[Gothic] Almanach

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Grim
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0

[Gothic] Almanach

Post autor: Grim »

W sumie każdy kto się zgłaszał wie o co mniej więcej chodzi, czyli o sesje w świecie Gothica. :P. Jako, że teraz nie mam czasu, po prostu otwieram rekrutację a później dopiszę konkretną historię :). Uwaga : Zgłaszać mogą się wszyscy chętni, a nie jak poprzednio pisałem kto pierwszy ten lepszy. W ten sposób nie będzie aż tylu pokrzywdzonych. Każdy pisze kartę i podsyła mi ja na PW, a ja dobieram z nich piątkę najlepszych.
For Honor & BIG Money!
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Re: [Gothic] Almanach

Post autor: Azrael »

Chętny! Karta wolna?
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Grim
Marynarz
Marynarz

Poczekaj poczekaj :). Najpierw musze wam opisać świat, a dopiero potem można się brać za karty. Jutro lub pojutrze już będzie. :P
For Honor & BIG Money!
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Zgłaszam się :D
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Azrael
Bosman
Bosman

Opisać świat Gothica? To znaczy, że gra nie wystarczy? Sweeet, bo już napisałem KP :lol: Najwyżej napiszę drugą, i tak lubię to robić.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Uriziel
Majtek
Majtek
Numer GG: 11926008

Post autor: Uriziel »

sie zgłaszam!!!! :D
Va faill, dhoine...
Grim
Marynarz
Marynarz

Jak widzę tylu chętnych choć rekrutacja tak na prawdę jeszcze nie ruszyła, to zaczynam się martwić co będzie jak już ruszy... :P
For Honor & BIG Money!
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

A Ty wiesz ilu jeszcze w kolejce? :P

Pamiętaj, że ja się zgłosiłem pierwszy i to parę razy w "MG poszukiwany/a" :D

Ale tak czy siak wszystko ma zależeć od jakości karty... Hm, w międzyczasie chyba czas sobie przypomnieć, o co chodziło w tym Gothicu... :P
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
buek
Majtek
Majtek
Numer GG: 4102046

Post autor: buek »

też zgłaszam gotowość do działania(tzn. pisania) :)
Grim
Marynarz
Marynarz

Ech, ludzie... W między czasie dopracowywałem nowe Obozy, które można znaleźć teraz pod Barierą i usunąłem jeden stary. Nie powiem który, żeby zrobić wam niespodziankę, ale zastąpiłem go innym, więc nie musicie się tak martwić. Żeby jednak zaostrzyć wam apetyciki, powiem, że Miasto Orków stanie się jedną z ważniejszych lokacji pod Barierą i utworzy się tam nawet... Obóz. Tak, tak. Podobnie jak w trójce, Orki nie są bezmózgimi bestiami. Tzn. są, ale mamy szamanów, któzy są tu chlubnym wyjątkiem, oraz elitarnych orkowych wojowników. Jeśłi będzie koniecznie chcieli, będziecie mogli się do nich nawet... przyłączyć!
Owszem, robię wam dużo nadziei, a rekrutacja jeszcze nie zaczęta. Ale mam nadzieję, że zrozumiecie, iż zamierzam stworzyć coś wyjątkowego, coś jakby prequel orginalnego Gothica ze starymi NPCami.
Mam nadzieję, że się to uda, a sesja dotrwa tych 10 sron. Co najmniej :).
Pozdro - :D
For Honor & BIG Money!
Azrael
Bosman
Bosman

Powiem jedno: Poleciałeś.

Tworzysz całkowicie alternatywną historię (co nie znaczy gorszą), i raczej nie można tego nazwać prequelem (jeśli już istnieje bariera) bo prawie od samego początku istniały tam te trzy obozy.

necron1501
Mat
Mat
Numer GG: 10328396

Post autor: necron1501 »

Wiesz co Grim... Jesteś okrutny :P Zaostrzasz na niesamowicie apetyt, a kiedy sie zacznie rekrutacja jeszcze nie wiadomo...Zaczynaj szybko ;)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Grim
Marynarz
Marynarz

No dobra. Przyznam, że potwornie się spóźniłem i macie święte prawo być na mnie wściekli. Jednak oto w końcu jest. Oto ogólny skrót co i jak w świecie Gothica :

