Przeglądarki internetowe

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ

Która przeglądarka jest najlepsza?

Opera
13
42%
Firefox
15
48%
IE
2
6%
Chrome
1
3%
Safari
0
Brak głosów
inna
0
Brak głosów

Liczba głosów: 31
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Re: Przeglądarki Internetowe

Post autor: Sihamaah »

Chciałem spytać o coś: usunąłem w okienku wyszukiwań w FireFoxie (prawy górny róg) wyszukiwanie przez Google (bo działało nie po polsku, tylko w google.com :? ). Jak to przywrócić?
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

W firefoksie 3 po prostu klikasz na liste > Zarządzaj wyszukiwarkami i albo Przywróć domyślne, albo Pobierz więcej wyszukiwarek i szukasz sobie na google w wybranym jezyku ;)

Wrzuć sobie Flocka, tam jest to dużo łatwiejsze :D
Obrazek Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Ten sam news co wcześniej. Tym razem z idg (na kilku serwisach się pojawił, ale ten sobie wybrałem. Może tym razem będzie w bardziej znośnej dla fanatyków formie.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Sihamaah pisze:Chciałem spytać o coś: usunąłem w okienku wyszukiwań w FireFoxie (prawy górny róg) wyszukiwanie przez Google (bo działało nie po polsku, tylko w google.com :? ). Jak to przywrócić?
W opcjach paska Google w zakładce "Układy". A jak chcesz mieć to po Polsku Google to w zakładce "Funkcje" kliknij ustawienia pola wyszukiwania.
fds pisze:Ten sam news co wcześniej. Tym razem z idg (na kilku serwisach się pojawił, ale ten sobie wybrałem. Może tym razem będzie w bardziej znośnej dla fanatyków formie.
Im częściej go czytam tym bardziej powiększa mi się banan na twarzy : ) Operowcy walczcie z EI7 a nie z nami.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Force pisze:
fds pisze:Ten sam news co wcześniej. Tym razem z idg (na kilku serwisach się pojawił, ale ten sobie wybrałem. Może tym razem będzie w bardziej znośnej dla fanatyków formie.
Im częściej go czytam tym bardziej powiększa mi się banan na twarzy : ) Operowcy walczcie z EI7 a nie z nami.
To Wy walczycie z wiatrakami - może i Firefox szybciej obsługuje JS niż beta Opery, ale zobaczymy jak sprawa będzie wyglądała z normalnym ładowaniem stron internetowych. Same skrypty JS to ułamek czasu wczytywania się strony, zaś rozdmuchiwanie tego typu newsów to moim zdaniem chwytanie się brzytwy przez tonącego... Operowcy z nikim nie walczą - nawet ja staram się tutaj tylko prostować teksty formułowane w formie zarzutów względem Opery. Choć nie ukrywam, ze przez długi czas używałem IE, potem równie długo Firefoxa, aby na koniec przesiąść się na Opere widząc ją jako kolejny etap na tej drodze.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Ech...
Force pisze:Operowcy walczcie z EI7 a nie z nami.
Zdaje się, że nie powinno się kopać leżącego? :P

Ale tak na serio, to ja nie rozumiem po co bojować? Zwolennicy fx klną na operowców i na odwrót. A po cholerę ja się pytam? Zostało powiedziane, że te dwie przeglądarki się uzupełniają. Obie są bardzo dobre (choć mogą być lepsze!) i nie ma sobie co skakać do gardeł...

Kilka przykładów z serii "Obserwacje zwykłego użytkownika internetowych przeglądarek":

OPERA
Zalety: Szybko ładują się strony, zapisywanie sesji, bajecznie wygodna obsługa kart, nie spowalnia kompa, jest ładna, ma sporo wygodnych opcji.
Wady: Czasem źle odczytuje niektóre strony (np. gmail), niekiedy trzeba parę razy wcisnąć wstecz żeby cofnąc stronę, IRCa obsługuje beznadziejnie...

FIREFOX
Zalety: Ładnie czyta większość stron, nie robi takich problemów jak Opera (co klikniesz jest zrobione), intuicyjna obsługa IRCa, ma ładną ikonkę (słodki ten lisek ;) ), sprawdzanie pisowni :P. [Uwaga! jeśli fx posiada, któreś z tych opcji wymienionych przy Operze, a ja ich nie wymieniłam tutaj tzn., że nie dotarłam do nich... Ew. ich odpowiedniki na fx są dla mnie niewygodne]
Wady: Muli kompa, dla początkującego jest dość skomplikowany w obsłudze, wolno otwiera strony, sam otwiera się bardzo powoli.

To są moje prywatne obserwacje na dwóch różnych kompach. Korzystam z obu przeglądarek choć osobiście wolę Operę. Ideałem byloby połączenie obu...
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Jasiek
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Jasiek »

Dobra. Ja to widzę tak. Opera sporo rzeczy bez których nie widze użytecznego Firefoxa (np.Addblock). Firefox za to ma spore możliwości modyfikacji.

http://addons.mozilla.org/?application=firefox <------- tutaj dowód
Jak zobaczyłem to że w ankiecie jest opcja IE, to od razu
ścisnał mi serce :cry:
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Tak nawiasem mówić to firefox też zapamiętuje sesję, można włączyć bajerancką obsługę kart (jak dla mnie zbyt bajerancka, nie lubię).

