Przebiegły dżin i spełnianie życzeń

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
Mekow
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Przebiegły dżin i spełnianie życzeń

Post autor: Mekow »

Witam wszystkich :)
Ostatnio chodzi mi po głowie pewna taka kwestia.
Otóż mamy sesję w klimatach fantasy i nasi BG znajdują uwięzionego Dżina (złotą rybkę, czy tam nawet dotarli do magicznej studni).
I teraz mają do dyspozycji życzenia. Ale oczywiście MG nie chce bezsensownie napakować graczy (w taki, czy inny sposób), a jedynie zapewnić im ciekawą i pouczającą przygodę. W związku z tym spełnione życzenia muszą w jakiś sposób obrócić się przeciwko nim. I tu pojawia się pewien problem dla MG. Bo nie zawsze wiadomo, czego mogą sobie życzyć - czasem jest na karcie pod "o czym marzy" i pod to można się przygotować, ale nie zawsze. Poza tym może nie być to takie łatwe i postać może wyrazić się zbyt konkretnie, aby dało się coś namieszać. Do tego MG może być w takiej sytuacji, że jeśli na szybko (w momencie spełniania życzenia) czegoś nie wymyśli, to potem będzie mu jeszcze trudniej.

W związku z tymi problemami napiszcie czego wasze postacie by sobie zażyczyły, oraz (ale jeśli to trudne, to może ktoś inny na forum podpowie) jak można by obrócić to przeciwko nim.

To ja może dam przykład na rozpoczęcie:

Życzenie: Zaprzężony w cztery konie wóz, pełen złota.
Konsekwencje: Postacie idą zabalować i na zakupy. Wpadają tym samym w oko miejskiej straży. I okazuje się, że dziś rano właśnie tyle ile mają (może mieć ono jakieś specyficzne wybicia, herby lub inne oznakowania) zniknęło z królewskiego skarbca i wyznaczono nagrodę za złapanie złodziei.
Czyli dżin nie wyczarował złota z niczego, tylko przeniósł je z jednego miejsca na inne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 grudnia 2007, 15:04 przez Mekow, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
kajtek Raulin
Kok
Kok

Re: Przebiegły dżin i spełnianie życzeń

Post autor: kajtek Raulin »

Z przeczytanego obok posta wynika iż masz problem z dżinami,życzeniami i przepakowaniem.Jak ja bym to rozwiązał?
Charaktery dżinów.Jeden jest zły i mroczny,drugi dobry i ciepły.
Trafiają na mrocznego:
Dżin rzuca na nich klatwe i popadaja w nieszczęście.Żadnych życzeń mi tu!

Trafiają na dobrego dzina:
Mają 3 życzenia.Tak na chłopski rozum co chce eRPeGowy Jan Kowalski? Złota,szczęścia i ekwipunku.Ok,życzy sobie tego u dżina no i dżin to spełnia.Ha-ha teraz jestem boski!
Jest druga droga:dżin da im te dary ale za coś(np.zagadkę czy questa).
Ok daj im dary ale za coś.W którejś TRPG był text z zagadkami.Poszperaj jak chcesz.

Hmm...jeśli nie pomogłem Ci to wybacz...
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Oglądałem jakiś film. Osoba chcąca coś, zawsze czegoś nie dopowie tak by było idealnie. W ten oto sposób np. powie że chce być bogaty - będzie miał kasę, ale nikt go nie będzie lubił lub nikt nie będzie miał, tego czego on chce, dlatego w żaden sposób nie będzie mógł jej wykorzystać. Chce mieć super broń - spoko, dostaje super broń, ale jest dla niego ona zbyt potężna i niszczy jego samego, albo nie może jej w magiczny (lub normalny) sposób jej unieść itd.

