hmm jak się lepiej zastanowić to aby być oryginalnym musiałby on mieć nazwę bardzo wymyślną albo prostą -> "konwent eRPeGowo-fantastyczny"
takiego czegoś chyba jeszcze nie było z nazwą w pełni odzwierciedlającą zawartość
"gdy na szlaku spotkasz rowerzystę, pomachaj mu on też jest człowiekiem."
podpisano: rowerzysta
Hmm... nie wiem czy ze mną jest coś nie tak, czy co, ale ta nazwa kojarzy mi się co najmniej dwuznacznie
Ja proponowałbym coś prostego i łatwo wpadającego w ucho, a jednocześnie pozwalającego, po samej nazwie, rozpoznać, że to wasz konwent..(mógłby się on nazywać np. "Tawerna RPG" ) - Jak wymyślę coś takiego to dam znać (no... chyba że nazwa "Tawerna RPG" jest zadowalająca )
Wszystko zależy od konwencji.
Jeśli jest przewidziany Longinus, który rozdaje Chupa-Chupsy, to odpowiedni będzie z pewnością Lizakon (dowcip zrozumiały dla małej rzeszy odbiorców ). Konwenty mogą mieć także nazwy mitologiczne: Asgard, Midgard, Atlantyda (jak w przypadku Imladris). Nazwy jakichś charakterystycznych rzeczy z danego regionu (jak w przypadku Pyrkonu). Nazwa może wziąć źródło z wieeeelu rzeczy. Potrzebne tylko natchnienie.
"To była wolność. Utrata całej nadziei była wolnością..."
MAd Phantom pisze:Ja proponowałbym coś prostego i łatwo wpadającego w ucho, a jednocześnie pozwalającego, po samej nazwie, rozpoznać, że to wasz konwent..
Jak to "wasz" konwent? Pytanie jest o samą nazwę byel jakiego konwentu - ale żeby nie dublowałą już istniejących... Taka nazwa właściwie powinna kończyć sie na -kon, -iada, -ida... etc.
A jakby to był stricte tawerniany konwetny, to nazwa psychiatrykon byłaby oki
BAZYL pisze:
Jak to "wasz" konwent? Pytanie jest o samą nazwę byel jakiego konwentu
Ajj, Aj, aj! Przepraszam - trochę nie jasno się wyraziłem, bo pisząc tamten post trochę się spieszyłem (o rym! ) - zwracałem się ogólnie do wszystkich to czytających, a chodziło mi o to że nazwa mogłaby wskazywać na to kto organizuje konwent (np. mieszkańcy danego miasta, fani Tolkiena, Fallouta, czy jakakolwiek inna grupa), a Tawerny użyłem po prostu jako przykładu (choć nazwa "psychiatrykon" rzeczywiście byłaby w sam raz), innym tego typu przykładem jest np. Czekon - konwent Częstochowski (jest coś takiego ) - wiem, że to mało oryginalne, ale za to przynajmniej praktyczne
dwuznacznie ? hehe.. jush ktos mi to powiedzial. no ale to moze byc tez chwyt marketingowy to ma byc cos oryginalnego prawda? a nie cos co jush bylo tylko ze zmienione. np. Sebastian i Jakub dwa rozne imiona ale miaja cos ze soba wspolnego są imionami.. tak jak z tymi nazwami jakichs krain itp. itd.
po przeczytaniu tych postow nasuwa sie jedna nazwa ....
PAŁKON ... ...
ok to byl joke ..... :] ...
pomysly [tylko glupie] :
1. KOSTKON ... dla "turlaczy"
2. Kryształkon ... dal fanów Krysztalów Czasu [ew. Krysztalkow ]
3. oczywiste jest ze forum fanow LoveCrafta musi sie nazywac : NECRONIMICON ....