Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: gaudat »

Cytuj:
Idź leczyć frustrację gdzie indziej.

Spoko i tak nie zamierzałem z tobą dyskutować. Czasem rozmawiam ze swoim psem, ale pewne granice trzeb zachowywać.
Jestem za aborcją !
Deep - Próbowałem kulturalnie dowieść, że Arch pisze bzdury, ale chłopak nie poradził sobie z presją :cry:
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Post autor: Sir_herrbatka »

I po co to wam było? Ateista nie ma żadnej sensownej linii porozumienia z człowiekiem wierzącym. Każdy ma swoje miejsce i swoje zdanie. Można co najwyżej porozmawiać o tym dlaczego tak jest; indoktrynacja od dziecka, działalność Boga (bogów), presja społeczna... znowu ile osób tyle zdań, sama dyskusja będzie może jednak wolniej się zaostrzać :P
Thurs
Mat
Mat
Numer GG: 0

Post autor: Thurs »

Najgorzej z tego co sam doświadczyłem rozmawia się z jehowcami o istnieniu boga. Oni mają swój własny świat, nic do nich nie dociera, ich wiara to taki mur o który można walić głową... tylko zarzucą was cytatami z pisma. :P
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

A najlepsze, że te cytaty będą zupełnie wyrwane z kontekstu. Bo tego się nie rozumie, jako zdań, tylko jako całosć. Ale weź cos powiedz takiemu Jehowemu... Tylko niewierny będziesz. Grzesznik i bluźnierca.
gaudat
Marynarz
Marynarz

Nhunter pisze:A najlepsze, że te cytaty będą zupełnie wyrwane z kontekstu. Bo tego się nie rozumie, jako zdań, tylko jako całosć. Ale weź cos powiedz takiemu Jehowemu... Tylko niewierny będziesz. Grzesznik i bluźnierca.
Katolicy za to mają inny sposób - interpretacja wybiórcza - zapytaj się katolika jaki jest bóg, a potem przeczytaj stary testament. Az ciężko uwierzyć że ST jest jedna z podstaw wiary chrześcijańskiej. Przed narodzinami dobrotliwego Dżizasa Jahwe karał, palił i rozstawiał po kątach. Ale chrześcijanie interpretują sobie tylko "przyjemniejszą " część ...
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

gaudat pisze:Przed narodzinami dobrotliwego Dżizasa Jahwe karał, palił i rozstawiał po kątach.
Tak jest. I niech mi nie mówi ktoś, że prawo boskie się zmieniło czy co innego. Wcześniejszy Jahwe to krwawy Bóg. Tak właśnie było. No, ale jednak wiesz: katolikami, tj. Ojcami Kościoła i papieżami, kierował i kieruje Duch Święty, przecież w tej swej interpretacji nie mogą się dzięki temu mylić ;)
Sir_herrbatka pisze:I po co to wam było? Ateista nie ma żadnej sensownej linii porozumienia z człowiekiem wierzącym. Każdy ma swoje miejsce i swoje zdanie. Można co najwyżej porozmawiać o tym dlaczego tak jest; indoktrynacja od dziecka, działalność Boga (bogów), presja społeczna... znowu ile osób tyle zdań, sama dyskusja będzie może jednak wolniej się zaostrzać :P
Dobra uwaga, ale te tematy też są wkoło i wkoło wałkowane...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

