarest pisze:za to czekam na premiere Shreka 3 :D:D to bedzie istna uczta :D:d
Zawiedziesz się, obejrzałem angielskojęzyczną wersje filmu ( informuje, że miałem napisy, żeby nikt mi brak zrozumienia nie zarzucił) i mogę powiedzieć, że poza paroma nawet śmiesznymi akcjami to film jest przeciętny. Shrek którego wcześniej mogłem oglądać po 20 razy i nadal się śmiać spadł do rangi filmu przeciętnego, zwykłego.

Oczywiście nie można wszystkiego przesądzać, bo jak wiemy Polski dubbing może zdziałać cuda :wink:
"Jeśli słowa wypowiada się z należytą pasją, a bogowie akurat się nudzą, bywa, że cały wszechświat przeformatowuje się wokół owych słów. Słowa zawsze miały moc odmieniania świata."
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Mnie już trailer do Shreka 3 nie bawił... A najgorsze jest to, że na 2010 zapowiadają Shreka 4, a na 2013 Shreka 5 (to drugie potwierdził Banderas). Załamać się idzie normalnie...
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Falka pisze:Mnie już trailer do Shreka 3 nie bawił... A najgorsze jest to, że na 2010 zapowiadają Shreka 4, a na 2013 Shreka 5 (to drugie potwierdził Banderas). Załamać się idzie normalnie...
O to widzę się chłopaki rozkręcili, bo przed Shrekiem 2 czytałem, że mają w planach w sumie cztery części... W sumie to nie za dobrze. Rozumiem, pierwsze dwie części były świetne (ze wskazaniem na jedynkę), dobrze się przyjęły, ale czy twórcy nie mają umiaru? Denerwuje mnie, że dobre filmy są zarzynane przez robione masowo sequele. I tak właśnie może być w przypadku Shreka, którego kolejne części nie będą bawić. A można było przerwać po dwóch częściach i zejść ze sceny z podniesionym czołem. No cóż, zobaczymy jak to będzie, ale mam niedobre przeczucia.

PS. Wiem, myślę pesymistycznie, ale tego nie da się łatwo wyleczyć ;)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
ODPOWIEDZ