Po śmierci

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
kajtek Raulin
Kok
Kok
Numer GG: 0

Po śmierci

Post autor: kajtek Raulin »

Wyobraźcie sobie taką sytuacje:
MG i 1 gracz nie grali sesji od 2-3 tygodni.Napad ich taki "głód" na RPG i grają.Nagle gracz z ciekawości wchodzi do jaskini i zabija go tam troll.MG powinien postąpić tak:
-No to cześć poległeś!
Ale móglby pokombinować i powiedzieć że ktoś go wskrzeszył i jest w świątyni.
Co MG ma zrobić?
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Re: Po śmierci

Post autor: BLACKs »

Ale móglby pokombinować i powiedzieć że ktoś go wskrzeszył i jest w świątyni.
A czy w ratowaniu BG od śmierci jest jakiś sens? Gracze przestaną bać się o swoje postacie, ponieważ "MG nie da nam zginąć." Mówi się trudno, zginął to jednego mniej. Gracz popełnił błąd - nie dowiedział się od miastowych, że w okolicy krąży troll. Poszedł z ciekawości (i pewnie sam) do jaskini, więc się nie dziwię. Losujemy nową postać.

Teraz zadaniem MG jest wkręcić nową wylosowaną postać do drużyny i dalsza gra...
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

-No to cześć poległeś!

Śmierć tak.
Z takim tekstem? Nie.
Jeżeli już ma być jakiś zgon to niech to będzie taki zgon jak na bohatera przystało.

A co z taką niefortunną sytuacją? PePeków nie było?
Ja osobiście dałbym bohaterowi jedną, jedyną szansę. Tym razem by przeżył (dostałby dużo PP albo MG powinien sprawić że troll będzie chybiał) ale nie dostałby doświadczenia za pokonanie trolla. MG musi zaznaczyć że to ostatni raz i więcej pomagać graczowi nie będzie.

Czyli w moim mniemaniu MG powinien nie dopuścić do śmierci gracza. To lepsze pod względem fabularnym niż wskrzeszenie "od tak" na pobliskim altarze.
Losujemy nową postać.
Tak z ciekawości... BLACKs zawsze losujesz postać? :P
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
kajtek Raulin
Kok
Kok

Mówisz o PePekach(nie wiem co to?) a ja nie gram systemowo,scenariusz wymyślam na miejscu i gram (niestety)tylko z jednym graczem.Myśłałem nad kupnem Podręczników do Młotka ale zniechęciła mnie troche cena.
Graczowi się podoba i nie nerzeka że sesja zła itp.

Śmierć tak.
Z takim tekstem? Nie.
Jeżeli już ma być jakiś zgon to niech to będzie taki zgon jak na bohatera przystało.
Podałem to jako taki przykład. :wink:
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

kajtek Raulin pisze:Wyobraźcie sobie taką sytuacje:
MG i 1 gracz nie grali sesji od 2-3 tygodni.Napad ich taki "głód" na RPG i grają.Nagle gracz z ciekawości wchodzi do jaskini i zabija go tam troll.
Taka sytuacja ma walory edukacyjne, bo gracz nie będzie już "z ciekawości wchodził do jaskini" :P Jeśli gracz nie dba o własne życie, to jego strata, robienie kolejnej postaci wymusi na nim jakiś wysiłek intelektualny :D
Aha, PP - Punkty Przeznaczenia, takie cudo, co pozwala uniknąć graczowi czegoś paskudnego, np. zgonu, amputacji ręki etc. Tylko że postać ma góra 3 (w WFRP), więc i tak powinna dbać o własne życie.
I jeśli taka sytuacja wynikła by z ewidentnej bezmyślności gracza, to nie ma zmiłuj. W innych okolicznościach byłbym skłonny jakoś wspomóc BG, żeby nie rozwalać scenariusza itp, bo wiadomo, że przypadkowe zgony się zdarzają. Ale lepiej się starać niż liczyć na dobrą wolę MG ;)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
kajtek Raulin
Kok
Kok

Pytanie.
-Jak się zdobywa PP?