Pełno jest motywów, a złośliwość ludzka nie zna granic. Tylko największym problemem jest to pouczające odniesienie jak chce się zrobić by połączyć z fabułą. Jednak taki dżin, to wcale nie do końca dobra rzecz (a odnośnie złotej rybki, to motyw ten był poruszony w którymś z opowiadań z "Kronik Jakuba Wędrowycza", albo "Weźmisz czarno kure").
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Mekow
Bosman
Bosman

Post autor: Mekow »

@kajtek
Zakładamy, że dżin jest zły - ale jako niewolnik musi przestrzegać narzuconych mu obowiązków i spełniać życzenia. Przestrzega ich, ale robi to na swój sposób.

A to z LionHeart'a (choć zapewne nie pamiętam dokładnie):
Życzenie: "Chcę byś silniejszy." (w domyśle - bo siły mam tylko pięć).
Konsekwencje: "Nie ma sprawy, od dziś masz silniejszy... zapach." (i charyzma spada o jeden).

A generalnie to jak ktoś chce być silniejszy to proszę bardzo.
Ale konsekwencje mogą być różne np: wygląda jak posklejane worki mięśni; jest tak silny, że nie może niczego dotknąć, bo zaraz zniszczy; jego ciało nabiera masy przez zwiększenie gęstości mięśni i kości w efekcie czego postać jest strasznie ciężka i na zwykłym gruncie zapada się pod ziemię jak na ruchomych piaskach.
W sumie to takie życzenie łatwo "załatwić".
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Myślę że dosłowność to najlepsza broń którą dysponuje Dżin.

Gracze w obliczu walnej bitwy.
Życzenie: Pomóż nam pokonać wrogie wojska!
Konsekwencje: Niestety w takich sytuacjach gracze zwykle formułują pytania niedokładnie. Dżin zabija jednego przeciwnika graczy i wraca do swej siedziby. Nie uściślili przecież jak bardzo ma pomóc.

Życzenie: Chce żeby wszystkie kobiety mnie kochały!
Konsekwencje: I będą kochać, uważać Cię za lubego ale nie wszystkie pójdą z tobą do łóżka drogi graczu. No i należy oczywiście należy pamiętać o konsekwencjach bycia adorowanym przez hordę kobiet, day by day.

Życzenie: Chcę poznać wszystkie zaklęcia świata!
Konsekwencje: (...) -To niesamowite jak wybuchła mu ta głowa!

I na koniec perełka:
Życzenie: Chce mieć nieskończoną ilość życzeń!
Konsekwencje: Z uwagi na to że świat ma swoją określoną długość życia i nieskończoność jest tylko dostępna dla istot ezoterycznych... Dżin wysyła śmiałka tam gdzie będzie miał te swoje nieskończone życzenia, wpierw poza granicę życia i śmierci, a tuż potem poza wszechświat i czas. To co zostanie z BG może już mieć te swoje nieskończone życzenia.

Ciekawym pomysłem byłby tu dżin który życzenia graczy zlicza jako zaciągnięty kredyt, a kiedy nadchodzi czas spłaty gracz wymienia się z dżinem miejscami (oczywiście gracz nie ma nic do gadania : ) ) Ot taki tekst drobnym druczkiem na lampie dżina.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Hiro
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5761430

Post autor: Hiro »

Życzenie: Ja chce bogactwa!
Konsekwencja: Zamienia wypowiadającego w złoto, tudzież któregoś z losowo wybranych towarzyszy

Życzenie: Daj mi magiczną broń (czy cokolwiek innego ;) )
Konsekwencja: W ręku BG pojawia się magiczny miecz (whatever), którym nie pocieszy się długo, gdyż wyżera mu umysł zastępując własnym - brutalnym, bezmyślnym i żądnym krwi. A pozostali gracze mają problem czy zarżnąć od razu, pomóc, czy dać się zarżnąć.

Życzenie: Spraw bym stał się nadczłowiekiem!
Konsekwencje: Zgodnie z życzeniem dżin przemienia go w istotę wyższą od człowieka na drabinie ewolucyjnej, aczkolwiek niezdolnej do egzystencji w naszym światku (czyt. znika)

Życzenie: Chce, żeby stało się coś ciekawego...
Konsekwencje: Na świecie wybucha najkrwawsza wojna która, o dziwo, epicentrum upatrzyła sobie niedaleko miejsca gdzie zatrzymali się BG na obóz. Czy to nie słodkie?

