Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: Sihamaah »

Chrzescijaninem jesteś jeśli jesteś monoteistą wierzącym, ze Jezus to syn Boży.
Fail, bo nie wszystkie wyznania chrześcijańskie uznają Jezusa za syna bożego. Religie chrześcijańskie to po prostu te, które Jezusa uważają za centralny punkt swojego wyznania.
ogolem to ateista może przestrzegać 7/10 dekalogu - od czwartego do końca.
Twierdzisz, że to była ironia - czemu? Może po prostu chodzi o konstrukcję zdania. Można jako bezwyznaniowiec przestrzegać swojej własnej listy praw moralnych, które będą się pokrywały z 4-10 z Dekalogu - z tym się, Brzozo, zgodzisz?
Ciekawe jest jednak, że o ile ateiści nie narzucają swojego stylu bycia chrześcijanom, to ci usilnie próbują swój narzucać.
Większość zawsze chce narzucić swój styl życia :P Za komuny narzucali ateizm.
I jakoś nie sądzę aby kręgosłup moralny przeciętnego ateisty był słabszy niż zadeklarowanego katolika (włącznie z wierzącymi niepraktykującymi ). To mit szerzony przez kościół.
+1

Skur****ynem albo dobrym człowiekiem można być niezależnie od wyznania. Najpierw jest się dobrym lub złym* człowiekiem, potem przy okazji ateistą lub katolikiem. Znam osobiście ateistów i katolików obłudnych skubańców, znam też ateistów-idealistów (jak i nie-idealistów) i katolików będących dobrymi ludźmi.

Co do moralności w ateizmie - serio, Brzoza, myślisz, że prawa moralne trzeba wyciągać z bytów transcendentnych? Nie mogą być to rzeczy codzienne, materialne**?

*dodam, że nie lubię tych zwodniczych, relatywnych określeń; lepiej mówić konkretniej: pomocnym, ofiarnym, uprzejmym itd.
**nie, nie chodzi o pieniądze
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Fail, bo nie wszystkie wyznania chrześcijańskie uznają Jezusa za syna bożego. Religie chrześcijańskie to po prostu te, które Jezusa uważają za centralny punkt swojego wyznania.
Cóż, popularne jest twierdzenie, że uznanie pierwiastka boskiego w Jezusie to podstawa określenia religii jako ch. Ale niech będzie nawet i motyw z "centralnym punktem swojego wyznania" - to nawet jeszcze więcej plebu zalicza sie pod definicje Chrześcijanina. ;P
Aznar eap Gaur
Pomywacz
Numer GG: 13133386

Post autor: Aznar eap Gaur »

gaudat pisze:Wierzący niepraktykujący to totalna bzdura. Jeśli naprawdę wierzysz w to, co w kościele mówią ( przyjmowanie Jezusa to jedyna droga do zbawienia itp ) to byś regularnie uczęszczał. W końcu jeśli wyznajesz ten dogmat, to jak możesz jawnie skazywać się na wieczne potępienie ? Wierzący niepraktykujący to emanacja poprawności politycznej.
Phoven - o ile się nie mylę chrześcijaństwo to raczej rodzina związków wyznaniowych, nie możesz wyznawać chrześcijaństwa, tylko jedno z tych wyznań.
Brzoza - IMO używanie tych zwrotów to efekt naporu kultury. Nie pozbędziesz się tego. Sam dosyć często używam zwrotu " O boże " i takie tam aby zbyt często przekleństw nie używać :P I jakoś nie sądzę aby kręgosłup moralny przeciętnego ateisty był słabszy niż zadeklarowanego katolika (włącznie z wierzącymi niepraktykującymi ). To mit szerzony przez kościół.
Dobra każdy wie lepiej w co ja wierze i mi to tłumaczy.Ok to ja jestem taką hybrydą która uwarza się za chrześcijanina i jest mi z tym dobrze.Tak więc proponuje uciąć ten temat bo i tak nie dojdziemy do porozumienia.
Arch- Mogę i jakoś mi to wychodzi.PS: żeby ci ułatwić to ten gość ma nick Aznar eap Gaur to tak jakby ktoś miał problemy z czytaniem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 marca 2009, 20:36 przez Aznar eap Gaur, łącznie zmieniany 1 raz.
,,Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.''
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Zapomniałeś jeszcze dodać że ten gość nie zna ortografii a poprawianie pisowni w Firefoxie czy innej przeglądarce chyba mu wcięło.
Phoven - nawet niech ci będzie, że nie trzeba należeć do danej grupy wyznaniowej. Tak czy tak IMO "wierzący niepraktykujący" to idiotyzm.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Aznar eap Gaur
Pomywacz

