Muzyka duszy... sesji

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Co do zespołów folkowych, nie słucham takich, ale Rammstein brzmi bardzo folklorystycznie (ze względu na to, że śpiewają po niemiecku :lol:).
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Oczywiście osobnym rozdziałem są kawałki pod dany moment, czesto noszący znamiona humorystyczne... Takie jak puszczenie Iron Mana Black Sabbathu podczas jazdy mechem :) (Czytałem w Sieci wypowiedź kolesia, który na swoim mechu powiesił ogromne głośniki i ruszył do walki z tym właśnie kawałkiem na cały regulator... Świetny pomysł!)
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Muzykę winno się dopasowywać do sytuacji. U mnie na sesji nie ma czegoś takiego że ja puszczam sobie muzę. Sami gramy ^_^ Każdy na gitarze i jedziemy bluesowe kawałki (zwykle na koniec sesji, żeby się rozładować)
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Durga
Majtek
Majtek

Post autor: Durga »

Muza podczas sesji to dobry pomysł pod warunkiem że jest dopasowana do przygody i do graczy, nie można puścić byle czego bo się nie spodoba. Ja zapuszczam ścieżkę z Władcy Pierścienia albo z jakichś cRPG, moi gracze nie nażekają więc myślę że to nie głupi pomysł.
"Niewiedza nie stanowi usprawiedliwienia dla nieprzemyślanych działań. Gdy się nie wie, gdy ma się wątpliwości, warto jest zasięgnąć porady..."
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

BLACKSouL pisze:Co do zespołów folkowych, nie słucham takich,
Czas zacząć ^_^ Większość zespołów możesz dopasować do danej sesji, a w Warhammerze dobrze by się przyjęła ta muzyka ;)
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Durga
Majtek
Majtek

Post autor: Durga »

A jakie to są zespoły folkowe(chodzi mi o nazwy). Kiedyś gdzy poszedłem na sesje do pewnego MG to zapuścił nam METAL i tak katował przez trzy godziny :evil:
"Niewiedza nie stanowi usprawiedliwienia dla nieprzemyślanych działań. Gdy się nie wie, gdy ma się wątpliwości, warto jest zasięgnąć porady..."
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Durga pisze:A jakie to są zespoły folkowe(chodzi mi o nazwy).
Np. Hedningarna, o której pisałem :) Ale także inne, nawet nie wymieniam nazw, bo jest ich na pęczki. I nadają się wszelkie, nie tylko celtyckie, ale i niemieckie, francuskie, hiszpańskie, a nawet mongolskie czy afrykańskie (zależy od tego, co na sesji się dzieje - np. bębny polecam do dżungli wietnamskiej, choć to oczywiście oklepane).
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

CoB pisze:
BLACKSouL pisze:Co do zespołów folkowych, nie słucham takich,
Czas zacząć ^_^ Większość zespołów możesz dopasować do danej sesji, a w Warhammerze dobrze by się przyjęła ta muzyka ;)
Ja w WFRP puszczałem Chopina :D. Bardzooooo się spodobał moim graczom :wink:. Na "Fur Elise" wymiękli i spadli z krzesła... Chyba zacznę im naprawdę puszczać muzykę folkową albo metal.
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

Clannad i Ramstein jak najbardziej. Polecałbym też dobrą muzykę filmową. Sesja kończąca się potyczką z kawalerią a w tle "Braveheart"(chodzi mi o sceny z szarżującą na Szkotów ciężką jazdą angielską).Gracze momentalnie podłapują klimat .
Artos
Kok
Kok
Numer GG: 1692393
Kontakt:

Post autor: Artos »

Nieźle wypada Disturbed podczas walk z chaosem, lub na samych pustkowiach chaosu :P Od razu można siewbić w klimat :D

A tak do miast i spokojnych sytuacji, to ja osobiście preferuje coś spokojniejszego. Soundtrack z Arcanum jest dobry, no i można puścić coś w stylu dzikich katarynkowych odgłosów, gdy w drozynie jest np bard, a cala druzyna nie ma kasy i zaczyan zebrac :P
Obrazek
Obrazek
War, war never changes...
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Clannad?? O tak! Dobrze mowisz! U mnie również na sesji czesto leci, szczegolnei utowrty z serialowego starego Robin Hooda :D Bardzo dobrze podkreslają klimacior, ale również ostatnio dałem trochę Petera Gabriela (muza przygotowana przez mojego przyjaciela), bodajże "Long Way To Home" oraz kilka innych utworów filmowych (ze Star Warsa również :wink: ) i się muza sprawdziła :wink:
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Uciekinier
Marynarz
Marynarz

