(L5K) Panna Młoda

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

(L5K) Panna Młoda

Post autor: Craw »

Ogolnie rzecz biorac zabawa w eskorte. Musicie dowiezc panne mloda na ziemie klanu Lwa, gdzie odbedzie sie jak najbardziej polityczne malzenstwo.

- scenariusz w trakcie przygotowywania. Gotowe postaci graczy ulatwia mi wszystko poukladac :P
- sesja dla 3-4 osob (na pewno nie bede przyjmowal wiecej - kto pierwszy ten lepszy)
- sesja dla samurajow z klanu zurawia. Potrzebuje: szermierz kakita z rodziny Doji (brat narzeczonej) oraz zelaznego zurawia daidoji (ochroniarz :P). Pozostale dwie osoby moga byc bushi lub shungenja, wybor nalezy do graczy.
- Wszystkie pytania na pw lub na gg (przedstwic sie i powiedziec w jakiej sprawie). Rezerwuje sobie prawo do modyfikacji histori tak, by pasowaly do przygody. Z drugiej strony wszystko mozna ze mna skonsultowac. Jestem tez otwarty na wszelakie propozycje.
- Jak juz bezdziecie gotowi, to zamiescie karty postaci. Wygladac powinny tak:

----------------------
Imie:
Rodzina:
Bushi/Shungenja
; Szkola:
; Ranga:

Bron podstawowa:(lacznie ze wspolczynnikiem obrazen)
Zbroja:

Ziemia:
; Wytrzymalosc:
; Sila Woli:
Ogien:
; Zrecznosc:
; Inteligencja:
Powietrze:
; Refleks:
; Intuicja:
Woda:
; Sila:
; Spostrzegawczosc:
Pustka:

Umiejetnosci:

Ekwipunek:
Czary:(jesli jest shungenja)

Zalety:

Wady:

Honor:
Chwala:

Historia:
Charakter:
----------------------

- Poziomy ran mozecie pisac, choc nie musicie
- Jesli chcecie cos zataic przed innymi => pw do mnie (moze to byc nawet cala historia czy opis charakteru)
- Jakies obeznanie w realiach japonskich bardzo pomocne :P (to chyba oczywiste)
- Wybiegajac w przyszlosc: odpowiedzi maja wygladac tak:

To postac robi
To postac mysli
- To postac mowi

I jeszcze jedna rzecz: pierwszy raz bede prowadzil legende, wiec nie bijcie :P
marqus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: marqus »

ja sie pisze,tylko niewiem co to za system jest mozesz mi pomoc zrobic postac?ja napisze historie,chodzi mi o ochroniarza
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 listopada 2005, 21:39 przez marqus, łącznie zmieniany 1 raz.
...be like GSE...
Vijas
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 763272
Kontakt:

Post autor: Vijas »

Ja sie na to pisze.

Tylko mam problemy z postacia. Jakbys mogl zrob mi postac jej brata.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 listopada 2005, 09:28 przez Vijas, łącznie zmieniany 1 raz.
M_M
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: M_M »

Szybko jescze ja ja, tak wybierz mnie mnie. prosze wybierz mnie
Craw
Bosman
Bosman

No wiec dobrze. Zaczne od przedstawienia systemu.

Legenda pieciu kregow dzieje sie w Rokuganie, swiecie bardzo mocno wzorowanym na feudalnej japonii+domieszkach z innych dalekowschodnich kultur. Dlatego wiedza na ich temat jest przydatna.

Ogolnie Rokuganem wlada cesarz Hantei (kazdy cesarz ma tak na imie :P), zas cale cesarstwo podzielone jest na strefy wplywow 6 wielkich kalnow (i kilka pomniejszych :P)
Wy nalezycie do klanu Zurawia, najbogatszego i najznamienitszego klanu ze wszystkich. Jego glowna potega jest sila dyplomacji, a to dzieki polityce faworow i podarkow. Zuraw jest lewa reka cesarza, ciagle zas toczy spory z klanem Lwa o pierwszenstwo. Malzenstwo to ma polepszyc nieco stosunki pomiedzy obydwoma klanami, jako ze owy Lew jest wysoko postawiona persona.
Za kazdym klanem kryje sie jakis sposob myslenia, sposob postepowania i pojmowania bushido. Np Zurawie sa strasznie honorowe, zas ich Akademia Kakita specjalizuje sie w pojedynku. Dlatego moja rada to: poszukac gdzies na necie informacji o Zurawiach i ogolnie o legendzie. Ja bede staral sie maksymalnie pomagac przy nakreslaniu charakteru+podpowiadal podczas sesji. Bardzo przydatna byla by tez "Droga Zurawia" (Way of the Crane), gdyz tam jest opisane wszystko co potrzebne.
Przydatne informacje znajdziecie tez na tych stronach:
http://l5k.valkiria.net/
http://www.republika.pl/l5kwm/
http://zielony-smok.w.interia.pl/pliki/glowna.html

Jeszcze wyjasnie: bushi=wojownik; shungenja=taki kaplan mag (tak naprawde nie sa to duze ograniczenia, gdyz bushi moze zglebiac tajniki filozofii Taoshinsei, a shungenja latac z mieczem po polu bitwy)

To powiedzmy tak: jesli ktos nie gral nigdy w legende, niech wysle mi historie+charakterystyke, a ja na jej postawie stworze postac.
Mistrz miecza--> grales w legende? bo z Twojego postu nie wywnioskowalem tego :P

/edit
Tak jeszcze cus dla szermierzy (notabene, kakita to nazwa rodu i szkoly ktora prowadzi :P). Zainteresujcie sie informacjami o iai-do: http://www.mushinkan.net/iaido.htm ; http://www.strazprzyboczna.vivi.strefa. ... rona=iaido ; http://muso.mud.pl/index.htm

