AC o alternatywnym projekcie poprowadzenia autostrady wokół Rospudy:
AC pisze:Bo ten cały ich projekt jest debilny. Widziałem je wszystkie i ten, który jest jest najlepszy. I to nie tylko moje zdanie.
...
Tyle, że właśnie ja czytałem ich bzdury i dlatego ich nazwałem oszołomami. Podobnie jak wielu, którzy też czyli różne ich teksty i ja po kilku chwilach zacząłem podejrzewać, że "ekologowie" działali tam w interesie kilku bogatych kacyków, którzy chętnie pozbyli by się trochę ziemii w tamtym rejonie na budowę drogi.
...
Żadna z wytyczonych przez "ekologów" tras nie omija pięknych terenów.
...
Z twoich zaś tekstów wynika wielka nienawiść do rasy ludzkiej. "A niech ludzie zdychają tylko, żeby droga nie szła przez jakieś tereny które mam w dupie, ale mi powiedziano, że są piękne." - czy tak wygląda twój altruizm?
...
I co widzisz złego w antropocentryźmie? Wydaje ci się, że nie jesteś człowiekiem czy co? Nie rozumiem... Człowiek to istota o wielkich możliwościach - nie wolno nam zmarnować naszego daru zabijając siebie nawzajem. A właśnie zatrzymywanie budowy drogi w tamtym miejscu zabija ludzi.
...
Tak, tyle, że jeśli czytałeś drugi link, który podałem to zapewne zwróciłeś uwagę na kit o ludziach. Szczerze mówiąc globalne ocieplenie istnieje - i by istniało nawet gdyby ludzkość nie istniała.
...
Te ptaszki same się przeniąsą, jeśli byłyby tak głupie jak je podejrzewasz to miliony ptaków by już dawno zdechły w miejscach masowych wyrąbek lasu w Brazylii czy Afryce.
Odpowiadam kolejno (raczej sztuka do sztuki, bo niektórzy są poza wszelką nadzieją...):
- mógłbyś mi powiedzieć, gdzie te projekty można sobie przeczytać? bo ja, przyznaję, bezpośrednio ich nie widziałem, znam je tylko z opracowań - zarówno tych popierających takie rozwiązania, jak i tych krytycznych;
- akurat sytuacja jest odwrotna - ekologowie wykryli kilka podejrzanych zakupów działek przez osoby prywatne i podejrzewają, że ta afera swoje źródła ma w Ministerstwie Środowiska... Sami tez wykupili działki na trasie planowanej autostrady, aby zablokować inwestycję - mimo że teoretycznie, wszystkie działki powinny być już dawno wykupione, przed wydaniem nie tylko pozwolenia na budowę, ale już chociażby decyzji środowiskowej. Kolejny dowód, że coś śmierdziało w całej sprawie.
- fakt, to jest niemożliwe. I przeczy twojej tezie, że zielonie nie są skłonni do ustępstw, że za nic mają potrzeby ludności. Ale oni wybrali wariant, który w najmniejszym stopniu szkodzi ekosystemowi. Co więcej - summa summarum jest to wariant tańszy - inwestycja w obecnym kształcie to tzw. krótka obwodnica, która zaraz za Augustowem kończy się na wąskiej trasie. Wariant "ekologiczny" za niewiele wyższy koszt oferuje udrożnienie całej trasy, niemal do granicy....
- większośc śmiertelnych wypadków w Augustowie było spowodowanych przez pijanych kierowców lub auta znacznie przekraczające prędkość etc. Aby z tym się uporać wystarczy postawić kilka kamer lub patroli... i będzie spokój.
- lekceważąc nasz destruktywny wpływ na środowisko sobie również gotujemy zgubę... taki z ciebie katolik, a jakoś nie zauważyłeś, że w wielu dokumentach Watykan zalecał ochronę przyrody - a beztroskie jej niszczenie uznał za poważny grzech. Według twojego toku myślenia św. Franciszek z Asyżu nienawidził ludzi... poznaję tę mentalność, niektórzy mu wspólcześni podnosili ten sam argument
- globalne ocieplenie, to nie to same co naturalne wahania temperatury. Jak do tej pory nie udało się inaczej go wytłumaczyć, jak działalnością człowieka. Znajdź i udowodnij, że ma ono inną przyczynę - niewątpliwie dostaniesz Nobla. Zresztą nieważne przyczyny - ważne są katastrofalne skutki, i fakt, że działalność człowieka z pewnością ten proces co najmniej przyspiesza.
- wyobraź sobie, że "ptaszki" w Amazonii były na tyle głupie, że nie przeniosły się na czas i ginęły milionami z powodu rabunkowego wyrębu lasów, zniknęły wręcz całe gatunki - zwierząt, roślin. Ciężko powiedzieć ile gatunków, wyginęły tak szybko, że nie zdążono skatalogować nawet ułamka... Ale skoro ludzie są tacy sprytnie i ogólnie wspaniali, może po prostu oni się gdzieś przeniosą? i rząd będzie syty, i ptaszek cały...