Świat pod barierą podzielił się na kilka obozów. Pierwszy i największy, jest Stary Obóz. To właśnie w nim wybuchł bunt, który doprowadził do przejęcia Kolonii przez uwięzionych pod Barierą przestępców. Rządzony twardą ręką przez Gomeza i jego zakapiorów, każących nazywać siebie „magnatami”.
Profesje: Cień, Strażnik, Magnat, Mag Ognia

Drugi, to Nowy Obóz. Wszystkim, którym włażenie w dupy Magnatów się nie uśmiechało, znaleźli tu nowy dom. Oczywiście panuje tu bandyctwo i jakakolwiek dyscyplina utrzymywana jest tylko przez Najemnków, oraz Laresa, wodza podległych mu Szkodników. Trudno zweryfikować kto tu naprawdę rządzi, bo Magowie Wody zajmują się tylko swoimi sprawami, podobnie jak chroniący ich Najmnicy z byłym generałem Lee na czele.
Profesje: Szkodnik, Najemnik, Mag Wody

Trzeci Obóz, to Bractwo Szakali. Enklawa zbirów z pustynnego Varantu, rządzona przez ich oślepionego kapłana, Muhamedda wyznawcę Beliara. Obóz osadzony jest w Kanionie Trolli i słynie z wielkiej areny, na której mierzyć się można zarówno ze zwierzętami, orkami, trollami i ludźmi. Znaleźć można tam alchemików jak i mistrzów walki dwiema broniami. Niestety Muhamedd nie uczy nikogo Magii Beliara, uznając ja za dar bogów, którym dzielić się będzie jedynie z prawdziwymi wybrańcami. Jedyną osoba z która jak na razie dzieli się magią, jest ork-szaman, jego osobisty niewolnik.
Profesje: Asasyn, Gladiator, Uczeń Kapłana, Alchemik

Czwarty Obóz, położony na terenie Górskiej Fortecy, zarządzany jest przez Lorda Vlada. Można powiedzieć, że to obóz karny, dla politycznych zesłańców. Nigdy nie mieli tam pracować, a nawet mają swoją starą służbę, jednak zapłacili za to uwięzieniem na terenie Kolonii. Wszyscy są przedstawicielami stanu szlacheckiego, spotkać tam więc można baronów, książęta itd. Jest to jedyny obóz, w którym przeważają kobiety! Znaleźć tam można także a może i przede wszystkim naukowców i magów, zesłanych za prowadzenie nielegalnych i nieetycznych eksperymentów i niekoniecznie jest tu mowa o nekromancji. Chodzi tu o Hodowców, specjalizujących się w hodowli niezwykłych stworzeń, głównie harpii. Nie mają też problemów z tworzeniem konstruktów, w czym specjalizuje się Melo, strażnik prowadzącego do Fortecy mostu.
Obóz posiada także drugą „bazę” zarządzaną przez niejakiego Volbeara, urządzoną w postaci górskiego klasztoru, gdzie hodują głównie zębacze.
Profesje: Brat, Arystokrata, Hodowca.

Piąty Obóz to wybudowany na bagnie dom Fanatyków zakazanego bóstwa – Beliara, wrzuconych za barierę za, o ironio, herezję. Jest praktycznie niedostępny dla zwykłych ludzi, a chronią go nieumarli, przeklęci rycerze. Oprócz tego wokoło obozu, pływają wyhodowane przez Hodowców, śmiertelnie groźne Błotne Węże, gotowe pożreć każdego, nie naznaczonego piętnem Beliara. Aby się tam dostać, trzeba udowodnić swoją wartość Wędrownym Poszukiwaczom, którzy wyznaczają nowych wybrańców Beliara. Wszyscy są tam potężnymi Magami, bez trudu miotającymi Tchnieniem Śmierci, które uznawane jest za jedno ze słabszych zaklęć. Hodują tam też specjalne halucynogenne ziele, które daje im ich niezwykłą moc.
Profesje: Fanatyk, Poszukiwacz, Mroczny Mag

