Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Cyprian
Pomywacz
Numer GG: 0

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: Cyprian »

Lucyfer. Ten, który niesie swiatło.
Był ulubionym (ulubionym? To znaczy, że bóg lubił go bardziej? Nieważne) aniołem boga. Jednak Lou popadł w pychę i za to został przez boga odtrącony (miłosierdzie?)
Bóg się czepia ludzi nie tego, że on jest. Tylko, że go słuchają.
To to ja akurat wiem... chodzi o fakt, że Bóg tworząc Lucyfera (co znaczy nosiciel jutrzenki ;)) stworzył zło.
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

I ostatnio (głupie wiem, ale nudziło mi się) zastanawiałem się co zrobi ludzkość po wynalezieniu wehikułu czasu.
Tak to jest głupie, bo wehikuł czasu z fizycznego punktu widzenia to bujda, więc z czystym sercem mogę powiedzieć, że nigdy nie będziemy podróżować w czasie.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

gaudat pisze:
I ostatnio (głupie wiem, ale nudziło mi się) zastanawiałem się co zrobi ludzkość po wynalezieniu wehikułu czasu.
Tak to jest głupie, bo wehikuł czasu z fizycznego punktu widzenia to bujda, więc z czystym sercem mogę powiedzieć, że nigdy nie będziemy podróżować w czasie.
i nie tylko z punktu fizycznego. Słyszałem że można będzie odtworzyć np. zniszczone przez kogoś przedmioty za pomocą zagęszczania zanikniętych cząsteczek coś tam coś tam. Natomiast wehikuł to całkowity wymysł
wiem, ameryki nie odkryłem, jednakowoż lubię tematy o przyszłości, a widze że rozmowa nieco na nie zeszła.
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Cyprian
Pomywacz

O ile nie upieram się przy twierdzeniu, że podróże w czasie będą nawet za milion lat możliwe to nie możemy być pewni, że nie są.
Dwa tysiące lat temu niemożliwym byłby latający człowiek, czy łódź podwodna i ówcześni uczeni również mieli na to niezbite dowody.
Trudno przewidzieć jak świat będzie wyglądał za 50 lat, a co dopiero 1 000 000.
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Cyprian pisze:
O ile nie upieram się przy twierdzeniu, że podróże w czasie będą nawet za milion lat możliwe to nie możemy być pewni, że nie są.
Dwa tysiące lat temu niemożliwym byłby latający człowiek, czy łódź podwodna i ówcześni uczeni również mieli na to niezbite dowody.
Trudno przewidzieć jak świat będzie wyglądał za 50 lat, a co dopiero 1 000 000.
no tak, racja. Zakładając że będziemy jeszcze istnieć patrząc na zakładaną technologię. Ale wówczas nie będzie to nic specjalnego, czyli nie będziemy o tym fantazjować jak dziś. A że człowiek nie może latać to jest stwierdzone i jest tak bez zmian. Natomiast technika rozwinęła się w kierunku wprawienia go w lot, nie dorobienia mu jakiś skrzydeł
Obrazek

gaudat
Marynarz
Marynarz

Tylko problem w tym, że podróże w czasie kłócą się z prostymi zasadami fizyki, których jesteśmy fundamentalnie pewni. Z reszta nawet zakładając, że jest na to jakis sposób, takie gdybanie nie ma sensu.
A tak swoją drogą - jeśli mielibyśmy nauczyć się podróżować w czasie, to czemu jeszcze nie spotkaliśmy człowieka z przyszłości ?
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

gaudat pisze: A tak swoją drogą - jeśli mielibyśmy nauczyć się podróżować w czasie, to czemu jeszcze nie spotkaliśmy człowieka z przyszłości ?
exacly - jesli brać to poważnie
zresztą ja pisałem już ze to w zasadzie fikcja, bo niby jak miałoby się to zrobić? To graniczyłoby z magią... Ja rozumiem że za milion lat może powstać cyborg, robot człowiek, ale podróż w CZASIE to zupełnie inna bajka. Ni da się.
Obrazek

