[WFRP 2.0] Alexandra - ZAMKNIĘTA; KOMENTARZE -

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Esmeralda
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

[WFRP 2.0] Alexandra - ZAMKNIĘTA; KOMENTARZE -

Post autor: Esmeralda »

Alexandra
Przygoda mojego autorstwa do Warhammer'a 2.0

* * *

...drzwi trzasnęły z gruchotem niemalże wypadając z zawiasów, z mroku nocy wyłoniła się sylwetka okapturzonej postaci, jakby odprowadzanej silnymi podmuchami wiatru ze śniegiem - poszukiwacze będący w karczmie mimowolnie zadrżeli. W szarym płaszczu, nieco zniszczonym, zza pleców sterczała klinga potężnego miecza, oraz fragment tarczy trójkątnego kształtu. Nieznajomy nie rozglądając się na nikogo ruszył w kierunku najbliższego paleniska, zostawiając za sobą topniejące ślady. Kaptur odsłonił nie zdradzające uczuć bystre oblicze człowieka, niedługie włosy związane rzemykiem, czarne. Wszyscy wokół zapragnęli ogrzać się przy ogniu paleniska...

Ostry mróz, jaki wdarł się do izby, pozostawił tylko nielicznych na swoim miejscu. Część ze zgromadzonych udała się po schodach na piętro – być może poszukać ciepła w świeżej pościeli, część zaczęła kręcić się po sali rozcierając ramiona, palce… część rzeczywiście podeszła do paleniska, gdzie ogień wesoło trzaskał, rzucając na ściany cienie wokół zgromadzonych, niczym w jakimś teatrzyku cieni. Nikt jednak nie zwracał na to uwagi, wszystkie możliwe pary oczu skupiły wzrok na wędrowcu, który szukał… szukał jakby… prawdziwych… wybrańców. Szukał wzroku, który mu się nie oprze. Nie znalazł… Lekko się zadumał. Może jeszcze nie czas. Ale już wkrótce…

Zaczął.

Działo się to całkiem niedawno. Była późna jesień, śnieg dawał się we znaki. Wiatr, rozbijający drobiny lodu na twarzach wędrowców, zdawał się dokuczać na każdym kroku, niemalże nie było przed nim schronienia. Nawet kominki w domach dawały, jakby przytlone, resztki ciepła tylko na kilka łokci. Wtedy to drogi pewnych śmiałków miały zostać połączone – dziwny to czas przeznaczenie sobie obrało, ale może właśnie dlatego…

Nikt z początku nie wiedział co to za śmiałkowie oraz na jak długo drogi te miały się połączyć. Jedno było pewne - dopóty szło nimi życie, dopóki śmierć na nich nie zawitała.

Co się stało? Zaraz się dowiecie. Wątpię by starczyło mi nocy na tą opowieść, jednak jakiś czas tu zagoszczę…

Ostrzegam! Mroczna to będzie opowieść...

* * *

Witam! :)

Tym oto krótkim wstępem zapraszam Was do jednostrzałowej przygody mojego autorstwa osadzonej w Starym Świecie i jednocześnie do mojej pierwszej sesji na forum TRPG (ale nie pierwszej w PBF, umówmy się). Jak to wyjdzie, zobaczymy - mam cichą nadzieję, że wspólnie będziemy dobrze się bawić i że znajdą się jacyś chętni do gry :D. Ostateczny termin nadsyłania kart ustalam na 30 listopada, a początek sesji przewiduję na 1-2 grudnia (chyba że wcześniej otrzymam zadowalające mnie karty). Od razu zastrzegam sobie możliwość nie przeprowadzenia sesji - jeśli ciekawych kart będzie mniej niż trzy, sesja w ogóle nie dojdzie do skutku. Mam nadzieję że otrzymam co najmniej trzy dobre karty postaci (info o postaciach poniżej).