Swoją drogą, właśnie się upewniłem, że javascript jest ważny dla firefoksa, przedtem nie byłem tego pewien. Mianowicie cały interfejs chodzi na javascipcie, taby, guziory itd Innymi słowy, im lepiej działa w firefoksie javascript, tym lepiej działa cała przeglądarka, jest mniej mulasta etc.

Znalezione na jednej z głównych stron
"For Firefox, it is even more critical [javascript - dop. fds] since the whole interface (extensions included) runs on JavaScript: open a context menu, a menu, a tab or a window, and there’s JavaScript at work all around connecting the underlying pieces."

PS: Któraś beta4pre ma w acid3 wynik 68 who hoo! ;) Widać różnicę między beta3 (52), a beta4. Wzięli się do roboty jak zapowiadali.
PPS: Z plot wynika, że przed wersją rc1 będzie jeszcze beta 5.
PPPS: gmail i wszystkie inne usługi google działają w pełni pod Operą :)

EDIT

Procentowy udział firefoksa na terenie Europy.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Re: Przeglądarki internetowe

Hehe
Znowu schranili, moim zdaniem. Ściągneli najlepsze funkcje z Safari, Flocka, Firefoxa i Opery, ale za dużo chcą wrzucić na raz. Efekt będzie taki jak dawniej w Wordzie - nikt tych funkcji nie będzie używał :P

Ale fajnie, że coś robią, to innych producentów zachęci do wzmożonych wysiłków ;)
Obrazek Obrazek
Ared
Szczur Lądowy
Numer GG: 403391

Post autor: Ared »

Ja preferowałem Firefox'a preferuje i będę preferował^^' Ostatnio sobie ściągnąłem wersje 2.0.0.12 ponoć poprawionych parę błędów etc ale różnicy nie widać poza tym^^'
A wspomnienia z korzystania z Explorera są zbyt traumatycznym przeżyciem by do tego wracać^^'
Później coś wymyśle... na pewno... hmm... no dobra:P nie będzie mi się chciało :P:)
Aras
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 9986661

Post autor: Aras »

dziś testowałem chońskie przeglądarki Internetowe Maxthona i Avant Browster, i co by nie mówić - tam gdzie najwięcej ludzi korzysta z sieci tam wlasnie są najbardziej wydajne programy. Szybkość Avanta robi wrażenie, ilość kart jakie może mieć otwarty Maxthon równierz. rewelacyjne, proste, lekkie, szybciutki szczerze polecam każdemu, choćby by posprawdzac bajerki :mrgreen:

tylko potestowałem, potestowałem i wróciłem do Opery 9.26 - szybka, stabilna, i gesty myszy od których się już nie odzwyczaje na rzecz innej przeglądarki (to zadecydowało), mimo iż nie zagłębiłem się na tyle by być specem od wspomnianych dwóch chińskich przeglądarek, to i tak stwierdzam, że wygoda korzystania Opery jest minimalnie większa niż u nich, reszta na tym samym poziomie (no, szybkość lekko mniejsza, praca z masa zakłądke też).

testujcie :D
Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Aras ja pierniczę, Maxthon i Avant to nie są przeglądarki, ale jedynie nakładki na ie -_-

A ie8 może nie być wcale taki zły, Microsoft wiele rzeczy robi porządnie. Poza tym trzeba pamiętać, że ie5, w momencie wydania był najnowocześniejszą i najbardziej zgodną ze standardami przeglądarką. Może w końcu wrócą do normalnej roboty i zrobią coś niezłego. Fajne ficzery zapowiadają się w nim. Pożyjemy - zobaczymy. Na razie ie8 jest na tyle niestabilny, że nie jest zalecana jego instalacja.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Chciałem się pochwalić, że przesiadłem się na Firefoxa 3 Beta 4 :) Niestety, ta wersja nie obsługuje większości dodatków, więc czuję się nieco ograniczony :| Co innego Beta 3, tamta większość przeze mnie używanych obsługiwała, ale wolę to, co najnowsze :P

Powiem - szczerze, przyspieszenie jest niesamowite w stosunku do Fx2. Znakomite, polecam :)
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Zużycie pamięci przez Firefoksa. W wiadomości jest przedstawiony wykres przedstawiający zużycie pamięci przez fx2.0.0.12, fx3beta4, ie7. Otwartych zostało 319 stron. Jak widać dużo lepsze zarządzanie pamięcią, naprawa dziur etc się mocno opłaciły. Dodatkowo inna osoba przetestowała też najnowszą betę Opery.

Po polsku to mniej więcej będzie: Opera zajęła maksymalna 240MB (firefox3 220 MB, ale fx2 ok 280), po pewnym czasie zwolniła pamięć do 220 MB (fx3 85MB, fx2 ok 220 MB).

Wyniki dla fx2 dałem jako ciekawostkę, żeby można było zobaczyć jak bardzo usprawnili zarządzanie pamięcią.
Firefox 3 rocks in memory management.
...
Yes, it’s definitely Browser Wars II. Enjoy.
;)
Konkurencja wszystkim sprzyja.

Edit 16.06.2008

Updated web browsers JavaScript benchmarks
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Nowe Safari dla windows
ale stronę zdeczka spartolili :D
Obrazek
Obrazek Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Już wczoraj sobie to safari zainstalowałem, w końcu pierwsza "pełna" wersja na windę ;) Ale nie wiem jak się sprawdza, bo dokładnie po 3 sekundach wywala mi AV i się zamyka >_<
Safari (na windę) ssie
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
ODPOWIEDZ