Ogolne informacje o japonii: http://www.strazprzyboczna.vivi.strefa.pl/ ; http://www.vivi.strefa.pl/japan/
Hagen
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: Z pól mej wyobraźni, wypełnione są tańczącymi z wiatrem miłości iskrami i pięknem Harmonii życia.
Kontakt:

Post autor: Hagen »

Osobiście kierowałbym się ku Bushi pochodzącemu z Rodu Daidoji ( nie chciałbym być bratem panny młodej ) szkoły Bushi Kakita.
Jeśli znazło by sie miejse z przyjemnością się dołącze , ale postać moge napisać dopiero jutro.
Gorin-no Sho ... moją drogą jest pokonywanie innych bez szansy na przegraną. Jam jest wasalem samego siebie, me imie Hagen.
Craw
Bosman
Bosman

No ok. Co ciekawe, narazie nie zapowiada sie by ktokolwiek pochodzil z rodu Kakitow (co jest dosc ciekawe, biorac pod uwage ze juz jest 2 uczniow ich szkoly :P)

Rekrutacje mozemy uznac za zakonczona (o ile nie zmienie zdania i nie obsadze graczem roli panny mlodej)

Na obecna chwile sklad jest taki:
Marqus: Straznik Daidoji; ochroniarz panny mlodej.
Hennet: Szermierz Kakita z rodziny Doji; brat panny mlodej
Mistrz miecza (jeszcze nie wiadomo kim jest :P)
Hagen: Szermierz Kakita z rodziny Daidoji.

Jesli chcecie, mozecie powiazac jakos swoje postacie. Tzn Hannet i Marqus maja juz jakis zwiazek z panna mloda (tzn brat i ochroniarz). Jesli chcecie, Hagen moze byc przyjacielem Hanneta, ktory poprosil Daymio by mogl mu towarzyszyc. Choc z drugiej strony, jesli wczesniej by sie nie znali, Daymio moglby mu nakazac uczestnictwo w misji :P Pole manewru jest bardzo duze.

To jeszcze mi napiszcie kto kiedykolwiek gral w l5k a kto nie :)
No i sie zastanawiam czy bedziecie mieli shungenje :P

I jeszcze jeden przydatny link: http://www.wolf-fang.pl/?t=gry_lpk_rpg Sa tu krotkie opisy kazdego z klanow :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 listopada 2005, 10:49 przez Craw, łącznie zmieniany 1 raz.
Vijas
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Yyy...

Coś ci się pomieszało. Marqus miał być ochroniarzem a, ja bratem. Albo ja

nie umiem czytać

PS. Pierwszy raz gram w tym systemie. :P

PPS. A tak przy okazji. NIE NAWIDZE GDY KTOŚ MÓWI NA MNIE HANNET :!:

:P
Craw
Bosman
Bosman

Wszystko poprawilem ^^ Moja percepcja nieco szwankowala :P
Villemo
Bombardier
Bombardier

Post autor: Villemo »

Moę grać panne młodą :mrgreen:
Fie fye foe fum,
I smell the blood of the asylum.
Craw
Bosman
Bosman

Jeszcze sie nad ta kwestia zastanowie. Panna Mloda bedzie miala charakter i role sprecyzowana przeze mnie, tak wiec odgrywanie jej bedzie wymagalo dostosowanie sie do nich. No i musze postanowic, jak lepiej mi sie przyda: jako npc czy jako bg. W razie czego dam znac.

Tak czy inaczej czekam na historie postaci (na razie na pw) i ew. karty postaci jak ktos wie jak zrobic (ostrzegam przed korzystaniem z zasad L5K wedlug Morfa, gdyz sa to opcjonalne zasady, na ktorych nie bedziemy grac. Innymi slowy: obowiazuje zasady 1ed - tez chyba gdzies tam wymienione)
M_M
Kok
Kok

A kim mógłbym być bo się nie orientuje. Poprosiłbym o zrobienie postaci.
Vijas
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Craw pisze:Wszystko poprawilem ^^ Moja percepcja nieco szwankowala :P
Nie wszystko. W jednym Miejscu zamiast Hennet jest HANNET :!:
M_M
Kok
Kok

to ja schungaja czy jakoś tak
Ouzaru

Post autor: Ouzaru »

Kiedys gralam w L5K... Jednorozec... ale to byly stare dobre czasy i nawet swiata nie pamietam :) Bede sledzic sesje :D
Craw
Bosman
Bosman

No wiec jest shungenja :P
Druzyna skompletowane, moze jeszcze dolacze Villemo w roli panny mlodej :P

Ouzaru --> jak ta wypali calkiem niezle, to moze sie zalapiesz na kolejna :) No chyba ze jeszcze cos mnie najdzie podczas tej przygody i zrobie cos czego nie zamierzalem :P Ale to raczej watpliwe.

Do stworzenia jak na razie 3 postacie.
To jeszcze prosilbym o jedna rzecz. Napiszcie mi: jak chcielibyscie by wasze postaci wygladaly. Czy maja byc bardziej sprawne, czy moze bardziej dyplkomatyczne. Jakie maja wady a jakie zalety. No i najwazniejsze: dowiedzcie sie co nieco o swiecie. Macie linki :)
Ouzaru

Post autor: Ouzaru »

To czekam na nastepna sesje :) Niestety klany, swiat i takie tam dawno mi wylecialy z glowy :( Jedynie co, to znam sie na historii, kulturze i tradycji Japonii, wiec jakby byly jakis pytania, to mozna do mnie pisac... Wiem, ze to nie jest to samo, zupelnie inny swiat, ale zawsze mozna sie wzorowac i jakos ladniej by to wygladlo :)
Zycze powodzenia :D
Zablokowany