Dungeons & Dragons - Co myślicie o tym systemie?

Forum poświęcone Dungeons and Dragons oraz wszystkim systemom opartym na mechanice d20.
ODPOWIEDZ

Który system (związany ze średniowieczem) Ci najbardziej pasuje?

Oko Yrrhedesa
2
2%
Earthdawn
5
5%
Warhammer
36
38%
Dungeons and Dragons
41
44%
Kryształy Czasu
2
2%
inny ...
8
9%

Liczba głosów: 94
Szczurza Juha
Pomywacz

Post autor: Szczurza Juha »

Taka różnica, że podręcznik przez najbliższy czas nie będzie mógł Cię odesłać do innego, ponieważ ten inny nie istnieje i musisz używać tych zasad, które są w podręczniku głównym. Czyli, zamiast "znajduje się w podręczniku X" jest "póki co nie ma, ale jak będzie, to na pewno w podręczniku X"
Dla mnie to i tak równie głupie jak odsyłanie do innych podręczników :P
O którym w sumie niewiedzieć czemu bez sensu dyskutujemy, bo są to przypadki sporadyczne (wszak w obrębie trzech podstawowych pdr do dnd nie ma odesłań do innych, albo to ja nie zauważyłem ;) )
Mors certa, hora incerta
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

my tu gadu gadu a WotC wydaje szachy D&D, xtra size red dragona, kolekcjonerskie wydanie monster manuala 3.5 (skóra fullopcja)... juz mówiliscie że to komercha. Zdaje się że panowie z WotC tego nie wiedzą (i nie odpowiadaja na moje maile).

Ciekawe kiedy ISA znajdzie czas i pieniadze zeby to opublikować.

Pewnie nigdy bo jak widze z eberronem w polskiej wersji maja z trzy lata obsówy
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Mały
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Mały »

System d&d jest dobry przy dobry MP wiem bo u mnie w grupie jest mp wielokrotnie zmieniany i przy niektórych to można było spać na sesjach
Nie po to nosze krzyż by błyszczał na mej piersi ,ale po to bo harcerze w góre idą pierwsi
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Ja mam osobiście Księgę Planów i Bóstwo i Bogowie, i nic więcej. Poczekam na D&D ed.4 albo kupię sobie 3,5 jak stanieje. Była promocja za 200zł wszystkie sprzedawali, ale uznałem że to dużo. Jakby chociaż te 150zł to kupię wszystkie trzy :)

Te co mam wydają mi się bardzo dobre, choć w system za bardzo nie wchodzę. Ich system charakterów jest super, choć brakuje mi czegoś takiego jak w Arcanum (Technika-Magia). I ogółem niewiele tam jest mowy o technice, pewnie gdzieś osobno można znaleźć (widziałem na jakimś forum D&D Modern cośtam), istnieje coś takiego?

Jeśli chodzi o świat (zwłaszcza patrząc przez pryzmat Księgi Planów) to młotek przy tym całkowicie odpada, jednak mi i tak bardziej się podoba CofC. :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

widziałem na jakimś forum D&D Modern
Modern d20 to setting, pozwalający grać przygody w modernie, sf, cyberpunku, techno-fantasy, postapokalipsie, itp. Polecam - Modern ma koło 300 stron zapełnionych boskimi ilustracjami i wartą przeczytania treścią. Szczególne wrażenie robi ilustracja Łupieżcy Umysłów w habicie księdza i koloratce (można porównać to do pewnej kontrowersyjnej postaci publicznej :) ).
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Karczmarz »

Hmmm

Z tego co wiem to Modern nie jest zabardzo polecany i chwalony. Po 1 to jednak d20 :P Oczywiscie dla jednych to plus dla innych gigantyczny minus (patrz gra nastawiona na gre typowym Herosem). Po 2 to w zasadzie tylko mechanika (i do tego przez sporo ludzi uwazana za fatalna bo to jednak d20 :P).

Jesli już chcemy coś terazniejszo-przyszlosciowego to bodajze recenzje SpyCrafta są o niebo lepsze.

A co do gry w świecie podobnym do Arcanum to pozostane Wolsung. Praktycznie dokładnie to co w Arcanum. Cudowny świat maszyn parowych itp :] O ile mnie pamiec nie myli ma wyjść oficjalnie w tym roku.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Z tego co wiem to Modern nie jest zabardzo polecany i chwalony. Po 1 to jednak d20 Razz Oczywiscie dla jednych to plus dla innych gigantyczny minus (patrz gra nastawiona na gre typowym Herosem). Po 2 to w zasadzie tylko mechanika (i do tego przez sporo ludzi uwazana za fatalna bo to jednak d20 Razz).