Szósty i ostatni Obóz, to osadzony w Orkowym Mieście wielki Obóz Pracy. Dniem i Nocą ludzcy i orkowi niewolnicy wznoszą tam ogromna świątynię, poświęconą jak twierdzą nadzorujący pracę czterej orkowi szamani, wielkiemu Beliarowi. Nie jest to jednak prawda. W rzeczywistości ich celem jest zbudowanie leża dla potężnego demona, który uwolni ich spod Bariery. Orkowie nie mają czasu tłuc się z ludźmi i całkowicie skupiają się na budowie świątyni. Oczywiście są jeszcze małe oddziały łowców, polujących na ludzi w celu uzyskania pożywienia, bądź po prostu dla rozrywki. Jednak orkowie z miasta są nastawienie nader pokojowo. Zawiązali nawet sojusz z Obozem Fanatyków, którzy pomagają im w nadzorze i zarządzaniu. Oprócz tego pomocni są im jeszcze łowcy niewolników z Bractwa Szakali, którzy bez litości zapędzają niewolników do pracy i wyszukują zbiegów z innych Obozów, odbierając im wolność.
Profesje: Zwiadowca, Wiarus, Elita, Uczeń Szamanów, Szaman

Magowie Wody odkryli, że dzięki Mocy pewnego niezwykłego, błękitnego Kamienia, odnalezionego w ich Wolnej Kopalni możliwe jest skupienie niesamowitej wręcz mocy, która umożliwi im wyrwanie się zza Bariery. Jednak okazało się, że jeden tylko kamień to za mało. Ponadto niezbędna była konkretna wiedza jak manipulować energią skupiona przez kamień, a taka wiedze posiadać mogli tylko, Fanatycy Beliara, którzy z oczywistych względów im nie pomogą. W tym samym czasie, gdy Magowie Wody zachwycali się znaleziskiem, podobnego odkrycia, dokonano w Mieście Orków. Wpadli na bardzo podobny pomysł, związany jednak ze skupieniem energii w celu przyzwania ich demona, który zniszczyłby Barierę.

W chwili przybycia graczy, właśnie znaleziono oba kamienie i zastanawiają się nad ich użyciem.

Karty nie muszą być super skomplikowane. Ogólnie proszę tylko o historię w jaki sposób trafiło się za Barierę i skąd się pochodzi. Plus umiejętności (maks, dwie) z G I. ( np.: otwieranie zamków, walka bronią jednoręczną I, skradanie, akrobatyka itd. ). Rozwój wygląda trochę jak w Warhammerze, tj. za każde 100 PD można wykupić nową umiejętność. Postacie nie będą mogły stawać się silniejsze itd. Choć jest to jeszcze kwestia do przedyskutowania. Oczywiście za zamordowanie ścierwojada nie otrzymuje się 60 PD, jak w Gothicu ( o ile dobrze pamiętam), ale np.: 1-3 PD. Należy także określić wygląd, charakter i ustosunkowanie fizyczne czy bojowe. Nie ma mowy o postaciach które potrafią wszystko, maja być ukierunkowane w jednym, konkretnym kierunku, góra dwóch, ale tak, żeby miało to sens. Mag machający dwuręcznym toporem nie przejdzie. Nie widzę przeszkód jeśli chodzi o ludzi z Varantu, Nordmaru, czy oczywiście Zjednoczonego królestwa. Ale bez orków! W mojej wersji orkowie to tępe bestie takie jak w G I i II, a nie posrani mądrale z trójki. Oczywiście nie ma mowy o granie postaciami z Gothica I, II,III ani dodatku. Oczywiście nie ma problemu, by grać kobietami, ale przy takim zagęszczeniu męskiej połowy, jaka panuje w Gothicach należy się odpowiednio nastawić. xD

To chyba wszystko. Jeszcze raz przepraszam za to potworne opóźnienie i zachęcam do pisania kart.
For Honor & BIG Money!
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Bez żartów, zapomniałem o tej sesji :o Karta jutro ;)
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Uriziel
Majtek
Majtek
Numer GG: 11926008

Post autor: Uriziel »

Kurcze. Ja na razie nie mam neta, pisze od cioteczki :/ Niedługo mają mi założyć więc moglibyście chwilę na mnie poczekać? Albo spóźniłbym się i doszedł w trakcie :( Proosze :smile:
Va faill, dhoine...
Grim
Marynarz
Marynarz

Pff... Jak na razie tylko Sih napisał mi krótką kartę więc nie ma sprawy. Ja moge poczekać. Dwa miesiące prawie mam wolnego więc spoko :p
For Honor & BIG Money!
buek
Majtek
Majtek
Numer GG: 4102046

Post autor: buek »

A trzeba zaczynać od najniższej profesji w danym obozie, czy można np. przeskoczyć od_razu na maga ognia?
A co do umiejętności to koniecznie trzeba się ograniczyć do tych z gothica?
Zablokowany