Najlepszy sposób na irytujących graczy

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
ODPOWIEDZ

Najlepszy sposób na irytujących graczy

Zabijasz ich
23
16%
Wysyłasz ich na samobójczą misję
37
25%
Obniżasz statystyki
24
16%
Nic im nie robisz
20
14%
Nasyłasz na nich złodziei
34
23%
Dajesz im nagrode
9
6%

Liczba głosów: 147
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Tak to jest najlepsze rozwiązanie. Odpowiadać głupotą, na głupotę, idiotyzmem na idiotyzm i chamstwem na chamstwo.

Nie żebym był jakimś sadystą czy co, ale poprostu czasami gracze przeciągają strunę. Co nie oznacza, że nie pozwalam im na głupie wybryki od czasu do czasu.

Poza tym dobrym rozwiązaniem jest organizowanie sesji, na których gracze mogą się wyżyć.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Ja wpadłem ostatnio na taki pomysł:
Wziąłem kartkę do ręki, potem długopis i napisałem ZASADY GRANIA (dla graczy). Było tam np. że gracze mają się na wzajem nie nazywać na sesjach, że mają się nie sprzeczać z MG, że mają przemyśleć każdą rzecz którą wykonają itp. Dopisałem tam także jakie kary ich mogą spotkać za złamanie zasady, (oczywiście nie pisałem jakie) tylko znaczyłem poziom kary od I do IV, czym wyższy tym gorszy.

Jeszcze nie wręczyłem osobiście tego graczą, ale chciał bym wiedzieć jak na to zareagują, czy się poprawią, czy będzie to samo...
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Rodic pisze:Ja wpadłem ostatnio na taki pomysł:
Wziąłem kartkę do ręki, potem długopis i napisałem ZASADY GRANIA (dla graczy).
A to w ogóle jest fajny pomysł, jeśli zachodzi taka potrzeba. Jesli nie masz nic przeciw temu, może zaprezentujesz nam ten zestaw? Może wrecz stworzylibyśmy na jego bazie uniwersalny kodeks Gracza? Sądzę, że warto byłoby spróbować!
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

To już sam powinieneś chyba wymyślić, ale jak już chcesz to napisze kilka:

1. Nie sprzeczaj się z MG!
2. Słuchaj uważnie MG!
3. Nie śmiej się z pomyłek MG!
4. Nie rozśmieszaj żadnego z graczy na sesji!
5. Zawsze przynoś potrzebny ci ekwikpunek np. kartę postaci itp.
6. Nie krzywdź innych członków grupy np. wyśmiewaniem ich, nazywaniem, a tymbardziej np. okradaniem, lub zabijaniem (ale za to jest baaardzo surowa kara)
7. No i najważniejsze: Przychodź na każdą sesję!

To tylko kilka takich.

A ja też mam pomysł, a może S.. S.. założyli byś my taki temat o zasadach dla graczy, czy MG???
Obrazek
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Potwierdzam założenie tematu:
http://www.tawerna.rpg.pl/forum/viewtop ... 7084#37084
Zapraszam do dyskusji.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Dzisiaj zabiłem bohatera i gracz się uspokoił. Całą sesję krzyczal KILL MG i patrzył za zasłonkę.
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Ja jak już pisałem odejmuje po prostu doświadczenie, i oni o tym wiedzą, a to jest bardzo ważne w grze co prawda (PD)...
Obrazek
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Doszedłem do wniosku, że zazwyczaj wystarczy ukarać kogoś raz a solidnie i potem ma się względny spokój na jakieś 5-6 sesji.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Rodic pisze:Ja jak już pisałem odejmuje po prostu doświadczenie, i oni o tym wiedzą, a to jest bardzo ważne w grze co prawda (PD)...
Akura odbieranie punktów oświadczeia to IMHO głupi pomysł - co to oznacza, że postac dostała amnezji i przez to mniej pamięta z tego co doświadczyła?
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Tak lepiej jest ją okraść, pozbawić czegoś ważnego, zaniżyć ststy itp.
-- Terry Pratchett
Smok
Pomywacz

Post autor: Smok »

Wysyłanie na samobójczą misję jest najlepsze. Daje graczom nauczkę :wink:
"Jam jest Troksar barbarzyńca, szaman Temposa-Boga Wojny, z Doliny Lodowego Wichru, posiadający najwięcej żelaza na Północy, przyjaciel Wielkich Magów i Kowali, pogromca nieumarłych i demonów, podróżnik ku południu, szerzący wiare w swego Boga"
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