Jesli już chcemy coś terazniejszo-przyszlosciowego to bodajze recenzje SpyCrafta są o niebo lepsze.
Tyle, że Spycraft jest mniej uniwersalny, prócz zabawy w szpiegowanie i ultra infiltracje dużo w tym nie ma. A modern oferuje wszystko od teraźniejszości do science fiction, niezależnie czy to zabawa w szpiega czy punka ulicznego. Mówiac o d20 jako wadzie systemu, możemy również tak mówić o Spycrafcie i innych settingach :). W SpyCraft też występuje d20 i heroizm, więc jaka różnica?

Poza tym Twoja wypowiedź jest tylko oparta na recenzjach, a nie własnym zdaniu :). Polecam wypróbowanie obydwóch systemów i dopiero wtedy mówieniu, który jest gorszy.
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

I jeszcze słów kilka ode mnie, najfajniejszym systemem rozgrywającym się w świecie średniowiecza jest Call of Cthulhu: Dark Ages, system CofC lub D&D doskonale pasuje, z drugiej strony najłatwiejszym kostkowiaczem jest warhammer. Ale ja nie lubię kostek za bardzo :P
Obrazek
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Hmmm

Black ja tam wypowiadalem sie tylko porownujac opinie znajomych (co zaznaczylem w poscie), sam nie gralem ani w Moderna ani w Spycrafta wiec wlasnej oceny nie mam.
z drugiej strony najłatwiejszym kostkowiaczem jest warhammer
Co przez to rozumiesz? Jeszcze ze słowem "kostkowiacz" sie nie spotkalem :P
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

To znaczy, że jak jest walka to reguły zakładają "tysiąc-pińcet" rzutów kostkami. To, według mnie, jest "gra-kostkowiacz". Z drugiej strony niektóre gry w_ogóle rezygnują z rzutów i zakładają, że wszyscy muszą użyć całych swych zdolności aktorskich, ech... łatwiej rzucać kostkami :wink:

Oczywiście można olać reguły :wink:
Obrazek
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Hmmm

Aha, no pod tym wzgledem moze i Młotek duzo rzutów ma faktycznie, ale czy najbardziej... ED w niektorych momentach podczas walki składa sie z rzutu ponad 60 koścmi w czasie trwania 1 rundy (zakladajac ze kazdy ma znosny krąg i kazdy stara sie bronic :P) Wiec Młotek chyba nie jest taki straszny :P Choc faktycznie bywa zawiły :]

I tak chyba pod tym wzgledem najbardziej lubie Neuro. Akcja - rzut 3k20 bez rzadnych rzutów obronnych, bez zadnych modyfikatorów ktore trzeba wyliczac (gdy olejesz regułe %), rzucasz masz duzo nie wyszlo, masz mało wyszlo :P proste łatwe i klarowne
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

To dość proste, a zna ktoś jakiś system w którym walka jest prosta bez olewania niektórych reguł? W której się rzuca kostkami, ale jest mało tego i ogółem przyjemnie?

I właściwie: jak to wygląda w D&D? :wink:
Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

AC pisze:To dość proste, a zna ktoś jakiś system w którym walka jest prosta bez olewania niektórych reguł? W której się rzuca kostkami, ale jest mało tego i ogółem przyjemnie?
WoD taki jest :) i każdy w którym olejesz reguły, bo od tego one właśnie są :)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Hmmm

FATE jest stosunkowo prosciutki, tylko jak go sobie dobrze dopasujesz do siebie :P
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

a FATE jest darmowy? Jeśli tak to skąd można go mieć nie mając programów ściągania plików? :P

edit: fds chodziło o "bez olewania reguł" :P
Obrazek
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Hmmm

Tak FATE jest darmowy np tu: http://www.faterpg.com/ a jakby ktoś byl słaby z anglika albo leniwy (tak jak ja :P) to czesciowe tłumaczenie jest tu: http://aleja-fantasy.9g.pl/fate/fate.html

Systemik bardzo przyjemny, łatwiutki, klarowny, logiczny i w pełni modyfikowalny do swoich potrzeb :]
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

fds pisze:
AC pisze:To dość proste, a zna ktoś jakiś system w którym walka jest prosta bez olewania niektórych reguł? W której się rzuca kostkami, ale jest mało tego i ogółem przyjemnie?
WoD taki jest :) i każdy w którym olejesz reguły, bo od tego one właśnie są :)
Sa takze systemy wydane przez AEG (czyt. L5K i 7Sea), choc przyznam, ze WoDowy system sam w sobie jest prostszy ;)
ODPOWIEDZ