Życzenie: Chce ubić najstraszliwszą poczwarę!
Konsekwencje: I rzeczywiście szybko ją odnajduje i zabija ją, ale gdy życzenie się spełni, okazuje się że to było tylko dziecko potwora...

Życzenie: Spraw bym był sławny!
Konsekwencje: I jest, przez jakieś parę dni, gdyż niedługo potem zostaje tajemniczo zasztyletowany (zazdrość? hmm) ewentualnie tak rozchwytywany przez ludzi, że wkrótce "przypadkiem" go ranią.

Życzenie: Chcę rządzić ludźmi!
Konsekwencje: I rządzi ok. tygodnia gdyż potem wybucha bunt ludności przeciwko tyranii i dyktaturze. A zarzekałby się, że nic nie zdążył zrobić!

Życzenie: Daj mi wyróżniającą moc (w słowie wyróżniająca moc wstawić telekineze/czytanie w myślach/panowanie nad żywiołami czy inne kompleksy BG ;) )
Konsekwencje: Moc zesłana jest na gracza, który wkrótce przestają nad nią panować, a w konsekwencji zostaje zabity przez nadgorliwych fanatyków czy innych :)

Tyle mi przyszło do głowy. Aczkolwiek rację ma Force - największą mocą dżina jest dosłowność ;). Nie wiem jak bardzo ostre mają być konsekwencje, jednak zamienić parę słów i gracz tylko musi stawić im czoła a nie zginąć ;).
Ważne żeby poczuli jeśli będą padać jakieś głupie propozycje :P

Tak BTW, był taki film który poruszał podobny problem. Był wredny dżin który wywołał II wojnę światową bo .... dziennikarz prosił żeby miał o czym pisać ;). Ale nie mogę go sobie przypomnieć.
Obrazek
Wilczy Głód
Mat
Mat
Numer GG: 818926

Post autor: Wilczy Głód »

Wyżej był poruszony problem kiedy gracz zbyt dokładnie sformułuje życzenie... myślę, że ciekawym sposobem jest po prostu uniemożliwienie graczom dłuższego zastanowienia się.
Albo można to zrobić jak w "Pogromcach duchów." Bohaterowie mieli wybrać postać w jakiej będą walczyć ze złym-i-potężnym duchem. Problem był w tym, że owy duch porozumiewał się z nimi przez myśli (czy jakoś tak... nie pamiętam dokładnie) i przypadkiem jeden z nich pomyślał o czymś na kształt tego ludzika z reklamy pewnych opon... w efekcie walczyli w wielkim, tłustym, gumowym stworem.
Można też wykorzystać tak zwany "czas na naradę." Darować graczom jedno życzenie na całą drużynę. Na pewno skrupulatnie przemyślą sprawę. Ale można sprobować wyłowić zdanie rzucone jako żart - na przykład: "Chce górę czekolady!" - i dać im właśnie to czego sobie w przypływie dobrego humoru zażyczyli... oczywiście utwierdzi to tylko graczy w przekonaniu, że każdy MG to złośliwe bydle! :)

A tu jeszcze coś co mi właśnie przyszło do głowy...
Życzenie: Chce być największym wojownikiem na świecie!
Konsekwencje: Osoba staje się największym wojownikiem na świecie - ma na przykład 2,5 metra wzrostu...
Co jest gorsze? Niewiedza, czy obojętnośc?
Nie wiem... nie obchodzi mnie to.

"Najchętniej zaraz oddałbym się diabłu gdybym, do krocset, sam diabłem nie był!"
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Można by stosować albo przesadę albo w przypadku rzeczy materialnych - zwykłych złodziei łakomych na bogactwo BG. Przykład?