Post autor: Uciekinier »

Na moich sesjach leciał już:
- Ostatni Mohikanin (rules!)
- Gladiator
- trochę gotyku
- soundtrack z Blood (kto jeszcze pamięta?)
...a co już mam i poleci w niedalekiej przyszłości:
- Braveheart
- Wiedźmin (też rules!)
- soundtrack z Doom'a (nie filmu!)
- dark ambient
Wciąż mnie ścigają!
Villemo
Bombardier
Bombardier

Post autor: Villemo »

Na sesje IMO świetnie pasuje 'Gaude Mater Polonia' i 'Bogurodzica' :wink: Soundtracki z Final Fantasy VII też. ^^
Fie fye foe fum,
I smell the blood of the asylum.
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Luke76 »

BearClaw pisze:Clannad?? O tak! Dobrze mowisz! U mnie również na sesji czesto leci, szczegolnei utowrty z serialowego starego Robin Hooda :D Bardzo dobrze podkreslają klimacior, ale również ostatnio dałem trochę Petera Gabriela (muza przygotowana przez mojego przyjaciela), bodajże "Long Way To Home" oraz kilka innych utworów filmowych (ze Star Warsa również :wink: ) i się muza sprawdziła :wink:
Jako ten przyjaciel (jeśli się nie mylę ;)) jak najbardziej potwierdzam. Muzyka z Władcy Pierścieni świetna do sesji, tak samo Diablo i WarCraft, szczególnie gdy nasza ekipa podrózuje.

Gdy dobierałem muzykę do ostatniej sesji, zwróciłem uwagę na niektóre utwory Secret Garden, również świetnie oddające nastrój podrózy.

Nie widzę tu, co prawda, wielu zwolenników, albo chociaż znających, Petera Gabriela, ale jego muzyka, szczególnie płyta "Passion" pasuje do sesji, a jeśli chcemy otrzymać mroczny klimat, niezbędny okaże się album "Long Walk Home" (poprawny tytuł tego, o czym mówił BearClaw;)).
per aspera ad astra... *Seneca*
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Kolejny pomysł, też oczywiście nienowy: można skombinować podkład dźwiękowy inny niż muzyka. Kiedyś na przykład na statku kosmicznym czekaliśmy na orbicie aż pozwolą nam dokować do stacji, a MG puścił nam z kasety nagranie radia policyjnego z GTA2, co dało fajny efekt włączonego radia z jakimiś niewyraźnymi komunikatami czy gadkami pilotów. Rzecz jasna jest mnóstwo innych możliwości, można wykorzystać choćby płyty relaksacyjne w stylu "odgłosy dżungli" czy "wycie wilków".
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

może to ie podchodzi pod muzykę, ale czasami jako MG musimy opisać jakies odgłosy np. ryki potworów, szczęki mieczy itp. Ja na ten przykład nie naśladuje takich odgłosów tylko puszczam je z płytki, co daje fajny klimacik gdy nic nie podejrzewający gracze nagle usłyszą z głośników przeszywający skrzek smoka.

Odgłosy takie można pobrać ze strony http://wfrp.klub.chip.pl/pomoce/sounds.htm
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Max Smirnov
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Max Smirnov »

To masz problem, jak smok zaryczy np. dwa albo trzy razy - puszczasz znowu? Chyba nie :)
Osobiście polecam ścieżkę z Tormenta, z tego czego tu nie wymieniono, oraz ze starych gier RPG i przygodowych (genialna muza z Prisoner of Ice). A w ogóle to najlepiej sprawdza się muza, której gracze jeszcze nie znają. Nie ma to jak skwaszone miny "O nieeeee, znowu Gladiator..." ;)
Wystrzegam się też puszczania muzy którą gracze zainteresują się bardziej od samej sesji :)
ODPOWIEDZ