Jeśli na sesji polegnę to zrobie następną karte bohatera i gram.To najproszcze rozwiązanie.(ale przed tem kupie sobie totalnego,krasnoludzkiego rozwalacza +20 i nikt mi nie podskoczy :D )
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Losujesz ilość ich wraz z tworzeniem postaci. O ile dobrze pamiętam, to maksymalnie jest ich... 4 bodaj. Ale generalnie się ma 2 PP. Nie da się ich później zdobyć, można tylko skorzystać. Jak się skończą to postać jest kaput i tyle. :D
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Kamil_WFRP
Pomywacz
Numer GG: 6531599

Post autor: Kamil_WFRP »

Oczywiście że można "zdobyć" PPki. Wystarczy zwrocic na siebie uwaze bogow aby zechcieli jeszcze "pochuchac" na naszego hirołsa. (Ja tak bybajmniej widze PP)
A jak zwrocic uwagę? Nie musze chyba mówić, ratowanie świata, te sprawy.

A skoro nie gracie systemowo to gracz może miec troch inne pojęcie o tym czym dal jego postaci jest ten troll i czy moze jej zrobic kuku.

A i zachecam do zakupu podrecznika. Sa wakacje mozna dorobic i sie szarpnąć. Opłaci się. Albo zebrać większą grupę i zrobić ściepę narodową. Albo kwestować....
"Hmm. Ile musi mi wypaść żeby mu nogi z d*py powyrywać?"
TomEdo
Marynarz
Marynarz

Post autor: TomEdo »

Co mówisz? Można zdobyć PP ale tylko za OmegaSuperHiperHeroiczneCzyny które, jak by to ująć, bardzo rzadko się zdarzają.
Kamil_WFRP
Pomywacz
Numer GG: 6531599

Post autor: Kamil_WFRP »

Eee
Tak. :)
Dlatego raczej nie zdobywa sie PPków.
Bynajmniej ja tak rozumuje, może to gdzieś wyczytałem, ale raczej jest to tradycja i tzw zasady stołu.
Od razu mówię, że gracze jeszcze nigdy nie zdobyli u mnie PP ale wiedza ze jest gdzies tam daleko, daleko...
"Hmm. Ile musi mi wypaść żeby mu nogi z d*py powyrywać?"
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Czyli jak już pisałem, nie da się zdobyć PP. Już prędzej można zdobyć (grając kapłanem, czy czymś podobnym i bardzo dobrze się modląc) błogosławieństwo. Jednak to podobnie jak w przypadku PP właściwie niemożliwe (chyba, że ktoś naprawdę genialnie odgrywa). Mimo to PP jest bardziej niemożliwe niż błogosławieństwo. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Tak z ciekawości... BLACKs zawsze losujesz postać? :P
Nawet rasę i profesję, a co? : )
Dlatego raczej nie zdobywa sie PPków.
Zależy od MG. U mnie kiedyś gracze dostawali PP co czwartą sesję kampanii nastawionej na heroizm, a grając w klona Wewnętrznego Wroga dostają PP pod koniec każdej części kampanii (to jest co osiem sesji). Nie daję PP ot tak. Jak ktoś nie umie z nich korzystać, nie będzie ich mieć w obliczu śmierci. Proste jak cep : ).
MG musi zaznaczyć że to ostatni raz i więcej pomagać graczowi nie będzie.
Jeśli MG zrobi tak za pierwszym razem / na pierwszej sesji gracza, to patrząc na infantylność początkujących RPGowiczów, zrozumiem. Każdy na początku myśli, że pokona wszystkich, jest najlepszy, a w przypadku śmierci zostanie wskrzeszony lub zrobi "loada". Trzeba to jak najszybciej wykorzenić z graczy.
Śmierć tak.
Z takim tekstem? Nie.
U mnie kiedyś była podobna śmierć. Gracz zabrał MG zasłonkę.

MG: "Dostajesz granatem. Krytyk! Giniesz! A teraz spadaj."

LOD:
PP DA SIĘ ZDOBYĆ! OPISANE JEST TO W WFRP 2ED... :P
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Post autor: Sir_herrbatka »

A ja to powiem tak.

To zależy od konwencji. Bo faktycznie zabijając nieostrożną postać można edukować gracza... ale wyobrażacie sobie system utrzymany w konwencji heroic fantasy w którym bohater zastanawia się nad wejściem do jaskini bo boi się że tam może być troll?

Niektórzy dobrze się bawią będąc bohaterami którzy cało wychodzą z każdej opresji... inni nie. Trudno wyobrazić sobie typową sesję warhammera w której wiadomo że mg nie będzie zabijać postaci, sesja będzie taka na luzie i klimat "niebezpiecznych" przygód już nie taki. Ale załóżmy że gracze rajcują się tym że wbiegną do kaeru w ED stoczą wielką bitwę i na pozur cudem unikną śmierci. Jeżeli mg prowadzi wartką narrację to emocję mogą być równie wielkie gdy raz po raz toczą się głowy bohaterów.