Życzenie: Chcemy fortuny!
Konsekwencje: Dżin zostawia ich z fortuną na środku ulicy. Ot worki z monetami. Szkoda, że w pobliżu było trochę ludzi, którzy połakomili się na bogactwo. Czyli zanim gracze zrobią krok w stronę pieniędzy - zostają one rozkradzione.
Konsekwencje przykład 2: Tak więc gracze wyjeżdżają z miasta obładowani workami złota. Idą sobie tak przez las a tu wyskakuje dobry Robin Hood/zła szajka bandytów. I koniec bogactwa.
Konsekwencje przykład 3: Dżin zsyła na nich fortunę. Na nich! Z nieba spada deszcz złotych monet, które kaleczą i zasypują graczy. Mogą się nawet udusić pod stertą monet.

Życzenie: Chcę być nieśmiertelny!
Konsekwencje: Nie da się go zabić. Niby dobre ale co potem? Jak wszyscy przyjaciele umrą? Jak wszyscy go znają i wynajmują do najniebezpieczniejszych zadań? Albo jak jacyś mafiozi wrzucą go z betonowymi bucikami do oceanu? Będzie trwał przez wieczność.
.
LOD
Kok
Kok

Deep pisze:Życzenie: Chcę być nieśmiertelny!
Konsekwencje: Nie da się go zabić. Niby dobre ale co potem? Jak wszyscy przyjaciele umrą? Jak wszyscy go znają i wynajmują do najniebezpieczniejszych zadań? Albo jak jacyś mafiozi wrzucą go z betonowymi bucikami do oceanu? Będzie trwał przez wieczność.
Właśnie, będzie trwać. Wszyscy będą przed nim zwiewać, bo wiecznie np. żyją demony, więc zamieniony w demona, nikt z nim nie będzie chciał gadać, wszyscy będą uciekać, czarodzieje wolą mieć inne rzeczy niż mieć do czynienia z nieołkieznanym demonem i w ten sposób, z nudów, będzie się męczyć. Może latać, niszczyć wszystko, może sobie kraść... Keine probleme. Albo inaczej, właśnie ściągnie uwagę magów, którzy go sparaliżują, zablokują i uwiężą. 8) Zawsze można znaleźć równie wiele korzyści, co i wad. Inaczej by nie istniało coś takiego jak koncepcja utopi, czy antyutopii. 8)
Życzenie: Chcę poznać wszystkie zaklęcia świata!
Konsekwencje: (...) -To niesamowite jak wybuchła mu ta głowa!

I na koniec perełka:
Życzenie: Chce mieć nieskończoną ilość życzeń!
Konsekwencje: Z uwagi na to że świat ma swoją określoną długość życia i nieskończoność jest tylko dostępna dla istot ezoterycznych... Dżin wysyła śmiałka tam gdzie będzie miał te swoje nieskończone życzenia, wpierw poza granicę życia i śmierci, a tuż potem poza wszechświat i czas. To co zostanie z BG może już mieć te swoje nieskończone życzenia.
Po co go zabijać? To tak jak powiedzieć, że nie może z dżina korzystać. Są lepsze motywy. Chce znać wszystkie zaklęcia? Spoko, zna, ale kto powiedział, że umie wykorzystać jakikolwiek z nich? Jak rzuci mag czar, bądź coś będzie zaklęte - to czar rozpozna, ale co z tego jak nie zdejmie czaru lub mu nie odda. 8) Chce mieć nieskończoność czarów? Spoko, niech ma taką opcję, ale jednocześnie (jeśli już chcesz pozbawić go tej możliwości) niech straci głos, tak, że żadnego życzenia nie będzie mógł wymówić. A jak napisze? Kto powiedział że Dżin umie czytać? :D
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
kajtek Raulin
Kok
Kok

Post autor: kajtek Raulin »

To i ja coć wrzuce...

Życzenie:Chce złota!
Konsekwencje:Worek ze złotem spada BG na głowe...

Życzenie:Chce znać wszystkie czary!
Konsekwencje:Gracz zna wszystkie czary lecz nie pamięta jak się nazywa...pamięć pusta...tak...tyle miejsca zajmują wszystkie czary

Życzenie:Chce jak najszybciej biegać!
Konsekwencje:Dżin daje BG moc biegania ale BG traci węch,wzrok,słuch.

Życzenie:Chce magiczny topór!
Konsekwencje:Topór zlatuje BG na głowę(i tak samo z innymi przedmiotami).

