[Warhammer] Exodus [Temat Organizacyjny]

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Tadeus
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

[Warhammer] Exodus [Temat Organizacyjny]

Post autor: Tadeus »

Obrazek

Bezahltag, 16 Dzień Nachexen, 2522 roku.

Armia chaosu 10 dni temu przekroczyła górny nurt Talabecu, niosąc północnym prowincjom ogień i śmierć. Zaatakowano niespodziewanie i bezlitośnie, z samym końcem zimy. W czasie, w którym rzekę pokrywał jeszcze lodowy kożuch, a wojska elektorów nadal zimowały w garnizonach. Z marszu zajęte zostały północne twierdze, broniące granicy między Kislevem a Ostlandem. Starczyło tych paru dni, by mroczna armia wbiła się głęboko w tereny Imperium, niszcząc i plugawiąc wszystko, co napotkała na swojej drodze.

Przyczajone dotąd w lasach bestie, słysząc zew swych stwórców, wkroczyły na trakty. Ich niespodziewane ataki wywołały dezorientacje i odcięły uchodźcom z północy drogę odwrotu. Gościńce zapchane zostały wozami wymordowanych uciekinierów. Niemożliwa, stała się podróż i koordynacja działań obronnych. Gońcy, przenoszący rozkazy, w większości znikali bez śladu. Zaczęło się jawnie mówić o zdradzie sojuszniczych oddziałów. Na północy zapanował chaos.

W tym czasie, w samym środku całego zamieszania, w małym leśnym forcie nieopodal miasteczka Roezfels, zebrała się grupa uchodźców. W niepojęty sposób udało się im przetrwać terror północy. Ocalili życie ale bezpowrotnie utracili część siebie..

O czym będzie kampania, każdy widzi.
Postaram się w jakiś kreatywny sposób wykorzystać daną nam w nowej edycji Burzę Chaosu.
Jeśli ktoś jest maniakiem kanonu i zawartych w podręcznikach faktów, niech lepiej sobie odpuści.
Ta Burza będzie mocno autorska i zależna od poczynań graczy.

Czego nam trzeba, by zacząć?
3-4 graczy

Czego trzeba graczom?
- Czasu, by odpisać średnio 2 razy w tygodniu
- Chęci, by napisane posty składały się z paru zdań i zawierały również przemyślenia postaci
- Kreatywności, by współtworzyć tę opowieść, a nie być tylko jej pasywnym odbiorcą

Co trzeba zrobić, by zostać graczem?
- stworzyć początkującą postać na http://www.malleus.dk (z jakimś łatwym loginem i passem, bo będę się tam musiał logować)
- wysłać mi na PW dobry koncept/historię

Co znaczy dobry?
- Chciałbym zobaczyć bohaterów głębokich, odmienionych, ciekawych. Wyluzowani poszukiwacze przygód, którzy sobie przypadkiem tamtędy podróżują, nie przejdą.

Tak więc, zapraszam do zabawy :)
Ostatnio zmieniony sobota, 24 stycznia 2009, 14:22 przez Tadeus, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 8500364

Re: [Warhammer] Exodus

Post autor: Łukasz »

Zgłaszam się. Zagram cyrulikiem, KP w weekend.
Isengrim Faoiltiarna
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 2832544

Post autor: Isengrim Faoiltiarna »

Niedługo wyślę kartę mojego banity z innej sesji po kilku przeróbkach :) Mam też pytanie co do postaci, ale to na pw :)
"Beg for mercy! Not that it will help you..."
Hoist the banner high!! For Commoragh!
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

Znam styl prowadzenia, wiec się zgłaszam.
Co do postaci to na pw/gg
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
Tadeus
Majtek
Majtek

Jest już parę zgłoszeń na privie. Jakby ktoś miał jakieś dodatkowe pytania, to zapraszam na GG 1035792.
QuartZ
Pomywacz
Numer GG: 1552322

Post autor: QuartZ »

Można mnie spokojnie doliczyć :)
"Obserwujemy ciekawe zjawisko: bełkot jako środek porozumiewawczy między ludźmi."
Stanisław Jerzy Lec,
On na pewno wiedział o przyszłości internetu - jasnowidz!
Szasza
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10499479

Post autor: Szasza »

Nie obrazisz się, jeśli zreanimuję mojego kapłana Morra z padniętej sesji? :smile:
Obrazek
Tadeus
Majtek
Majtek

Jeśli przystosujesz go do ostatnich wydarzeń, to nie widzę problemu. Oczywiście mam nadzieje, że chcesz nim grać, bo jest taką ciekawą, wyjątkową osobą, a nie dlatego, że po prostu nie chce ci się tworzyć nowej postaci :)

No i pamiętaj, że gramy raczej bohaterami początkującymi, więc może to być tylko akolita Morra.
Tadeus
Majtek
Majtek

Mamy dwóch graczy. Osoby, które prosiłem o wstrzymanie się, ze wzgłedu na brak pozostałych chętnych, mogą już śmiało przysyłać KP.

