![Smile :smile:](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Zacznę od topora. No jasne że topór to broń obuchowa! Hmm... wyobraźcie sobie że macie miecz, jakiś topór (duna, berdysza, pollaxe'a czy jakiś jednoręczny, co chcecie) i dwa arbuzy. Gdy położycie go na równej powieszchni ta by stał "jak jajko w wytłaczance" i weźmiecie miecz. Tnąc czy to z nad głowy czy z nad ramienia na skos przetniecie go na dwa (mówimy tu o ostrej broni) wmiare róne kawałki. Gdy weźmienie topór i nim przyp*** w arbuza to zostaną z niego kawałeczki. Nie mówiąc już od koszuli i twarzy całej usmarowanej sokiem z arbuza. To możecie uznać za przykład czemu topór jest uznawany za broń obuchową a nie sieczną
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
A jeśli chodzi o broń obuchową i jej nazewnictow cóz to sprawa zgmtwana ale obecnie podział wygląda tak:
Kiścień to tak jak wspominał tu ktoś wcześniej bijak z kolcami na łańcuchu
A skoro mowa o kiścieniu na usta się pcha morgenstern. Wegług moich źródeł (opieram się głównie na książkach typu ,,Broń i Strój Rycerstwa Polskiego i na anglojęzycznych dziełach jako że nasze miniserstwo edukacji jakoś tak neśpiesznie chce je przetłumaczyć a niestety to właśnie w takich dziełach opisy broni są najlepsze) i wiedzy własnej wniesionej z RR morgenstern różni sie od kiścienia tym że bijak osadzony jest bezpośrednio na drzewcu a nie na łańcuchu przytwierdzonego do tegoż drzewca. No i cep bojowy. Cyba nie ma zabawniejszej broni na XV wiek. Jest to osadzony na ok. 1,8m drzewcu długi (jak w cepie;)) bijak. różniący się do zwykłego zepa tym że bijak bojowy jest okuty a i czasmi wyposażony w metalowe guzy lub kolce. Rozpowszechnił się on zresztą w europie za sprawą czeskich cepników za czasów wojen husyckich. Mam kilku kumpli w RR któży z chęcią na cepników by poszli.
heh ale się rozpisałem. Tyle wiem. Mogę się mylić ale wiedza zdobyta w RR zawyczaj jest dobra toteż ufam że nikogo nie wprowadziłem w błąd. W razie czego jeszcze poprzeglądam źródła i się poprawie jakbym jakieś błędy wychwycił. A osoby które szczególnie się tym interesuję odsyłam do Freha. Tam na pewno ktoś z działu późnego średnioweicza będzie wiedzieć więcej.
Sława!