Chyba chodzilo ze WoD jest prosty poniewaz nikt nie gra na jego mechanice

WFRP to dark fantasy, DnD to heroic fantasy. Ukazują świat fantasy w zupełnie odmiennym, konstrastującym ze sobą stylu. Z przyzwyczajenia wolę WFRP - jeśli miałbym teraz mistrzować DnD, robiłbym to tak jak w WFRP, co wychodziłoby kulawo. Dlatego uważam, że większość fanów WFRP nie lubi DnD z przyzwyczajenia i różnic w konwencjach heroic i dark.mqm pisze:Swoją drogą ciekawe czemu większość fanów WARHAMMERA pała taką nienawiścią do Lochów i Smoków?
Nie zgodzę sięBLACKs pisze:WFRP to dark fantasy, DnD to heroic fantasy. Ukazują świat fantasy w zupełnie odmiennym, konstrastującym ze sobą stylu. Z przyzwyczajenia wolę WFRP - jeśli miałbym teraz mistrzować DnD, robiłbym to tak jak w WFRP, co wychodziłoby kulawo. Dlatego uważam, że większość fanów WFRP nie lubi DnD z przyzwyczajenia i różnic w konwencjach heroic i dark.mqm pisze:Swoją drogą ciekawe czemu większość fanów WARHAMMERA pała taką nienawiścią do Lochów i Smoków?
DnD ma lepszy swiat... Hmm... Jezeli dobrze zrozumialem to uwazam ze sie myslisz... Swiat zalezy od tego jakim go MG wykreuje...P.K(ot).L. pisze: WFRP ma lepszy system, jednak D&D ma lepszy świat...
A z tym sie zgodze w calosci... DnD jest systemem od ktorego wielu Erprgowcow zaczyna.. W tym i ja bylemP.K(ot).L pisze:drugiej jednak strony Lochy i Smoki nie leżą mi tak do końca z jednego powodu - większość graczy to powergamerzy albo n00by. W WFRP jest więcej normalnych graczy.
Tu się niestety zgodzić nie mogę - nawet jakby jakiś MG się starał, to nie stworzy takiego samego świata w Forgotten Realms i np Tolkienie jakimś.Elfin pisze:Swiat zalezy od tego jakim go MG wykreuje...
Subiektywnie: na odwrót. FR to paćka baśni, legend i heroicznych opowieści nieudolnie połączona w jedną całość, jedyne co mnie w nim przyciąga to heroizm i wspomniana baśniowość. Na szczęście FR i inne systemy d20 są okraszone elastyczną, ale nie idealną mechaniką. Tymczasem w WFRP podoba mi się spójność przedstawionego świata, ale mechanika jest charakterystyczna - nie da się na niej poprowadzić wszystkiego ze względu na brak narzędzi do wspierania innych rodzajów gry i nastawienie na szybkość, prostotę i śmiertelność.WFRP ma lepszy system, jednak D&D ma lepszy świat
Dojrzałem.fds pisze:Żeby zobaczyć takie zachowanie wystarczy poczytać stare tematy na tawernie (np BLACKsa :> )
No to gratuluję twojemu MG. Powiem tak - w D&D coś takiego też jest możliwe, więc to nie kwestia systemu.Stolar pisze:Wygląda to tak, że spotykamy się z kumplami, 2 godziny robimy postacie, a po kolejnych 3 godzinach wszyscy nie żyją, ewentualnie po raz piąty dziesiąty próbują uciec z więzienia, ewentualnie złapani przez gobliny lądują na ludzkiej arenie (nie pytajcie w jaki sposób) i muszą się tłuc między sobą, bo inaczej zestrzeli ich 5000 kuszników