Ok ruszyło. Kto ma już zatwierdzoną kartę, może coś o sobie napisać :)
QuartZ
Pomywacz

Będę miał małe opóźnienie z kartą itd. do czwartku z powodów osobistych ... wspólgraczy przepraszam.

Edit (sobota rano).
Wybaczcie wszyscy że dopiero teraz, ale właśnie siadam do pisania. W piątek byłem na pogrzebie i nie miałem siły nic napisać już. Mam nadzieję, że rozumiecie.
"Obserwujemy ciekawe zjawisko: bełkot jako środek porozumiewawczy między ludźmi."
Stanisław Jerzy Lec,
Tadeus
Majtek
Majtek

Od teraz jest to temat organizacyjny. Wiec jesli macie jakies pytania, pomysly, czy ogloszenia, ktore wedlug was beda istotne i dla innych graczy, mozecie je zadawac tutaj.
Szasza
Bombardier
Bombardier

Re: [Warhammer] Exodus [Temat Organizacyjny]

Skorzystam z tej zmiany jako pierwszy i zapytam, czy można w tym temacie ustalać taktykę walki?
Jest to znacznie wygodniejsze niż PW :smile:
Obrazek
Tadeus
Majtek
Majtek

Jasne. Ten temat jest dla was, wiec korzystajcie do woli :)

Co do danych taktycznych:

W momencie rozpoczecia akcji rodzina jest 180 krokow od bramy, chlopiec 200, zraniony zwierzoczlek 270 , a reszta bandy 40 krokow dalej.

Krok to dla uproszczenia kolo metra.
Szasza
Bombardier
Bombardier

Z prostego obliczenia wynika, że przynajmniej 3 tury miną zanim zetrzemy się z wrogiem.
A ja już chciałem wyskakać się po plecach powalonego zwierzoludzia ;)
Obrazek
Tadeus
Majtek
Majtek

Byly pytania, co do sposobu rozegrania tej walki, wiec postaram sie to dokladniej wytlumaczyc.

Zwierzoludzi jest 6. Jeden biegnacy przodem jest ranny w noge i moze tylko utykac.
Ludzi jest czterech. Matka, ojciec, syn i nastepny syn, ktory przewrocil sie i zostal w tyle.

Te 4 wyniki rzutow tycza sie tylko waszych postaci. W przypadku sterowanego przez was NPC, sami decydujecie o tym, jak sobie poradzi. Mozecie tez za niego rzucic, jesli chcecie.
Rzuty sa orientacyjne. Jesli macie 2 bardzo dobre wyniki i 2 tragiczne, to po prostu w 2 dwoch momentach pojdzie wam bardzo dobrze, a w reszcie wszystko zacznie sie sypac. Nie musicie tez zachowac kolejnosci sukcesow/porazek. Wazne, by bylo dynamicznie, ciekawie i fajnie.
NPC moga zostac zranieni albo umrzec, jesli waszym zdaniem doda to dramatyzmu.

Krasnolud, jesli zdecyduje sie dolaczyc do walki wrecz, bedzie musial wpierw dobiec do reszty.

To wasze pole walki i wasza opowiesc. Wykorzystajcie to :)
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

Razem z Saszą wpadliśmy na taki pomysł:
1 etap: łucznik z wieży oddaje strzał [celny bądź nie w zwierzoczłeka innego niż trafiony do tej pory],
2 etap: Hannes tratuje pierwszego zranionego w walce zwierza,
3 etap: Hannes zawraca ratując chłopca,
4 etap: cała reszta wyprzedza rodzinę i staje naprzeciw nadbiegającym,
5 etap: walka właściwa; Hieronimus zajmuje się 1 zwierzem, Faustmann i pozostali 2 chłopi atakują 1 zwierza [przez 1 turę]; strażnik osłania ich przed 3 zwierzami.

Przedyskutujmy, czy coś zmienić, może coś dodać?
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
QuartZ
Pomywacz

Gdyby po moim wpisie ktoś się zastanawiał "czy on to robi celowo" to powiem, że NIE. Rzuty mam jakie mam, a dla postaci którą też mam opisać (strażnik) zrobiłem dodatkowe rzuty i będę się ich trzymał. Nie moja wina że wyszły jakie wyszły (ale przynajmniej może być z tymi wartościami weselej niż gdybym dostał 1/1/1/1 :P).
Stanisław Jerzy Lec,
Zablokowany