A teraz hardcore!
Życzenie:Chce widzieć w ciemnościach!
Konsekwencje:BG umiera.

Z tym ostatnim to przesadziłem.
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Hiro pisze:Życzenie: Daj mi magiczną broń (czy cokolwiek innego ;) )
Konsekwencja: W ręku BG pojawia się magiczny miecz (whatever), którym nie pocieszy się długo, gdyż wyżera mu umysł zastępując własnym - brutalnym, bezmyślnym i żądnym krwi. A pozostali gracze mają problem czy zarżnąć od razu, pomóc, czy dać się zarżnąć.
Oj, zbyt wyszukane. BG chce magiczną broń? Dobrze. Czyli mówi: "Chcę mieć magiczny miecz". Proste. A więc dostaje! Miecz z magiczną mocą pomniejszenia przyrodzenia, pompowania wprost w rękę BG soku trzustkowego, nagłego przyrostu włosów, odwrócenia przepływu wiadomości w komórkach mózgowych... Takie rzeczy.
LOD
Kok
Kok

Tevery Best pisze:
Hiro pisze:Życzenie: Daj mi magiczną broń (czy cokolwiek innego ;) )
Oj, zbyt wyszukane. BG chce magiczną broń? Dobrze. Czyli mówi: "Chcę mieć magiczny miecz". Proste. A więc dostaje! Miecz z magiczną mocą pomniejszenia przyrodzenia, pompowania wprost w rękę BG soku trzustkowego, nagłego przyrostu włosów, odwrócenia przepływu wiadomości w komórkach mózgowych... Takie rzeczy.
Klątwa wiecznego pecha. Ktoś czytał RotflPG? Motyw pechowego krasnoluda? To coś w ten deseń. 8)
Obrazek
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Tevery Best pisze:Oj, zbyt wyszukane. BG chce magiczną broń? Dobrze. Czyli mówi: "Chcę mieć magiczny miecz". Proste. A więc dostaje! Miecz z magiczną mocą pomniejszenia przyrodzenia, pompowania wprost w rękę BG soku trzustkowego, nagłego przyrostu włosów, odwrócenia przepływu wiadomości w komórkach mózgowych... Takie rzeczy.
Ej nie róbmy z Dżina kompletnego idioty albo złośliwej bestii. On przeleżał eony w lampie, kubku, mydelniczce i teraz po prostu nie wie jakie są trendy w magicznych przedmiotach : ) On jest bardzo dosłowny więc gdy gracz poprosiłby o magiczny miecz dostałby, długi miecz z adamantium (na swój sposób magicznego) albo Krótki miecz +1, a nie Podwójny Miecz Krótkiej Pałki.

EDIT
Może z tą głową lekko przegiąłem, niech będzie że te zaklęcia jednak trafiły do jego mózgu i go nie przerobiły na papkę.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Gurewicz
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5211689

Post autor: Gurewicz »

Wiecie, troche przesadzacie.Nie bede sie czepial kazdej rzeczy po kolei, bo tego nie lubie.Ale np. gracz chce jak najszybciej biegac i traci zmysly?niby dlaczego?Ale moze np. zaczac biec jak najszybciej i nie moc przestac:P.To ma przynajmniej uzasadnienie
Tytusovsky
Pomywacz

Post autor: Tytusovsky »

kajtek Raulin pisze:Życzenie:Chce jak najszybciej biegać!
Konsekwencje:Dżin daje BG moc biegania ale BG traci węch,wzrok,słuch.
Ten dżin urwał się chyba z Latającego Cyrku Monty Pythona ;)

Ciekawą konsekwencję podsunął mi jeden z odcinków Archiwum X, który tak po krótce tyczył się grupki dzieciaków napromieniowanych przez jakieś świństwo z kosmosu, dzięki czemu mogli w dowolnym momencie przyśpieszać ruchy. Otóż jak się później okazało każde użycie tego doładowania powodowało u nich wewnętrzne urazy przypominające kontuzje u emerytowanych bokserów, gdyż ich ciała nie zostały przystosowane do pokonywania fizycznych przeszkód podróży (np. opór powietrza). I tak gracze, którzy nadużywają mocy wkrótce nazbierają tyle obrażeń, że będą wyglądać i zachowywać się jak obecnie Muhammad Ali.

