Runy
-
- Mat
- Kontakt:
-
- Trocheiczny Tawerniak
- Numer GG: 3654146
-
- Bombardier
Informację znalazła moja mama w gazecie. Chodziło o to, że projektant okładki podręcznika do polskiego umieścił... Carchmage mówi, że to mag... mi się wydaje, że to było dwóch krasnoludów grających w karty. Mniejsza o to. Na kamiennym stołku (kamieniu?) były wyryte runy. Pewien chłopak odkrył, że są tam napisane... wulgaryzmy .
Heh, to było parę lat temu. Nie interesowałem się wtedy runami (nie interesowałem się jeszcze wtedy RPG!).
Heh, to było parę lat temu. Nie interesowałem się wtedy runami (nie interesowałem się jeszcze wtedy RPG!).
-
- Mat
- Kontakt:
-
- Trocheiczny Tawerniak
-
- Mat
- Numer GG: 3604434
- Kontakt:
-
- Mat
- Kontakt:
Tak, to bardzo interesujące, jakie ludzie potrafią mieć poczucie humoru . Ech, szkoda, że ja się z tego podręcznika nie uczyłem . Cóż, trudno. Ale to jest w runach najlepsze: możesz napisać, co chcesz, przetłumaczyć na runy i dać gdzieś, żeby trafiło do społeczności, a i tak prawie nikt tego nie zrozumie i wszyscy się będą zachwycać i dziwić temu alfabetowi (tak jak z łaciną: było kiedyś takie zdanie po łacinie, które po przetłumaczeniu dawało coś w stylu "Cokolwiek powiesz po łacinie, zawsze będzie to brzmieć mądrze").
-
- Trocheiczny Tawerniak
Jak grałem w Sacred to się deczko wpieniłem. Zrobiłem screena z kamieniem z runami i przetlumaczylem. Nie dosc, ze wyszla mieszanka anglo-saskiego z ElderFutharkiem to jeszcze jakis zlepek slow
Przyznaje racje Khazarowi - cokolwiek zapiszesz inaczej, fajnie wygląda, ale jak się przyjrzeć blizej...
Przyznaje racje Khazarowi - cokolwiek zapiszesz inaczej, fajnie wygląda, ale jak się przyjrzeć blizej...
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?
(Sergiusz Jesienin, 1925)
-
- Mat
- Kontakt:
To podobna rzecz ma się z Suharem. Robiąc mu avika napisałem byle co, ale fajnie to wygląda. A co tam jest napisane? Cóż, chyba się nie obrazi, jak powiem. A więc:
Środkowe słowo to po prostu "Suhar" napisane w Tengwarze.
Górne zdanie napisane w runach: "A imię jego Suhar"
Dolne zdanie (też w runach) to: "I rządzi on suharami"
Głupie? Może. Ale jak wygląda .
Środkowe słowo to po prostu "Suhar" napisane w Tengwarze.
Górne zdanie napisane w runach: "A imię jego Suhar"
Dolne zdanie (też w runach) to: "I rządzi on suharami"
Głupie? Może. Ale jak wygląda .
-
- Trocheiczny Tawerniak
W Runach Gotyckich jest runa "kw". Myślicie, ze można jej uzyć jako Q? Wygląda jak eihwaz skręcone w lewą stronę z Elder Futharku...
Poza tym czy ASrunes to nie to samo co Anglo-Saxon runes? Bo szukam w Google to tylko Anglosaskie wyszukuje, a skrot by sie zgadzal. Poza tym Runiq poqiedzial kiedys, ze C znajdę też w Asrunes, a w Anglo-saskim jest c i jeszcze w Średniowiecznym Zlatynizowanym (mniej więcej tak się nazywa ). Więcej C nie znalazłem.
Poza tym czy ASrunes to nie to samo co Anglo-Saxon runes? Bo szukam w Google to tylko Anglosaskie wyszukuje, a skrot by sie zgadzal. Poza tym Runiq poqiedzial kiedys, ze C znajdę też w Asrunes, a w Anglo-saskim jest c i jeszcze w Średniowiecznym Zlatynizowanym (mniej więcej tak się nazywa ). Więcej C nie znalazłem.
-
- Mat
- Kontakt:
-
- Bombardier
Bardzo prawdopodobne, ze Asrunes to są runy Anglosaskie, tylko że one sie od siebie różnią. Chyba, że to ja mam błędny spis.
Hmm... runa "kw" z pewnością może zastąpić "q". Na NOVA Online (Podawałem ta stronkę. Można tam napisać swoje imię w runach.), gdy napisałem "Runiq", zmieniło mi "q" na "k" (Stronka zmienia litery na runy z Elderfutharku.). Faktycznie, runa która znalazł Carchmage jest lepsza.
Hmm... runa "kw" z pewnością może zastąpić "q". Na NOVA Online (Podawałem ta stronkę. Można tam napisać swoje imię w runach.), gdy napisałem "Runiq", zmieniło mi "q" na "k" (Stronka zmienia litery na runy z Elderfutharku.). Faktycznie, runa która znalazł Carchmage jest lepsza.
-
- Trocheiczny Tawerniak
Zdecydowałem się na same runy. Teraz jest troche bardziej zagmatwane, ale pierwsze runy to Elder Futhark z C z Anglosaskiego. Drugi rząd to Medieval Latinished, trzeci rząd to mój nowy nabytek - runy wegierskie. Oczywiście jest to słowo Carchmage w trzech zapisach. Poza tym wczoraj znalazlem runy tureckie... bardzo fajne.
-
- Mat
- Kontakt:
Niop, runy tureckie są dość ciekawe. Ale mi się chyba bardziej podoba alfabet D'ni (jeszcze raz powtórzę: to alfabet cywilizacji z serii "Myst") Weźmy chociaż taki tekst:
Cóż on znaczy? To fragment Biblii, jaki mam w podpisie:
"Nawet duchy nieczyste, na Jego widok, padały przed Nim i wołały: Ty jesteś Syn Boży."
Można by całą Biblię napisać w tym języku. A potem za parę tysiącleci jacyś archeologowie odkopują ją i się głową przez następne lata "Co to za księga? Co to za język? Co to, do diaska, znaczy?!" Byłoby ciekawie.
Cóż on znaczy? To fragment Biblii, jaki mam w podpisie:
"Nawet duchy nieczyste, na Jego widok, padały przed Nim i wołały: Ty jesteś Syn Boży."
Można by całą Biblię napisać w tym języku. A potem za parę tysiącleci jacyś archeologowie odkopują ją i się głową przez następne lata "Co to za księga? Co to za język? Co to, do diaska, znaczy?!" Byłoby ciekawie.
-
- Trocheiczny Tawerniak
A właśnie. Bo już słyszałem kilka głosów, że ściagi pisali sobie na rękach, ławkach itp. runami. Czy nauczyciele, jak takie coś zauważyli, pluli się o to, czy przyjęli zasadę "nie rozumiem - nic sie nie dzieje"?
-
- Bombardier