gaudat pisze:
Nhunter pisze:A najlepsze, że te cytaty będą zupełnie wyrwane z kontekstu. Bo tego się nie rozumie, jako zdań, tylko jako całosć. Ale weź cos powiedz takiemu Jehowemu... Tylko niewierny będziesz. Grzesznik i bluźnierca.
Katolicy za to mają inny sposób - interpretacja wybiórcza - zapytaj się katolika jaki jest bóg, a potem przeczytaj stary testament. Az ciężko uwierzyć że ST jest jedna z podstaw wiary chrześcijańskiej. Przed narodzinami dobrotliwego Dżizasa Jahwe karał, palił i rozstawiał po kątach. Ale chrześcijanie interpretują sobie tylko "przyjemniejszą " część ...
(Cześć wszystkim, jestem Brzoza, witam w klubie Anonimowych Przekleństwoholików, niezdolnych do wyrażania swoich myśli bez wulgaryzmów) nie wiesz co mowisz. Błagam nie kompromituj się. To jaki bóg był w ST i NT to wszystko prawda, a stary testament jest czytany na mszach tak jak i nowy testament, ba były akcje w latach 90 że na religii rozdawano taką niebieskie książeczki - stare testamenty. Myślę że ludzie wierzący mają swiadomość tego że to i to to dwa oblicza Boga.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Myślę że ludzie wierzący mają swiadomość tego że to i to to dwa oblicza Boga.
Zgadzam się, ale wielu katolików nic sobie z tej świadomości nie robi. I chyba nie zaprzeczysz, że jest wiele takich czynów Boga czy jego sług, które raczej w świetle ogólnie pojmowanych nauk Chrystusa mogą uchodzić za niemoralne. Oczywiście, można je tłumaczyć też na tysiąc sposobów, udowadniając tym samym, że wcale nie były takie znowu złe...

Ale skąd znowu te dwa oblicza Boga? Męczenie Hioba dla zakładu wcale nie było okej - nawet jeśli miało pokazać, że Bóg nas tylko sprawdza (po co?), by nas w na końcu i tak nagrodzić. Zresztą, co to za nagroda: nowa rodzina po zabiciu starej - człowiek to człowiek i jak dla zakładu się go zabije to dwóch w miejsce tamtego go nie zastąpi.* Zresztą wydaje mi się, że z tekstu o Hiobie nie wynikało, że rodzina została przywrócona da życia, a dano mu po prostu nową. Aaah, chwila - wtedy ludzie inaczej pojmowali instytucję rodziny i nie było to złe? Jasne, jasne...

*może w ekonomii jest inaczej, gdzie człowiek to po prostu wykonawca pracy, ale nie w życiu.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Post autor: Danai »

Hahahah...

Ludzie wiedzą, że to dwa oblicza Boga? No, dawno nie słyszałam tak dobrego dowcipu.
Mało kto, z tzw "wierzących katolików" kiedykolwiek czytal ST czy nawet NT - poza tym, co 'uchwycil' na mszy, a i wtedy nie probuja zrozumiec z tego nic. Bo gdyby probowali, to juz dawno nie byliby katolikami :D
I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
Brzoza
Bosman
Bosman

Danai pisze:Hahahah...

Ludzie wiedzą, że to dwa oblicza Boga? No, dawno nie słyszałam tak dobrego dowcipu.
Mało kto, z tzw "wierzących katolików" kiedykolwiek czytal ST czy nawet NT - poza tym, co 'uchwycil' na mszy, a i wtedy nie probuja zrozumiec z tego nic. Bo gdyby probowali, to juz dawno nie byliby katolikami :D
Nie powiem zebym był wierzący, ale cały czas mam wątpliwości i tak, czytałem i stary i nowy testament.
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Brzoza pisze:Nie powiem zebym był wierzący
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
gaudat
Marynarz
Marynarz

Powiedz mi Brzoza, ty sprzeciwiasz się wszystkim dla zasady, czy masz jakisś racjonalny powód ?
Ostatnio gdy byłem na mszy zaintrygowała mnie kwestia "boga w trzech osobach". WTF w ogóle ? Jak Bóg moze być jeden i zarazem może ich być trzech ? Nawet Chrystus mówił o tym, że za nim jest potężniejszy od niego ( na czytaniu słyszałem, więc to potwierdzone źródło :P ), czyli nie stanowi jedności z bogiem ojcem. Może niedouczony jestem, ale na czym to niby ma polegać ? o.O
Szukając odpowiedzi na to pytanie, musimy postawić zasadnicze założenie: wiara w Trójcę Świętą nie może być oparta na racjach rozumowych i uzasadniona za ich pomocą, ponieważ są one niewystarczające. Tajemnica Boga, będącego w sposób absolutny ponad wszystkim, przekracza zdolności poznania i rozumienia, jakimi został obdarzony rozum ludzki. Jeśli jednak przyjmiemy przez wiarę tę nieskończoną Tajemnicę, to staje się ona światłem wyjaśniającym wszystko inne.
To efekt moich poszukiwań. Delikatnie mówiąc fanatyczny bełkot.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 maja 2009, 22:57 przez gaudat, łącznie zmieniany 1 raz.
Brzoza
Bosman
Bosman