Inne rozwiązanie przynosi AD&D. Pamiętacie czar Przyśpieszenie ? Każdorazowe użycie czaru postarzało podmiot o rok ;)

Życzenie:Chcę aby los mi sprzyjał.
Konsekwencje:Istotnie, szczęście nie opuszcza BG, bo najzwyczajniej ignoruje pechowe rzuty. Potrafi czynem, słowem bądź gestem wyjść z każdej problemowej sytuacji, jednak dostrzega pewną zależność - wszyscy wokół postaci zaczynają mieć pecha. Przeciwnikom, ale i także towarzyszom podczas walki wypadają lub łamią się bronie. Karczmarz obsługujący bohatera wylewa piwo, nim zdąży je podać, pracodawca po zapłaceniu drużynie umiera w niejasnych okolicznościach. Ktoś w końcu zacznie kojarzyć tajemnicze zbiegi okoliczności z BG i społeczeństwo zacznie unikać kontaktu z kimś, kto przynosi nieszczęście.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Hmm... Jeśli by dogłębnie przeanalizować popędy kierujące naszą drużyną, oczywiście na pierwsze miejsce wybijały się życzenia związane z kasą i władzą ;) Na przykład:

Życzenie: Chcę mieć dużo pieniędzy!
Konsekwencje: Gracz dostaje cały worek pieniędzy, ale w najdrobniejszych monetach. Chciał dużo to ma... Ewentualnie dostaje worek z kasą, ale zaraz się okazuje, że giną pieniądze i cenne rzeczy mieszkańcom miasta... I jak myślicie, na kogo spadną podejrzenia? ;) Zresztą, postać obładowaną pieniędzmi to raj dla przedsiębiorczego MG - istnieje co najmniej 1001 sposobów, by ich pozbawić tego ciężaru :D

Życzenie: Chcę być potężnym nekromantą! (miałem takiego w drużynie)
Konsekwencje: Chciał być potężny to jest... 2 metry wzrostu i 200 kilogramów wagi, ale za to silniejszy ani tyci.

A tak poza tym... Nie wiem czemu, ale przypomniał mi się popularny kawał... W wersji fantasy by brzmiał - po czym poznać, że krasnolud spotkał dżina/złota rybkę? Niesie 3 beczki piwa... ;)

PS. Myślę, że motywy z tego tematu by się sprawdziły w mojej drużynie, bo jak mało kto się czepiamy słów :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Inferntallus
Majtek
Majtek
Numer GG: 8630524

Post autor: Inferntallus »

ja nie mysle zeby nic nei dawac graczom. Po prostu niech sie troche namecza nim dojda do tego dzina. Albo niech dzin uwzgledni ze spelnia zyczenia madre a zbyt chciwych karze. Jesli gracze poprosza o zloto to mozna im troche sypnac. Jesli o magiczna bron to tez mozna cos im dac (chociaz moj gracz powiedzialby raczej: Ja chce SuperWymiatacza + 53 :D). Nie spelnialbym raczej takich zyczen jak wladza, niesmiertelnosc, cos tego pokroju co by za bardzo podpakowalo graczy.
Jakis przyklad (D&D) jesli druzyna ma dobrych graczy i ktos chce potezny artefakt, dzin da ksiege plugawego mroku xD Raczej sobie jej nie przeczytaja a watpie zeby ktos z BN mial grosza zeby ja odkupic.
Jesli np ktos poprosi i punkty zycia, dzin moze uznac ze nie ma tyle mocy i przyznac jeden dodatkowy HP
Po prostu nie dopakowywac graczy ale co nieco im ustapic ;p bo jak czytam te wasze sposoby (Gracz traci glowe albo zostaje przygnieciony kasa xD) heh bez przesady z chciwasci dzini xD
ODPOWIEDZ