Fabuła jest prosta W dalekim kraju nad Wiosłem istnieje olbrzymi zakon z jeszcze większymi wpływami. Na czele zakonu stoi Wielki Mistrz Rydz którego główna siłą jest Moherowa armia. Mistrz rydz obwarowany w mieście Tortur posiada olbrzymią wieżę która wielką mocą poraża cały kraj a nawet sąsiednie imperia jak i cały świat robiąc ludzią papkę z mózgów.
Co tyczy się sąsiednich imperiów te starają się zniszczyć wpływy Mistrza Rydza który dzięki swej wierzy zakłóca poprawne działanie lotnictwa Bumdesnery należącej do kraju prawie jak Piwem płynącym.
Mistrz rydz dąży do uzyskania władzy w Kraju and Wiosłem i nie zawaha się użyć do tego swej armii ani żadnych innych środków do tego potrzebnych.
Prastare bractwo MW nad którym władze i kontrole przejął Roman zwany Koniu a wcześniej podnóżek Mistrza Rydza pozwoliło Romanowi urosnąć w silę na tyle by wejść w koalicję z Andrzejem Trędowatym i walczyć z Mistrzem Rydzem o władze jednak cała trójka dobrze wie że razem będą skuteczniej niszczyć zepsutych komunistów którzy są obecnie przy władzy
Sytuacja jest prosta wielki imperator Kwaśny Olo musi abdykować na rzecz Kaczki która przyleciała do pałacu imperatora wysłaną niczym gołąb pocztowy przez Mistrza Rydza. Wielka Kaczka ma za sobą silną armie moherową i wsparcie Konia oraz Trędowatego.
Obecna tak zwana Grupa trzymająca władzę na czele której stoi Kwaśny Olo będzie walczyć o utrzymanie swej pozycji w Imperium i uwolnienie swych wielkich wojowników Lwa i Soboty i być moze nieoczekiwanie otrzymają pomoc od swego dotychczasowego Wroga wielkiego wojownika docenionego na swiecie za swój wielki skok przez płot neijakiego Lechity Wałumięsa. Nadchodzi ostateczna rozgrywka w którą zaangażowały się nawet inne imperia.
A obecni Trybuni Ludowi będący głosem ludu Lis i Mnichnik będą mieli olbrzymi wpływ na obecna sytuację i rozgrywki na ulicy wiejskiej.
Podsumowanie kaczka rządzi lew siedzi Lisa słuchają miliony a Mistrz rydz stanie przeciwko Kwasnemu olowi który bezie musiał być jak ten bulterier jak wściekły byk jak tomy le Jones ściganym by przeżyć.
W świecie oprócz wielkich herosów jak lis czy Sobota istnieje wiele innych znaczących postaci którzy pojawia się podczas rozgrywki.
Gracze mają zaszczyt stanąć w szeregach moherowej armii:
Każdy gracz zaczyna od Chusty jako nakrycia głowy co świadczy o tym ze jest rekrutem w Moherowej armii z biegiem czasu może uzyskać awans i otrzymać atłasowy Kapelusz, mistrzem w swej sztuce jest gracz który awansuje do Moherowego nakrycia głowy i z dumą będzie mógł mówić że służy w moherowych beretach.
Oto karta postaci:
Imię: (Preferowane imiona Jadzia, Krysia, Zocha, Mirka, Grażynka itp…
Ekwipunek:
Ile daje na tace:
Ulubione zaklęcie:
Króciutki Rys Historyczny:
A oto przyklądowa karta
Imię : Jadzia
Wiek 67
Ekwipunek: Chusta, Parasolka z PRL, płaszczyk w odcieniach szarości, Okulary, wizerunek matki B
Ile daje na tace: całą Ręte
Ulubione zaklęcia: Koronka do miłosierdzia B lub spieprzaj dziadu
Króciutki Rys Historyczny: moja młodość była barwna(czytaj cichodajka) z zakonem związana jestem od wczesnych lat(czytaj od keidy się zestarzałam i uruchomiono Wierze Mistrza Rydza) pragnę być przy mistrzu rydzu i nigdy go nie opuszczę i rentę oddam dla niego i wszystko co mam.
**Wszelkie podobieństwa faktów osób miejsc czy pojęć są czysto przypadkowe autor nie wzorował sie na żadnych faktycznych wydazeniach.