Ponieważ stawiam na jakość, to o ile maksymalną liczbę graczy ustalam na cztery dusze, nawet jeśli będą wolne miejsca - kiepskiej karty nie przyjmę. Punktuję szczególnie oryginalność i dobry pomysł na postać, lubię też bohaterów z krwi i kości, solidnie osadzonych w realiach Warhammer'a. Niech mają znajomych, przyjaciół i ukochane osoby. I niech na miłość boską nie będą biednymi sierotkami szukającymi zabójców swoich rodziców!!! . Przygoda rozpoczyna się gdzieś na trakcie, następnie akcja przeniesie Was do Altdorfu – scenariusz nie ma sztywnego kręgosłupa i będzie modyfikowany względem decyzji i poczynań Waszych bohaterów. W zamyśle ma to być sesja dająca graczowi swobodę działania, jednak jest trzon fabuły, który będzie to wszystko trzymał w przysłowiowej kupie :P.

Sesja będzie raczej trudna, nie liczcie na to, że przeprowadzę Was od początku do końca jak po nitce. Musicie sami kombinować, być dociekliwym, wypytywać napotkane osoby, prowadzić wzajemny dialog, w którym uzgodnicie szczegóły działania. Jeśli tego zabraknie, najprawdopodobniej nie przetrwacie w świecie, który Was zastał.

Poszukuję około czterech graczy którzy są w stanie spełnić cztery podstawowe warunki:
1. Wiedzieć mniej więcej co to Stary Świat i z czym to się je.
2. Potrafią pisać posty dłuższe niż dwu-trzy zdaniowe.
3. Piszą poprawnie bądź też umieją używać zdobyczy nowoczesnej technologii pokroju Worda tak, by ich posty na poprawne wyglądały. Chodzi mi głównie o ortografię, bo w przypadku interpunkcji sama nie jestem święta.
4. I na końcu punkt najważniejszy. Są w stanie pisać CO NAJMNIEJ jednego posta w tygodniu.

TWORZENIE POSTACI:

Stopień zaawansowania postaci: bohaterowie na drugiej profesji z wszystkimi umiejkami i zdolnościami z drugiej kariery.

1) Wygląd zewnętrzny
- czyli po prostu opisać w kilkunastu zdaniach aparycję swojej postaci. Obowiązkowy jest obrazek/avatar przedstawiający bohatera. Lubię wiedzieć jak bohater/bohaterka wygląda.

2) Rasa – wszystkie podstawowe z podręcznika do drugiej edycji, plus gnomy jako rasy grywalne. Poza tym, jeżeli już decydujecie się grać postacią trudną w odgrywaniu np. jakimś przybyszem z daleka bądź też elfem, bądźcie pewni że potraficie się w kogoś takiego wcielić. Inaczej szybko popsujecie grę sobie, innym i mi.

3) Charakter postaci
- wypisać (i najlepiej również opisać) ogólnie pojęty charakter swojego bohatera (upodobania, przyzwyczajenia, nawyki, nałogi, indywidualne cechy wewnętrzne, ulubione potrawy etc.)

4) Profesja/Zawód - najlepiej prosto z podręcznika WH 2.0, ale dopuszczam też własne, jeśli nie będą przepakowane.

5) Umiejętności i zdolności - najlepiej dobrać w normalny sposób, czyli przyjęty w Warhammerze II edycji. Jeśli w historii dobrze opisze się ich zdobywanie - możliwe są dodatkowe.

6) Ekwipunek - czyli to, co wasze postaci mają w posiadaniu. Macie wolną rękę, choć życzyłabym sobie bez przegięć i magicznych przedmiotów.

7) Historia postaci - lubię raczej zwięzłe i nierozwlekłe, oczywiście jednak tych cztero linijkowych nawet czytać nie będę. Konieczny jest punkt "Co sprawiło że wyruszyłeś/łaś do Altdorfu i zatrzymałeś/łaś się na noc w zajeździe "Złoty Dąb" na szlaku „Grunburg-Altdorf". Myślę że tu można popisać się pomysłowością. Jeśli dany Gracz w historii uwzględni jakiś wątek poboczny dla jego postaci, który mi się spodoba, możliwe że pociągnę dany sub-quest w przygodzie. Ale nie obiecuję :-P

W skrócie:
Liczba graczy: 3-4
Styl gry: storytelling
Deadline rekrutacji: 30.11.2008

Karty przesyłajcie na PW, wszelkie pytania w temacie. Czekam na zgłoszenia i pozdrawiam serdecznie!

