Tutaj rzucasz tylko raz. Na trafienie. Jak trafiles to juz nie musisz rzucac na obrazenia. Bron zadaje znana liczbe obrazen plus Sila/Zrecznosc plus bonusy jakie wypadly w rzucie. Szybko i sprawnie. Jeden rzut i wszystko jasne.W 2 ed. wystarczyło rzucić raz na trafienie, drugi na obrażenia lub w przypadku umiejętności tylko raz, ale też uważam, że taki bardziej bajerancki pomysł przypadnie graczom do gustu.
Przede wszystkim - cofniecie historii. 2 ed. nie miala miejsca. Czyli cala ta durna inwazja chaosu sie nigdy nie wydarzyla. Na tronie nadal zasiada Karl Franz (czyli kampania Wewnetrzny Wrog tez nie miala miejsca). Imperium ciagle jest atakowane przez hordy zielonoskorych i zmutowanych bestii. W dodatku plenia sie kulty zakazanych bogow. Czyli klimacik z 1 ed. zachowany w pelnej krasie. Strasznie mi to pasuje. 2 ed. z opisem swiata po inwazji byla po prostu do niczego. Szczegolnie ta przygoda w podstawce gdzie pieciu zwierzoludzi atakuje miasto wywolujac panike (w dodatku jeden z nich strzela bodajze ze strzelby) byla tak durna, ze uznalem, ze ludzie stojacy za taka przygoda i takim nieprzekonujacym settingiem nic madrego z tym systemem nie zrobia.Mam pytanie, co do świata. Jak byś mógł 1derboy, to powiedz coś o sytuacji Imperium, czy może zagrożeniach - potworach, kultach. Co się zmieniło?
Lista z podstawki:Gdybyś jeszcze mógł, to bardzo ciekawi mnie, jakie są profesje, czy ich odpowiedniki. Chodzi mi o zwykłe wymienienie nazw, bo chyba będzie można z nich wywnioskować, czym się dana profesja zajmuje.
Acolyte
Agent
Agitator
Apprentice Wizard
Barber-Surgeon
Boatman
Burgher
Coachman
Commoner
Dilettante
Disciple
Envoy