Wszystko zalezy do MG, wie ile moze graczowi zaoferowac wiecej obrony itp. Trzymanie sie tutaj podrecznika wydluza niepotrzebnie gre.
A 500 wyparowan ?? Przeciez nie maja je postacie na 3 poziomie, chodza w takich Ci co maja z 15, przynajmniej u mnie. Idac dalej taki zwykły PT ma 150tn( jak dobrze pamietam) przy duzej bieglosci obrazenia ida przykladowo x2 czyli mamy juz 300 do tego dochodzi SF i obrazenia losowe, dajmy na to ze lacznie wyszlo 400. A to jest bron nie magiczna, reszty chyba nie musze tlumaczyc nie mowiac o tym ze po kilku trafieniach zbroja sie niszczy i tym samym moc wyparowan.
A jezeli chodzi umag. i 2x OB z zrboi to nigdy tego nie robilem, zbroja tak samo wyglda a nagle jej OB uroslo ? Wyparowania OK, ale tak samo wyglada i to z tej walsnie racji ma swoje OB.
Jezeli chodzi o obrone to tutaj mozna sie zgodzic z tym ze jest lekko niepotrzebna.
Tafinie zalezy od tego jak przeciwnik sie porusza ( celowo pomijam bieglosci itp.) . Osoba w plycie sie kiepsko rusza przez co trafienie jest latwe, ale wyparowania zajebi*** ( jestem za tym zeby ( w przpadku usuniecia OB ze zbroi) wyparowania byly wieksze, w koncu od nich zalezy zycie takiego rycerza).
Ale wymazujac OB ze zbroi trzeba bylo by tez cos zrobic z trafieniem, poniewaz bylo by za duze, taki Rycek na 15 i niewiele ponad 100 OB calkowtej to malo, a nie trudno na tym poziomie o przeciwnika ktory ma 300 trafien.
Dlatego ja podchodze do OB w zbrojach jak do dodatkowych wyparowan jak jakby, nie wliczam ich i nic nie robie z tym; OB jest na swoim miejscu a wyparowania na swoim.
Sa to ciosy ktore trafily lekko w zbroje ale nie uszkodzily jej na tyle zeby trzeba bylo liczyc wyparpwania.
Bez urazy, pozdrawiam
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)