Poza tym gracz wkłada dużo pracy w swoją postać. Postać rozwija się, przeżywa przegody, uczy się czegoś co raz to nowego, traci przyjaciół... i mam ją tak po prostu zabić bo kostki mi kazały? Gdy los postaci jeszcze się nie dopełnił, gdy byłoby to najbardziej banalne zakończenie? Nie ma mowy!

Już lepiej zostawić na postaci pamiątkę, uciąć palec, niech utyka... niech przeżyje i zapamięta coś nowego i zginie w bardziej sensownych okolicznościach ;)
Force
Bosman
Bosman

Mam gracza który nigdy nie bierze udziału w walce, mimo iżby każdą taką walkę wygrał. On stoi w cieniu i w razie potrzeby wykonuje egzekucję na NPCach. Czyli jest szarą eminencją całej drużyny.

Innym razem kiedy wyskakiwał z hamującego pociągu obciąłem mu na przestrogę palec jednak to go bardziej utwierdziło w jego nieśmiertelności. Czyli mógł sobie pozwolić na więcej i więcej....

Te wiele ran które mu zadałem spowodowało że teraz porywa się na coraz bardziej zuchwałe akcje ale poza walką. Tak więc myślę że dużo zależy także od samego gracza.

Kajtku Raulinie jeżeli już musisz wybrać tworzenie nowej postaci to po prostu porozmawiaj ze swoim graczem i spytaj jak odczul własną śmierć. Jeżeli było to dla niego głębokie przeżycie to gra gitara. Jeżeli natomiast był to dla niego pryszcz i śmierć sie dla niego nie liczy... Zastosuj sprytną sztuczkę; pozwól mu zdobyć przyjaciół, pieniądze oraz wyższy poziom a potem brutalnie mu je odbierz. Myślę że to nauczy go pokory (byle nie za brutalnie, pamiętajmy o syndromie Tibii).
Obrazek
Obrazek
kajtek Raulin
Kok
Kok

Po pierwsze:Kajtku Raulin(bo się nie odmienia)
Po drugie:Mój gracz stara się o swą postać tyle że on gra w wyżej wspomnianą Tibię i on myśle że się narodzi w świątyni itp.
Mam nadzieje że gdy polegnie na sesji(bohater gracza a nie gracz xD)to nie będzie mówił:
"-Co,co,jak to? Ja miałem sejwa!"
Force
Bosman
Bosman

Więc porozmawiaj z nim niech poczuje że rpg to wyższa forma rozrywki. Na początku będzie mu sie wydawać że to z pewnością gorzej niż w Tibii, więc musisz mu uwiadomić że grając w rpg jest kimś lepszym od Tibijskiego drechonauty.

[offtopic]
Kajtku Raulin
A faktycznie, bo to nie angielskie a francuskie nazwisko :P[/offtopic]
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Poza tym gracz wkłada dużo pracy w swoją postać. Postać rozwija się, przeżywa przegody, uczy się czegoś co raz to nowego, traci przyjaciół... i mam ją tak po prostu zabić bo kostki mi kazały? Gdy los postaci jeszcze się nie dopełnił, gdy byłoby to najbardziej banalne zakończenie? Nie ma mowy!
Kostki są bezstronne. Kostki prezentują nieprzewidywalny los.

Z resztą, większość systemów fantasy i autorskich kampanii jest stworzona tak, by prawdopodobieństwo przypadkowego zabicia było jak najmniejsze, ale nadal istniało. Przykładem może być moja sesja, wprowadzeniowa z podręcznika WFRP 2ed. BG podczas walki z wilkami i wiedźmą wyszli prawie bez szwanku, gdy ostatnia żyjąca bestia (tj. wilk) ugryzł bohatera, zadając mu 58 obrażeń [Furia Ulryka].

I teraz przypatrzmy się tej sytuacji. 58 albo więcej obrażeń wchodzi - nie oszukujmy się - na co dziesiątej lub dwudziestej sesji, ponieważ wymaga wyrzucenia co najmniej pięć razy na kości dziesiątki i udanego testu WW na Furię Ulryka. Cios ten zabiłby postać, gdyby nie miała cudownego środka, którym jest Punkt Przeznaczenia.

Małe prawdopodbieństwo ogromnej Furii Ulryka i posiadanie Punktów Przeznaczenia w WFRP zmniejsza prawdopodobność przypadkowej śmierci do minimum, więc dlaczego miałbym oszukiwać na kostkach na korzyść graczy?
ODPOWIEDZ