BAZYL pisze:
Rodic pisze:Ja jak już pisałem odejmuje po prostu doświadczenie, i oni o tym wiedzą, a to jest bardzo ważne w grze co prawda (PD)...
Akura odbieranie punktów oświadczeia to IMHO głupi pomysł - co to oznacza, że postac dostała amnezji i przez to mniej pamięta z tego co doświadczyła?
Skoro za dobre odgrywanie daje się PD, nie widze powodu żeby ich nie uciąć przy złym odgrywaniu. Nie jest to ani trochę mniej logiczne dla świata gry.
Zresztą daje się to jakoś wytłumaczyć - w końcu gdy Gracz źle gra, to i postać wydaje się jakaś lewa. Nic dziwnego, ze w takim stanie uczy się gorzej! I odwrotnie - gdy Gracz się bardzo zaangażuje, jego postać nabiera blasku, można więc uznać że w jakiś sposób dostroiła się szczególnie świetnie do materii otaczającego ją świata, lepiej go poznała i lepiej rozumie, więc należy jej się bonus do doświadczenia... Może to dość pokrętne tłumaczenie, ale dla mnie doskonale wystarcza.
Max Smirnov
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Max Smirnov »

Solar:
Sorki, ale nie zauważyłeś chyba delikatnej różnicy między DAWANIEM MNIEJ (czego bronisz), a ODBIERANIEM (czemu słusznie sprzeciwia sie Bazyl).
Jeśli chodzi o ilość dawanych po sesji PD, to jestem jak najbardziej za ostrym karaniem pod tym względem kiepskich graczy. Zresztą, podkreśla to system np. ED, gdzie punkty doświadczenia w ogóle nie zależą od tego czego można się było nauczyć, tylko jak bardzo bohatersko się grało (ergo jeśli ktoś grał jak samolubna szmata, to nie powinien dostać nic).
Co innego DD... trudno karać asasyna za zabijanie niewinnych. Tutaj już jest to kwestia wzajemnego zrozumienia między graczamy a MG. Albo z sesji na sesję wizja RPG graczy i MG się zbliża do jedności, albo odstająca owieczka przestaje w końcu prowadzić/grać, po iluś tam zmarnowanych szansach i braku "poprawy". Chyba niestety nie ma innego wyjścia...
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Max Smirnov pisze:Solar:
Sorki, ale nie zauważyłeś chyba delikatnej różnicy między DAWANIEM MNIEJ (czego bronisz), a ODBIERANIEM (czemu słusznie sprzeciwia sie BAZYL).
Aha... no tak, faktycznie odejmowanie rozumiałem jako "dawanie mniej". Odbieranie to taki absurd, że do głowy mi w mojej naiwności nie przyszedł.
Aby więc było jasne: także moim zdaniem odbieranie PD to wielka pomyłka!
...choć w DnD zawsze mozna postawić na drodze postaci wampira, który wiadomo co robi :wink:
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

BAZYL pisze:
Wybacz ale muszę ci coś powiedzieć. Jak pamiętam, a pamiętam chyba 5 numerów czasopisma "Magii i Miecza" to w każdym po przeczytaniu przygody pisze że PD należy uzasadnić po zachowaniu graczy na sesji np. 20-45 PD za przygodę. Więc nie wiedzę żeby to był zły pomysł, skoro tak pisano w pierwszych numerach "Magii i Miecza"... :wink:

A co do wytłumaczenia to podam ci przykład: czytaż książkę, i słuchasz na fulla techno, czy będziesz wiedział coś z książki? odp. nic. A co do gry to gracze sobie po prostu żartują w grze, tak jak i w realnym świecie, i się nie uczą, proste... :wink:
Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Rodic pisze:A co do wytłumaczenia to podam ci przykład: czytaż książkę, i słuchasz na fulla techno, czy będziesz wiedział coś z książki? odp. nic.
Ja tak zawsze robię i jakoś nie mam problemów z zapamiętaniem treści książki. Prawie zawsze jak czytam książkę to leci muzyka jakaś, jej głośnośc zależy od godziny i od ilości przebywających w domu osób ;) Jak jestem sam to jest najgłośniej. :D Zresztą czytanie książek jest dobre bo człowiek nie robi później tylu błędów ortograficznych. :twisted:
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Wiedziałem że będziecie się tego czepiać, ale ja jestem po stronie czytania w ciszy.... 8)
Obrazek
ODPOWIEDZ