Esmi
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 listopada 2008, 13:31 przez Esmeralda, łącznie zmieniany 2 razy.
"Wymagajcie od siebie więcej, nawet jeśli inni nie wymagają". Jan Paweł II

Obrazek
Ouzaru

Re: [WFRP 2.0] Alexandra

Post autor: Ouzaru »

Zgłaszam się! :D Serge również, jesteśmy w końcu nierozłączni ;)
Dobra, skoro dwa miejsca wstępnie zaklepałam, to idę czytać, o co chodzi w sesji ^^'
Megara
Marynarz
Marynarz

Post autor: Megara »

Jestem mocno zainteresowana tą sesją, Esmi, tylko mam pomysł na nieco inną postać niż zwykle się spotyka w WFRP i nie wiem, czy pasowałaby do Twojej sesji ;). Cóż, więcej szczegółów na PW i mam nadzieję, że uda nam się dojść do jakiegoś porozumienia. W każdym razie będę Cię męczyć... :-P

Pozdrawiam Ciebie, Ouzi i Serge'a (fajnie by było razem zagrać :D)
Twoje życie będzie miało taki sens, jaki Ty sam mu nadasz.
Serge
Kok
Kok
Numer GG: 9181340

Post autor: Serge »

No proszę, jaki dream team się zbiera :D. A jeszcze Evandril się zdeklarował i pewnie nie odpuści :-P. Co do naszych postaci, to ja na sto procent zagram Brochem, a Ouzi zastanawia się nad Werthą (tak 95% szans na to że zagra swoją sierżantką :-P).

Zapowiada się kupa dobrej zabawy :D. Pozdro dla tych, co się wyżej wpisali :P
Niebo i piekło są w nas, wraz ze wszelkimi ich bogami...

- Pussy Warhammer? - spytała Ouzi.
- Tak, to taki, gdzie drużynę tworzą same elfy. - odparł Serge.
Evandril
Mat
Mat
Numer GG: 19487109

Post autor: Evandril »

Blondwłosy elf prychnął pod nosem i z krzywym uśmiechem na twarzy spojrzał na swą rozmówczynię. Odstawił do połowy pustą szklanicę na bok i odgarniając kosmyk włosów powiedział delikatnym, dźwięcznym głosem:

- Zwadźca Vanadain jest na twe usługi, pani. Mam tylko nadzieję, że płacisz dobrze... Inaczej moja szpada nie jest warta tego, by dla ciebie pracować.... - zabawne... przekraczając progi tej wątpliwej jakości karczmy nawet nie sądził, że przyjdzie mu stawić czoła takiemu zadaniu. Życie potrafi jeszcze zaskakiwać... nawet gdy ma ponad setkę na karku...

Tak jak wyżej, wchodzę w to :D. Karta będzie za kilka minut, już od dawna czekałem na sesję, gdzie będę mógł zagrać swoim zawadiaką :D. Bójcie się elfa :twisted:
"Trzymaj się swych zasad! To jedyne co Ci pozostało w świecie Chaosu."
Ouzaru

- Wąskodupe, długouche cioty... - mruknęła Wertha pod nosem, spoglądając na grupkę elfów. Dopiła piwo krzywiąc się na twarzy, wytarła usta rękawem i poprawiając swój pas wstała od stołu. Rzuciła karczmarzowi srebrną monetę i skierowała się do wyjścia.
- Wertha, już mnie opuszczasz? Dopiero przyjechałaś! - zawołał za nią.
- Wybacz, Bill. Nie będę przebywać w jednej sali z tymi lalusiami. - Zerknęła znacząco na elfy i gdy uchwyciła ich spojrzenie, uśmiechnęła się wyzywająco. - Cipy powinny siedzieć w burdelu, gdzie ich miejsce...
Z tym stwierdzeniem na ustach wyszła, sięgając już po miecz.