gaudat pisze:Zapomniałeś jeszcze dodać że ten gość nie zna ortografii a poprawianie pisowni w Firefoxie czy innej przeglądarce chyba mu wcięło.
Phoven - nawet niech ci będzie, że nie trzeba należeć do danej grupy wyznaniowej. Tak czy tak IMO "wierzący niepraktykujący" to idiotyzm.
Ta drobiazgowość wynika ze swoistego zakompleksienia, czy też wrodzonej tendencji do przyczepiania się do nieistotnych szczegółów?
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Czyżby temat zamieniał się we wzajemne wyzywanie się?

Co do tematu... Ja uważam, że każdy może wierzyć po swojemu. I nie zamierzam was przekonywać, że kosciół jest całkiem niepotrzebny, bo nic to nie da. Więc i wy mi nie udowadniajcie, że żeby być chrzescijaninem TRZEBA chodzić do koscioła, bo też na gó*no się to zda. O religii można dyskutować na setki sposobów. Porzućmy więc ten, bo to slepy zaułek, prowadzący tylko i wyłącznie do tego, co zaprezentowali wyżej Gaudat i Aznar.
P.S. Oczywiscie bez obrazy panowie ;)
Aznar eap Gaur
Pomywacz

Zgadzam się z całą zawarością tego postu i się nie obrażam :smile:
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Sorry, ale po prostu takie błędy w dobie Firefoxa z wtyczką wyszukiwania ortów są dla mnie rażące. I nikogo bynajmniej tutaj nie wyzwałem. \
Więc i wy mi nie udowadniajcie, że żeby być chrzescijaninem TRZEBA chodzić do koscioła, bo też na gó*no się to zda. O religii można dyskutować na setki sposobów.
Zasadniczo, to aby być prawdziwym chrześcijaninem trzeba chodzić do kościoła.
Raczysz też sprecyzować ostatnią sentencję ?
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Arch
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0

Post autor: Arch »

Sorry, ale po prostu takie błędy w dobie Firefoxa z wtyczką wyszukiwania ortów są dla mnie rażące.
A czy gdybyś jej nie urzywał* nie miałbyś błędów?
PS: żeby ci ułatwić to ten gość ma nick Aznar eap Gaur to tak jakby ktoś miał problemy z czytaniem.
Żeby odnaleść twój nick musiałbym się cofać i go szukać, a przyznasz że nie należy od to tych łatwych do zapamiętania.

No i nawet jeśli nie potrafię czytać i pisać to przynajmniej wiem w co wierzę. -_-'

*RZ specjalnie dla ciebie.
Aznar eap Gaur
Pomywacz

gaudat:Spoko, może i rażące tyle, że ja nie używam firefoxa.
Arch:Ja również wiem w co wierze.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 marca 2009, 00:51 przez Aznar eap Gaur, łącznie zmieniany 1 raz.
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Aznar eap Gaur pisze:równierz
również.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Arch
Marynarz
Marynarz

Post autor: Arch »

Arch:Ja również wiem w co wierze
Uznajesz dekalog?
Aznar eap Gaur
Pomywacz

Tak i nie trzeba zacyndalać do kościoła żeby dzień święty święcić to już przykazanie kościelne(w święta nakazane we mszy uczestniczyć)
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

a jakiego Boga uznajesz?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Aznar eap Gaur pisze:Tak i nie trzeba zacyndalać do kościoła żeby dzień święty święcić to już przykazanie kościelne(w święta nakazane we mszy uczestniczyć)
W takim razie co można jeszcze robić? Bo jakoś nie wierzę w to, że w niedzielę kontemplujesz sobie przed krzyżem.
.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

W takim razie co można jeszcze robić? Bo jakoś nie wierzę w to, że w niedzielę kontemplujesz sobie przed krzyżem.
Pewnie nie ;) Ale powiedzmy odstać swoje w kościele, patrząc zawistnie na lepiej ubrane sąsiadki, to też jakoś nie wygląda mi na "święcenie" tego dnia :P A co, co innego robi się w kościele? Faceci głównie przysypiają, kobiety robią wywiad, dzieci się nudzą.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Ja tam znalazłem sobie fajną mszę dla młodzieży i mi się podoba.
Z resztą ogólnie to ja nie przysypiam na mszach. Nawet lubię chodzić do kościoła
.
ODPOWIEDZ