Pen pals (or penpals or pen friends) are people who regularly write to each other, particularly via postal mail.
A penpal relationship is often used to practice reading and writing in a foreign language, to improve literacy, to learn more about other countries and life-styles, and to reduce loneliness.(...)
Penpals come in all ages, nationalities and cultures. Pals may seek new penfriends based on their own age group, a specific occupation, hobby, or select someone totally different from them to gain knowledge about the world around them.
Ja właśnie zarejestrowałem się na jednym z takich PenPalowych portali: http://www.penpalworld.com Zobaczymy, jak dalej potoczą się moje losy i czy poznam kogoś
Kiedyś mój kolega utrzymywał kontakty z Portugalką która poznał na wyjeździe szkolnym. W końcu kontakt się urwał, jednak jak twierdził, było bardzo fajnie
A jak z wami? Macie jakieś kontakty drogą PenPal? Co sądzicie o tym? Też chcielibyście poznać kogoś z innego kraju drogą mailingu i utrzymywać z nim kontakty przez pewien czas.
Ostatnio zmieniony środa, 4 lutego 2009, 15:01 przez Sihamaah, łącznie zmieniany 1 raz.
Mów mi Sih
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url] Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
IMHO to bardzo ciekawa sprawa. Jakiś rok temu zapisałam się na jednym z takich portali w ramach językowych ćwiczeń i po kilku tygodniach dostałam pierwszego e-maila ze Sri Lanki. Mój penfriend był bardzo, bardzo miły, ale niestety kontakt nam się urwał. Ogólnie rzecz biorąc uważam to za niezwykle ciekawe przeżycie, pozwalające poznać naprawdę ciekawe osobowości z całego świata.
Róża pustyni
Której cień nosi ze sobą tajemną obietnicę
Ten pustynny kwiat
Żaden słodki perfum nie torturuje mnie bardziej niż ten
Śnię o deszczu
Podnoszę swój wzrok ku pustym przestworzom
Zamykam oczy
Ten rzadki perfum jest słodkim upojeniem miłości
Miałem kilkoro penpali, ale nie przez tego typu serwisy. Czasy to były zamierzchłe, choć nie powiem, z dwoma osobami nadal kontakt utrzymuję.
Ogólnie fajny wynalazek, szczególnie jeśli korespondencja jest tradycyjna. E-maile zabijają całą ideę takiej zabawy, to już lepiej sobie przez ICQ/MSN/YM/cokolwiek pogadać.