Nie jestem, ale akceptuję poglądy innych i zauwazam strasznie to że ateizm jest szerzony strasznym chamstwem.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Spotkałem się parę razy z takim podejsciem ateistów. Tych własnie mądrych, którzy wszystkie rozumy pozjadali.

A co do religii... Trochę mnie to dobija. Przeciętny katolik ma zawsze tą wkurzającą odpowiedź: "Bo my tego nie pojmiemy, bo boga nie pojmuje się na rozum ludzki i na logikę. I kropka."
I choćbys nie wiadomo ile racjonalnych argumentów przytaczał, to i tak będzie miał zawsze tą jedną odpowiedź.

Wiecie... To nie tak, że chciałbym "ponawracać" katolików na ateizm. Ale mogliby chociaż rozsądne argumenty podawać.
Cyprian
Pomywacz

Post autor: Cyprian »

Ostatnio gdy byłem na mszy zaintrygowała mnie kwestia "boga w trzech osobach". WTF w ogóle ? Jak Bóg moze być jeden i zarazem może ich być trzech ? Nawet Chrystus mówił o tym, że za nim jest potężniejszy od niego ( na czytaniu słyszałem, więc to potwierdzone źródło :P ), czyli nie stanowi jedności z bogiem ojcem. Może niedouczony jestem, ale na czym to niby ma polegać ?
Słyszałem dwa proste wytłumaczenia.
1. To jak kwiat. Kwiat jeden, ale płatki trzy ;)
2. To jak rozbite na kawałki lustro, trzy kawałki oddzielnie stanowią lustro, ale razem również.
Tak się to tłumaczy dzieciom w pierwszej klasie szkoły podstawowej.

Mnie nurtuje jak to jest z tym szatanem, skoro stworzył go Bóg jak może zrzucać winę na nas?

I ostatnio (głupie wiem, ale nudziło mi się) zastanawiałem się co zrobi ludzkość po wynalezieniu wehikułu czasu. Pierwsze co wpadło mi do głowy (nie tak jak reżyserom) to że zada pare pytań Jezusowi... tylko jakich? O co byście się spytali wszechmocnego?
Ja - "Po co to wszystko" TZN. po co w ogóle jego ojciec zaludniał ziemię. Znając gościa chciałby odpowiedzieć przypowieścią, a wtedy znając mnie strzeliłbym mu... i uśmiechnąłbym się widząc jak nadstawia drugi policzek :lol:
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Cyprian pisze:Mnie nurtuje jak to jest z tym szatanem, skoro stworzył go Bóg jak może zrzucać winę na nas?
Lucyfer. Ten, który niesie swiatło.
Był ulubionym (ulubionym? To znaczy, że bóg lubił go bardziej? Nieważne) aniołem boga. Jednak Lou popadł w pychę i za to został przez boga odtrącony (miłosierdzie?)
Bóg się czepia ludzi nie tego, że on jest. Tylko, że go słuchają.
Danai
Tawerniana Smoczyca
Tawerniana Smoczyca
Kontakt:

Erm...To bazujemy na Biblii czy grzebiemy się w apokryfach?

Generalnie większość tzw "dogmatów wiary" jest albo bzdurna, albo przekręcona i nieosadzona w konktekście kulturowym :)
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
ODPOWIEDZ