Evciu, j.w. ;)
Evandril
Mat
Mat

- No właśnie, CIPY powinny siedzieć w burdelu, więc wracaj tam skąd przyszłaś, babo-chłopie. Choć pewnie dla ciebie odpowiedniejszy byłby chlew... I tak bym cię od świni nie odróżnił... – mruknął elf uśmiechając się paskudnie. Kompani siedzący z nim przy stole wybuchnęli śmiechem a Vanadain nie ruszył się z miejsca nawet o jotę świdrując spojrzeniem to babsko. Jedynie jego prawa dłoń zatrzymała się na rękojeści wspaniale wykonanego pistoletu, zapewne załadowanego. - Jak masz problem, to zapraszam na zewnątrz... - roześmiał się gromko.

Jak wyżej, Ouzi :twisted:
Serge
Kok
Kok
Numer GG: 9181340

Post autor: Serge »

Broch spokojnie dopijał zawartość swojej szklanki, gdy Wertha postanowiła opuścić salę nie szczędząc celnych ripost blondwłosemu watażce siedzącemu pod ścianą. Ale to, jak elf potraktował panią sierżant sprawiło, że weteran niemal zachłysnął się wódką na amen. Przeklął w myślach rozlany alkohol i spojrzał najpierw na Werthę, a potem na tego Vanadaina, czy jak mu tam szło.

- A to był taki miły wieczór – powiedział do blondwłosej najemniczki. - I jak zwykle musiałaś się wymądrzać. Teraz sama załatwiaj tę sprawę, ja się nie zamierzam mieszać. Poza tym wisisz mi pięćdziesiątkę kislevitki... - Broch skrzywił się dziwnie i zezował na elfa. Chłoptaś wyglądał na pewnego siebie i siwemu wydawało się, że posiada w zanadrzu coś więcej niż tylko cięty język. Ale nie zamierzał się wtrącać, co najwyżej obejrzeć przednie widowisko. W końcu Wertha to DUŻA dziewczynka i sobie poradzi z byle chudzinką z przydługimi uszami...

Cholera, zaczęliśmy grać w rekrutacji... do czego to doszło :D.
Niebo i piekło są w nas, wraz ze wszelkimi ich bogami...

- Pussy Warhammer? - spytała Ouzi.
- Tak, to taki, gdzie drużynę tworzą same elfy. - odparł Serge.
Ouzaru

Kobieta zatrzymała się w drzwiach i uniosła lekko jedną brew. Starała się utrzymać poważny wyraz twarzy, ale w końcu wybuchnęła śmiechem.
- Ha! Czy mi się wydawało? Czyżbyś miał pseudo-jaja, czy może jakaś wiewiórka zgubiła orzeszki? - zapytała, uśmiechając się szeroko. - Broch, suń dupę i zrób miejsce, jeśli pan elf zechce, to jemu też postawię kislevską!
Zawróciła do stolika, a uśmiech nie znikał z jej twarzy. Już dawno nikt tak nie odgryzł się Werthcie, więc chciała się z tym śmiałkiem napić.

* * *

A czy my coś złego robimy? :P Wprowadzenie mamy już za sobą :lol: W końcu nie offtopujemy, bo to z rekrutką związane ;) Evciu, z chęcią jakiś sparing zorganizuję :D
Evandril
Mat
Mat

- Owszem, ta wiewiórka zgubiła orzeszki – syknął Vanadain. - To był twój mózg, kobieto... Pewnie fajne echo słyszałaś gdy oba odbijały się od siebie, nie? - uśmiechnął się szeroko prezentując idealne uzębienie.
Gdy jednak dobrze zbudowana kobieta przy mieczu zaproponowała wódkę, elf uśmiechnął się nieco przyjaźniej i skinął jej głową.
- Lubię hardych ludzi, to rzadka cecha u was, a jeszcze rzadsza u kobiet, więc napiję się z wami. Jestem Vanadain Valestil, miło was poznać, ludzie. – usadowił się przy stoliku zajmowanym przez siwego wielkoluda i blond kobietę. - Co was sprowadza w te strony? - spytał odgraniając kosmyk blond włosów z czoła.

