Jakiej muzyki Słuchacie Tworząc sesje?

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Re: Jakiej muzyki Słuchacie Tworząc sesje?

Post autor: Ardel »

hmm... Tworzenie scenariuszy? hihi
Rzadko mi się to zdarza, ale zwykle słucham muzyki klasycznej, czasem lekkiego metalu, ewentualnie jakiś dark wave... W sumie wszystko zależy moim zdaniem od humoru jaki aktualnie mam, i czym się zajmowałem ostatnimi czasy, a nie od muzyki. Ale może jakoś podprogowo... Przy tworzeniu następnego scenariusza będę słuchał soundtracka z Bard's Tale :P
kudaj
Pomywacz
Numer GG: 12730736

Post autor: kudaj »

U mnie na sesji jest za dużo kłótni wrzasków i innych tego typu dźwięków żeby słuchać muzyki. Poza tym mamy różne gusty muzyczne (szanjący się rpgowiec nie musi słuchać metalu) może zaskocze was faktem że 3 z moich stałych graczy słucha rapu co świadczy o tym że blokers też człowiek i też gra w rpgi
qui bibit- dormit, qui dormit- non pecat, qui non pecat- sanctus est. Ergo qui bibit sanctus est!
BlindKitty
Bosman
Bosman
Numer GG: 1223257
Kontakt:

Post autor: BlindKitty »

Jakoś dla mnie nie jest to zaskakujące, może dlatego że właśnie piszę tego posta słuchając Emisji spalin, jakkolwiek nie uważam się za blokersa, to znów jest zupełnie innym zagadnieniem. Bo to kto czego słucha, wcale nie definiuje tego kim jest. Jako że większość moich opowiadań powstawała przy Blind Guardianie, teraz posta jak już wspomniałem piszę przy Abradabie, Planobiegaczy ostatnio prowadziłem przy Vavamuffin przeplatanym Happysadem, czasem i Kazik się nawinie... A z wyglądu pewnie najszybciej wzięliby mnie za zwykłego menela nienależącego do jakiekolwiek subkultury. Sam zaś czuję się Sand Runnerem z krwi i kości :P
W każdym razie jednak, pytanie w temacie sesji dotyczy muzyki słuchanej podczas tworzenia sesji, a więc przy pisaniu scenariusza, a nie już w trakcie samego prowadzenia (choć nie da się ukryć że znacząca część procesu twórczego przypada właśnie na okres samego prowadzenia, szczególnie że gracze mają talent do psucia wszystkiego co wymyślone przed sesją)...
Właśnie - sesje w Detroit ostatnio tworzę dla ekipy pracującej dla SR, słuchając właśnie Abradaba i paru dancehallowych zespołów. Wszystkich, rzecz jasna, śpiewających o zielsku. I wiecie, pomaga :P
What doesn't kill you, just makes you... Stranger.

But above all - I feel I'm still on my long trip to nothingness.
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Muzyka, której słucham "tworząc" sesje jest różna. Co najważniejsze, muzyka silnie oddziałuje na moją wyobraźnię, tak więc po samym scenariuszu można się przekonać, czego słuchałem. Kiedy słucham New Wave, mam heroiczne myśli i takież same pomysły. Kiedy mam zamiar wymyślić scenariusz do Maga:Wstąpienie oddaję się The Protagonist, Dargaard, Daemonia Nymphe. W trakcie przeżywania Atrium Carceri, Phelios, Arktau Eos lub Ataraxii myślę o Zewie Cthulhu.

Prawda jest jednak taka, że muzyka zbyt silnie oddziałuje na moją wyobraźnię, bym mógł spokojnie pisać i słuchać w jednym czasie. Ale jest świetną inspiracją, którą polecam z całego serca ;)
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
LukeFirewalker
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Post autor: LukeFirewalker »

Rzadko kiedy tworzę scenariusz inaczej niż 3 minuty przed sesją, ale gdy mi się to zdarza - słucham najczęściej puszczonego na full volume metalu - najczęściej Iron Maiden, Blind GUardian. Chociaż zdarza się że slucham na przykład Alexeia Zakharova lub innych rodzajów muzyki (czyli to co leci w radiu :smile: ). Raczej nie zdarza się by muzyka oddziaływała na to co dzieję się na sesji - jak już mam jakiś pomysł to się go trzymam.
Potforny Krzysztoff
Majtek
Majtek
Numer GG: 807895

Post autor: Potforny Krzysztoff »

Jak zauważył ernestrech sesje przy metalu są szybkie i agresywne ale to nie do końca prawda. jeśli słucha się wrzystkiego po trochu lub słucha spokojnej kojącej muzyki to coś ostrzejszego może mieć taki efekt, ale jeśli słucha się tylko Metalu czy Rocka to działa odwrotnie - sesja jest spokojniejsza i bardzej równa jeśli się słucha przy tym jednego gatunku muzyki. Przy okazji - czy ktoś też tak ma że sesje robione przy jednej piosence mają układ jak melodia z piosenki (długi wstęp cisza rozkręcenie akcji i znowu ściszenie itd.) ?
"Każdy Chomik ma swój dzień!" - Minsc
ODPOWIEDZ