Cyprian
Pomywacz

1. W tym poście zamierzam skończyć offtop.
2. Owszem mi również wydaje się to niemożliwe, jednak twierdzenie, że kłóci się to z fundamentalnymi prawami fizyki...
Ujmę to tak. Średniowieczny lekarz był pewny, iż spuszczając komuś krew postępuje dobrze. Miał na to fachowe dowody i tak jak my był pewien, że inaczej być nie może, że ludzkość wie na ten temat wszystko.
3. A myślisz, że gdybyśmy już teraz mieli możliwość cofnięcia się w czasie to ludzie z przeszłości zostali by o tym powiadomieni?
Podejrzewam, że nasi potomkowie woleli by oszczędzić nam tego szoku, nie ryzykować, nie bawić sie w Boga. Gdybanie wiem, ale to lubię :P
A że człowiek nie może latać to jest stwierdzone i jest tak bez zmian. Natomiast technika rozwinęła się w kierunku wprawienia go w lot, nie dorobienia mu jakiś skrzydeł
Czyli pilot nie lata. Nie "Cześć Aśka, lecę do NY", tylko "Cześć Aśka zostałem wprawiony w lot do NY"? -_-'
Jest coś takiego jak skrót myślowy.
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Czyli pilot nie lata. Nie "Cześć Aśka, lecę do NY", tylko "Cześć Aśka zostałem wprawiony w lot do NY"? -_-'
dokładnie tak, tyle że tak się nie mówi. Podmiot poleciał do NY w samolocie, mógł zatem powiedzieć "lecę samolotem do NY" w zasadzie mówi się normalnie: lece do czegoś tam, ale chodzi mi o sens
I proponuje nie kończyć offtopa tylko zrobić jakiś osobny temat ;)
Obrazek

Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Koniec rozmów o podróżowaniu w czasie.
Cyprian pisze:To to ja akurat wiem... chodzi o fakt, że Bóg tworząc Lucyfera (co znaczy nosiciel jutrzenki ) stworzył zło.
Chcę zauważyć, że własnie TU jest brak logiki w chrzescijaństwie.
Lucyfer był aniołem, tak? TAK!
Anioły to nie ludzie, tak? TAK!
Anioły nie mają tego skarbu, który dostał człowiek, czyli wolnej woli, tak? TAK!
Więc jak do ciężkiej cholery jakis anioł mógł się zbuntować przeciw bogu?
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Post autor: Danai »

A na ktorych zrodlach sie opierasz twierdzac, ze jej nie maja?
I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
Cyprian
Pomywacz

Yhym, według Biblii mają.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Epic Fail.
Mój błąd.
Wydawało mi się, że nie mają.
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

Epic Fail.
Mój błąd.
Wydawało mi się, że nie mają.
Może nie miały do czasu tej afery z lucyferem. ;)
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Post autor: Danai »

"Morze" jest szerokie, głebokie i pełno w nim...rybek ^^

Mitologia chrześcijańska jest koszmarnie pełna sprzeczności, niekonsekwencji i generalnie... Połowa co ciekawszych tekstów została wyrzucona z głównej książki :P
I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

Odnośnie niejasności w biblii i niemożności jasnej jej interpretacji - nie zapominajmy, że żydzi cały czas czekają na swojego mesjasza. Jezus się według nich nie liczy. :)
gaudat
Marynarz
Marynarz

Podejrzewam, że nasi potomkowie woleli by oszczędzić nam tego szoku, nie ryzykować, nie bawić sie w Boga. Gdybanie wiem, ale to lubię :P
Sorry, ale tendencje do zabawy w boga ludzie mieli od zawsze ...
Chcę zauważyć, że własnie TU jest brak logiki w chrzescijaństwie.
Lucyfer był aniołem, tak? TAK!
Anioły to nie ludzie, tak? TAK!
Anioły nie mają tego skarbu, który dostał człowiek, czyli wolnej woli, tak? TAK!
Więc jak do ciężkiej cholery jakis anioł mógł się zbuntować przeciw bogu?

Ten post podsumowuje twoją działalność na tym forum.
ODPOWIEDZ