Może na tym zakończmy, bo Esmi nas rozszarpie :P. W każdym razie to co wyżej chyba powinno pojawić się w sesji, nie? Wybacz, MG, taki tam fristajl nam wyszedł :D. A co do sparingu, Ouzi, to Vanadain jest otwarty na propozycje :-P
Ouzaru

Aye, popieram :) Czyli jednak zagram swą najemniczką, będzie ciekawie :) Mam cichą nadzieję, że jeszcze Meg się do nas tu dopisze, bo intryguje mnie Jej bohaterka :D

Droga MG, karta pewnie jeszcze dziś będzie u Ciebie na PW :)
Esmeralda
Majtek
Majtek

Hola, hola, poczekajcie na sesję :D. Chociaż z drugiej strony, przynajmniej wprowadzenie żeście rozegrali, więc zaczniecie przy jednym stoliku :P. Czy wspominałam, że jesteście przyjęci? :-P Tylko przyślijcie mi te karty :D

@ Meg: postać pasuje do sesji, ale musimy wprowadzić drobne modyfikacje i trochę podyskutować o jej znaczeniu dla całej przygody - vide PW.

I zapraszam nowych, potencjalnych graczy do przysyłania swoich kart :)

Obrazek
Isengrim Faoiltiarna
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 2832544

Post autor: Isengrim Faoiltiarna »

Z tego, co widzę, miejsca już zajęte... Z Ouzaru, Serge czy Evandrilem nie mam co się mierzyć na karty ;) Napiszę dla czystej przyjemności :P
"Beg for mercy! Not that it will help you..."
Hoist the banner high!! For Commoragh!
Nurlaf
Szczur Lądowy
Numer GG: 1676389

Post autor: Nurlaf »

Ja i Zajx chcielibysmy sie zglosic i sprawdzic czy nasze karty wogole bede wstanie konkurowac ze stara gwardia wyjadaczy WFRP. :)) Przeslemy nawet gdyby a noz trafi sie jakies wolne miejsce :D
"Get lost, fool!" - Mr. T

The voices in my head are idiots.
Come to dark side! We have cookies. ^^
Esmeralda
Majtek
Majtek

Czekam na Wasze karty, drodzy Rekruci :D.Evandril niestety z przyczyn osobistych wycofał się z gry, więc jakieś miejsce jeszcze się znajdzie ;). Karty wybiorę na zasadzie selekcji naturalnej, pomijając Ouzi i Serge'a - oboje na pewno są w grze :).

Zapraszam, gwarantuję grę na najwyższym poziomie :)

Obrazek
Discordia
Majtek
Majtek

Post autor: Discordia »

Widzę zaciętą rywalizację wśród forumowiczów. Zapowiada się zatem ciekawie. Może się nie dostanę ale co mi tam- spróbować zawsze warto! :D KP napisze jak tylko będę mogła- najpewniej jutro wieczorem :)

Drzwi otworzyły się nagle i do środka, wraz z powiewem wiatru, władował się przysadzisty krasnolud. Rozejrzał się dookoła a jego bystre, bursztynowe oczy na chwilę zatrzymały się na każdym gościu karczmy. Szarpnął wąsa i rześko ruszył do baru.
- Karczmarzu, dobry człowieku, piwa na rozgrzewkę.- Nad blatem pojawiła się dłoń i rzuciła pieniądze. Brodacz był tak niski, że nie wystawał ponad ladę.- I bądź mi łaskaw przynieść do stołu. Zmęczony jestem, więc sobie siądę.

Krasnolud usadowił się przy stole, a całe swoje mienie wepchnął pod ławę. Nie było łatwo, bo miał spory bagaż. A jedno mienie, pokaźnych rozmiarów dodajmy, tępo zakończone z jednej strony gruchnęło o deski stołu.
Zadowolony uśmiechnął się wesoło. Do nikogo w szczególności. I poczekał spokojnie na kufel piwa.
"Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?" Mt 7,3
Esmeralda
Majtek
Majtek

Jak na razie otrzymałam jedynie karty Ouzi i Serge'a, czekam na kolejnych Waszych bohaterów, bo zgłoszeń sporo a kart jakoś nie widać :D.

Obrazek
Zablokowany